Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

5.2 Boekverslag
Zakelijke gegevens:
Auteur: Tatiana de Rosnay
Titel: Haar naam was Sarah
Uitgever: Artemis & co
Jaar van eerste druk: 2007
A. Inhoud
Julia Jarmond is een Amerikaanse die al het grootste deel van haar leven in Parijs woont en ook getrouwd is met een Franse man. Voor haar werk moet ze artikel schrijven over het de razzia van het Vélodrome d’Hiver. Toen werden duizenden joden opgepakt door de Franse politie en dagenlang in ontzettend slechte omstandigheden opgesloten in een groot wielerstadion. Daarna werden ze naar concentratiekampen gebracht, de ouders werden van de kinderen gescheiden en iedereen werd vermoord. Julia is helemaal geobsedeerd geraakt van die gebeurtenis en komt er achter dat de grootouders van haar man in een appartement van een joods gezin zijn gaan wonen, nadat dit gezin is opgepakt tijdens de razzia van het Vel d’Hiv. Als ze haar schoonvader hiermee confronteert stuit ze op het grootste geheim van zijn familie. Daarom wil ze koste wat het kost uitzoeken wie die mensen waren en of ze het hebben overleefd. Ze start een grote zoektocht naar deze mensen en via allerlei wegen weet ze uiteindelijk haar doel te bereiken. Hierdoor verandert haar leven compleet.
B. verhaalanalyse
Titelverklaring
In het boek zitten 2 verhaallijnen en in beide verhaallijnen zit een titelverklaring.


De ene verhaallijn beschrijft het leven van het meisje dat in het appartement van de grootouders van Julia’s echtgenoot woonde ten tijde van de razzia van het Vel d’Hiv in juli 1942. De verhaallijn stopt als het meisje is ontsnapt uit het concentratiekamp en is ondergedoken bij hele aardige boeren. Pas aan het eind van deze verhaallijn wordt de naam van het meisje bekend gemaakt: Sarah. Daarvoor werd haar naam niet een keer genoemd.
In de andere verhaallijn, waarin Julia in onze tijd op zoek gaat naar Sarah en haar familie wordt Julia zwanger. Pas op de laatste bladzijde van het boek wordt de naam van dit meisje genoemd: Sarah.
Motto
Mijn god! Wat doet dit land me aan?
Laten we het, omdat het me heeft verstoten,
Koelbloedig aanschouwen, laten we toekijken
Hoe het zijn eer en zijn leven verliest.
- Irène Némirovsky, storm in juni
Tijger, tijger, vlammenpracht
In de wouden van de nacht;
Wat was de hand, het eeuwige oog
Dat jouw gevreesde strepen boog?
- William Blake, Songs of Experience
Beide motto’s slaan op de gebeurtenis van het Vélodrome d’Hiver want deze razzia heeft ook echt plaatsgevonden. Omdat de Franse politie verantwoordelijk was voor de arrestatie van al deze duizenden joden, waaronder een groot aantal kleine kinderen, ligt het heel gevoelig bij de Fransen. Veel Fransen weten het niet eens.
Door deze vreselijke gebeurtenis bogen de strepen van de tijger en verloor Frankrijk zijn eer en leven.


