Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Extremely Loud & Incredibly Close door Jonathan Safran Foer

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover Extremely Loud & Incredibly Close
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2460 woorden
  • 22 mei 2014
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
11 keer beoordeeld

Boekcover Extremely Loud & Incredibly Close
Shadow

In a vase in a closet, a couple of years after his father died in 9/11, nine-year-old Oskar discovers a key…

The key belonged to his father, he’s sure of that. But which of New York’s 162 million locks does it open?

So begins a quest that takes Oskar – inventor, letter-writer and amateur detective – across New York’s five bor…

In a vase in a closet, a couple of years after his father died in 9/11, nine-year-old Oskar discovers a key…

The key belonged to his father, he’s sure of that. But …

In a vase in a closet, a couple of years after his father died in 9/11, nine-year-old Oskar discovers a key…

The key belonged to his father, he’s sure of that. But which of New York’s 162 million locks does it open?

So begins a quest that takes Oskar – inventor, letter-writer and amateur detective – across New York’s five boroughs and into the jumbled lives of friends, relatives and complete strangers. He gets heavy boots, he gives himself little bruises and he inches ever nearer to the heart of a family mystery that stretches back fifty years. But will it take him any closer to, or even further from, his lost father?

Extremely Loud & Incredibly Close door Jonathan Safran Foer
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
  1. In de klas keken we de film:”Extremely Loud and Incredebly Close”. Deze film sprak me zo aan, dat ik besloot dat ik het boek ook wilde gaan lezen. 
  2. Ik verwacht dat het boek op een speciale manier geschreven is en ook een speciale opmaak heeft. De film was heel mooi en ik denk dat het boek minstens zo mooi is. Het boek is helaas heel erg triest, maar zo mooi. 
  3. Het boek was nog veel aangrijpender dan ik had verwacht. Het was zeer mooi en dat had ook verwacht. Ook de opmaak heeft me zeer verast door de foto’s van voorwerpen en plaatsen die ook in de film voorkwamen. Een zeer triest, maar ook zeer mooi boek.

 Samenvatting

Het verhaal begint op een ongewone wijze: je duikt meteen in Oscar Schells hoofd en   wordt meegevoerd in zijn razendsnelle en surrealistische gedachtestroom. Hij vertelt      je welke dingen hij allemaal heeft bedacht, welke ‘uitvindingen’ hij heeft gedaan en      terloops noemt hij een paar gebeurtenissen uit zijn dagelijks leven. Zo gaat het             eigenlijk het hele boek. Hij vertelt je in stukjes dat zijn vader, Thomas, is omgekomen     bij de aanslagen op de Twintowers, omdat hij er net toevallig die dag was. Een zwarte            dag in de geschiedenis, Oscar noemt het ‘the worst day’. Hij is zelfverklaard    depressief en kan zijn verdriet moeilijk verwerken. Hij zit in een isolement, wat             versterkt wordt omdat hij de enige is die de laatste woorden van zijn vader gehoord        heeft. Die heeft namelijk vlak voor zijn dood nog een aantal keer naar huis gebeld en       ingesproken op het antwoordapparaat, maar Oscar heeft het bandje verstopt.

            Na de begrafenis (waar niks over wordt verteld, Oscar vind vooral het ritje met de          limousine interessant) gaat Oscar snuffelen tussen zijn vaders spullen. Boven op een         kast vindt hij in een vaas een vreemde envelop. Er staat ‘Black’ op geschreven en er     zit een rare sleutel in. Om een betekenis aan de zinloze dood van zijn vader te geven,           maakt Oscar er een queeste van om het slot te vinden waar die sleutel op past.             Angstvallig houdt hij zijn moeder buiten deze zoektocht en hij zegt zelfs stiekem zijn       Franse lessen op om tijd over te hebben. Hij berekent dat het onmogelijk is om              lukraak ieder slot in New York uit te proberen omdat er in de tijd dat hij tien sloten zou       hebben gehad al twee keer zoveel sloten bijgekomen zouden zijn. Na een bezoek     aan een hobbywinkel heeft hij een aanknopingspunt gevonden: Black is een       achternaam.

            Vanaf dan reist hij te voet en soms met de taxi heel de stad door, omdat hij bang is        voor het openbaar vervoer. Op alfabetische volgorde gaat hij alle personen die ‘Black’          heten bezoeken, om te vragen of ze misschien iets van de sleutel afweten en hem         iets over zijn vader kunnen vertellen. Hij ontmoet op die manier een hele reeks            mensen, sommigen normaal, sommigen heel bijzonder of excentriek. Hij voert   gesprekken met al die mensen op zijn eigen maffe maniertje. Hij praat over zijn          vader, over de dingen die hem bezighouden, liegt over zijn leeftijd en vraagt een    vrouw of ze hem wil zoenen (toch maar niet, een knuffel mag wel); dat alles help hem         zijn verlies een plekje te geven.
            Op een dag ontmoet hij een meneer Black die al jarenlang boven hem blijkt te wonen.   Voor het eerst sinds lange tijd verlaat Black zijn appartement om met Oscar mee te     gaan tijdens zijn zoektocht. Aan de ene kant vinden ze het beide fijn om een maatje        te hebben, maar aan de andere kant zijn ze ook soms een blok aan elkaars been.
            Maanden later heeft de zoektocht nog steeds weinig opgeleverd. Maar dan belt een       vrouw bij wie hij in het begin is geweest op om te zeggen dat ze misschien tóch         informatie voor hem heeft. De sleutel behoort aan een kluisje op het kantoor van haar man. Jammer genoeg heeft het niks met Oscars vader te maken. Thomas had de        vaas namelijk van die man gekocht en de sleutel zat er per ongeluk in.

