Delirium door Lauren Oliver

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Delirium
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1657 woorden
  • 15 maart 2015
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
9 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2014
Pagina's
432
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Delirium
Shadow
Delirium door Lauren Oliver
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Delirium

Delirium is een jeugdroman geschreven door Lauren Olivier in 2011.

Het verhaal speelt zich af in Portland. In de straten, stranden en verlaten huizen in Portland, het lab, het huis van Lena. Portland is omheind met elektrische hekken en niemand mag er in of uit. Toch speelt het verhaal zich ook een klein stukje buiten de hekken af.

Samenvatting

In Delirium, a cure for amor deliria nervosa (love) had been discovered and is mandatory for citizens 18 years old and over. Before the procedure, patients had to conduct a test to obtain a score, which would determine their future. Lena has looked forward to the procedure for years, convinced as she is by the government that love is a horrible disease that must be destroyed from mankind's system.

However, mere months before her scheduled procedure, Lena fell in love with an invalid (people who had not taken the cure) named Alex. As an invalid, Alex pretended to be cured to escape imprisonment, and doesn't have a standard ID number because he was born in the wilds outside the city. In order to pursue love with Lena, he tries to persuade her to run away with him and to join the rebels who are against the procedure and the government. Although Lena struggles with the thought of leaving everything behind, she ultimately decided to go just seven days before her procedure.

They are discovered meeting together a few nights before their planned escape and Lena is captured and held in her home under guard until she can have her procedure to cure her of her lovesickness. Alex rescues her and they both make a dash for the fence to escape the city, but Alex allows himself to be captured to save her. Lena runs off into the jungle, not wanting Alex's sacrifice to be in vain.

Hoofdpersonen

Lena Haloway is de hoofdpersoon. Ze is bijna 18 jaar en ze vind zich zelf gemiddeld, niks bijzonders. Klein, niet super mooi maar ook niet lelijk. Lena is in het begin braaf, geloofd volledig in de ziekte en kan niet wachten tot ze behandeld word. Ze is bang voor de ziekte en volgt dan ook keurig de regels. Toch is ze anders dan de andere bewoners in Portland. Ze is veel dromeriger . Ze wordt later dan ook verliefd. Ze is wordt veel minder bang. Ze negeert bijna alle regels. Maar dat maakt haar niet uit want ze geniet van haar leven met Alex. Ze is verliefd.

Lena’s moeder is toen Lena 6 was gestorven. Haar moeder was besmet met de ziekte en heeft zelfmoord gepleegd. Lena is daarna met haar zus bij haar tante gaan wonen. Haar tante is genezen en wil dat Lena een goed leven krijgt. Lena mist haar moeder heel erg, omdat ze hele leuke tijden had met haar moeder.

Alex wordt het vriendje van Lena. Hij is lang en een beetje gespierd en heeft prachtige bruine haren.  Alex is opgegroeid in het wild (de bossen waar mensen die niet geloven in de ziekte naar toe zijn gevlucht.) Alex doet alsof hij genezen is. Hij durft heel veel en is zelfverzekerd. Hij is stapel op Lena en heeft alles voor haar over. Hij is heel lief en kan goed luisteren naar Lena’s verhalen.

Hanna is de beste vriendin van Lena. Ze is lang, heeft blonde haren en is super mooi. Iedereen mag haar en iedereen kijkt naar haar als ze langs loopt. Ze komt uit een rijke familie en heeft een groot huis en een auto (wat heel bijzonder is). Hanna is in het begin juist bezig met het opzoeken van grenzen. Ze gaat naar feestjes, luistert naar illegale muziek en ontmoet jongens. Ze is nieuwsgierig en is er klaar mee om bang te zijn voor de regering. Ze vindt dat Lena bang is maar uiteindelijk durft Lena meer dan Hanna.

Mening

Ik vind Delirium een super leuk en goed boek. Ik begon ermee en kon niet stoppen met lezen. Meestal ben ik verslaafd aan tv kijken dit keer aan dit boek. Het onderwerp vind ik heel interessant en is wel iets waar je over na kunt denken. Wat als liefde echt een ziekte was? Ik vind het boek heel origineel. Het is goed leesbaar, ik las het best wel snel. Het is best een meidenboek, met liefde spanning en wat emotionele stukjes. Ik vond het heel mooi om te lezen hoe Lena verliefd werd terwijl ze juist heel bang was voor de ziekte. Elke bladzijde is boeiend om te lezen. Ik vind het een echte aanrader.

Onderwerp en Titel

Dit wil je ook lezen:

Het belangrijkste onderwerp van het verhaal is de ziekte Deliria nervosa en hoe Lena besmet raakt. Dus eigenlijk liefde. Het gaat erover hoe de mensen in Portland zich er voor laten behandelen, er bang voor zijn maar het gaat ook over de mensen die wel in liefde geloven en die er niet tegen behandeld willen worden.  Bij sommige werkt de behandeling niet net zoals bij Lena’s moeder. Je merkt bij Lena de overgang van angst voor de ziekte naar het niets liever willen van de ziekte.

