De NPO is bezig met een nieuwe interactieve videoserie voor scholieren, over persoonlijke dilemma's. Om de serie zo herkenbaar mogelijk te maken, hebben ze jouw hulp nodig. Ben je tussen de 15-18 jaar en wil jij meedenken? Vul de vragenlijst in (5 a 10 minuutjes) en maak kans op een Bol.com bon van 10 euro.

 


Meedoen


1. Zakelijke gegevens

Auteur: Ann Tyler
Titel: “Dinner at the homesick restaurant”, Penguin Books, Londen, 1983, 303 blz.
Genre: Roman

2. Eerste reactie

Keuze:
Ik zocht een leuk boek dat over mijn thema ging (parents and children) en dat 2 of meer sterren was. Toen werd mij dit boek aangeraden door mevrouw Struik.

Inhoud:
Ik vind dit boek erg goed. Het verhaal is heel mooi, maar ook wel droevig. Het boek wil je in één keer uitlezen, het is ook heel fijn geschreven. Ik vind het leuk dat je de afzonderlijke levens van de familie te weten komt. Ik vind de hoofdpersonen erg goed en realistisch neergezet. Het verhaal zelf is ook heel realistisch en best aangrijpend, waardoor ik me goed in kon leven. Ik zou andere mensen aanraden dit boek ook te lezen.

3. Verdieping

a. Samenvatting:

CHAPTER ONE, Something You Should Know

Pearl is getrouwd met Beck en ze hebben drie kinderen: Cody, Ezra en Jenny. Pearl is nu ongeveer 80 jaar oud, ze is blind en stervende. Ze moet in bed blijven en Ezra zorgt voor haar. Pearl denkt aan haar verleden. Ze ontmoette Beck, ging trouwen en kreeg kinderen. Toen was ze gelukkig. Op een dag kondigt Beck heel onverwachts aan dat hij wil scheiden en vertrekt. Pearl kan niet geloven dat hij echt weg is, ze is ervan overtuigd dat hij wel weer terug zal komen. Daarom vertelt ze iedereen, ook haar kinderen, dat hij op een zakenreis is. Dit gelooft iedereen, omdat Beck normaal ook altijd weg was voor zijn werk. Ze verliest naarmate de tijd verstrijkt de hoop dat Beck ooit nog terugkomt, maar houdt nog steeds iedereen in de waan dat ‘ie nog op zakenreis is. Ze heeft het moeilijk met de opvoeding van haar kinderen, maar gelukkig zijn ze allemaal goed terecht gekomen. Ezra heeft de dokter gebeld. Pearl wil dat helemaal niet, omdat ze dan waarschijnlijk naar het ziekenhuis moet. Dan komt de dokter en blijkt dit inderdaad het geval, al weet de dokter dat hij Pearl niet kan dwingen. Hij denkt dat ze pneumonia heeft, maar ze is allergisch voor penicilline. Ezra belt Jenny die ook meteen komt. Pearl lijkt het fijn om al haar kinderen nog één keer om zich heen te hebben, maar ze kunnen Cody niet bereiken. Die nacht sterft Pearl in haar slaap.

De volgende hoofdstukken zijn flashbacks naar de jeugd van Pearls kinderen en haar eigen verleden. Zo kon je erachter hoe hun leven geweest is. Elk hoofdstukje wordt vanuit een ander perspectief verteld.

CHAPTER TWO, Teaching the Cat to Yawn

Cody heeft altijd een hekel gehad aan zijn broertje Ezra, omdat Ezra Pearl’s lievelingetje was. Hij was eigenlijk gewoon jaloers. Hij heeft allerlei streken met Ezra uitgehaald, dan leek het of Ezra die ongelukken veroorzaakte en dan werd hun moeder boos op Ezra. Cody heeft het niet makkelijk gehad: hij schaamde zich vaak voor zijn moeder en wenste vaak dat hij een normale familie had en een normale moeder die ook eens de deur uit ging en vriendinnen had waar ze mee roddelde etc. Hij rookte en dronk. Eigenlijk zou hij ergens anders opnieuw willen beginnen, bij zijn vader misschien. Hij wist waar zijn vader eigenlijk was, omdat hij de brieven die zijn vader elke maand stuurde met een check, onderschepte en ze zelf eerst las. De andere kinderen hadden inmiddels ook wel door dat hun vader niet meer thuis zou komen, ondanks dat hun moeder dat nog steeds volhield. Pearl heeft het als alleenstaande moeder niet makkelijk, maar omdat in haar ogen de kinderen geen poot uitsteken in het huishouden, heeft ze soms een woede uitbarsting. Dan krijgen de kinderen ervan langs.

