Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Inhoudelijke opdrachten
Samenvatting:

Het verhaal gaat over de 10 jarige Sarah. Zij wordt in de nacht van 16 juli 1942 door de Franse politie opgepakt. Samen met haar ouders wordt zij naar het wielerstation in Parijs gebracht. (Velodrome d’ Hiver)
Maar niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in de ‘geheime’ kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong en de sleutel bij zich stak.
60 jaar laten krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht om een artikel over deze razzia te schrijven.


De verhalen van Sarah en Julia gaan gelijk op. Des te verder Julia met haar onderzoek komt, hoe meer je over Sarah te weten komt.
De dagen in het wielerstation zijn verschrikkelijk, veel mensen plegen zelfmoord of komen om van de honger en dorst. De mensen daar lijden onder slechte omstandigheden.
Op een dag werd Sarah samen met haar ouders uit het wielerstation gehaald. Ze moesten lopen door een kleine stad, waar veel mensen hen aan hadden gekeken.
Ze gingen weg met de trein, weg uit Parijs. Waar naartoe, dat wist niemand.
Eenmaal op een terrein aangekomen werden de moeders met kinderen van de mannen gescheiden. Later werden ook de moeders bij hun kinderen weggehaald. Haar ouders heeftze nooit meer terug gezien.
In het kamp leert Sarah Rachel kennen, ze besluiten samen om te ontsnappen.
En dat lukt, ze lopen zo ver mogelijk van het kamp vandaan. Totdat ze bij een groot huis aankomen, daar gaan ze in het hondenhok liggen, ze zijn namelijk doodmoe.
De volgende ochtend worden de meisjes gevonden door de bewoner, Jules.


