Extremely Loud & Incredibly Close door Jonathan Safran Foer

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover Extremely Loud & Incredibly Close
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2380 woorden
  • 4 mei 2014
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5
11 keer beoordeeld

Boekcover Extremely Loud & Incredibly Close
Shadow

In a vase in a closet, a couple of years after his father died in 9/11, nine-year-old Oskar discovers a key…

The key belonged to his father, he’s sure of that. But which of New York’s 162 million locks does it open?

So begins a quest that takes Oskar – inventor, letter-writer and amateur detective – across New York’s five bor…

In a vase in a closet, a couple of years after his father died in 9/11, nine-year-old Oskar discovers a key…

The key belonged to his father, he’s sure of that. But …

In a vase in a closet, a couple of years after his father died in 9/11, nine-year-old Oskar discovers a key…

The key belonged to his father, he’s sure of that. But which of New York’s 162 million locks does it open?

So begins a quest that takes Oskar – inventor, letter-writer and amateur detective – across New York’s five boroughs and into the jumbled lives of friends, relatives and complete strangers. He gets heavy boots, he gives himself little bruises and he inches ever nearer to the heart of a family mystery that stretches back fifty years. But will it take him any closer to, or even further from, his lost father?

Extremely Loud & Incredibly Close door Jonathan Safran Foer
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

A  

Auteur:

Jonathan Saffran Foer

Titel:

Extremely Loud and Incredibly Close

Plaats van uitgave:

Verenigde Staten

Jaar van uitgave (1e druk):

2005

 

B      Samenvatting

Maak zelf een samenvatting of zoek een goede samenvatting op internet of maak (voor Nederlands) gebruik van het naslagwerk dat je kunt vinden op de site van de mediatheek op het netwerk van school. Vermeld je bron. (aantal woorden vermelden)

The book Extremely Loud & Incredibly Close immediately starts with the thoughts of Oscar Shell, a 9 year old boy. Oscar lost his dad, Thomas, with the horrible attack at the World Trade Center. Now he lives with his mom and her new friend Ron, who doesn’t like him at all. His grandmother lives across the street. His grandfather left her when she was pregnant of Thomas. Before Thomas died, he called his home several times, but no one took the phone so he left some messages behind on the answering machine. Oscar has hidden the tape with these records, so his mother doesn’t get angry because he didn’t answer the phone. He loves to listen to his dad’s voice and search through his belongings. One day a blue vase fell of the cupboard into shards when he was searching. When Oscar cleans up the broken vase he finds an envelope with on the front the word Black and inside a strange key. The key doesn’t look familiar to Oscar, it’s larger and longer than a normal key. He starts to ask some people whether they know something about the key or the word Black. When he shows the envelope to a woman in the hobby shop, she tells him that it is a common surname. Oscars aim is to find the lock which belongs to the key. Because there are 162 million locks in New York, he is going to visit and ask everyone with the surname black in alphabetical order.

 

Bron: http://www.scholieren.com/boekverslag/70410

 

(252 woorden)

C      Vorm

Beschrijf voor alle onderstaande punten zo objectief mogelijk hoe het werk is geschreven en waaruit dat blijkt. Het zijn objectieve punten over de manier waarop het werk geschreven is.

Gebruik het document ‘Boekverslag - extra informatie en literaire begrippen’ om te lezen hoe je onderstaande punten uit moet werken.

 

 

 

Uitwerking

1

verhaallijn(en)

(werk de verhaallijn(en) uit)

Het boek heeft twee verhaallijnen. De eerste is de verhaallijn van Oscar. Zijn vader is overleden met 9/11. Als hij op een dag door zijn vaders spullen zoekt, vindt hij een sleutel in een envelop waar op staat geschreven: “Black”. Oscar was altijd al op zoektochten met zijn vader, dus gaat hij nu ook op zoek naar het slot waar de sleutel bij hoort. Na een lange zoektocht komt Oscar erachter dat zijn vader de sleutel per ongeluk heeft verkregen.

De tweede verhaallijn is die van de opa en oma van Oscar. Ze hebben het bombardement in Dresden overleefd en ze ontmoeten elkaar weer in New York. Ze trouwen dan, maar het is geen gelukkig huwelijk. Op het moment dat de grootmoeder van Oscar zwanger raakt, vertrekt zijn grootvader.

