Edith's diary door Patricia Highsmith

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2266 woorden
  • 23 maart 2007
  • 3 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.3
  • 3 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1977
Pagina's
320
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Edith's diary
Shadow
Edith's diary door Patricia Highsmith
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
• Schrijver:
Patricia Highsmith
• Titel:
Edith’s Diary
• Jaar eerste publicatie:
1978
• Aantal punten:
3

• 4 Belangrijkste karakters en hun onderlinge relaties:
1. Edith: Zij is in het begin van het verhaal de vrouw van Brett. Ze houdt al een hele tijd een dagboek bij en ze schrijft ook artikels en is bezig met een verhaal. Na de scheiding van Brett creëert ze een droomwereld, die ze in haar dagboek opschrijft. Ze draait helemaal door, verliest vrienden, wil niet met een psychiater gaan praten en ze valt uiteindelijk van de trap, waardoor ze in één klap dood is.
2. Brett: Hij is in het begin van het verhaal de man van Edith, maar later verlaat hij haar voor Carol, zijn secretaresse van ongeveer 25 jaar oud. Met haar verhuist hij naar New York en later gaan ze trouwen en krijgen ze een kind. Hij stuurt nog wel elke maand geld naar Edith.

3. Cliffie: Hij is de zoon van Edith en Brett. Hij heeft geen vrienden, doet niks op school en heeft vaak problemen. Hij wordt later in het verhaal bijvoorbeeld betrapt met het antwoordenblad van de examens en wordt van school gestuurd. Als Brett weg is, voelt hij zich verantwoordelijker. Hij zoekt een baan en betaalt zijn moeder een bepaald bedrag per week, zodat ze niet hoeven te verhuizen.
4. George: Hij is de oom van Brett. In het begin is hij 70 jaar oud en heeft hij iets in zijn rug. Zijn dokter kan niet ontdekken wat het precies is. Vroeger was hij een advocaat en nu is hij best rijk. Hij is nooit getrouwd geweest. Als Brett weggaat, blijft hij bij Edith en Cliffie wonen. Elke maand betaalt hij Edith een bepaald bedrag. Na een tijdje wil Edith hem naar een verzorgingstehuis brengen, maar hij wil dat niet. Ze laat Brett komen om hem over te halen, maar hij wil nog steeds niet. Op het einde gaat hij dood aan een overdosis pillen.

• Perspectief:
Het verhaal wordt beschreven vanuit een hij/zij-perspectief. Je komt hierdoor niet alleen de gedachten van Edith te weten, maar ook die van anderen.

• Thema:
Het thema is eenzaamheid. Nadat Edith wordt verlaten door haar man, voelt ze zich ongelukkig, terwijl ze dat niet wilt toegeven. Ze verzint dingen die ze opschrijft in haar dagboek en ook artikels die ze schrijft zijn vaak verzonnen. Ze gaat steeds verder waardoor ze vrienden verliest, maar ze wil niet met een psychiater gaan praten.

• Geef in het kort aan wat het verband is tussen het begin en het einde van het boek:
In het begin is Edith getrouwd met Brett. Ze heeft best veel vrienden die vaak bij haar op bezoek komen. Haar zoon heeft geen vrienden, doet niks op school en heeft veel problemen. Ze schrijft hierover in haar dagboek.

Op het einde verlaat haar man haar voor zijn jonge secretaresse en verhuist naar New York. Edith verzint dingen en schrijft dat in haar dagboek. Ze doet net of haar zoon naar de universiteit is gegaan en een vriendin heeft waarmee hij ging trouwen en een kind kreeg, terwijl dat niet zo is. Het wordt steeds erger en ze verliest vrienden en uiteindelijk valt ze van de trap en is ze dood.

