Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Every Visible Thing door Lisa Carey

Beoordeling 0
Foto van een scholier
Boekcover Every Visible Thing
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1510 woorden
  • 20 maart 2015
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Eerste uitgave
2009
Pagina's
336
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's

Boekcover Every Visible Thing
Shadow
Every Visible Thing door Lisa Carey
Shadow

1. Zakelijke gegevens

Schrijver: Lisa Carey
Titel: Every Visible Thing
Uitgever: Harper Perennial 
Plaats van uitgave: New York
Voor het eerst verschenen in: 2006
Druk plus jaartal: Eerste druk in 2007
Aantal bladzijdes: 306 bladzijdes
 

2. Korte beschrijving

Perspectief

Dit boek bestaat uit twee verhaallijnen: Lena en Owen. De verhaallijn van Lena is geschreven vanuit de ik-persoon. De verhaallijn van Owen wordt verteld door een alwetende verteller. Hierdoor wordt ook duidelijk dat Lena de hoofdpersoon is. Van haar krijgen we de meeste gedachtes en gevoelens mee.


Hoofdpersonen

Lena Furey

Lena is 15 jaar oud. Ze doet alsof ze niet veel geeft om haar uiterlijk en ook niet om wat mensen van haar denken, maar eigenlijk denkt ze er erg veel over na. Ze is altijd al erg jongensachtig geweest, maar toch wilt ze zich ook speciaal voelen als meisje. Ze heeft een keer zelfmoord proberen te plegen, waardoor je eigenlijk al meteen door hebt dat ze het niet makkelijk heeft. Ze heeft veel frustraties en problemen. Ze ontvlucht dit allemaal door drugs te gebruiken. Ze gaat uiteindelijk niet meer naar school en hangt alleen maar rond met Sebastian, die ze ontmoette bij een plek waar haar broer altijd kwam, The Pit. Ze is een erg intelligente meid. Ze haalde altijd goede cijfers en vond de meeste vakken ook leuk. Ze heeft het moeilijk met het verwerken van de verdwijning van haar broer, naar wie ze altijd heel erg opkeek. Ze heeft veel herinneringen aan haar broer. Ze probeert meer te weten te komen over de verdwijning van haar broer. Ze gaat naar de door haar broer gefotografeerde plekken en verkleedt zich als een jongen om dichterbij de waarheid te komen. Ze heeft na de verdwijning van Hugh nooit meer gehuild om zich sterk te houden tegenover haar broertje, Owen, want ze moest voor hem zorgen.  
 

Owen Furey

Hij is 10 jaar oud. Als je zijn verhaallijn begint te lezen, schat je hem ouder in. Hij is volwassen voor zijn leeftijd. Toen hij kleiner was, was hij altijd het kind waar de volwassenen graag mee praatten. Owen kan zich niet meer veel herinneren van zijn broer. De herinneringen die hij nog van hem heeft, houdt hij stevig vast. In het begin is het redelijk onduidelijk hoe het met Owen zit. Ik denk al snel dat hij homoseksueel is, alleen dit wordt niet meteen duidelijk. Uiteindelijk verteld hij over de dingen die hij allemaal doet met Danny en dan wordt duidelijk dat hij homo is. Als hij vervolgens gepest wordt door Danny, doet hij alsof hij een buikgriep heeft en gaat hij voor maanden niet naar school. Hij is angstig, maar hij blijft zichzelf. Ondanks zijn astma rookt hij soms sigaretten of joints. Hij is op zichzelf gesteld. De maanden dat hij thuis zit, blijft hij denken aan hoe het met Danny was. Hij is snel geïrriteerd, maar kan het ook goed opnemen voor mensen. Hij doet niets tegen zijn zin in en hij gelooft dat Hugh zijn beschermengel is. Hij houdt meestal wat hij werkelijk denkt voor zich. Hij voelt zich vaak door de volwassenen niet serieus genomen, en daar kan hij erg boos over worden.
 

Danny Gray

Hij is 12 jaar oud. Hij begint zijn rol in het boek als de beste vriend van Owen. Hij is blijven zitten, omdat hij ging reizen met zijn moeder voor een jaar. Hij rookt en is erg geliefd bij de meisjes, maar ondertussen zoent hij met Owen en laat hij zich door hem oraal bevredigen. Hij probeert vooral heel erg een stoere jongen te zijn voor de buitenwereld, maar eigenlijk is het een hele onzekere, kwetsbare jongen. Hij besluit in plaats van toe te geven aan zijn gevoelens voor Owen, hem als homo uit te maken aan de rest van de school. Dat komt eigenlijk heel erg zielig over. Hij liegt tegen zichzelf en de buitenwereld.
 