CHAPTER THREE, Destroyed by Love

I Jenny blijft als enige kind over, samen met haar moeder. Cody ging studeren en Ezra is soldaat in Korea. Voordat Ezra wegging vroeg hij aan Jenny of ze een paar keer langs Josiah, zijn beste vriend, en Mvr. Scarlatti, de baas van het restaurant waar hij werkte, wilde gaan om te kijken of het goed met ze gaat. Josiah is erg groot en sommige mensen denken dat er een steekje los bij hem zit. Zo ook Pearl, daarom mocht Ezra vroeger Josiah nooit mee naar huis nemen. Ezra overtuigd Jenny ervan dat dat niet zo is en ze belooft hem om eens langs te gaan. Jenny komt erachter dat Josiah inderdaad normaal is en ze spreken elkaar een aantal keer. Josiah nodigt haar uit voor het eten en na het eten brengt hij haar naar huis. Als Josiah haar probeert te zoenen begrijpt Jenny dat hij haar bezoekjes verkeerd heeft opgevat. Zij kwam alleen maar omdat ze dat beloofd had aan Ezra, terwijl Josiah dacht dat ze hem wel leuk vond. Omdat ze medelijden voelt dat hij zich zo vergist heeft zoent ze terug, maar Pearl ziet dit en begint te tieren en te razen tegen hun. Ze noemt Jenny een slet en gegrijpt niet wat ze met zo’n achterlijke moet. Jenny krijgt een klap en Josiah komt niet uit zijn woorden en vlucht weg. Hierna probeert Jenny Josiah te vermijden en hij lijkt hetzelfde te doen.

II Ook Jenny gaat studeren en ze wordt verliefd op Harley. Hij is een soort genie en houdt niet van allerlei poespas en stelt voor om maar meteen te trouwen. Ze gaat terug naar huis om haar moeder dit nieuws te vertellen. De hele familie blijkt thuis te zijn, omdat Ezra de hele familie mee wilde nemen naar het restaurant waar hij werkte. Daar kondigt hij blij aan dat hij de partner wordt van Mrs. Scarlatti, de baas van het restaurant. Pearl reageert hier heel boos op, omdat zij altijd dacht dat Ezra ook zou gaan studeren en dat zijn restaurant baantje maar iets tijdelijks was. Ze verlaat het restaurant voordat ze klaar waren met de maaltijd. Jenny had die avond geen gelegenheid gevonden om over haar huwelijk te vertellen. Ze begint te twijfelen en besluit om bij de buurt “waarzegster” langs te gaan. Die verzekerd haar dat ze gewoon moet trouwen, anders zal de liefde haar kapot maken. En zo gebeurt het ook. Jenny trouwt later in aanwezigheid van haar hele familie en zij en Harley gaan samen in een kleine appartement wonen en studeren beide aan de Paulham University.

III Jenny bezoekt haar moeder, omdat ze er gewoon even behoefte aan had. Ezra kwam haar van het station halen. Ze vertelt hem dat Harley zo precies is, dat irriteert haar soms. Die avond gaat ze nog even naar Ezra in zijn restaurant en daar ontmoet ze Josiah weer. Dat is een beetje ongemakkelijk. De volgend dat gaat Jenny naar Josiah’s huis en ze praten het uit en alles is weer goed. Die avond gaan de hele familie weer eten in Ezra’s restaurant. Daar ziet Jenny Josiah weer en ze wil zijn hand pakken als begroeting. Dit ziet Pearl en die denkt meteen dat ze een relatie hebben. Pearl verlaat het restaurant weer voordat ze ook maar begonnen waren met eten. Dit keer wil Jenny haar moeder uitleggen dat er niks aan de hand is tussen haar en Josiah en ze gaat haar achterna. Ze praten het een beetje uit.
Ondertussen denkt Jenny dat ze eigenlijk niet naar die waarzegster had moeten luisteren.