Na 9/11 komen de verhaallijnen samen en na een tijdje maken de grootvader en Oscar kennis. Ze bouwen een vriendschap op en samen verwerken ze de dood van Oscars vader, Thomas.

2

gebruik van tijdsvolgorde

(chronologisch of niet? – voorbeelden)

 

Het verhaal is niet geheel chronologisch. In de verhaallijn van Oscar zitten een paar flashbacks, als hij terugdenkt aan ‘de beruchte dag’ (waarop zijn vader Thomas stierf). Het verhaal van Oscars grootouders wordt chronologisch verteld, eerst over hun tijd in Dresden en daarna over hun verhaal dat zich afspeelt in Amerika.

3

vertelperspectief

(welk perspectief, waar zie je dat aan en wat is het effect)

Er zijn drie verschillende perspectieven. Dit zijn de perspectieven van Oscar, zijn grootvader en zijn grootmoeder. Oscar vertelt het grootste gedeelte, hij is de ik-verteller. Daarnaast zijn er ook nog hoofdstukken waarin de grootvader zich richt tot zijn zoon (Thomas) in briefvorm. Het derde perspectief is van de grootmoeder, zij schrijft brieven naar Oscar.

 

Het verschil in perspectieven zie je bijvoorbeeld in de brieven. De grootvader schrijft in een brief alles aan elkaar geregen; dus alles zonder punten. De grootmoeder schrijft met veel witregels en lege stukken.

 

Ook hebben de hoofdstukken waar de grootvader aan het woord is, een datum erin. Een voorbeeld hiervan is: “Why I’m not where you are 5/21/63”.

4

titelverklaring

(titel, ondertitel en uitleg)

De titel slaat op meerdere dingen. Het slaat op de oorlog, die dichtbij en luid was voor de grootouders van Oscar (ze waren bij het bombardement). Ook was een terroristische aanslag luid en dichtbij voor Oscar, toen hij zijn vader verloor op 9/11.

5

verteltijd - vertelde tijd

(verhouding tussen beide en belang voor het verhaal)

Het aantal pagina’s is 326 en het boek heeft zeventien hoofdstukken. Hierin worden twee verhaallijnen verschreven: de vertelde tijd van de verhaallijn van Oscar is ongeveer een jaar en van de verhaallijn van de grootmoeder en grootvader wordt zo’n 50 jaar beschreven. Het aantal pagina’s is dus redelijk in verhouding met de verhaallijn van Oscar en hier kunnen belangrijke gebeurtenissen redelijk gedetailleerd omschreven worden, maar uit de verhaallijn van de grootmoeder en grootvader worden alleen de ‘hoogtepunten’ omschreven.

6

hoofdstukindeling

(indeling, titels en belang van deze indeling)

Het boek heeft zeventien hoofdstukken en de hoofdstukken hebben titels. Dit zijn de titels:

  • What the?
  • Why I’m not where you are 5/21/63
  • Googolplex
  • My feelings
  • The only animal
  • Why I’m not where you are 5/21/63
  • Heavy boots Heavier boots
  • My feelings
  • Happiness, happiness
  • Why I’m not where you are 4/12/78
  • The sixth borough
  • My feelings
  • Alive and alone
  • Why I’m not where you are 9/11/03
  • A simple solution to an impossible problem
  • My feelings
  • Beautiful and true

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

 

Aan de hoofdstukken met de data kun je zien dat ze zijn geschreven door de grootvader van Oscar. Veel hoofdstuktitels gaan over gevoelens, er worden dan ook veel gevoelens beschreven in het boek.

7

overig

(andere opvallende zaken bijv. taalgebruik)

Er is een hoofdstuk waarin de grootvader zo warrig begint te schrijven en dat zijn boekje vol is en hij is zoveel woorden kwijt, dat hij helemaal door elkaar heen begint te schrijven.

 

 

D      Inhoud

         

Werk onderstaande punten uitgebreid uit voor het boek dat je gelezen hebt. Dit zijn subjectieve punten die vooral gaan om jouw leeservaring; jouw interpretatie van het verhaal.

 

Gebruik het document ‘Boekverslag - extra informatie en literaire begrippen’ om te lezen hoe je onderstaande punten uit moet werken.

