Doodse stilte door Carol Ellis

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1586 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 16 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.3
  • 16 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1995
Pagina's
160
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Doodse stilte
Shadow
Doodse stilte door Carol Ellis
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Gegevens

Titel: Doodse stilte
Schrijver: Carol Ellis
Genre: thriller, realistisch verhaal

Samenvatting
Melanie ziet een baantje in de krant staan waarvan ze denkt dat het wel wat is. Ze neemt het baantje aan en gaat erheen. Eenmaal daar blijkt het dat ze voor moet lezen aan een verlamd meisje, Lisa, dat niet kan praten. Tijdens het voorlezen beweegt Lisa een paar keer haar vinger. Melanie wil weten wat dit inhoud en gaat op onderzoek uit. Intussen probeert Lisa’s vriend Garrett alles te weten te komen wat Lisa doet. Hij doet dit via Melanie. Melanie spreekt ondertussen af met Lisa dat één keer knipperen met haar ogen ja betekent en ‘twee’ keer betekent ‘nee’. Tina, een vriendin van Melanie, vertelt haar dat een tijdje geleden een nieuwe jongen binnenkwam, Peter. Lisa bood aan dat hij op hun weiland mocht kamperen, maar Garrett en Neil gingen hem achterna. Als Melanie in het bos loopt en struikelt, ziet ze de wandelstok van Peter. Als ze wat verder kijkt ziet ze ook zijn rugzak. Melanie besluit alles uit te zoeken. Uiteindelijk gaat ze naar Lisa om voor te lezen, maar Garrett is er ook. Ze vraagt of hij weg wil gaan, maar dat doet hij niet. Opeens heeft Melanie door dat ze regelrecht in een val is gelopen. Garrett weet dat zij hem doorheeft en probeert tevergeefs Melanie en Lisa te vermoorden, net zoals hij met Peter heeft gedaan. Dit lukt niet, want door een trucje van Melanie en een gil van Lisa, wordt Garrett gearresteerd.

Personen
Melanie: De belangrijkste persoon in het verhaal is Melanie. Ze is een rustig meisje, maar ook heel ondernemend. Ze heeft een goed verstand en denkt na bij de dingen die ze doet. Ze is hulpvaardig en maakt snel vrienden. Ze is nieuw in het stadje. Als Lisa bij bepaalde stukken uit het haar vinger beweegt, wil ze weten wat er aan de hand is. Zij vindt ook Peters wandelstok en rugtas. Ze zoekt alles uit en door haar zijn Lisa en zij niet vermoord door Garrett.


Lisa: Nog iemand die een heel belangrijke rol speelt in het verhaal is Lisa. Lisa’s karakter is niet duidelijk gemaakt omdat ze dat niet kan, maar zoals haar vrienden het vertellen is ze een vrolijk meisje met glanzende vriendelijke ogen. Ook is ze heel hulpvaardig, want ze bood aan dat Peter op hun land mocht kamperen. Ze is verlamd en kan niet praten, maar maakt Melanie van alles duidelijk door bij bepaalde stukken uit het boek haar vinger te bewegen.

Garrett: Hij is de vriend van Lisa. Hij leek heel aardig maar uiteindelijk bleek het een moordenaar te zijn. Er is wel duidelijk gemaakt dat hij een driftkikker is. Hij heeft Peter vermoord en wilde hetzelfde met Lisa en Melanie doen. Hij is Peter achterna gegaan toen Lisa aanbood dat Peter op hun land mocht kamperen. Hij is erg jaloers, omdat hij denkt dat Jeff Lisa’s gouden ketting heeft gepikt, en omdat hij het niet goedkeurde dat Peter op het land van Lisa kampeerde.

Karakterontwikkeling
Melanie Jacobs: ze wordt steeds banger, maar ook nieuwsgieriger, omdat Lisa haar van alles probeert te vertellen. Ze wil dit komen te weten, maar wat ze uiteindelijk weet maakt haar alleen maar bang.

Lisa Randolph: zij is vastbesloten om alles aan Melanie te vertellen. Ze is wel bang op het laatste, omdat Garrett haar wil vermoorden. Ze gilt zelfs, terwijl ze eigenlijk niet kan praten.

Garrett Bailey: hij lijkt aardig, maar aan het eind van het boek is hij meedogenloos, wreed en wil hij Melanie en Lisa, zijn vriendin vermoorden, omdat Lisa getuige was van zijn moord op Peter, en Melanie weet nu alles, of zou erachter komen.

Andere personen
Georgia oftewel mevrouw Hudson, Zij zorgt voor het huishouden en voor Lisa.

Kim, De vriendin van Neil. Ze is snel jaloers en is een beetje kattig.
Neil, Een vriendelijke jongen maar als het erop aankomt, doet hij nogal ‘stoer’.
De vader van Lisa, een vriendelijke man, die drukbezet is.
Jeff Singer, De tuinjongen. Hij is vriendelijk en behulpzaam en doet geen vlieg kwaad.
Tina Hodges, De vriendin van Melanie. Ze is wel aardig en werkt in een snackbar.

Plaats
Het stadje waarin het zich afspeelt is niet duidelijk. Het is wel een stadje waar de wegen snel overstromen en waar er dan enorme modderstromen ontstaan. In het begin van het boek speelt alles zich af bij Melanie thuis. Daarna gaat ze van haar eigen huis naar Lisa's huis en van Lisa's huis naar de
snackbar. En de dagen erna speelt alles zich af bij Melanie thuis en bij Lisa thuis. De laatste dag gaat ze via een omweg naar Lisa's huis. Dan gaat ze naar het ravijn, waar Garrett hen zou vermoorden. Ook spelen sommige stukken zich op school af.