CHAPTER FOUR, Heart Rumors

Mrs. Scarlatti is erg ziek en ligt in het ziekenhuis. Ezra bezoekt haar heel vaak, omdat hij de enige was die ze had en ze goede vrienden waren. Mrs. Scarlatti zei Ezra dat als ze dood was, hij het restaurant kreeg. Ezra runt het restaurant nu eigenlijk al helemaal zelf. Langzaam begint Ezra wat veranderingen in te voeren, zoals vrouwelijke obers in te huren en zijn eigen soep in het menu op te nemen. Op het laatst liet hij zelfs het hele restaurant verbouwen. Hij vertelde daar niks van aan Mrs. Scarlatti, omdat ze er waarschijnlijk niet mee zou instemmen. Onbewust had Ezra haar al opgegeven. Maar op een dag vertelde Mrs. Scarlatti dat ze weer naar huis mag. Ezra was natuurlijk erg blij, al vreesde hij wel voor haar reactie op de veranderingen. Ze reageerde geschokt op het restaurant. Ezra probeerde alles nog uit te leggen, maar vanaf dat moment was Mrs. Scarlatti’s gedrag tegenover Ezra veranderd. Ze stond het toe dat hij haar bezocht, maar deed heel afstandelijk. Ze stierf een paar maanden later, en liet haar restaurant toch na aan Ezra. Voordat ze stierf zei tegen haar verzorgster dat die tegen Ezra moest zeggen dat hij de naam moest veranderen, omdat het geen Scarlatti’s meer was. Hier werd Ezra even heel boos over, maar hij was ook wel opgelucht omdat hij er nu echt zijn eigen restaurant van kon maken.

CHAPTER FIVE, The Country Cook

Op een dag krijgt Cody een brief van Jenny waarin staat dat ze gaat scheiden van Harley en daarna zal gaan trouwen met Sam Wiley. Jenny schreef ook dat Ezra verloofd was, met ene Ruth. Cody begint over haar te fantaseren. Niet veel later organiseert Ezra een familie diner om Ruth voor te stellen aan iedereen. Alleen voordat de maaltijd ook maar is begonnen krijgen Jenny en Pearl ruzie om de trouwjurk die ze voor Jenny gingen kopen, en Pearl verlaat boos het restaurant. Ezra stelde Ruth wel aan de anderen voor, later ook aan zijn moeder. Ruth werkt in Ezra’s restaurant als kok. Ze blijkt het tegenovergestelde van Cody fantasie te zijn. Ezra was erg verliefd op haar en ze leken samen net twee jonge puppies. Cody raakt geobsedeerd door Ruth en wil proberen haar voor zich te winnen. Ruth gaat eerst niet in op zijn avances, lijkt hem zelfs te negeren. Ze dacht dat ze Cody’s type wel kende; mooi, glad en niet geïnteresseerd in vrouwen zoals zij. Maar als Cody later verkondigt dat hij van haar houdt, ontstaat er toch een relatie tussen haar en Cody. Ze verlaat Ezra om met Cody te trouwen. Ezra blijft onthutst achter.

CHAPTER SIX, Beaches on the Moon

Pearl maakt twee of drie keer per jaar de boerderij schoon die Cody lang geleden gekocht had en waar hij met zijn toekomstige vrouw en kinderen in zou gaan wonen. De boerderij heeft echter altijd leeggestaan. Ruth en Cody hebben vanwege Cody’s werk op veel verschillende plaatsen gewoond, maar nooit in Baltimore. Pearl is de boerderij elke jaar samen met Ezra blijven schoonmaken, om de boerderij uitnodigender te maken voor Cody en zijn gezin. Want Cody had een zoon gekregen, Luke. Pearl heeft hem maar een paar keer gezien, omdat Cody en Ruth weinig contact zoeken. Ezra is nooit meer dezelfde geworden nadat Ruth en Cody gingen trouwen. Hij was nog meer teruggetrokken en speelde geen liedjes meer. Pearl heeft veel medelijden met hem. Tijdens een ander familie diner is Cody boos vertrokken met Ruth, omdat hij Ezra als een bedreiging zag. Zo ging het bij elk bezoek: Ezra hoefde maar iets te lang met Ruth te praten of iets te dicht bij haar staan of Cody werd achterdochtig, nam Ruth mee en vertrok.

