Desert flower door Waris Dirie

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Desert flower
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 696 woorden
  • 20 januari 2003
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
22 keer beoordeeld

Boekcover Desert flower
Shadow
De wereldwijde bestseller 'Mijn woestijn' is Waris Diries opmerkelijke verhaal over haar jeugd, de schoonheid van Somalië, haar vlucht naar het Westen, de glamour van de modellenwereld en haar uiteindelijke missie als woordvoerster van de Verenigde Naties. Als nomadendochter werd zij in de Somalische woestijn op traditionele wijze besneden. Jarenlang zwee…
De wereldwijde bestseller 'Mijn woestijn' is Waris Diries opmerkelijke verhaal over haar jeugd, de schoonheid van Somalië, haar vlucht naar het Westen, de glamour van …
De wereldwijde bestseller 'Mijn woestijn' is Waris Diries opmerkelijke verhaal over haar jeugd, de schoonheid van Somalië, haar vlucht naar het Westen, de glamour van de modellenwereld en haar uiteindelijke missie als woordvoerster van de Verenigde Naties. Als nomadendochter werd zij in de Somalische woestijn op traditionele wijze besneden. Jarenlang zweeg zij hierover, uit schaamte en onmacht, maar tegenwoordig trekt Dirie als speciaal VN-ambassadeur ten strijde tegen de nog altijd wijdverspreide genitale verminking van vrouwen. Waris Dirie werd geboren in Somalië, maar vluchtte op latere leeftijd naar het Westen. In haar tweede boek, 'Dochter van de nomaden', reist zij terug naar Somalië om zichzelf, haar familie en haar volk opnieuw te ontdekken.
Desert flower door Waris Dirie
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Zakelijke gegevens Titel van het boek: Mijn woestijn (Desert Flower) Naam van de acteur: Waris Dirie en Cathleen Miller
Naam van de uitgever: Nederlandse uitgaven: Arena Amsterdam
Het jaar van verschijnen: 1998
Vertaalt door: Jorien Hakvoort en Albert Witteveen Gebeurtenissen Waris wordt geboren in een nomadengezin. Ze zwerft door de woestijn met haar ouders en haar elf broertjes en zusjes. Als ze 5 jaar oud is wordt besneden. Dan als ze 13 jaar is vlucht ze weg, omdat haar vader heeft haar uitgehuwd aan een man van rond de 60 jaar. Ze vlucht naar haar familie in Mogadishu. Daar woont ze een jaar en wil dan weg. Ze gaat naar een andere familie van haar, maar dan in Londen. Daar wordt ze als dienstmeid aangenomen. Later wordt ze bekend als model. Ze ontmoet haar huidige man met het uitgaan. Ze trouwen en krijgen samen een kindje. Later gaat ze werken voor de VN (ze vecht tegen de vrouwenbesnijdenis). Personen Waris Dirie is de hoofdpersoon. De belangrijkste bijpersonen zijn o.a. haar moeder en haar familie, haar vriendin Marilyn, O’Sullivan, Nigel en haar man Dana. Waris Dirie maakt zeker een ontwikkeling door. Het boek beschrijft haar leven van kinds totdat ze bij de VN ging werken. In deze periode maakt ze dus zeker heel wat ontwikkelingen door.
Plaats Het eerste deel speelt zich af in de woestijn van Somalië, daarna in de stad Mogadishu. Hierna gaat ze naar Londen, waar ze werkt als model krijgt en zo in New York belandt. Tijd Het speelt zich vanaf 1965 tot 1997. Dat staat in het verhaal Begin Het verhaal begint met een ode aan haar moeder. Daarna begint het echte verhaal en dat neemt je meteen mee. De afloop vind ik geweldig. Ze begint armoedig en eindigt rijk, met een man en zoontje plus ze is model en werkt bij de VN. Titel van het boek De titel is “Mijn woestijn”. Ik denk dat ze die hebben gekozen omdat ze daar haar jeugd heeft meegemaakt en nog steeds betrokken tot voelt Thema Eigenlijk is in het boek alle onderwerpen verwerkt. Maar ik denk dat het onderwerp is vrouwenbesnijdenis is. Vooral omdat ik denk dat ze haar problemen met haar “handicap” beschrijft. Onderwerp Het onderwerp spreekt me aan, omdat ik niet wist over vrouwenbesnijdenis. Nog niet eens dat het bestond. Het boek heeft me zeker nieuwe kanten ervan laten zien. En ik vind het vreselijk om dat vrouwen zoiets moeten meemaken. Ik weet nu hoe erg het is en hoe het vrouwen veranderd en onzeker maakt over zichzelf. Door het boek te lezen ben ik dus meer over vrouwenbesnijdenis te weten gekomen. En heb er zeker iets van geleerd. Iets wat ik mijn hele leven zal onthouden. Met de mening uit het boek ben ik het zeker mee eens. Ik denk dan dat de mening uit het boek is dat vrouwenbesnijdenis verboden moet worden. Een andere kan ik niet ontdekken omdat het ook een biografie over iemand is. Gebeurtenissen Het boek bevat wel zoveel spannende gebeurtenissen dat je het boek niet eens kan wegleggen. Het blijft boeien tot het allerlaatste woord. De besnijdenis zelf is zo beschreven en zo vreselijk dat ik tijdens het leven van dit ritueel spontaan moest huilen. Dit is wel zo zielig. En ik zal er altijd aan blijven denken.
Personages De moeder van Waris heeft een geweldig karakter. Ze houdt veel van haar kinderen, man en de rest van haar familie. Zo veel dat ze er alles voor over heeft. Ook Waris zelf is een sterke vrouw. Ik bewonder haar dan ook erg. Nigel heeft een karakter dat ik verafschuw. Ook al kan hij niets aan zijn liefde voor Waris doen, toch vind ik hem overdreven. Want als hij echt van haar houdt, respecteert hij haar en zal haar loslaten. Wat hij dus niet doet. Met de beslissing van Waris om weg te lopen, vind ik heel dapper van haar. En ik vond het ook een goede beslissing. Doordat ze dat heeft gedaan heeft ze uiteindelijk Dana ontmoet. Haar ware man. Met de beslissing om met een dronkaard te trouwen alleen om een paspoort, zou ik echt niet hebben gedaan. Maar als je wanhopig bent kun je rare dingen doen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Desert flower door Waris Dirie"