Genre
Het is een roman.
Thema en motieven
Het thema van dit boek is de Holocaust want het hele boek staat in het thema van de razzia van het Vel d’Hiv. De razzia is het enige waar Julia nog aan kan denken en in de verhaallijn van Sarah gaat het ook alleen maar daar over.
Een motief van het boek is de sleutel. Toen Sarah werd opgepakt met haar ouders heeft ze haar kleine broertje snel in hun geheime kast verstopt en die op slot gedaan. Ze beloofde hem dat ze snel terug zou komen. Als je niet wist dat daar een kast was zou je hem nooit kunnen vinden. Sarah wist niet dat ze niet op tijd terug zou komen om haar broertje te redden. Ze heeft de sleutel altijd bewaard en haalde hem regelmatig tevoorschijn als ze aan haar broertje dacht. Aan het einde van het boek komt de sleutel ook weer terug.
Personages
Julia Jarmond
Julia is tussen de vijfenveertig en vijftig jaar oud. Ze is geboren in Boston maar is rond haar twintigste naar Parijs verhuisd. Ze is lang, langer dan de gemiddelde Franse vrouw, heeft blond haar, een sportief figuur en een brede glimlach. Ze heeft genoeg vrienden in Parijs en voelt zich er ook echt thuis. Ze heeft een dochter van 11, Zoë. Haar man komt uit een rijke Franse familie. Zijn ouders zijn stugge mensen die nooit hun gevoelens tonen. Julia doet wat ze zelf wil. Als ze zwanger is wil ze haar kindje houden, maar haar echtgenoot niet. Hij vind dat ze te oud zijn en denkt een baby niet aan te kunnen. Hij dwingt haar abortus te plegen maar uiteindelijk doet Julia dat niet en ze gaan uit elkaar. Julia gaat heel erg op haar gevoel af en kan sommige gedachten niet loslaten. Ze gaat door tot ze bereikt wat ze wil bereiken.
Sarah Starzinski
Sarah was een heel mooi meisje. Ze was slank, had dik honingblond haar en amandelvormige groenblauwe ogen. Ze was nog maar heel jong toen ze werd opgepakt: negen jaar. Daarvoor was ze een gelukkig meisje, geboren en getogen in Parijs. Haar ouders kwamen uit Polen en waren joods. Door alle vreselijke dingen die ze heeft meegemaakt is ze heel snel volwassen geworden. In het boek komt meerdere keren voor dat ze een volwassen vrouw was in het lichaam van een jong meisje. Ze was heel dapper. Ze zorgde in het concentratiekamp voor de jongere en zieke kinderen. Nadat ze was ontsnapt en tot de gruwelijke ontdekking kwam dat haar broertje het niet had overleefd veranderde er iets in haar. Ze werd heel gesloten en lachte bijna nooit. Toen ze oud genoeg was heeft ze een nieuw leven opgebouwd in Amerika waarbij ze haar verleden achter zich liet, er nooit meer over praatte en niemand er ooit over heeft verteld. De sleutel van de kast heeft ze wel altijd gehouden. Uiteindelijk heeft ze, ongeveer op haar veertigste, zelfmoord gepleegd.
Tijd
De verhaallijn van Julia speelt zich af vanaf 2002, 60 jaar na de razzia. Het laatste deel speelt in 2005. Alles wordt gewoon chronologisch verteld.
De verhaallijn van Sarah begint in juli 1942. Tussen begin en eind verloopt er niet meer dan een jaar tijd. Ook hier wordt alles chronologisch verteld.
Vertelsituatie
In de verhaallijn van Julia wordt alles vanuit de ik-persoon verteld. Die ik-persoon is dan Julia. In de verhaallijn van Sarah wordt een personale verteller gebruikt.
Informatie over de schrijfster
Tatiana de Rosnay is geboren in Parijs in 1961 en groeide op in Parijs en Boston. In Engeland heeft ze literatuurwetenschappen gestudeerd en nu is ze schrijfster en journaliste en woont met haar gezin in Parijs.
Mening
Omdat op de achterkant van het boek stond dat het ontroerend, spannend, overtuigend en indrukwekkend was en het verhaal je niet meer loslaat had ik hoge verwachtingen van dit boek, maar dat viel wel een beetje tegen. Ik vond het wel leuk dat het over een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog ging waar ik nog helemaal niks van afwist. Het onderwerp is dus wel origineel. Ik vond jammer dat er al zo snel werd verteld wat er met Sarah’s broertje is gebeurd. Dat haalde de spanning wel weg. Ook vond ik het boek een beetje vergezocht. Dat een journaliste die nog helemaal niks over het Vel d’Hiv wist daar een artikel over moet schrijven en dan toevallig erachter komt dat haar familie een heel groot geheim heeft daarover. En dat ze dan toevallig via 2 vrienden van haar een man leert kennen die de namen en adressen levensloop van alle duizenden joden die toen zijn opgepakt heeft achterhaald en in een computer heeft gezet. En dat ze erachter komt dat Sarah toevallig heel dicht in de buurt woont van waar zij elk jaar op vakantie gaat. Maar het boek is wel heel mooi geschreven en in het begin is het ook best wel ontroerend, spannend, overtuigend en indrukwekkend. Alleen aan het einde is dat een beetje weggevallen.
Bronvermelding
Informatie over de schrijfster:

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Echt een moooooi boek!

9 jaar geleden

N.

N.

super!

8 jaar geleden

C.

C.

ik moet er een poster van maken -_-

8 jaar geleden

S.

S.

Wauw goede samenvatting!
Ik moet hierover ook een boekverslag maken, en moet weten wat de vertel tijd is. De tijd die het zou duren om het boek voor te lezen.. Weet iemand dit?
Liefs, Sophia

8 jaar geleden