CHAPTER SEVEN, Dr. Tull is Not a Toy.

Jenny is nu getrouwd met Joe St. Ambrose: haar tweede huwelijk met de kunstenaar Sam Wiley was al snel gestrand. Hij verliet haar vlak voor de geboorte van hun dochter Becky. Ze wonen in een ruim huis dat Jenny eerst gekocht had voor haar en Becky en ze werkt als kinderarts. Joe had al zes kinderen, dus ze hebben nu een druk en levendig huishouden van zeven kinderen. Jenny kan goed met alle kinderen opschieten, maar de oudste van hen, Slevin, heeft bepaalde problemen: op school gaat het niet zo best en hij steelt soms spullen. Waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat zijn moeder hen nog niet zo lang geleden had verlaten. Jenny neemt het niet zo serieus: het ligt vast aan de leeftijd en alles zal vanzelf wel in orde komen. Ze is tevreden met haar leven nu, al is ze er vanzelf in gerold omdat Joe en zijn kinderen haar gewoon nodig hadden. Ze heeft er dus niet zo goed over kunnen nadenken. Vroeger heeft ze het een tijdje moeilijk gehad met de opvoeding van Becky in combinatie met haar werk, toen heeft ze Becky ook wel eens geslagen. Ze neemt het haar moeder kwalijk, omdat zij haar vroeger ook heeft geslagen. In die periode hebben Pearl en Ezra haar goed geholpen.

CHAPTER EIGHT, This Really Happened

Toen Luke 14 jaar was, kreeg zijn vader een ernstig ongeluk op zijn werk. Na het ongeluk was zijn moeder veranderd er had bijna alleen nog maar aandacht voor Cody. Luke had normaal altijd in het middelpunt gestaan en hij voelde zich eenzaam. In zijn nieuwe buurt had hij nog helemaal geen vrienden en thuis verveelde hij zich alleen maar. Zijn vader moest rust houden en werd daar heel chagrijnig van. Cody heeft altijd al tegen Luke lopen klagen over zijn broer Ezra en over zijn moeder, hoe Ezra haar lievelingetje was en Ezra alles van hem afpakte. Luke deed Cody soms aan Ezra denken en hij sprak zelfs uit dat hij soms dacht dat Ezra Lukes vader was. Luke voelde zich daardoor teleurgesteld in zijn vader en beledigd en hij kan ook niet begrijpen dat zijn vader al die dingen van vroeger niet los kan laten. Hij besluit weg te lopen van huis en naar Baltimore te gaan, naar zijn oom Ezra en oma Pearl. Hij is daar maar één keer geweest maar heeft goede herinneringen aan ze overgehouden en door zijn vader begint Luke ook te geloven dat Ezra misschien zijn vader is. Hij gaat er liftend heen en Ezra en Pearl zijn blij verrast om hem te zien, ze herkenden hem bijna niet meer. Ze bellen Cody en Ruth wel op om te laten weten dat Luke bij hen is. Ze komen hem meteen halen. Luke vind het fijn bij Pearl, hij ziet dat ze heel veel van hem houdt. Zijn vader zei dat ze een vervelend persoon is, maar hij heeft ongelijk. Als zijn ouders arriveren blijven ze maar kort, want Cody beslist dat ze snel weer moeten gaan.