            In een tweede verhaallijn wordt de geschiedenis verteld van Oskars grootouders die      hebben moeten leren leven met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Zij   maakten het bombardement op Dresden mee dat zij overleefden maar waarbij zij hun      zus en verloofde verloren. In New York ontmoeten de twee elkaar opnieuw en             besluiten ze met elkaar te trouwen. Dit huwelijk is niet wat je noemt ‘een goed     huwelijk’ (‘Why does anybody ever have sex?’ vraagt Oscars grootmoeder zich keer    op keer wanhopig af). Eigenlijk hield Oscars opa zielsveel van de zus van zijn nieuwe             vrouw, en niet van haar. Hij probeert zijn oude liefde te vergeten en te accepteren dat           het nu allemaal anders ligt, maar dit lukt hem nooit helemaal. Hun verstandhouding        neemt steeds raardere vormen aan. Ze creëren bijvoorbeeld een heleboel ‘niets-           plekken’ in hun huis, waar ze elkaar niet mogen lastigvallen. Als Oskars oma zwanger   raakt, vertrekt haar man uit haar leven, hij gaat terug naar Duitsland.
            Jaren later, na 9/11 keert hij terug en komen beide verhaallijnen langzaam bij elkaar.     Driekwart jaar lang houdt Oscars grootmoeder hem voor Oscar verborgen (hoewel    haar bedoelingen nooit echt duidelijk worden). Op een gegeven moment maken de      twee per toeval toch kennis en bouwen ze in het geheim een vriendschap op.
            Hoewel de zoektocht weinig concreets heeft opgeleverd, hebben Oscars opa, meneer Black en Oscar zelf een idee gevonden voor een afsluiting van het rouwproces van     vader en zoon. Met zijn drieën graven ze de kist van Thomas op. Grootvader stopt er            al zijn brieven aan zijn zoon in en Oscar kan eindelijk fatsoenlijk afscheid nemen.
            Op het laatst blijkt ook dat Oscars moeder geheel op de hoogte was van Oscars            omzwervingen (en dus helemaal niet zo’n slechte moeder is). Ze is door een van de eerste Blacks die Oscar bezocht gewaarschuwd en sindsdien heeft ze iedere keer de            betreffende Black waar Oscar die dag heen zou gaan opgebeld om hem of haar op           de hoogte te stellen van zijn komst.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Genre

            1: Psychologische roman

            2: Je kijkt in de hoofden van de hoofdrolspelers en komt steeds meer over ze te             weten.

De titel: “Extremely Loud and Incredebly Close” staat voor de het luide geluid van de stad en op: “the worst day”. De afstand tussen mensen in het verhaal is soms heel groot maar soms ook heel dichtbij (Close).

Oscar Schell is de jongen waar het hele boek over gaat. Hij beleeft het verhaal. Oscar is een hele speciale jongen, hij ziet alles heel anders dan andere mensen. Hij is heel erg intelligent, maar is daardoor ook heel erg bang voor dingen die zouden kunnen gebeuren en voor de wereld om hem heen. Oscar gaat na de dood van zijn vader, op zoek naar een slot, waar de sleutel op past die hij heeft gevonden tussen de spullen van zijn vader.

Oscars oma zorgt heel erg voor hem en weet ook hoe hij de wereld ziet. Ze helpt hem en zorgt dat hij rustig kan blijven en ze zijn als hele goede vrienden.

Oscars opa is getraumatiseerd door de oorlog en kan daardoor niet meer praten. Aan het begin is het nog niet helemaal duidelijk dat deze man ook echt Oscars opa is, tot hij er zelf ook achterkomt.

Oscars moeder komt niet heel vaak voor in het verhaal. De band tussen Oscar en zijn moeder zijn niet heel goed en ze hebben vaak ruzie. Oscar denkt dat ze niet echt om hem geeft en om de dood van zijn vader. Maar eigenlijk heeft zijn moeder hem zijn hele zoektocht al gesteund, later komt hij daar pas achter.

