Fair stood the wind for France door H.E. Bates

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 543 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 16 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.4
  • 16 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1944
Pagina's
256
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Fair stood the wind for France
Shadow
Fair stood the wind for France door H.E. Bates
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Gegevens:
Titel: Fair stood the wind for france
Ondertitel: Can their love survive in the dangers of occupied France?
Auteur: H.E.Bates
Eerste uitgave:1944
Uitgave jaar gelezen boek: 1984

Samenvatting:
Franklin en 4 andere sergeanten vliegen terug naar Engeland, na hun militaire missie in Italie. Boven Frankrijk storten ze neer, in bezet gebied. Franklin is gewond aan zijn arm. Ze zoeken hulp en komen terecht bij Francoise, een jonge vrouw. Zij helpt hen. Ze gaat met Franklin naar een dokter en z’n arm moet worden geamputeerd. De andere vier sergeanten komen ondertussen aan papieren en keren terug naar huis. Franklin kan nog niet terug , omdat hij nog niet hersteld is. Franklin en Francoise houden allebei heel veel van elkaar. Op een dag moeten ze vluchten en als ze terugkomen blijkt dat de dokter die Franklin heeft geholpen is doodgeschoten. Franklin probeert te regelen dat hij weg kan, omdat het heel gevaarlijk is. Nadat Francoises vader zelfmoord pleegt, besluiten Franklin en Francoise weg te gaan, met boot en later met fiets. Ondertussen proberen ze iemand te vinden die hen kan trouwen. Op een dag vraagt een Duitse militair aan Franklin of hij papieren heeft, die heeft hij niet. Hij hoort schoten en duikt onder een trein. Hij ziet een andere sergeant. Ze komen twee vrouwen tegen die hen helpen aan papieren. Diezelfde avond nog trekken ze per trein de grens over naar Spanje, met z’n drieen. Bij de grens moet iedereen de trein uit. Francoises papieren zijn niet in orde, dus probeert de sergeant die bij hen was de Duitse militairen af te leiden. Ze gaan achter hem aan en hij wordt doodgeschoten. Franklin en Francoise komen wel veilig in Spanje aan.

Over het boek:
Het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Voornamelijk in Frankrijk.

De ondertitel van het boek is: ‘Can their love survive in the dangers of occupied France?’ Omdat ze telkens meer van elkaar gaan houden, terwijl ze toch in een heel gevaarlijke situatie zitten.
Het boek heeft 23 hoofdstukken. Het is een oorlogsroman.
Het boek is in hij/zij-perspectief geschreven.

De hoofdpersonen zijn: Franklin en Francoise.
Franklin: Hij stort neer met een vliegtuig en als gevolg moet zijn arm worden geamputeerd. Hij ontmoet francoise en ze worden verliefd op elkaar. Ze maken van alles mee, maar uiteindelijk redden ze de oorlog.
Francoise: Zij ontmoet Franklin en helpt hem. Zij wordt verliefd op hem. Zie Franklin.

Over de schrijver:
H.E. Bates is geboren in 1905 in Rushton. Hij ging als kind naar de Kettering Grammar School. Hij kon altijd al goed verhalen vertellen. Hij werkte als journalist bij een krant. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij leider bij de R.A.F. Hij schreef ook boeken onder het pseudoniem ‘Flying Officer X’. Hij heeft veel boeken geschreven, waar ‘Fair stood the wind for France’ de bekendste van is. In 1974 is H.E. Bates overleden.

Mijn mening:
IK vond het een heel mooi boek. Het is een oorlogsboek, maar tegelijk ook een heel romantisch boek. Het verhaal vond ik heel mooi, vooral vanaf toen ze gingen vluchten. Alleen aan het eind was het wel jammer dat de andere sergeant ook nog dood werd geschoten. De rest was wel mooi, en van zulke boeken zou ik er wel meer willen lezen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Fair stood the wind for France door H.E. Bates"