CHAPTER NINE, Apple Apple

Ezra woont nog steeds bij zijn moeder en zorgt voor haar. Ze is blind, al geeft ze dat niet toe wat alles nog moeilijker maakt. Ezra heeft het zwaar met het runnen van zijn restaurant en de verzorging van zijn moeder, maar hij doet het beide met liefde. Hij voelt zich toch met haar verbonden. Jenny heeft het te druk om hem daarmee te helpen, al komt ze af en toe langs met haar kinderen. Ezra leest Pearl haar oude dagboeken en de krant voor en beschrijft oude foto’s. Pearl heeft op haar oude dag een interesse in football ontwikkeld. Als ze een keer met Ezra naar een wedstrijd gaat wordt ze ziek en valt ze flauw.

CHAPTER TEN, Dinner at the Homesick Restaurant

Pearl is overleden. De hele familie gaat naar de crematieplechtigheid. Na de plechtigheid zou de hele familie naar het Homesick Restaurant gaan voor diner. Dan verschijnt Beck tull, de vader van Cody, Ezra en Jenny. Ezra had de wens van zijn moeder opgevolgd en hem uitgenodigd voor de crematie, maar niemand had verwacht dat hij echt zou komen. Het was vreemd voor iedereen om hem te zien, maar hijzelf reageerde heel enthousiast over zijn familie en erg trots. Toen de hele familie bij elkaar zat in het restaurant zei Beck dat het echt zo’n hechte familie leek zoals op tv. Cody vertelde hem toen dat dat helemaal niet het geval was, dat Pearl hen vroeger uitschold en sloeg en dat hij en Beck eigenlijk buiten de familie staan. Hierna vertrekt Beck stilletjes, waarna Ezra iedereen oproept om hem te zoeken omdat hij nou eindelijk eens een familie diner wil afmaken. Cody doet er eerst niet aan mee, maar voelt zich dan schuldig en besluit eens te kijken hoe de anderen het doen. Dan vindt hij Beck. Hij vraagt hem nu waarom hij hen vroeger heeft kunnen verlaten. Beck vertelt dat hij voor vrouwen valt die hij blij maakt. Hij maakte Pearl vroeger gelukkig, maar naarmate de tijd verstreek zag Beck dat Pearl ook steeds meer zijn fouten opmerkte. Dit kon hij niet meer aan en vertrok. Cody krijgt hierdoor iets meer begrip voor hem en merkt dat hij eigenlijk blij is om zo’n familie te hebben.

b. Schrijfstijl:
Ik vind de schrijfstijl goed, het leest fijn. De situaties en de personages worden goed beschreven, zodat je je goed kan inleven. De dialogen en gedachtes vind ik erg realistisch. Ik kon het verhaal goed volgen, er wordt geen ingewikkeld taalgebruik gebruikt.

“…Ezra is so good. You know? Anyway, now he has this Ruth person and it’s changed his whole outlook; watch him sometime when she walks into a room, or swaggers, or whatever you want to call it. He adores her. They get all playfull together, like two puppies.” (blz. 141)

Plaats:
Het verhaal speelt zich af in Amerika. Het speelt zich voor een groot deel af in het huis waar de kinderen opgroeien (in een rijtjeshuis in Calvert Street te Baltimore) en in het Homescik Restaurant.

Tijd:
Het verhaal begint met een flashforward, ook wel in medias res. Daarna begint het verhaal bij het begin en vertelt door tot aan de flashforward en verder tot het eind. Het verhaal bestaat uit tien hoofdstukjes en tussen elke hoofdstukje heeft er een sprong in de tijd plaatsgevonden. De vertelde tijd bedraagt ongeveer 50 jaar. Het verhaal speelt zich af in de 20e eeuw. Het begint in de jaren ’30 tot ongeveer de jaren ’80.

Verhaalfiguren:
Pearl: moeder van Cody, Ezra en Jenny en de vrouw van Beck. Ze heeft het moeilijk gehad, moest haar kinderen alleen opvoeden. Ze houdt ontzettend veel van haar kinderen. Pearl geeft zichzelf de schuld dat zij erin gefaald heeft om haar kinderen goed op te voeden. Haar kinderen lijken haar ergens voor te straffen en ze weet niet waarvoor. Ze sterft uiteindelijk aan pneumonia.