 

 

 

 

Uitwerking

1

belangrijkste personages

(geef uitgebreide karakterbeschrijvingen)

Oscar Schell is uitvinder, sieradenontwerper, amateur-entomoloog, francofiel, slagwerker, verwoed schrijver van fanmail, pacifist, archeoloog van Central Park, romanticus, Groot Ontdekkingsreiziger, amateur-astronoom, acteur, inconsequent veganist, verzamelaar van: zeldzame munten, vlinders die een natuurlijke dood zijn gestorven, Beatles-spullen, miniatuurcactussen en halfedelstenen. Hij is negen jaar oud hij is ontzettend intelligent. Hij vertoont ook wat ADHD-trekjes. Hij is een erg rond karakter, je leert hem erg goed kennen. Zijn vader is overleden en hij gaat op zoektocht.

 

Oscars grootmoeder is meer Oscars moeder dan zijn moeder zelf. Ze is al heel erg oud. Ze is erg sober en verdrietig, ze heeft al veel leed meegemaakt. Voor Oscar heeft ze van alles over, maar ze wil niet dat Oscar zijn grootvader ontmoet.

 

Oscars grootvader is vertrokken toen hij er achter kwam dat zijn vrouw zwanger was van Thomas. Hij is getraumatiseerd en stom geworden. Toch schrijft hij wel brieven aan Thomas, maar hij verstuurt ze niet. Na 50 jaar komt hij weer naar New York en leert hij de zoon van Thomas kennen. Samen nemen ze afscheid van Thomas.

 

Mr. Black is de buurman van Oscar. Oscar komt hem tegen op zijn zoektocht naar iemand met de achternaam Black. Hij is oud en al jaren niet meer uit huis geweest. Hij wordt vrienden met Oscar en ze passen op elkaar. Samen gaan ze op zoektocht en hij helpt Oscar en zijn grootvader uiteindelijk ook om de kist van Thomas op te graven.

2

belangrijkste gebeurtenissen
(minimaal 2)

(uitgebreid uitwerken)

  • 9/11. Op deze dag overlijdt Oscars vader en dit is de oorzaak dat Oscar tussen de spullen van zijn vader gaat zoeken en dat hij de sleutel vindt. Hij besluit op zoek te gaan naar het slot waar de sleutel bij hoort. Hij vertelt dit niet aan zijn moeder en hij doet het stiekem, hij gaat bijvoorbeeld onder zijn Franse lessen ook op zoek. Hij komt na een tijdje bij een hobbywinkel waar hij de aanwijzing krijgt dat “black” (wat op de envelop staat geschreven) een achternaam kan zijn.
  • Het ontmoeten van de grootvader. Hierdoor kunnen Oscar en zijn grootvader eindelijk afscheid nemen van Thomas en kunnen ze rouwen. Samen graven ze Thomas zijn kist weer op. De grootvader doet zijn brieven, die hij heeft geschreven aan Thomas, in de kist. Oscar kan dan eindelijk fatsoenlijk afscheid nemen van zijn vader.

3

tijd en ruimte

(waar en wanneer speelt het verhaal en waarom is dat belangrijk)

De verhaallijn van Oscar speelt zich af in New York, na 9/11. Dit is natuurlijk logisch, omdat het verhaal zich pas kan afspelen na de dood van zijn vader op 9/11. Natuurlijk gaat het in het algemeen over het verschrikkelijke verlies en de rouwverwerking, dus deze gebeurtenis had ook tien jaar eerder plaats kunnen vinden, met een andere ramp.

 

De verhaallijn van de grootouders speelt zich af in Dresden, in de oorlog. Dit is natuurlijk wel van belang, er is geen soortgelijke gebeurtenis als de Tweede Wereldoorlog. Later speelt het zich af in het heden, in New York. In die tijd en ruimte leren ze Oscar kennen, want hij woont in New York.

4

Motieven (minimaal 4)

(Uitgebreid uitwerken waarom dit motieven zijn – voorbeelden)

  • Geweld. Zowel de ouders van Thomas als Thomas zelfs hebben beide gevaarlijke situaties meegemaakt: de ouders van Thomas hebben het bombardement in Dresden overleefd en Thomas is gestorven op 9/11.
  • Brieven. De vader van Thomas schrijft brieven aan Thomas die hij nooit verstuurt, maar die stopt hij in de kist op het moment dat Thomas overlijdt.
  • “Black”. Oscar gaat opzoek naar “black”, want dat staat op de envelop geschreven die hij vond, met de sleutel erin. Na een tijdje gaat hij opzoek naar personen met de achternaam “Black”.
  • Zoektocht. Het is niet alleen de zoektocht van Oscar naar het goede slot waar de sleutel in past, maar ook de zoektocht naar hoe hij de dood van zijn vader moet verwerken.