Jules en zijn vrouw Geneviéve zorgen voor de meisjes, maar dan wordt Rachel ziek.
Er moet een dokter komen. Er heerst paniek in het huis, wat moeten ze doen.. hun eigen dokter is er momenteel niet, dus zal er een vervanger moeten komen. Jules en Geneviéve zeggen dat de vervanger niet te vertrouwen zal zijn. En dit klopt, een paar dagen later staat de Franse politie aan de deur, Rachel wordt meegenomen. Van Sarah weet de politie niets af.
Sarah gaat samen met Jules en Geneviéve terug naar het ouderlijke huis van Sarah.
Zij hopen dat Michel nog in de kast zit.
Eenmaal daar aangekomen ontdekken ze dat er inmiddels een ander gezin het huis is ingetrokken. Sarah stormt de trap op naar boven, naar de geheime kast. Ze doet de deur open en daar ligt Michel.. dood.. Hij heeft het niet overleefd. Sarah voelt zich ontzettend schuldig en de bewoners schrikken zich rot.
Inmiddels is Julia Jarmond druk bezig met haar onderzoek over de razzia. Maar ook is zij druk bezig met het verbouwen van hun nieuwe huis aan de Rue de Saintonge. Julia en haar gezin gaan in het huis van haar schoonouders wonen. Ook komt ze er achter dat haar schoonfamilie een geheim bij hen draagt. Haar schoonvader (Edouard Tézac) vertelt haar over het verhaal van Sarah. Toen hij nog klein was en alleen met zijn vader thuis was, kwam er een meisje aan de deur, ze stormde naar boven en maakte daar een rare kastdeur open en vervolgens nog een. Er kwam een ontzettend vieze lucht uit, daar vonden ze een jongetje, helemaal zwart was het hoofdje. Zijn vader heeft zich hier altijd schuldig over gevoeld en hij heeft daarom ook jaren lang geld naar Jules en Geneviéve gestuurd, voor Sarah. Niemand heeft dit ooit geweten. Edouard heeft nog een envelop in de zijn klus liggen met daarin informatie over Sarah Starzinski.
Julia gaat opzoek naar Sarah.
Ze komt achter de familienaam van Jules en zoekt hem op, hij vertelt haar dat Sarah toen ze ouder was naar Amerika is verhuisd, ze wilde het verleden vergeten. Daarna heeft hij nooit meer wat van haar gehoord.
Julia heeft wel een adres gekregen waar mogelijk de man van Sarah kan wonen. Julia reist af naar Manhattan. Ze leert de nieuwe vrouw van de man Sarah kennen, de vrouw vertelt haar dat Sarah 2 jaar geleden zelfmoord heeft gepleegd, door tegen een boom aan te rijden met haar auto. Julia is in shock en vertelt dat ze echt iemand moet spreken die Sarah goed heeft gekend. De vrouw geeft haar het adres van de zoon van Sarah, William. Juli reist opnieuw, samen met haar dochter, af naar Italië.
Hier ontmoet ze de zoon van Sarah. Wat een eer, eindelijk iemand aan wie ze het verhaal van haar familie kan vertellen. Maar dan gebeurt er iets vreselijks, William wil het verhaal van zijn moeder niet horen. Hij begrijpt het niet, zijn moeder heeft hem nooit wat over haar verleden verteld, en hoe kan iemand anders dit allemaal wel weten? Hij loopt weg en zegt dat hij Julia nooit meer wilt spreken.
Julia is inmiddels bevallen van een meisje en ligt in scheiding met haar man. Ze kan het verhaal over Sarah maar niet los laten. En ook denkt ze nog iedere dag aan William, hoe hij zich nu zou voelen.
Maar dan gebeurt het, de bel van het appartement van Julia gaat en daar staat William. Hij vertelt haar dat hij gewoon even tijd voor zich zelf nodig had. Julia en William praten uren met elkaar. Totdat iedereen om hen heen vertrokken is tot de zon onderging en het licht veranderde. Totdat zij het gevoel hadden dat ze elkaar weer aan konden kijken, zonder tranen.
Inhoud
Inhoud 1
Wie zijn de belangrijkste personen in het verhaal:
Dit zijn Sarah Starzinski en Julia Jarmond.
Sarah:
Sarah wordt als 10-jarig meisje samen met haar ouders opgepakt en Velodrome d’ Hiver gebracht. Sarah is erg behulpzaam en lief naar anderen toe.
Zij kan daarom ook niet begrijpen wat die politieagenten hen aandoen en wat een haat iedereen aan haar heeft sinds zij haar gele ster draagt.
Zodra Sarah volwassen is verhuist zij naar Amerika, hier wil zij naar toe om haar verleden te vergeten. Ze verandert daar in een heel ander persoon en is erg gesloten. Het gezin dat zij daar krijgt weet ook niets van haar verleden af.
Julia:
Julia is een Amerikaanse journaliste die in Frankrijk woont, samen met haar man en kind. Julia moet een artikel maken over de razzia van 1940. Zo komt zij ook achter het verhaal van Sarah. En achter het geheim van haar schoonfamilie. Zij gaat in het huis wonen waar Sarah vroeger met haar ouders en broertje heeft gewoond.
Julia begint een zoektocht naar Sarah en haar familie.
Inhoud 2
Beschrijf de plaat(en) waar het verhaal zich afspeelt:
Het verhaal speelt zich met name af in Frankrijk. Hier wonen namelijk Sarah en Julia. Sarah woonde vroeger aan Rue de Saintonge, dit is het huis waar Julia ook gaat wonen. Het verhaal speelt zich natuurlijk ook af in het wielerstation in Parijs en in de andere verschillende kampen. Maar ook in de verschillende landen waar Julia naar toe reist om Sarah op te zoeken; Amerika, Manhattan en Italië.
Inhoud 3
Vertel iets over de rol die de tijd in het verhaal speelt:
Dat is hier wel erg lastig, Sarah vertelt namelijk haar verhaal en 60 jaar later vertelt Julia haar verhaal. De totale lengte van het verhaal zal dan ongeveer wel 62 jaar bevatten. Alles wat Sarah vertelt speelt zich af in het verleden, maar dat van Julia in het nu. Het verhaal van Julia is dan ook chronologisch verteld en dat van Sarah niet.
Inhoud 4
Wat heeft de titel met het verhaal te maken:
Dat is bij dit verhaal erg logisch. Haar naam was Sarah.. Julia komt achter het geheim van haar schoonfamilie en komt zo achter het verhaal van een meisje dat verschrikkelijke dingen mee heeft gemaakt. Ze komt er achter dat dit meisje Sarah heette.
Inhoud 5
Wat is het onderwerp/ thema waar het boek om draait:
Het thema van dit boek is Joden vervolging in Parijs.
Inhoud 6
Vanuit welk verhaalperspectief is het verhaal geschreven:
Het verhaal is heeft twee verhaal lijnen. Het ene is geschreven vanuit Sarah, uit een ik perspectief. En het andere is geschreven vanuit Julia, ook vanuit een ik perspectief.
Inhoud 7
Tot welke genre(s) behoort het boek:
Het genre van dit boek is een oorlogsdrama.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

wat je verteld klopt niet helemaal. Als de dockter komt is ze al dood en er komt toch helemaal geen politie?????????

9 jaar geleden

D.

D.

Het is wel degelijk de onbetrouwbare dokter uit Orleans die na het onderzoeken van Rachel de familie Dufaure verdenkt en er de autoriteiten bijhaalt. Lees in het vervolg zelf het boek grondig voordat je commentaar plaatst op het internet.

6 jaar geleden

I.

I.

Sarah is niet met haar auto tegen een boom gereden maar tegen een vrachtwagen

9 jaar geleden

L.

L.

als je het boek leest dan klopt dit wel maar dat heb jij(ikke) denk ik nog niet gedaan internet is mider betrouwbaar dan een boek , ik heb dit boek ook gelezen en alles klopt!

9 jaar geleden

R.

R.