Thomas Schell is de vader van Oscar. Hij en Oscar kunnen heel goed met elkaar samen. Thomas legt Oscar vaak mysteries voor, om vervolgens te worden opgelost. Maar wanneer Thomas de aanslagen van 11 september niet overleefd, moet Oscar het grootste mysterie nog ontrafelen.

Meneer Black is de persoon waarnaar Oscar op zoek is. Op de brief waarin hij de sleutel vond stond de naam Black, dus zoekt hij alle mensen met de achternaam Black om het antwoord op het raadsel te vinden.

Tijd en Ruimte

  1. Het verhaal speelt zich af in 2001 net voor, tijdens en na de aanslagen op de twin towers in New York.
  2. De vertelde tijd is ongeveer één jaar.
  3. Het verhaal is niet geheel chronologisch. Af en toe denkt Oscar terug aan:

”the worst day”

  1. Het verhaal speelt zich af door heel New York. Groot en deels loopt Oscar op straat. Ook speelt een deel zich af in zijn ouders appartement.

Verteller

  1. Het verhaal wordt grotendeels verteld vanuit het perspectief van Oskar, hij is de Ik-verteller. Er zijn ook een aantal brieven, deze zijn verteld door de opa en oma van Oskar.
  2. De vertelwijze is de “Ik-verteller”.

            Stijl

  1. (p.156) He said, “yes!” I thought for a second. “Is love love?”He said, “No!”He had a wall of masks from every country he’d been to, like Armenia ande chile and Ethiopia. “it’s not a horrible world,”he told me, putting a Cambodian mask on his face, “but it’s filled with a lot of horribl people!”
  2. Er zijn veel zinnen waarin Oskar iets zegt, afvraagt en waarin hij verteld over iemand die hem wat vertelde.

De persoonlijke beoordeling

Zo dichtbij

Extremely Loud and Incredebly Close is een prachtig boek over een zeer tragisch verhaal waarin de vader van een autistische jongen omkomt bij de aanslagen op de twin towers in New York op 11 september 2001. Op het moment dat dit gebeurd komt de jongen genaamd Oscar Schell net vervroegd uit school vanwege de aanslagen.

Als hij thuis komt ziet hij op televisie wat er gebeurd, maar dan gaat de telefoon. Oscar is zo geshockeerd dat hij de telefoon niet durft op te nemen, maar door het antwoord apparaat hoort hij hoe zijn vader hun telkens opnieuw probeert te bereiken.

Helaas overleefd Oscars vader de aanslagen niet en een paar dagen later vindt Oscar in zijn spullen een sleutel. Hij weet alleen niet waar deze sleutel op past en besluit er naar op zoek te gaan en hoopt hierdoor dichten bij zijn vader te komen.

Het boek was zo aangrijpend en interessant dat je bij het lezen er van bijna tranen in je ogen van krijgt. Net als bij de film is het zo moeilijk om het je voor te stellen, dat iemand die zo dicht bij je staat, ineens er niet meer is. Het gevoel bij het boek was daarom zeer bedroefd en daarom hoop je ook echt dat het vinden van het juiste slot op deze sleutel hem verder zou brengen en hem dichter bij zijn vader brengt.

Het verhaal is extra heftig, omdat de gebeurtenissen in het verhaal echt gebeurd zijn. Zelf ben ik ook op de plek geweest waar ooit de twin towers stonden en dit was ook zeer heftig. Thomas Schell was niet alleen een vader voor Oscar, maar ook een vriend en een mentor die hem hielp, steunde en hem leerde hoe het leven in elkaar zat.

Alle uitgesproken gedachten die in het boek voorkomen zorgen voor een ruim beeld van de hoofdpersonen zowel het uiterlijk als innerlijk. Ook de foto’s die in het boek zitten vullen het verhaal prachtig aan, waardoor je, je alleen nog maar meer in het verhaal inleeft.

Extremely Loud and Incredebly Close is een verhaal over een jongen die niet alleen zien vader verliest, maar ook nog een goede vriend. Hij zoekt een manier om dichterbij hem te komen, maar dat het maakt het niet makkelijker voor hem. Op zijn zoektocht krijgt hij het een paar erg moeilijk, maar hij stopt niet, want zijn vader zij tegen hem:”Never stop looking”.

Extremely Loud and Incredebly Close is een verhaal over een jongen die niet alleen zien vader verliest, maar ook nog een goede vriend. Hij zoekt een manier om dichterbij hem te komen, maar dat het maakt het niet makkelijker voor hem. Op zijn zoektocht krijgt hij het een paar erg moeilijk, maar hij stopt niet, want zijn vader zij tegen hem:”Never stop looking”.

Anoniem, Z. (2005) Extremely Loud and Incredibly Close Op scholieren.com/58975 geraadpleegd op 30 mei 2013

REACTIES

Z.

Z.

Erg jammer dat dit dan gekopieerd wordt van een ander....

9 jaar geleden

H.

H.

Samenvatting helemaal gekopieerd van een andere hier.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Extremely Loud & Incredibly Close door Jonathan Safran Foer"