5

symboliek

(uitgebreid uitwerken wat de symboliek is – voorbeelden)

De sleutel is veel meer dan een fysieke sleutel: het is niet alleen de zoektocht naar het slot, maar ook de zoektocht voor Oscar hoe hij moet rouwen om zijn vader. Als hij een kluis had gevonden met daarin spullen van zijn vader, had Oscar het hoofdstuk van zijn vader niet af kunnen sluiten. Het vinden van het slot dat bij de sleutel hoorde en wat niks met Thomas te maken had, maakte het voor Oscar makkelijker om het af te sluiten.

6

motto

(citeer het motto en leg uit waarom de auteur het heeft gekozen)

Het boek heeft geen motto.  

7

eind

(beschrijf het einde van het boek – open, gesloten, passend?)

Aan het eind komt Oscar erachter dat de sleutel die hij heeft gevonden, toevallig in de handen is gekomen van Thomas. De sleutel had dus verder geen betekenis. Ook heeft hij, door het ontmoeten van zijn grootvader, fatsoenlijk afscheid kunnen nemen. Samen met Mr. Black graven ze de kist van Thomas op en kunnen de vader en de zoon van Thomas afscheid van hem nemen. Het is dus een gesloten eind, alles is opgelost.

Aan het eind komt Oscar erachter dat de sleutel die hij heeft gevonden, toevallig in de handen is gekomen van Thomas. De sleutel had dus verder geen betekenis. Ook heeft hij, door het ontmoeten van zijn grootvader, fatsoenlijk afscheid kunnen nemen. Samen met Mr. Black graven ze de kist van Thomas op en kunnen de vader en de zoon van Thomas afscheid van hem nemen. Het is dus een gesloten eind, alles is opgelost.

8

overig

(andere opvallende zaken)

Niet elke bladzijde is ‘normaal beschreven’: op sommige pagina’s staat maar een zin, staat er een foto of is alles door elkaar heen geschreven.

E         Beoordeling

Geef je persoonlijke beoordeling in 140 tot 160 woorden. Gebruik minimaal vier verschillende beoordelingswoorden en werk deze voldoende uit met behulp van de inhoud van het boek. (aantal woorden vermelden)

De beoordelingswoorden vind je ook in het document ‘Boekverslag - extra informatie en literaire begrippen’

 

Ik vond het boek heel erg ontroerend. Het is allereerst zo sneu dat zijn vader overlijdt en als hij vervolgens na een lange zoektocht erachter komt dat de sleutel toch niet van zn vader was, is hartverscheurend.

Ik vond het boek ook heel erg origineel. De foto’s tussendoor, de soms niet eens leesbare stukken, de brieven, etc. Dat soort dingen zie je niet vaak in boeken.

Het verhaal is niet erg geloofwaardig. Een negenjarig jongetje dat opzoek gaat door heel New York gaat en bij mensen aanbelt, zie ik nog niet snel gebeuren.

Tot slot zet het boek je wel zeker aan het denken. Je vraagt je af, hoe je er zelf mee om zou gaan als je een dierbare zou verliezen. Hoe zou mijn rouwverwerking eruit zien? Oscars is bezig met totaal iets anders om het te ontkennen, maar hoe zou ik dat doen?

 

(145 woorden)

          Thema en uitleg

Omschrijf, los van het verhaal, het thema van het boek (de centrale gedachte, de dieper liggende idee).

Leg vervolgens uit waarom denkt dat dit het thema is. Bij die uitleg mag je wel gebruik maken van de inhoud. Gebruik 80 tot 120 woorden. (aantal woorden vermelden)

Het thema is “zinloze dood” en “afscheid nemen”. Oscar verliest zijn vader op 9/11. Oscar kan het niet loslaten en gaat op zoektocht met de sleutel die hij heeft gevonden. Hij reist heel New York af om uit te vinden wat die sleutel tussen zijn vaders spullen deed. Als hij erachter komt dat de sleutel gewoon toevallig bij zijn vader terecht is gekomen, kan hij het loslaten. Hij graaft met zijn opa en Mr. Black (zijn buurman) de kist van zijn vader op, zodat hij en zijn grootvader afscheid kan nemen.

 

(91 woorden)

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Extremely Loud & Incredibly Close door Jonathan Safran Foer"