Diving in door Kate Cann

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas tto vwo | 3488 woorden
  • 20 oktober 2006
  • 27 keer beoordeeld
  • Cijfer 8
  • 27 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Verliefd
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1996
Pagina's
326
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Diving in
Shadow
Diving in door Kate Cann
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: Verliefd
Oorspronkelijke titel: Diving in
Auteur: Kate Cann
Vertaling: Jetty Zee
Uitgeverij: Kluitman
Plaats van uitgave: Alkmaar
Oorspronkelijke eerste druk: 1996
Eerste druk: 2001
Druk: Vijfde druk
Genre: Probleem- / liefdesboek
Aantal bladzijden: 222 bladzijden

Informatie over de auteur Kate Cann:
De schrijfster, of auteur, van het boek is Kate Cann. Zij werd geboren in 1954 en woont nu in Twickenham (Engeland) aan de rivier de Theems. Ze is getrouwd, heeft een dochter, een zoon, een hond en twee katten. Haar hobby’s zijn lezen, hardlopen, wandelen en kletsen.
Kate Cann is niet alleen schrijfster, ze werkt ook als redactrice. Vroeger werkte ze bij een grote uitgeverij. Daar kreeg ze vooral veel te maken met boeken voor jongeren die over het algemeen over verliefdheid, vriendschap, en seks gingen. De meeste boeken vond ze niet realistisch genoeg en ze dacht dat ze het zelf wel beter zou kunnen…

En dat was ook zo. In 2001 verschenen haar eerste boeken hier in Nederland. In Engeland waren ze al eerder uitgekomen.
Kate Cann heeft twee keer een trilogie geschreven. De eerste is de serie over Col, waaronder dus ook Verliefd. De tweede serie gaat over een jongen; Rich.
Verder zijn er ook nog losse boeken van Kate Cann verschenen, maar die titels noem ik in het volgende hoofdstuk.
Ik heb bijna alle boeken van Kate Cann gelezen, en wat mij opvalt, is dat ze ze allemaal in de ikvorm heeft geschreven.
De informatie over Kate Cann heb ik gevonden op www.katecann.com en op www.scholieren.com/boekverslagen.

Boeken van Kate Cann:
Losse Boeken
Vrij – Footloose
Fiësta – Fiësta
Lekker Weg – Escape
Verscheurd – Breaking Up

Trilogie 1
Verliefd – Diving In
Samen – In The Deep End
Twijfels – Sink Or Swim

Trilogie 2
Grof Geld – Hard Cash
Alle Ruimte – Shacked Up
Vol Gas – Speeding

Perspectief:
Het boek is in de ikvorm geschreven. Hier is een fragment uit het boek, waarin je dat duidelijk ziet:

“Ben je dóód of lig je alleen maar in cóma?!”
Ik schrok huiverend wakker.
“Colette Rowlands! Ik heb je al tíén keer geroepen! Ben je dóód of zo? Zeg eens iets! Als je van plan bent om vanavond mee te eten, kom dan nu naar beneden om nog een kleine bijdrage te leveren aan de bereiding daarvan!”
Mijn moeder verbrak mijn nevelige droom. De stomende douche was verdwenen. Ik was weer in mijn saaie, eenzame slaapkamertje. Terug in de werkelijkheid.
Mijn moeder is dol op woorden. Vooral op véél woorden. ‘Help eens een handje met koken’ is te gewoontjes. En ze maakt graag lawaai. Heel veel lawaai.
Kreunend hees ik mezelf van m’n bed. Ik haat het als mijn moeder mijn innerlijke wereld op die manier binnen valt. Het werd nét leuk. Het is al verveelend genoeg om met anderen in een huis te wonen, maar wanneer je fantasieën nog niet eens veilig zijn…

Het eind:
Als Col en Don een tijdje samen zijn, vraagt hij haar een weekendje mee naar het zomerhuisje van zijn ouders. Col vindt het helemaal te gek en de eerste dag is dan ook geweldig. Maar als ze ’s avonds in de kamer komen waar ze slapen vindt Col het opeens wat minder leuk. Ze moet met hem in één bed slapen. Don heeft haar in de val gelokt! Hij wil met haar naar bed
terwijl hij weet dat zij dat nog lang niet wil. Col en Don krijgen hele erge ruzie en Col besluit beneden op de bank te gaan slapen.
Als ze terug komen, en Col alles aan haar moeder heeft verteld, gaan ze samen naar het huis van Don. Daar krijgen hun ouders een behoorlijke ruzie. Haar moeder gaat behoorlijk te keer over hoe erg het is wat ze met haar dochter hebben gedaan.
Als Col een paar dagen later met Val in de stad is, komt ze Don weer tegen. Ze praten lang en Col besluit dat ze nog een keer met hem wil afspreken…
Het verhaal kan dus nog alle kanten op gaan met Don en Col. Ze kan hem vergeven, maar ze kan ook zeggen dat ze hem niet meer ziet zitten, en dan houdt hun relatie hier op…
Het is dus een open eind.