De titel, Delirium, betekend dat je helemaal in de war bent en waanbeelden hebt. Dat gebeurt er wel een beetje bij Lena. Ze weet niet wat er met haar gebeurt als ze verliefd word. Is het slecht of juist goed? Ze leeft in haar eigen wereld samen met Alex. Delirium.

Mooiste stukje

Een van de mooiste stukjes vind ik wanneer Alex Lena naar het wild brengt. Lena was stiekem altijd wel benieuwd naar het wild maar was er bang voor. Alex besluit om Lena mee te nemen, naar zijn huisje. Lena vind het geweldig in het wild. En Alex heeft een huisje waar het dak vanaf kan, zodat de maan en de sterren zichtbaar waren. Hij stak wat kaarsjes aan en samen lagen ze naar hemel te kijken. Ik zag het helemaal voor me en vond het heel leuk. Later in het verhaal brengt Alex het wild naar Portland toe. Lena vond het zo leuk het wild maar het is te gevaarlijk om terug te gaan. Dus Alex had in een leegstaand huis het dak opengebroken, kaarsjes neergezet en kussentjes op de grond gelegd zodat ze samen weer even terug in het wild waren. En dat vond ik heel lief van Alex en heel romantisch, daarom vond ik een zo mooi stukje.

Verschil begin en einde

Het verschil tussen het begin van het einde is dat Lena niet meer bang is voor de ziekte, maar juist “besmet” is en niets anders meer wil. Lena wil niet meer dat ze behandeld wordt, ze wil naar het wild, vluchten samen met Alex. In het begin lijkt het alsof de regering de waarheid zegt, de burgers wil beschermen en heel goed is, maar later in het verhaal kom je erachter dat het allemaal leugens zijn en dat ze veel geheimen hebben. De regering vormt juist een gevaar.

Herkenning echte leven

Wij leven niet in een gemeenschap waar liefde een ziekte is. We zitten niet gevangen in een stad. We kunnen verliefd worden wanneer we maar willen. Dus nee, ik herken mij eigen leven niet echt in het verhaal.

Overige vragen

Ik ben erachter gekomen dat denken dat liefde een ziekte is, onzin is. Je hebt liefde nodig en kan er niet om heen. Natuurlijk doet liefde je soms ook pijn en brengt het ook haat maar liefde brengt heel veel leuke tijden. Je hebt liefde ook nodig bij bijvoorbeeld het opvoeden van je kinderen en vriendschappen. Zonder liefde heb je geen dromen, geen fantasieën, geen plezier. Je kan niet zonder liefde.

 
   

De leukste persoon vind ik Lena. Ze is de hoofdpersoon en ze verteld het verhaal. Je leest haar gedachtes dus je leeft heel erg mee met haar. Verder vind ik dat ze wel een leuk karakter heeft. Ze is niet zeikerig, ze geniet heel erg en ziet sommige dingen heel mooi.

Ik vond Carol, de tante van Lena, een niet zo’n leuk persoon. Dat komt ook vooral hoe Lena haar beschrijft en neerzet. Ze bedoelt het allemaal wel goed, maar ze is zo emotieloos en wil alles perfect voor Lena. En wil dat Lena alles goed doet. Ze geeft niet erg om Lena. Ze lijkt me gewoon saai.

Ik herken mezelf een beetje in de hoofdpersoon. Ze reageert heel anders dan ik. Ze is wat stiller maar we hebben af en toe wel een beetje dezelfde gedachtegang.

Ik denk dat ik ook wel vrienden met haar kan zijn. Lena is een hele goeie vriendin. Ze is te vertrouwen, staat voor je klaar. Ze lijkt me ook leuk om mee om te gaan. Ze is totaal niet saai. En dat is heel belangrijk.

Ik zou absoluut geen vrienden met het nichtje van Lena willen zijn. Ze komt niet heel vaak voor in het boek maar ze wordt beschreven als een bitch. Ze is gemeen, ze pest een beetje, vind zich zelf helemaal geweldig en dat zoek ik niet in een vriendschap.

De relatie tussen Lena en Alex

Alex had Lena al wel eens eerder gezien. Hij vond haar meteen leuk omdat ze anders was. Hij vindt haar ook heel mooi. Toen Lena Alex voor het eerst zag vond ze hem meteen super mooi en knap. Ze vindt eigenlijk bijna alles aan hem leuk en voelt zich vertrouwt bij hem. In het begin wist Lena nog niet dat Alex van het wild kwam en niet genezen was dus toen was ze heel boos en geschrokken.  Ze hadden een tijdje niet gesproken. Alex probeerde het goed te maken en legde alles uit. Lena vond hem natuurlijk heel leuk dus ze waren snel weer bij elkaar. Het lijkt er niet op dat ze ooit uit elkaar, niet vrijwillig tenminste. Ze hebben het heel leuk samen en wouden ook samen naar het wild. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.