Sebastian

Hij is door zijn ouders het huis uitgezet en dealt in drugs. Hij doet ook erg stoer, maar is (meestal) een lieve jongen. Hij zou ook een slimme jongen zijn geweest, maar hij stopte met school. Het grootste gedeelte van de tijd is hij stoned. Hij gedraagt zich dan irritant en heeft er geen problemen mee om Lena alleen te laten om met andere meisjes er vandoor te gaan. Toch respecteert hij Lena en helpt hij haar in haar jongens-act. Hij is eigenlijk een stiemene romanticus. Hij doet alsof niemand hem iets kan maken en niets hem doet. Als zijn broer Lionel zegt dat hij moet stoppen met dealen en naar huis moet, doet Sebastian alsof hij hier niets van wilt weten. Eigenlijk is hij kwetsbaar en zoekt zijn uitweg door drugs en drank. Hij is een verslaafde, dus uiteindelijk neemt hij niet alleen drugs omdat hij er zin in heeft, maar omdat hij ze nodig heeft. Zonder zijn dagelijkse dosis zie je dat hij nors en bozig wordt.
 

Plaats en tijd

Lena en Owen wonen zelf in Brookline waar ze ook op school zitten. Het grootste gedeelte van het boek speelt zich hier af. Voor de rest gaat Lena op verschillende plaatsen op zoek naar informatie over haar broer. Bij The Pit (Cambridge) ontmoet ze bijvoorbeeld Sebastian en hier komt ze vaak terug. Samen met Sebastian gaat ze drugs verkopen bij Harvard Square. Het verhaal speelt gedurende 1-2 jaar ongeveer af, omdat er een nieuw schooljaar is begonnen en omdat Owen uiteindelijk zegt dat hij 11 jaar is. Er zijn veel verwijzingen naar de tijd dat Hugh er nog was. Bij hoofdstuk 1 staat onder de titel van het hoofdstuk het jaartal 1985, dus ik vernam hieruit dat het wel uit die tijd zal zijn.
 

Probleem/conflict

Het conflict waar het boek over gaat is de verdwijning van Hugh. Nadat de ouders van Owen en Lena de zoektocht hebben opgegeven, kunnen Owen en vooral Lena, het niet laten gaan en gaan op zoek naar de waarheid. Ook heeft de verdwijning het hele gezin beschadigd. Hun ouders doen niet meer zoals ze eerst deden. De zoektocht naar de waarheid brengt veel problemen met zich mee. Lena komt terecht in de drugshandel en Owen ontdekt dat hij homo is en zijn beste vriend doet alsof hij niets gedaan heeft en bedreigd hem. Als Lena wegloopt van huis, raakt hun moeder weer in dezelfde depressie als ze was toen Hugh verdwenen was. Omdat hun gezin er zo van verandert is, proberen ze de rust te zoeken door uit te vinden wat er gebeurt is met Hugh.
 

Thema en motieven

Het thema van dit boek is de zoektocht naar de waarheid en verdwijning van Hugh. Alles draait om dit. Ze raken door dit alles in verschillende problemen en zetten toch door, om de rust te vinden voor zichzelf en voor hun ouders.

De motieven van het boek zijn engelen en puberteit. Engelen zijn vooral een belangrijk motief. De Furey-familie is een erg gelovig gezin. Henry Furey (vader) was een leraar op een gelovige universiteit. Hij gaf studies in de onderzoeken naar Engelen. Hij heeft een boek geschreven, waarop de titel gebaseerd is, maar na de verdwijning van Hugh is hij ermee gestopt en gelooft hij ook niet meer in engelen. Owen begint echter na zijn ongeluk te denken dat Hugh zijn beschermengel is. Hierna gaat Owen letten op tekenen van een engel. Het tweede motief is de puberteit en alles wat daar bij hoort. Ze hebben het over de veranderingen van je lichaam, het uitproberen van dingen zoals drugs, roken en alcohol en over seks. Zo komt Owen erachter dat hij zich aangetrokken voelt tot Danny. Als de moeder van Danny hun betrapt terwijl Danny Owen voor het eerst oraal bevredigd, wordt ze boos en gooit Owen het huis uit. Als het volgende schooljaar begint, negeert Danny Owen en begint hem met pesten en bedreigen. Ook dit hoort bij de puberteit, helaas.
 

Taalgebruik

Het taalgebruik is te begrijpen. Soms hebben ze het toch over onderwerpen waar je niet veel van weet en dan is het lastig om daar alles van te begrijpen, aangezien er dan Engelse begrippen worden gebruikt waar je nog nooit van hebt gehoord. Een voorbeeld daarvan is het ontwikkelen van foto’s. Maar als je het eenmaal een paar keer leest dan is het al een stuk makkelijker om te begrijpen en je hoeft niet altijd elk woord letterlijk te weten om de hele zin te begrijpen.

‘The stuff is impossibly runny, streaking purple down my temples and neck, racing along the whorls of my ears.’
 

Titel

De titel is ‘Every Visible Thing’. Je krijgt pas op bladzijde 134 een idee van waar de titel op gebaseerd zou kunnen zijn. Henry Furey heeft een boek geschreven over Engelen. De titel van het boek was ‘Every Visible Thing: A History of Angels in Religious Thought’. Na het ongeluk van Owen is hij ervan overtuigd dat zijn broer, Hugh, hem heeft beschermd. Als een beschermengel. Op bladzijde 305 staat dan tot slot nog:

‘Every visible thing in this world is put in the charge of an angel’.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.