Illustraties:
In het boek zelf staan geen illustraties. Het omslagontwerp is gemaakt door Design Team Kluitman en de omslagillustratie is gemaakt door Ingrid Baars/The Artbox.

Beoordeling:
Realistisch, omdat ik het boek erg realistisch vind. Col is stapel verliefd op een jongen en hij blijkt haar ook leuk te vinden. Ze gaan een paar keer uit en uiteindelijk gaat zij met hem mee op vakantie. Daar gaat het fout en Col is erg verdrietig als het uit gaat. Ik denk dat het best ook zo zou kunnen gaan als een jongen en een meisje verkering hebben.
Origineel, omdat Col heel goed van zich af kan bijten en weet wat ze wil. Als ze met Don in één bed ‘moet’ slapen, zegt ze nee aan gaat dan ook echt beneden liggen. Dat vond ik erg leuk. Ook vond ik de plaats waar ze elkaar ontmoet hebben grappig. Gewoon in het zwembad waar zij elke week komt.
Goed geformuleerd, omdat het erg snel en makkelijk leest. Er staan geen moeilijke woorden in en de tekst vind ik makkelijk te begrijpen. Ook is het verhaal goed te volgen.

Genre:
Het boek dat ik gekozen heb, is een probleem/liefdes boek.
Een probleemboek omdat Col niet altijd weet wat ze met Don moet. Het ene moment is hij heel erg lief en het volgende moment is hij heel erg chagrijnig. Dan hoort ze een week niks van hem en dan wil hij haar ineens weer heel graag zien. Col weet dan vaak niet wat ze moet doen en voelt zich daardoor heel erg ongelukkig.
Een liefdesboek omdat het veel met liefde te maken heeft. Als Don en Col samen zijn, hebben ze het meestal erg leuk en veel lol. Ook doen ze veel leuke dingen samen, zoals fietsen, zwemmen, uiteten, naar een feest, naar een disco en ook veel zoenen.

Leukste persoon:
De leukste persoon in het boek vind ik Collete Rowlands (Col). Dat is omdat zij heel sterk is en weet wat ze wil. Op het moment dat Don met haar naar bed wil, zegt zij duidelijk nee. Ze wil niet en ze zal het dus ook niet doen. Ik vond dat stuk erg leuk omdat ze ook echt deed wat ze zei. Ze pakte haar spullen en ging naar beneden.
Wat ik ook wel grappig vind, is dat ze op een speciale meisjes school zit en aan zelfverdediging doet. Allebei een idee van haar moeder maar volgens mij vindt ze het zelf niet eens zo erg. Op school heeft ze haar beste vriendin Val en bij zelfverdediging leert ze goed vechten. Dat heeft ze later ook nog nodig. Ze redt een meisje dat bijna wordt verkracht en wordt daardoor als een soort heldin gezien.
Verder vind ik Col leuk, omdat ze heel erg sportief is. Buiten haar zelfverdediging elke maandag, gaat ze elke donderdag zwemmen, loopt ze soms een rondje hard en fietst ze veel…

Minst leuke persoon:
De minst leuke persoon in het boek vind ik Ian, de vader van Don, omdat ik hem een enorme zak vind. Hij vindt zichzelf helemaal geweldig en het boeit hem verder niet wat er met Don of Fran, zijn vrouw en Dons stiefmoeder, gebeurt. Als ze op het punt staan om op vakantie te gaan komt hij om twee uur thuis, in plaats van één uur.
Ook heeft hij voor Fran al heel wat vrouwen gehad. Na de dood van Dons moeder is hij er nooit meer één trouw gebleven.
Wat ik ook niet leuk aan hem vind, is dat hij het seksleven van Don belangrijker vindt dan zijn school of hoe het meisje erover denkt. Hij vindt het normaal dat Col en Don in één bed móéten slapen.