• Samenvatting:
Edith en haar gezin gaan verhuizen naar Pennsylvania. Marion en Ed Zylstra komen nog even op bezoek. ’s Avonds gaan ze eten in een Chinees restaurant en Brett vertelt dan dat hij George vanmiddag had gezien, die vroeg hoeveel kamers ze kregen. Hij had veel belangstelling voor hun nieuwe huis.
Edith schrijft in haar dagboek dat het best goed gaat, alleen Cliffie werd beschuldigd van het stelen van een voetbal van gym. Een leraar belde of zij hem had gezien, maar dat was niet zo. Wel dacht ze dat Cliffie het had gedaan. Een leraar had hen ook geschreven dat Cliffie geen huiswerk maakt. Ondertussen is George ook bij hen komen wonen. Hij logeert in een kleine kamer, want Edith wou de grote hebben voor als er vrienden komen. George kleedt zich bijna nooit aan en loopt meestal in een pyjama en badjas. Toen de Johnsons zaterdag kwamen, had hij zich wel aangekleed en praatte veel. Gert en Norman hebben 3 kinderen. De oudste, Derek, haalde wel goede cijfers op school. Als Edith en Gert in de keuken zijn, vraagt Gert of ze $100,- mag lenen voor een maand, voor een tandartsrekening van Norman. Binnen een maand zouden ze geld krijgen van Norman’s vader. Edith wil het aan Brett vragen, maar hij vindt het niet goed.
Edith vindt dat George een goede invloed kan hebben op Cliffie. Hij heeft een succesvolle carrière gehad en Cliffie vindt dat hij geen reden heeft om iets te doen. Ze vraagt zich af waarom hij niet getrouwd is; hij zag er beter uit dan de gemiddelde man en was rijk. Ze denkt dat hij dan egoïstisch moet zijn, niet met vrouwen om kan gaan, of niet in staat is om van iemand te houden.
Op Kerstavond komen de Zylstras eten. Er zijn stukken van de kalkoen af en Edith dacht eerst dat Mildew (de kat) het had gedaan, maar later dacht ze dat het Cliffie was. Ze heeft geen tijd meer om een nieuwe te kopen en als Cliffie later beneden komt, vraagt ze aan hem of hij dat had gedaan. Hij ontkent en is boos. Een tijdje later belt het ziekenhuis van Doylestown dat Cliffie in een rivier was gesprongen. Ze hebben hem gered en komen hem brengen. Even later valt George van de trap en krijgt een bloedneus. Edith’s oudtante Melanie bezoekt hen ieder half jaar. Edith vind haar aardig en ze praten over van alles. In het weekend gaan Cliffie en Brett kamperen. Cliffie houdt die morgen een pistool op Brett gericht. Edith dacht dat het een grap was, maar Brett kon er niet om lachen.
Edith wordt gebeld dat Cliffie betrapt is met het antwoordenblad en dat hij iets later komt. Hij deed voor de 2e keer examen, maar wordt nu van school gestuurd. Brett vindt dat hij nu een vaste baan moet zoeken. Edith schrijft in haar dagboek dat Cliffie examens had gedaan en dat hij dacht dat hij het goed had gemaakt. Het was een leugen, maar wie zou het zien? Ze voelde zich er beter door.
Cliffie werkt nu soms op zaterdag. Melanie komt en vraagt hoe het gaat met hen. De volgende dag voelt Mildew zich niet goed en brengen Edith en Melanie haar naar de dierenarts. Hij zegt dat ze een levertumor heeft en dat ze niet meer geopereerd kan worden op haar leeftijd. Hij laat haar inslapen en Edith en Melanie begraven haar in de tuin. Op de derde dag van Melanie’s bezoek neemt Cliffie haar mee voor een ritje met de auto. Hij verrast haar, maar hij doet zo aardig voor haar erfenis. Hij herinnert zich een dag toen hij 13/14 was en hij geld pakte uit haar tas. De 2e keer werd hij betrapt door Melanie en zij zei dat hij het de volgende keer moest vragen en gaf hem een paar dollars. Edith schrijft in haar dagboek dat Cliffie goede cijfers heeft, naar Princton gaat en een vriendin heeft.
Brett vertelt dat hij verliefd is geworden op zijn secretaresse, maar dat hij denkt dat het over gaat. Brett nodigt haar uit om wat te eten en te praten en ze vertelt dat ze naar New York gaat voor beter werk. Ongeveer een jaar later zegt Brett dat hij wil scheiden om met Carol te trouwen, maar hij zal wel elke maand geld betalen voor het huis. Edith schrijft in dagboek dat 2 bedrijven al werk hebben aangeboden aan Cliffie en dat hij 2 keer in de maand naar huis komt, soms met zijn vriendin Debbie.
Cliffie werkt nu als barman of ober in Chop House. Hij maakt zich zorgen over de financiën en wil niet dat het huis verkocht wordt. Melanie komt langs en Edith zegt dat ze een parttimebaan wil. Dan komt George’s dokter en stelt zij een verzorgingstehuis voor, maar hij zegt dat ze dat aan George zelf moet vragen. George wil dat niet en Edith zegt dat hij het een paar maanden kan proberen. Ze gaat kijken en neemt brochures en foto’s mee. George vindt het te duur en houdt niet van verzorgingstehuizen. Edith stuurt Brett een brief. Frances Quickman komt en vraagt hoe het gaat, ze nodigt haar en Brett uit om iets te drinken. Brett kon George niet overhalen.
