Desire lines door Jack Gantos

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 591 woorden
  • 3 augustus 2006
  • 7 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.3
  • 7 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Binnenpaden
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1998
Pagina's
149
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Desire lines
Shadow
Desire lines door Jack Gantos
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Samenvatting
De zestienjarige Walker is een jongen die niet echt geliefd is in zijn klas. Hij moet nablijven en het biologielokaal schoonmaken. Dit zijn enkele van de vele de redenen waarom hij vaak wegvlucht naar zijn geheime plekje (een vijver met een stukje weiland eromheen). Al zijn geheimen spelen zich dan ook hier af. Hij heeft er enkele biggetjes opgevoed die normaal gezien op school zouden geslacht worden.

Op een dag tijdens de vakantie heeft hij een potentieel schandaal ontdekt, namelijk dat twee meisjes van zijn klas (Karin en Jenifer) een verhouding hebben. Hij heeft dit toevallig ontdekt op een dag aan de vijver, waar ze elkaar uitkleedden en begonnen te kussen.


Hij houdt zijn geheim een lange tijd voor zich totdat hij betrokken raakt bij een heksenjacht op homoseksuelen, ontketend door een plaatselijke predikant en zijn zoon. Omdat het predikantzoontje wist dat Walker een geheim meedroeg, en hij dit geheim wilde weten heeft hij in heel de school rondverteld dat Walker homo was. Om zijn eigen reputatie te redden onthult hij daarom zijn geheim. Eerst had hij dit verhaal in vertrouwen tegen zijn “nieuwe vrienden” (Mike, Mal en Stephenelli) verteld, maar achteraf bleek dat ze alleen maar bevriend met hem waren omwille van zijn geheime plek. Wanneer deze jongens tegen iedereen dit geheim gaan rondvertelen dat Karin en Jenifer een koppel zijn worden de meisjes uitgesloten en uitgelachen, ze blijven zelfs thuis en komen niet meer naar school.

Tenslotte spreken ze samen af aan een vijver en daar willen ze zelfmoord plegen. Samen zeggen ze hun laatste woorden tegen elkaar en eerst schiet Karin Jenifer dood. Daarna wil ze zichzelf doodschieten, maar ze schiet verkeerd en raakt in coma. Jenifer overleeft dit drama niet, Karin wel. Walker heeft dit allemaal zien gebeuren, hij was getuige van een moord die hij heeft veroorzaakt. Wanneer hij Karin 6 maanden later terug ziet op het school, verwijt ze hem voor de moord op Jenifer. Ze geeft hem de schuld en laat hem met veel schuldgevoelens achter.

Eigen mening

Ik vond dit boek een heel goed boek. Je merkte wel dat het op een niveau van een zestienjarige werd geschreven (door de schrijfstijl), daarom las het zeer vlot en snel.

Al van het begin sprak het boek mij aan en ik heb het daarom ook zeer snel (in enkele dagen) uitgelezen. Alleen het einde vond ik niet zo goed. Het was een triestig einde en ik heb liever dat een boek positief eindigt.

Het hoofdpersonage Walker vond ik persoonlijk een beetje pervers (nl. dat hij elke donderdag naar Karin en Jenifer gaat zien hoe ze elkaar uitkleden). Hij was wel het typische voorbeeld van een jongen in de puberteit met seksuele driften. Je krijgt door dit boek te lezen wel een klare kijk op het leven van pubers, op hun gevoelens en verlangen. De schrijver beschrijft wel alleen de gedachten van Walker, maar door deze gedachten kom je ook vaak iets meer te weten over de gedachten van andere personages in het verhaal.

Het thema van dit boek is nog altijd een taboe in vele culturen, in dit boek vind ik wel dat er wordt overdreven in de manier waarop ze met homo’s omgaan. Nu worden homo’s in de Westerse cultuur niet onmiddellijk verbannen, hun leven wordt geen hel als iemand weet dat ze homo zijn. Er zijn wel gevallen dat dit gebeurt, maar niet zo overdreven en ook niet in een hele gemeenschap. Ondanks dit negatief punt is de rest van het boek zeer overtuigend geschreven en komt het reëel over.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Desire lines door Jack Gantos"