Samenvatting:
Col is verliefd op een knappe jongen die, net als zij, elke donderdagavond in het zwembad is. Ze is alleen bang dat hij haar niet ziet staan. Maar dromen over hem doet ze wel.
Als ze op een donderdag, net als elke week, gaat zwemmen, loopt ze zo tegen hem op. Ze bied stotterend haar excuses aan en schaamt zich dood. Maar hij lacht en zegt dat het niet uitmaakt. Daarna loopt hij door.
De zondag daarna is Col depressief, omdat de avond ervoor niet erg gezellig was, en ze besluit om te gaan zwemmen. In het binnenbad vindt ze het te druk en dus gaat ze naar buiten. Daar springt ze van de duikplank en belandt bijna bovenop… hém. Ze biedt haar excuses aan en ze gaan samen verder met hun baantjes…
Als ze daarmee klaar zijn, zich hebben gedoucht en omgekleed, gaan ze samen nog wat drinken. Col vind het helemaal te gek en ze praten lang. Ze komt erachter dat hij Don heet.
Na nog een paar keer zwemmen, hebben Col en Don verkering. Ze doen leuke dingen; ze eten samen, gaan naar een popconcert, lange stukken fietsen, wandelen en ze praten over van alles en nog wat. Col is gigantisch verliefd en ze hoopt dat Don ook het zelfde voor haar voelt…
Maar als ze een keer samen uit zijn, gaat het bijna fout. Col en Don staan te zoenen in een steegje en hij gaat verder dan dat zij eigenlijk wil. Dan duwt Col hem van zich af en fietsen ze samen naar huis.
Op de avond van een feest gebeurt er iets dat Col eigenlijk niet leuk vindt. Haar beste vriendin, Val en haar beste vriend Greg zitten stiekem in een hoekje te zoenen. Zij heeft natuurlijk Don, maar toch voelt ze zich buiten gesloten. Een paar dagen later krijgt ze te horen, dat ze verkering hebben.
Col is erg gelukkig die week. Maar helaas kan Don niet afspreken, hij heeft examens. Op woensdag heeft ze zoveel energie, dat ze een stuk gaat hardlopen. Als ze in het park aankomt, hoort ze een angstige gil. Het komt uit de bosjes. Ze kent de meisjes stem. Het is een meisje uit haar klas!! Ze rent ernaar toe. Er zijn twee kerels bij haar. Ze komen samen op haar af. Maar ze slaat ze allebei neer. Dat heeft ze geleerd op zelfverdediging. Samen met het meisje gaat ze naar huis.
Een paar dagen later belt Don haar op. Hij vraagt haar of ze dat weekend met hem en zijn ouders mee wil naar hun zomerhuisje. Col vindt het helemaal te gek en gaat graag mee. Ze vraagt het aan haar moeder en ze mag!! Ze wordt door haar vader bij het huis van Don afgezet en samen met hem en zijn ouders gaan ze op weg.
De heenreis is niet zo lang. Als ze er eenmaal zijn, vindt Col het geweldig. De lucht en het
landschap zijn prachtig. Don en Col gaan samen een stuk wandelen en ze praten en zoenen veel. Als ze samen in het gras liggen, rolt Don bovenop haar. Eerst vindt Col het niet erg,
maar daarna weet ze niet meer zeker of ze het wel leuk vindt. Don is wel erg sterk. Dan duwt ze hem van zich af en samen gaan ze naar een dorpje verdop om wat te drinken. Daarna gaan ze terug naar het huisje voor het avondeten.
Na het eten gaan ze weer naar buiten. De tuin in. Het is inmiddels pikkedonker geworden. Als ze aan het eind van de tuin zijn, gaan ze in het gras liggen. Don raakt haar overal aan en wil nog verder gaan, maar voor Col is het genoeg. Ze zegt dat ze het koud heeft en ze gaan naar binnen.
Maar als ze eenmaal binnen zijn, vindt Col het allemaal niet meer zo leuk. Ze móét met Don in één bed slapen en dat wil ze absoluut niet! Maar Don zegt dat ze niet zo moeilijk moet doen en dat maakt haar alleen maar nog bozer. Don wist dat ze dit niet wilde! En zijn vader en stiefmoeder doen er gewoon leuk aan mee. Zij gaan er maar vanuit dat Col het wel goed vindt. Dan krijgen Col en Don verschrikkelijke ruzie. Don blijft maar zeggen dat ze niet moeilijk moet doen, maar Col vindt het echt niet leuk. Dan besluit ze om naar beneden te gaan en op de bank in de eetkamer te slapen.
De volgende dag wordt ze wakker gemaakt door Fran, Dons stiefmoeder. Fran zegt dat ze Don uit de kamer had moeten schoppen en zelf gewoon in het bed had moeten slapen. Maar Col wil het niet horen. Fran deed er net zo goed aan mee. Zij had het bed opgemaakt. Ze vraagt of de badkamer vrij is en gaat daar in bad.
Als ze ’s middags terug rijden, doet Col net of ze slaapt. Als ze thuis komt gaat ze gelijk naar haar kamer en huilt lang.
’s Avonds gaat ze pas naar beneden. Haar moeder vraagt wat er is gebeurd en ze vertelt het hele verhaal. Als ze is uitverteld, is haar moeder zo kwaad dat ze naar de auto rent en op weg gaat naar het huis van Don. Col gaat met haar mee.
Als ze daar aankomen, gaat haar moeder behoorlijk te keer. Ze zegt dat het vreselijk is wat ze haar dochter hebben aangedaan en dat ze het goed van Col vindt dat ze beneden is gaan slapen. Ze schreeuwt dat het niet eerlijk is dat ze Col dwóngen om met Don in één bed te slapen en gaat zo nog even door. Daarna vertrekken ze.
Als er een week voorbij is, gaat Col samen met Val winkelen. ’s Middags eten ze bij de McDonald’s. Als Col naar een tafeltje loopt, staat ineens Don voor haar neus. Hij zegt dat het hem spijt wat er gebeurt is en vraagt of ze hem nog een kans wil geven. Even twijfelt Col. Dan zegt ze dat ze het wil proberen en ze spreken af voor die avond.
Als ze thuis komt, verteld ze aan haar moeder wat er in de stad is gebeurt. Ze verwacht dat haar moeder boos wordt, maar dat wordt ze niet. Ze zegt dat Col oud en wijs genoeg is om dat nu zelf te beslissen. Dan gaat Col zich omkleden voor die avond…