Cody: de oudste zoon, is verbitterd geworden door zijn jeugd, doordat Ezra het lievelingetje van zijn moeder was en zijn moeder hen soms slecht behandelde. Hij is een knappe man. Hij trouwt met Ruth en krijgt een zoon, Luke. Hij had zichzelf voorgenomen om betere vader te zijn dan zijn eigen vader, die hen had verlaten toen ze nog kinderen waren. Dat lukt niet al te best, hij komt wel elk weekend thuis van zijn werk, maar kent zijn zoon Luke eigenlijk amper. Hij heeft niet echt een gelukkig huwelijk.

Ezra: het middelste kind en lievelingetje van Pearl. Hij leeft in zijn eigen wereldje en is naïef. Het is altijd zo geweest dat de vriendinnetjes van Cody ook voor Ezra vielen. Ezra deed dat niet expres, had zelfs niet eens door wat voor effect hij op vrouwen had. Dit irriteerde Cody dan weer. Hij is de eigenaar van het Homesick Restaurant, dat is alles voor hem. Nadat zijn broer zijn verloofde afpakt trekt hij zich al helemaal terug in zichzelf. Hij blijft bij zijn moeder wonen en neemt haar verzorging op zich. Hij probeert de familie bijeen te houden.

Jenny: het jongste kind. Ze is een mooie vrouw en erg dun. Ze is altijd heel spontaan en enthousiast geweest. Ze wilde altijd al dokter worden. Ze heeft twee mislukte huwelijken en is nu getrouwd met Joe. Ze heeft nu een druk leven met een groot gezin.

Beck: vader van Cody, Ezra en Jenny, die hun moeder verliet toen de kinderen nog jong waren. Daarvoor was hij toch al bijna altijd weg voor zijn werk. Hij heeft wel altijd financiële bijdragen geleverd voor de opvoeding van zijn kinderen.

Luke: zoon van Cody, een knappe en leuke jongen. Hij heeft niet echt een gelukkige jeugd, omdat ze voor zijn vaders werk veel verhuizen en hij dus steeds nieuwe vrienden moet maken. Zijn vader heeft niet veel tijd voor hem, bovendien is zijn vader verbitterd door zijn familie waardoor Luke zijn familie ook amper mag zien.

Ruth: vrouw van Cody, ex-verloofde van Ezra. Ze is dun, sproetig, heeft rood haar en ziet er jongensachtig uit. Eigenlijk is ze altijd wel een soort liefde voor Ezra blijven voelen, waarschijnlijk waren ze bestemd voor elkaar. Ze was kok in Ezra’s restaurant. Ze houdt van Cody en Luke en probeert goed voor ze te zorgen.

Situaties:
De situaties zijn realistisch en ook al spelen ze zich in Amerika af, ze zijn herkenbaar voor mij. De situaties spelen zich verspreid over een lange periode af, maar van elke periode zijn wel een paar eigenschappen die die periode typeren te ontdekken. Dat vind ik leuk om te lezen. Je leert dan al lezend iets over de personages of het verhaal, maar ook over de tijd.

Vertelwijze:
Er is een alwetende verteller. Elk hoofdstukje wordt vanuit een ander perspectief verteld. Hierdoor kom je de gebeurtenissen te weten die zich hebben afgespeeld in de levens van de verschillende leden van de familie Tull. Ook kom de gedachtes en gevoelens te weten van de verschillende personages, waardoor je een goed beeld krijgt van de situatie.

“Behind her eyelids, Pearl Tull climbed in and laid her head on the pillow and was borne away to the beach, where three small children ran toward her, laughing, across the sunlit sand.” (blz. 34)

“After she walked out, he went to work resealing his father’s letters.” (blz. 65)

c. Thema:
Een gebrekkige opvoeding van een alleenstaande ouder kan de levens van zijn of haar kinderen ernstig ontwrichten. Het is dan belangrijk dat de familie bij elkaar blijft.

Motieven:
- Mislukte familie diners: telkens wanneer de familie Tull een familie diner heeft, loopt er wel iemand boos weg voordat ze klaar zijn met eten. Misschien gebeurt dit onbewust om een soort excuus te hebben om elkaar nog eens te zien, omdat ze elkaar gewoon nodig hebben.