Edith schrijft in dagboek dat Cliffie gaat trouwen. Brett stuurt een brief naar Edith en George, maar bereikt er niks mee. Edith schrijft terug dat het zijn verantwoordelijkheid is, waarop hij antwoordt dat hij het druk heeft met zijn werk en de verhuizing naar een grotere appartement. Edith is geërgerd, omdat hij wel tijd heeft voor feestjes. Marion komt met haar man en zij zegt dat ze een andere dokter moet zoeken die George uit huis zet. Edith wil dat doen na de kerstvakantie. Ze beschrijft in haar dagboek de bruiloft van Cliffie.
Brett nodigt Edith uit voor zijn bruiloft, maar zij wil dat niet. Cliffie vraagt zich af hoeveel codeïne en slaappillen er nodig zijn om George te vermoorden en hoe hij het zou kunnen geven. Edith komt George’s kamer in en vraagt wat hij doet. Ze wist dat hij met de codeïne bezig was, maar dacht dat hij het zou ontkennen en het alleen maar erger wordt.
De politie belt dat Cliffie een ongeluk heeft gehad. Met hem gaat het wel, maar zijn auto is beschadigd. Hij heeft een man geraakt die aan de kant van de weg liep en die heeft allebei zijn benen gebroken. Cliffie’s rijbewijs wordt voor een jaar afgenomen. Edith schrijf in dagboek dat Debbie een kind heeft gekregen: Josephine. Cliffie geeft George pillen en zegt dat het moet van de dokter. Edith wil dat Cliffie Richard (de man die hij heeft aangereden) bezoekt en zegt dat het hem spijt. Hij wil dat niet, maar ze zegt dat ze hem anders uit huis zet. Ze stuurt hem met bloemen en hij zegt dat hij hoopt dat het beter met hem gaat, maar hij zegt niks terug. Ze zijn allebei boos en hij gaat weer.
Edith wordt gebeld dat Melanie weer een beroerte heeft gehad. Ze gaat er naartoe en laat Frances voor de kat en planten zorgen. De dokter denkt niet dat ze het haalt, omdat haar hart zwak is. Ze gaat dood en als Edith thuis komt ziet ze dat Cliffie’s auto weg is, terwijl hij niet mocht rijden. Ook de voordeur is niet op slot. Later zegt Cliffie dat zijn vriend hem had opgehaald en teruggebracht.
Edith leest boeken over beeldhouwen en maakt een hoofd van Melanie en Cliffie en nog een paar andere dingen. Ze ziet George dood op bed liggen en denkt dat Cliffie hem teveel pillen heeft gegeven, maar hij ontkent. Ze belt de dokter. De dokter denkt dat hij zichzelf heeft vermoord. Edith belt Brett en hij komt naar hen toe. Hij vraagt de doodsoorzaak en Edith zegt dat hij in zijn slaap is doodgegaan. Brett belt de dokter die hem verteld dat hij een overdosis pillen had binnengekregen.
Cliffie zegt dat er vanmiddag een meisje langskomt. Ze heet Luce en is 18 jaar. De dokter belde dat hij een brief had gehad van Brett’s advocaat die zegt dat hij een lijkschouwing had moeten vragen voor de doodsoorzaak. Hij heeft de brief doorgestuurd naar zijn advocaat en zegt dat ze zich geen zorgen hoeft te maken en dat Brett hem vragen kan stellen. Brett stuurt een brief dat hij denkt dat Cliffie George vermoord heeft, maar dat ze het nooit zeker zullen weten. Hij stuurt een cheque van $10.00,- van de erfenis van George. Cliffie gaat vaak naar het café om te kijken of Luce daar is of een adres heeft achtergelaten. Hij vraagt aan de obers of zij haar gezien hebben en plaatst advertenties in de krant van Philadelphia, waar ze woont. Een tijd later heeft een barman een krant waarin staat dat Luce getrouwd is.
In een meinacht wordt Edith gebeld dat Cliffie in het ziekenhuis ligt met een gebroken kaak. Hij heeft gevochten, maar weet niet meer met wie. Zijn hele hoofd zit in het verband.
Gert heeft Brett gebeld, omdat ze denkt dat Edith een psychiater nodig heeft. Er is veel gebeurd de laatste tijd en ze denkt dat Edith het niet aan kan, maar zich sterk houdt. Brett komt langs om te praten.
Edith wordt ontslagen. Zijn baas zei dat ze teveel werknemers hadden. Brett stuurt een brief dat hij gehoord heeft over ene psychiater die goed is. Hij wil ervoor betalen. Edith wil niet, maar Brett komt met dr. Stetler om haar over te halen een afspraak met hem te maken. Gert had hem weer gebeld. Edith belt haar dat ze dat niet leuk vind. Brett stuurde dr. Carstairs (eerst de dokter van George) een brief dat het niet goed ging met Edith. Hij belde haar dat hij 2 psychiaters kenden die zijn vrienden waren. Hij maakt een afspraak voor haar, tegen haar wil in. De dokters praten met haar en als Edith haar gebeeldhouwde hoofden haalt, denkt ze aan Brett. Ze moet huilen en wil haar traan afvegen met haar schouder, maar valt dan van de trap. Ze is dood. Cliffie ziet haar dagboek, maar hij leest het niet. Hij wil het verbranden, maar dat durft hij niet. Hij houdt het bij hem om het later te verbranden. Hij vertelt er niemand over, hij wil het zelfs niet aan zijn vrouw vertellen als hij ooit trouwt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.