Leukste gedeelte:
Hoofdstuk 30
Ik heb dit hoofdstuk gekozen omdat er iets grappigs in gebeurt.

Na de vakantie moest Col weer naar school, maar eigenlijk vond ze dat niet eens zo erg. Ze had een leuke vakantie gehad en de ruzie met Val was weer opgelost.
De dinsdag na de vakantie gaan Val en Col samen een jurkje kopen voor het dineetje bij Don thuis. Het wordt een donkerrode.
Donderdag ziet ze Don in het zwembad. Ze probeert erachter te komen wie er nog meer naar het etentje komen, maar Don heeft duidelijk geen zin om erover te praten en dus laat ze het maar.
Dan is het vrijdag. De laatste schooldag van de week en de dag waarop ze altijd korfbal hebben met gym. Normaal vindt Col het vreselijk, maar deze keer vindt ze het niet erg. Zeker niet omdat ze lekker op kan scheppen over het etentje wat ze die avond bij haar vriend thuis heeft. Zij en Val hebben de grootste lol in het pesten van de andere meisjes uit de klas. Val blijft maar doorgaan over hoe knap, aantrekkelijk en lief Don is. Ze zegt dat de nieuwe jurk van Col echt geweldig is, ze zegt dat Dons stiefmoeder bij een modetijdschrift heeft gewerkt en ze vraagt hoe laat de limousine haar komt ophalen. En Col speelt het spelletje gewoon mee. Op het allerlaatste moment zegt ze nog: “Ik vraag me af hoe het is, om te vrijen op de achterbank van een limousine.” Daarna verlaten ze de kleedkamer.