“Hadn’t Ezra noticed (Cody wondered) that the family as a whole had never yet finished one of his dinners? That they’d fight and stamp off halfway through, or sometimes not even manage to get seated in the first place? Well, of course he must have noticed, but was it clear to him as a pattern, a theme?” (blz. 154)

“… they probably saw more of each other than happy families did. It was almost as if what they couldn’t get right, they had to keep returning to. (So if they ever did finish a dinner, would they rise and say goodbye forever after?)” (blz. 155)

- Kindermishandeling: Pearl heeft vroeger haar kinderen geslagen, Jenny slaat later haar dochtertje Becky.

“She slammed Becky’s face into her Peter Rabbit dinner plate and gave her a bloody nose.” (blz. 209)

“Was this what it came to- that you never could escape? That certain things were doomed to continue, genration after generation?” (blz. 209)

- Workaholic: Cody is een workaholic, net als zijn vader. Hij is veel van huis en ziet zijn gezin dus maar weinig. Hij kent daardoor zijn zoon nauwelijks.

- Mislukte liefdes: Beck verliet Pearl, Ruth verliet Ezra en Jenny is twee keer gescheiden. Cody en Ruth zijn eigenlijk ook niet echt gelukkig samen. Joe’s vrouw had hem en hun kinderen verlaten. Josiah dacht dat Jenny verliefd op hem was.

- Familiepatronen: eigenlijk zijn alle kinderen hun ouders achterna gegaan in bepaalde opzichten.

Titel:
De titel van het boek is de naam van het restaurant van Ezra, het Homesick Restaurant. Elke keer als de hele familie een diner heeft in het restaurant, loopt er iemand boos weg. Uiteindelijk zijn het die diners die de familie bij elkaar houden. Op het eind heeft de hele familie zelfs een diner afgemaakt. Dit betekent dat de familie elkaar eindelijk gevonden heeft en dat het doordringt hoe waardevol je familie eigenlijk is.

“He’d cook what people felt homesick for- tacos like those from vendor’s carts in California, which the Mexican was always pining after; and that wonderful vinegary North Carolina barbecue that Todd Duckett had to have brought by his mother several times a year in cardboards cups. He would call it het Homesick Restaurant.” (blz. 122)

“Dinner afterward, of course, at the Homesick Restaurant.” (blz. 288)

4. Beoordeling

1. Welke verhaalelementen hebben voor jou een positieve werking?
- Humoristisch, af en toe wat humor houdt het verhaal leuk om te lezen.

“Still, she thought, it had seemed a good idea once upon a time: spare children, like spare tires, or those axtra lisle stockings they used to package free with each pair.” (blz. 4)

- Aangrijpend, dan leef je mee met de personages en raak je meer bij het verhaal betrokken.

“Pearl threw the spoon in his face. “You upstart,” she said. She rose and slapped him across the cheek. Ÿou wretch, you ugly horror.”She grabbed one of Jenny’s braids and yanked it so Jenny was pulled off her chair. “Stupid clod,” she siad to Ezra, and she took the bowl of peas and brought it down on his head. It didn’t break, but peas flew everywhere. Ezra cowered, shielding his head with his arms. “Parasites,” she told them. “I wish you’d all die, and let me go free. I wish I’d find you dead in your beds.” (blz. 53)

5. wat is je oordeel over het thema van het boek?
Ik vind het thema actueel. Niet origineel, maar wel goed uitgewerkt. Het is een herkenbaar probleem, omdat tegenwoordig veel mensen gaan scheiden en daar vooral de kinderen het dupe van zijn. Ik vind het een goede oplossing dat ze steun zoeken bij elkaar, de familie heeft tenslotte allemaal hetzelfde meegemaakt.

8. Zou je een ander aanraden om dit boek ook te lezen?
Het boek is erg goed, daarom zou ik een ander aanraden dit boek ook te lezen. Het verhaal zit goed in elkaar, de personages zijn realistisch neergezet en het is gewoon een mooi en aangrijpend boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.