Het verhaal vanuit Sarah is toch geen ik-perspectief het gaat namelijk over Het meisje.. of niet ? maar het verhaal van julia is wel ikperspectief!

9 jaar geleden

F.

F.

De journaliste woont niet met man EN KIND in parijs. De komst van het kind versterkt juist de verwijdering tussen hen en sterkt Julia in haar zoektocht.


de breuk tussen Julia en haar man.

9 jaar geleden

M.

M.

Julia woont helemaal wel met man en kind in Parijs, ze hebben een elf jarige dochter, bij de komst van het tweede kind gaan ze uit elkaar

9 jaar geleden

T.

T.

allemaal wel goed maar sinds wanneer is manhattan een land

9 jaar geleden

R.

R.

het is niet heeftze hoor.
Maar voor de rest wel een goede en lange `
`samenvatting'

9 jaar geleden

E.

E.

Hoe heet die man van Julia ook alweer? En ze woont met haar dochter en man in parijs, maar toen ze voor de 2e keer zwanger was, wilde haar man (bertrand?) dat ze abortus ging plegen.

9 jaar geleden

F.

F.

weet iemand uit welk land de film komt?? Dat kan ik nergens terug vinden en ik moet een verslag maken..

9 jaar geleden

S.

S.

op welke bladzijde staat het stukje over de dood van het broertje van Sarah?

9 jaar geleden

L.

L.

hoezo werden sarah en haar gezin ookalweer opgepakt?

9 jaar geleden

K.

K.

De familie werd opgepakt omdat ze joods waren

9 jaar geleden

P.

P.

Je samenvatting klopt niet helemaal.
Je slaat het stuk over dat William later in Frankrijk terug komt als Mamé net een beroerte heeft gehad. Julia + William lezen dan de afscheidsbrief van Sarah.
Later krijgt ze d'r kind verhuist ze naar NY en komt die William haar weer op zoeken ( ze hebben elkaar dus 3x ontmoet, Itlaië, Frankrijk, NY)

Hopelijk helpt dit.

9 jaar geleden

H.

H.

bij 'inhoud 4' klopt het niet helemaal,
want de titel leidt af van het einde van het boek. Daarin vertelt Julia Jarmond aan William Rainsferd (de zoon van Sarah) dat ze haar dochtertje Sarah heeft genoemd en zegt ze letterlijk: Haar naam is Sarah.. Snap je ? ('aa)

9 jaar geleden

H.

H.

welk verhaalgenre is dat ? antwoord alsjeblieft, het is dringend (: x

9 jaar geleden

R.

R.

hoi, dat van de perspectieven klopt niet helemaal, het verhaal van Sarah is niet in het ik-perspectief want je leest 'het meisje' dus is het een alwetend-perspectief. als er twee verschillende perspectieven zijn heet dat een meervoudig-perspectief

9 jaar geleden

J.

J.

dank je! de genre was toch drama?
ik vond het echt een erg mooie film!!

9 jaar geleden

K.

K.

Ze hopen juist dat Michel niet meer in de kast zit, want ze snappen ook wel dat die na een halve maand wel dood is. Ze hoopten natuurlijk dat iemand hem uit de kast had bevrijd. ;)

8 jaar geleden

J.

J.

sarah is niet tegen een boom aangereden maar tegen een vrachtwagen

8 jaar geleden

L.

L.

In het boek is ze tegen een boom aangereden, in de film tegen een vrachtwagen.

8 jaar geleden

C.

C.

Zeer goede samenvatting!

8 jaar geleden

W.

W.

Ziet er goed uit, maar de film is inderdaad anders dan het boek

8 jaar geleden

A.

A.

bedankt voor je samevatting

8 jaar geleden

L.

L.

HELD !

8 jaar geleden

L.

L.

Goeie samenvatting!

8 jaar geleden

H.

H.

Het perspectief in Deel 1 (vanuit Sarah) is geen ik-perspectief maar een personeel-perspectief (hij/zij) vanuit het oogpunt van 'het meisje'.

Verder prima samenvatting!

8 jaar geleden

S.

S.

Wauw goede samenvatting!
Ik moet hierover ook een boekverslag maken, en moet weten wat de vertel tijd is. De tijd die het zou duren om het boek voor te lezen.. Weet iemand dit?
Liefs, Sophia

8 jaar geleden

A.

A.

De oorspronkelijke taal van dit boek is niet Frans, maar Engels! Verder een goede samenvatting

7 jaar geleden

A.

A.

wat een goede samenvatting, dit gaat me wel helpen. bedankt!

7 jaar geleden

H.

H.

Goeie samenvatting , erg duidelijk

7 jaar geleden

J.

J.

De oorspronkelijke taal is Engels, niet Frans.

7 jaar geleden

M.

M.

niet

6 jaar geleden

J.

J.

Verder goede samenvatting hoor hahah.

7 jaar geleden

I.

I.

Het kind van Julia noemt ze toch Sarah?

6 jaar geleden