Het slot:
Het was niet erg druk bij McDonalds’s. Gelukkig. Val ging in de rij staan om eten te halen en ik liep naar een tafeltje in de hoek. Toen ik er net zat, stond er iemand tegenover me. Ik dacht dat het Val was.
“Jij bent…” begon ik. Maar in plaats van Val, stond Don tegenover me. Hij keek me aan. “Col,” fluisterde hij, “Col luister naar me, alsjeblieft.” Het klonk bijna smekend.
“Luister, ik weet dat er veel gebeurt is, maar het kan niet over zijn. Niet tussen ons.” “Dat kan het wel Don,” zei ik, “het is al over. Ik wil je niet meer zien.” Ik had moeite om dat te zeggen en in stilte schold ik op mezelf. Waarom moest ik nou zonodig verliefd worden op hem?
Maar hij negeerde dat laatste en ging verder. “Toen Fran voorstelde om je mee te nemen naar het huisje, vond ik dat een geweldig idee,” zei hij, “en ik dacht dat het echt geweldig zou worden en dat jij het ook leuk zou vinden.” “Ik vond het ook leuk Don, aan het begin. Maar je had gewoon eerlijk tegen me moeten zijn. Je wist wel dat ik er nog niet klaar voor was. En je wist al heel de dag dat we die avond in één bed zouden slapen. En je ging er maar gewoon vanuit dat ik dat goed zou vinden.” Toen ik eraan terug dacht, werd ik weer boos op hem. “Je hebt me gewoon gedwongen en daarna kon ik maar beneden gaan slapen!” Op dat moment kwam Val aangelopen. “Wat moet jij hier?!”vroeg ze aan Don. “Je hebt wel lef hè? Eerst een meisje bijna het bed in dwingen en daarna bij haar gaan lopen slijmen dat het je spijt en zo. Nou, sorry maar Col en ik trappen daar niet in.” Toen draaide ze zich naar mij. “Kom Col we gaan ergens anders zitten.” En samen liepen we weg. Don alleen achterlatend aan het tafeltje.
Een paar dagen later belde Don me. Mijn moeder nam op. Ze ging gigantisch tegen hem tekeer. Eigenlijk vond ik het wel zielig voor hem, maar mijn gevoelens waren nog steeds gemengd. Ik miste hem echt heel erg, maar ik wilde hem ook niet terug omdat ik bang was dat hij me dan weer zou kwetsen.
Een paar maanden hoorde ik niks van hem. Ik ging nu op verschillende dagen in de week zwemmen en keek eerst altijd of hij er was of niet. Als hij er was, ging ik weer weg. Was hij er niet, dan bleef ik.
Maar toen ik op een donderdag ging zwemmen, had ik hem niet gezien. Hij kwam op me aflopen en vroeg of we even konden praten. Eigenlijk wilde ik ‘nee’ zeggen, maar ik ging toch met hem mee. We gingen samen naar de kantine.
Daar praatte we lang. Hij zei dat het hem echt speet en of ik hem wilde vergeven. Dat wilde ik niet. Nog niet. Misschien over een paar maanden, maar nu nog niet. Hij begreep het niet en keek erg verdrietig. Het kon me niet schelen.
Toen ik die avond thuis kwam vertelde ik aan mijn moeder wat er in het zwembad gebeurt was. Ze zei dat ze het knap vond wat ik had gedaan en dat ze trots op me was.
Ook belde ik Val. Ze zei dat ze vond dat hij wel lef had om zo op me af te komen. Daarna praten we lang over van alles en nog wat. Misschien zou ik zo toch nog over hem heen komen…

Vijf andere titels:
Ik heb vijf andere titels voor mijn boek verzonnen. Degene die ik het leukst vind, staat bovenaan; die ik het minst leuk vind staat onderaan.

Dromen komen uit:
Ik heb deze titel gekozen omdat Col al een tijdje over Don droomt. Ze vindt hem erg leuk en hoopt dat ze samen iets krijgen. Dat gebeurt ook…

Niet te snel:
Col is stapel verliefd op Don, maar wat ze nog niet wil, is met hem naar bed. Wacht hij op haar niet?…

Liefde? Of alleen seks?:
Col is helemaal verliefd op Don en ze denkt dat Don hetzelfde voor haar voelt. Maar dan dringt Don zich wel erg op en Col krijgt het idee dat het hem alleen maar om seks gaat…

Van de top naar beneden:
Col is helemaal verliefd op Don en hij op haar. Ze hebben het altijd leuk samen. Totdat ze naar het zomerhuisje gaan. Daar gaat het fout. Don en Col moeten in één bed slapen en Col wil dat nog helemaal niet. Is dat het einde?…

Die leuke jongen:
Col is helemaal verliefd op een jongen uit het zwembad en ze droomt veel over hem…

Verjaardagsfeestje:
Als ik één van de personen uit het boek op mijn verjaardag zou mogen uitnodigen, zou ik Col kiezen omdat zij mij heel erg aardig lijkt. Ik denk dat we wel veel lol zouden hebben, samen.
Eerst zouden we gaan shoppen in Rotterdam. Daarna ergens wat gaan eten en ’s avonds naar de bioscoop. Ik denk dat het erg gezellig zal zijn.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Diving in door Kate Cann"