Tijd
Het verhaal speelt zich in de tegenwoordige tijd af. Het zou iedere dag kunnen gebeuren. Dat kun je zien aan de moderne voorwerpen, bijvoorbeeld een snackbar. Ook hebben ze al auto’s en videocamera's met intercom enzovoort. Het is wel in de verleden tijd verteld, want er staat bijvoorbeeld Melanie dacht.
De vertelde tijd kun je niet echt zien aan het boek, maar naar aanleiding van het aantal dagen die in het boek zijn beschreven, denk ik dat het ongeveer een week tot twee weken duurt.
Ik heb er ongeveer twee dagen in gelezen, toen had ik het uit. Ik denk dat het in totaal ongeveer 4 of 5 uur was.
Het wordt chronologisch verteld, maar met enkele flashbacks. Bijvoorbeeld als Melanie bij Garrett en Lisa in de kamer staat en dat hij nog eens precies gaat vertellen wat er gebeurd is voor ze naar het ravijn worden gebracht. Ook is er een flashback als Tina verteld over Peter, en als Melanie tegen Lisa zegt wat zij denkt dat er is gebeurt op de dag dat Garrett Peter vermoordde.
In het boek is absoluut geen sprake van een tijdversnelling, wel van tijdvertraging. Net als het spannend wordt, wordt nog eens precies verteld wat er allemaal is gebeurt. Daarna gaat het verhaal pas eigenlijk verder. De lezer wordt dus eigenlijk in spanning gehouden.

Begin
Het verhaal begint helemaal vooraan en wordt van het begin af aan verteld. Wel wordt het verteld met flashbacks en tijdvertragingen.
Melanie ziet een advertentie in de krant staan van een baantje, en neemt dat baantje aan. Ze gaat erheen en komt erachter dat ze voor moet lezen aan een verlamd meisje dat niet kan praten.

Probleem
Het belangrijkste probleem in het verhaal is dat Lisa iets aan Melissa wil vertellen maar dat gaat niet makkelijk want ze is verlamd en kan niet praten. Melissa moet proberen te achterhalen wat ze wil zeggen, door middel van tekens die Lisa geeft met haar hand bij bepaalde stukken uit een boek. Als Melanie Peters wandelstok vindt en een deel van zijn rugtas, besluit ze alles uit te zoeken.

Afloop
Ik vind dat het boek een goede afloop heeft. Het probleem is opgelost en Garrett is gearresteerd. Lisa’s herstellingsproces verloopt goed en Melanie is veilig.
Het boek heeft een gesloten einde.
Melanie weet te veel en komt erachter dat Garrett de persoon is waar Lisa haar voor wil waarschuwen. Garrett verteld hen alles, dat hij Peter heeft vermoord en dat hij hen nu ook gaat vermoorden. Door een trucje van Melanie en een gil van Lisa loopt alles goed af.

Perspectief
Het is een hij/zij perspectief.
Het verhaal wordt door Melanie’s ogen gevolgd. Je leeft met haar mee, de lezer beschrijft namelijk al haar gevoelens en gedachten. Dat doet hij alleen bij Melanie.

Titel
De titel is doodse stilte. Deze is zo omdat Lisa niet kan praten, zodat er dus non-verbaal gecommuniceerd moet worden: In stilte. Ook heet hij zo omdat Melanie, als ze in het bos loopt, geen enkel geluid hoort. Alleen haar eigen voetstappen en dit is heel angstaanjagend voor haar.

Thema
Het vreselijke wat gebeurd is moet op non-verbale wijze achterhaald worden.

Beoordeling
- Spannend: ik vind het wel een spannend boek omdat je als lezer in spanning wordt gelaten. Tot op het laatste moment weet je niet wat er nou precies wordt bedoeld met de stukjes zin die Melanie bij elkaar heeft gezet, en weet je niet wie nu iets schuld is of wie iets te maken heeft met het ongeluk van Peter of Lisa. Je komt hier pas op het laatste moment achter: hierdoor blijft het spannend. Ook leefde ik als lezer helemaal mee met de hoofdpersoon en kon ik het boek moeilijk weg leggen als ik iets anders moest doen.

-Realistisch: Het is een realistisch verhaal. Het zou in het echt kunnen gebeuren, maar ik geloof niet dat het snel voorkomt. Ook gebruiken ze gewone dingen, die in ons dagelijkse leven ook bestaan, en geen futuristische dingen of iets in die richting.

Origineel: Ik vind dat het een heel origineel boek is. Normaal kun je zo ongeveer wel raden wie de dader is maar bij dit boek kon je het absoluut niet weten. Je werd totaal op het verkeerde spoor gezet. Pas op het laatste moment kwam je erachter dat het verhaal op een andere manier ook wel eens zou kunnen kloppen, en dit was dan de oplossing. Dit vond ik heel verrassend en leuk.
Het boek is ook heel goed te lezen en er zijn geen moeilijke woorden gebruikt. Je komt er snel doorheen en je hebt plezier met het lezen. Je hoeft niet steeds een zin terug te lezen om te kijken of je het wel goed begrepen hebt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Doodse stilte door Carol Ellis"