Desert flower door Waris Dirie

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1244 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 38 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.8
  • 38 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Mijn woestijn
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1998
Pagina's
238
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Desert flower
Shadow
De wereldwijde bestseller 'Mijn woestijn' is Waris Diries opmerkelijke verhaal over haar jeugd, de schoonheid van Somalië, haar vlucht naar het Westen, de glamour van de modellenwereld en haar uiteindelijke missie als woordvoerster van de Verenigde Naties. Als nomadendochter werd zij in de Somalische woestijn op traditionele wijze besneden. Jarenlang zwee…
De wereldwijde bestseller 'Mijn woestijn' is Waris Diries opmerkelijke verhaal over haar jeugd, de schoonheid van Somalië, haar vlucht naar het Westen, de glamour van …
De wereldwijde bestseller 'Mijn woestijn' is Waris Diries opmerkelijke verhaal over haar jeugd, de schoonheid van Somalië, haar vlucht naar het Westen, de glamour van de modellenwereld en haar uiteindelijke missie als woordvoerster van de Verenigde Naties. Als nomadendochter werd zij in de Somalische woestijn op traditionele wijze besneden. Jarenlang zweeg zij hierover, uit schaamte en onmacht, maar tegenwoordig trekt Dirie als speciaal VN-ambassadeur ten strijde tegen de nog altijd wijdverspreide genitale verminking van vrouwen. Waris Dirie werd geboren in Somalië, maar vluchtte op latere leeftijd naar het Westen. In haar tweede boek, 'Dochter van de nomaden', reist zij terug naar Somalië om zichzelf, haar familie en haar volk opnieuw te ontdekken.
Desert flower door Waris Dirie
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1. Zakelijke gegevens:
Auteur: Waris Dirie en Cathleen Miller
Uitgever: Arena
Plaats & Jaar van uitgave: Amsterdam, 1998
Druk: 1e druk
Aantal bladzijden: 238 bladzijden
Genre: autobiografie

2. Eerste reactie:
Ik heb het boek in een dag uitgelezen. Ik kon niet stoppen, omdat ik steeds zo benieuwd was hoe het verder zou gaan. Ik was al bij de eerste zin ‘verslaafd’ aan het verhaal. Zoals mijn vriendinnen al zeiden was het een heel aangrijpend boek. Vooral het feit dat er vrouwen worden besneden greep me erg aan. Het is zo’n gruwelijke wijze van verminking.
Ik vond het een erg emotioneel verhaal, misschien wel omdat ik weet dat het waar gebeurd is; dat grijpt het me meer aan.

In dit boek kom je te weten hoe een nomadenleven eruit ziet. Vreemd dat wij hier gewoon het water de gootsteen in laten lopen, terwijl die mensen soms dagen zonder water moeten leven.

3. Verdieping:
Samenvatting:
Het boek is een autobiografie van Waris Dirie, de schrijfster.
Waris werd in Somalië geboren. Haar familie is een nomadenstam en daarom trokken ze altijd door de woestijn op zoek naar eten en drinken. Net als alle andere Somalische vrouwen moet Waris besneden worden, een gruwelijke verminking waar Waris de rest van haar leven mee geconfronteerd wordt.
Op een dag loopt Waris weg, omdat haar vader haar wil uithuwelijken aan een erg oude man. Ze zwerft dagen door de woestijn op zoek naar de stad waar haar zus Aman woont. Waris krijgt een baan als schoonmaakster bij familie en na een paar jaar neemt haar oom haar mee naar Londen. Ze mag bij haar oom wonen, maar dan moet ze wel voor het huishouden zorgen.
Als ze door een fotograaf wordt ontdekt, gaat ze modellenwerk doen. Ze reist de hele wereld over en wordt beroemd.

In New York ontmoet ze een lieve man van wie ze een kind krijgt.
Later wordt ze een speciaal VN ambassadeur ten strijde tegen genitale vrouwenverminking.

Deze samenvatting heb ik van scholieren.com

Schrijfstijl:

Het hele boek is de tijd afgewisseld, de afwisseling verleden tijd en tegenwoordige tijd is dan ook vaak terug te lezen. De schrijver maakt gebruik van korte en lange zinnen. Vertelde tijd: er worden ongeveer 31 jaren beschreven. Het boek bestaat uit herinneringen die niet echt heel erg op een rijtje staan. Er zit maar een tijdsprong in. Ze is onderweg naar de grote stad, en op een spannend punt wordt er terug gesprongen naar toen ze nog met haar familie was in de woestijn. Als ze in Londen is denkt ze ook wel vaak terug aan haar jeugd in Somalië maar dat is echt terug kijken, bij de rest van het verhaal doorga je een proces. Je maakt het dan echt mee.

Ruimte:
Het verhaal speelt zich af op verschillende plekken. In het begin in Somalië daarna vertrekt ze naar Londen en uiteindelijk komt ze in Amerika terecht. De tijd: vanaf dat Wari een klein meisje was totdat ze volwassen, getrouwd is en een kind heeft.

