Emma Brown door Clare Boylan

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1008 woorden
  • 25 juni 2007
  • 2 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 2 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Emma Brown
Shadow
Emma Brown door Clare Boylan
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Primaire gegevens
Titel: Emma Brown
Schrijver: Charlotte Brontë en Clare Boylan
Emma Brown is een onvoltooide roman van Charlotte Brontë die in
1855 is gestorven. Clare Boylan voltooide 150 jaar later de aanzet.
Vertaler: Frans van Delft
Jaar van uitgave: 2003
Uitgever: Archipel Amsterdam
Soort boek: historie
Fictie/ non fictie
Keuze.
1. Zou je dit boek gekozen hebben als je alleen naar de omslag kijkt? Ja/nee
toelichting:

Ik heb dit boek om de omslag gekocht op de boekenbeurs, omdat aan de kaft te zien is dat het een geschiedenisverhaal is. Er staat een meisje op met een jurk van zo`n 150 jaar geleden op en dit trok me wel aan, want ik houd vooral van geschiedenisverhalen en wilde graag het verhaal achter dit meisje te weten komen.
2. Zou je dit boek gekozen hebben als je alleen naar de titel kijkt? Ja/nee
toelichting:
De titel is te onduidelijk. Het geeft niet aan waar het over gaat en het maakt ook niet nieuwsgierig. Je weet alleen dat het waarschijnlijk over een meisje gaat. Hoewel sommige het misschien een mysterieuze titel vinden, kan ik me er niet in vinden.
Inhoud
3. Wie zijn de belangrijkste personen in het boek? Geef ook aan wie of wat ze zijn. Vertel iets over hun karakter.
Emma brown is een meisje van 15 jaar. Ze is op de meisjesschool geplaatst onder de naam Matilda Fitzgibbon, maar weet dat dit niet haar echte naam is. Ze lijdt aan geheugenverlies en weet dus niet wat haar echte naam is of wat haar verleden is. Er wordt niet precies omschreven hoe ze eruit zag, maar men vond haar grauw en lelijk en ze had geen uitstraling. Ze voelde zich in haar sloeberkleren veel beter dan in de sjiek uitgedoste kledij. Van nature was ze verlegen en fragiel, maar ook een doorzetter met een sterke overlevingsdrang.
Isabel Chalfont is een weduwe van in de dertig. Haar man was zo`n 20 jaar ouder en is na 10 jaar huwelijk gestorven. Isabel is een slimme, maar arme vrouw. Haar man was overtuigd dat een vrouw thuis hoort te zitten, dus ze kon haar hersens niet gebruiken en dit was voor haar dan ook een grote tegenslag. Ze houdt van boeken en poëzie en leeft een teruggetrokken bestaan. Ook bij haar is niet vermeld hoe ze eruit zag, maar uit het verhaal is op te maken dat ze mooi was.

In het verhaal is Isabel een soort van moederfiguur voor Emma en zij gaat dan ook op onderzoek uit naar wat er met haar gebeurt is.
4. Wat is het “probleem” van de hoofdpersoon?
Emma is door een onbekende man naar de school van Miss Wilcox gebracht, maar ze weet niet door wie, want ze heeft geheugenverlies. Hierdoor weet ze niets meer over haar verleden of haar naam.
Het hoofd van de school wil het achterstallige schoolgeld hebben, maar komt erachter dat de opgegeven naam en adres van het meisje vals zijn. Nu wordt het meisje bij Isabel Chalfont gelaten die de volledige zorg van het meisje op zich neemt. Maar na een tijdje trekt Emma er alleen op uit om haar verleden te achterhalen. Hierbij komt ze in de onderwereld van de grote stad terecht. Ze wordt bestolen, bedreigt en moet in haar eentje een paar maanden buiten in de kou zien te overleven.
5. wat is volgens jou de belangrijkste gebeurtenis in het verhaal?
Het moment dat Emma in de grote stad berooft wordt en gedwongen is om op straat te leven. Hier krijgt ze een deel van haar geheugen terug, leert ze te overleven en probeert ze genoeg geld bij elkaar te krijgen om terug te reizen maar mevrouw Chalfont.
6. waar speelt het verhaal zich af? Geef het zo precies mogelijk aan.
Het verhaal speelt zich vooral af rond het dorp. De school en het huis van mevrouw Chalfont liggen allebei net uit het dorp en hier speelt de basis van het verhaal zich af. Ook de grote stad Londen, en dan vooral het arme deel, speelt een grote rol in het verhaal, omdat Emma daar naartoe is gevlucht. Verder zijn er ook veel flashbacks van mevrouw Chalfont die gaan over Happen Heath – een groot landhuis waar ze als kindermeisje werkte - en het dorp waar ze nu nog steeds woont.
7. In welke tijd speelt het verhaal? Leg uit waarom je dat denkt.
Rond 1850. Dit zie je aan de beschrijvingen van de grote, mooie jurken van de rijken, de meisjesscholen voor etiquette en de tegenstelling van arm en rijk. Vooral door deze tegenstelling kan je de tijd bepalen, want het verhaal speelt zich af tijdens The Great Exibition (1851). Dit wordt in het verhaal genoemd en is er duidelijk uit op te maken. Ook is er het feit dat Brontë over haar eigen tijd schreef.
Mening
8. Omcirkel de woorden die het best bij het boek passen:
spannend/ saai zet me aan het denken/ doet me niks
lachwekkend/ droevig kinderachtig/ voor mijn leeftijd
bekend/ onbekend interessant/ oninteressant
griezelig/ rustgevend verrassend/ voorspelbaar
werkelijk/ onwerkelijk ontroerend/ laat me koud
fantastisch/ realistisch herkenbaar/ niet herkenbaar
9. leg zo uitvoerig mogelijk uit waarom je die woorden koos:
Ik vind het droevig en ontroerend omdat er in de flashbacks tragische liefdesverhalen verteld worden, die niet goed komen. Het is spannend, griezelig, verrassend en interessant, omdat je niet weet wat er gaat gebeuren wanneer het meisje moet zien te overleven. Er gebeuren onverwachtse dingen en er worden onthullingen gedaan over het verleden van het meisje die heel onverwachts zijn. Ook zijn er veel mensen met elkaar verbonden in manieren die je niet verwacht.
Het is onbekend, werkelijk, realistisch, niet herkenbaar en het zet me aan het denken, omdat het over het verleden gaat en het is heel goed mogelijk dat zoiets dergelijks ook werkelijk gebeurd is. Veel feiten en tijden zijn echt gebeurd en het zet je ook aan het denken, omdat je weet dat er duizenden van zulke verhalen die zelfs droeviger zijn en ook nog echt waar. Het is voor mijn leeftijd en eigenlijk ook ouder, omdat Emma met prostitutie en misdaad te maken krijgt en omdat je soms goed moet nadenken over wat er al verteld is en hoe iedereen met elkaar in verband staat.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.