Verhaalfiguren:
-De hoofdpersoon in dit boek is Waris Dirie, een nomadendochter uit Somalië. Waris is een meisje wat in dit boek haar leven beschrijft van ongeveer 3 of 4 tot een jaar of 25 – 30.
-Moeder van Waris: Zij is ook een sterke vrouw, hier komt Waris achter als ze haar oma (de moeder van haar moeder) ontmoet. De moeder van Waris moet in haar eentje 12 kinderen opvoeden, waarbij ze nauwelijks geholpen wordt door haar man. Toch houdt ze zich sterk doet het zonder klagen. Ook op het moment dat haar man met een andere vrouw thuiskomt, gaat ze geen rare dingen doen. Ze is wel jaloers natuurlijk, maar laat niets merken.
-Dana is de man met wie ze uiteindelijk trouwt. Er wordt weinig gezegd over hem alleen dat het een mooie en rustige man is het dat ze zich veilig bij hem voelt. Ze heeft Dana ontmoet op de avond dat hij met z’n bandje in Amerika speelde. Vanaf dat moment wist ze dat ze met hem ging trouwen en kinderen wilde krijgen.
-De belangrijkste bijpersonen zijn o.a. haar moeder en haar familie, haar vriendin Marilyn, O’Sullivan, Nigel

Vertelwijze:
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Waris zelf. Je leest haar gedachten en gevoelens. Je komt op die manier minder te weten over andere personen maar het wordt zo indringend en echt vertelt dat, dat helemaal niet uit maakt. Het leest ook heel makkelijk daardoor.

Titelverklaring en thema:
De titel is “Mijn woestijn”. Ik denk dat ze die hebben gekozen omdat ze daar haar jeugd heeft meegemaakt en nog steeds betrokken tot voelt. Waris heeft in haar jeugd in de woestijn geleefd. In de woestijn heeft ze leuke en minder leuke tijden gehad, maar toch voelt ze zich daar het meeste thuis. Ze had het thuis in de woestijn bijna altijd fijn. Ze moest overdag voor de beesten zorgen, ’s avonds zat ze rond een kampvuur met de rest van de familie en had ze veel plezier. Maar in de woestijn gebeurde ook iets wat de rest van haar leven een grote invloed heeft op bijna alles wat ze wel of niet doet. Als Waris ongeveer 5 jaar oud is wordt ze besneden, ze wordt besneden in de woestijn en wordt vervolgens in een speciaal voor haar gebouwd hutje onder een boom alleen gelaten tot ze genezen is van de wond. De woestijn heeft dus een belangrijke rol in haar leven en ook als ze in Londen woont, blijft ze nog altijd praten over “mijn woestijn’.
Eigenlijk is in het boek alle onderwerpen verwerkt. Maar ik denk dat het onderwerp is vrouwenbesnijdenis is. Vooral omdat ik denk dat ze haar problemen met haar “handicap” beschrijft.veder zijn de thema’s
Leven in de woestijn als nomade, topmodel zijn, speciaal VN ambassadeur zijn om iets te doen aan de besnijdenis van vrouwen.

Mijn mening over het boek mijn woestijn:

Ik vond het een heel mooi en persoonlijk boek. Dat iemand zo indringend en kan vertellen over wat zij heeft meegemaakt, dingen waar niemand makkelijk over zou kunnen vertellen. Het leest heel makkelijk en toen ik er eenmaal aan begonnen was moest ik het ook uitlezen want het was zo goed en boeiend om te lezen dat je door wilde gaan. Het lezen ging makkelijk omdat je door te tijd ging, van jong naar oud en als Waris ouder is lees je nog steeds dingen herinneringen van toen ze jonger was. Erg mooi gedaan. Vooral het stuk waarin ze vertelt hoe ze besneden werd is heel mooi het is zo persoonlijk en indringend zoals dat verteld is. Graag zou ik het boek ook willen aanraden aan anderen het is zeker de moeite waard om iets te lezen over een andere cultuur en andere manier van leven.

Een korte recensie: (meer was er niet te vinden helaas)

Korte recensies:
`Een fascinerend en verbijsterend boek' Margriet
`Haar biografie is niet alleen de moeite waard vanwege de indringende manier waarop ze aandacht vraagt voor besnijdenis. Het is ook een fascinerend en soms amusant levensverhaal' Opzij
`Een aangrijpend verslag van een persoonlijke odyssee' Publishers Weekly

`Een bijzonder dramatisch en ontroerend verhaal' Kirkus Reviews
`Het verhaal van Waris Dirie is er een van buitengewone moed. Van de woestijn in Somalie tot de wereld van de haute couture, overal vecht ze tegen onderdrukking en komt er als een echte winnaar uit naar voren. Zij vormt voor iedereen een bron van inspiratie' Elton John
`Ik vond Mijn woestijn zo onweerstaanbaar dat ik het boek niet meer kon wegleggen' Betty Mahmoody

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Desert flower door Waris Dirie"