De damessalon door Tova Mirvis

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas aso | 608 woorden
  • 29 mei 2007
  • 2 keer beoordeeld
  • Cijfer 8
  • 2 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover De damessalon
Shadow
De damessalon door Tova Mirvis
Shadow
Samenvatting de damessalon van Tova Mirvis
Batsheva en haar dochter Ayala komen in Memphis wonen, nadat Batsheva haar man is overleden. Ze hoopt als orthodoxe joodse troost en vriendschap te vinden bij de gemeenschap. Ze wordt door de vrouwen van de damessalon met argusogen bekeken. Want Batsheva is ruimdenkend en artistiek. Terwijl volgens hun de vrouwen hun leven moeten wijden aan het huishouden en hun gezin. Toch raken ze langzamerhand gecharmeerd van Batcheva’s enthousiaste kijk op joodse tradities en rituelen. Batsheva wordt vaak door Mimi, de vrouw van de rabbijn, uitgenodigd om sabbat samen met haar en de rabbijn te vieren. Mimi is een van de enigen in het begin die vriendschap sluit met Batsheva. Yosef, de zoon van de rabbijn, besluit om een jaar thuis te blijven en in sjoel te studeren samen met zijn vader in plaats van terug naar Stern College te gaan. Batsheva krijgt de kans door Mimi, om les te geven op de joodse middelbare school. Als ze op goede voet komt met de opstandige meisjes, die snakken naar een glimp van het niet-koosjere leven, komt daar verandering in. Yosef, de zoon van de rabbijn en Mimi, en Batsheva worden zeer goed bevriend, de gemeenschap roddelt er dan ook over. Daarbij komt dan ook nog dat haar verleden bekent raakt. De gemeenschap raakt verdeelt door alles wat ze horen en de roddels die mevrouw Levy verspreidt. Moeten ze Batsheva nu steunen of buitensluiten? Er zijn er maar weinigen die inzien dat Batsheva alleen maar het beste voorhad met de meisje en dat ze spijt heeft van haar niet–koosjere verleden. Mimi wantrouwt op de duur ook Batsheva en daardoor heeft Batsheva het gevoel dat iedereen haar in de steek heeft gelaten, zelfs degene die haar al van in het begin steunde. Doordat het is uitgelekt dat de meisjes op schoolreis met Batsheva hadden gebabbeld rond seks en hoe het is om niet-koosjer te leven worden alle vrouwen boos. Ze vertrouwen Batsheva niet meer en daardoor wordt ze door de gemeenschap scheef bekeken. Het gaat zelfs zover dat er een stemming komt in de damessalon of ze Batsheva nog willen laten lesgeven aan de meisjes. Sommige moeders zien in dat Batsheva allen maar het beste voorhad met de meisjes maar dat zijn er maar weinigen. Als Mimi niets zegt op de beschuldigingen zijn de vrouwen verdeeld want normaalgezien is Mimi degen met de wijze raad waar iedereen naar opkijkt. De vrouwen beslissen die avond dat Batsheva geen les meer mag geven aan de middelbare school. Nadat Mimi de vrouwen een verhaal vertelt uit het boek Ruth zien de vrouwen in dat het verhaal eigenlijk over hen gaat en dat ze fout waren. Batsheva is een verrijking voor hun gemeenschap maar dat zien ze maar zeer laat in door hun eigen vernauwde blikken. Mimi sluit terug vriendschap met Batsheva ,nadat ze te weten komt dat er niets was tussen Batsheva en haar zoon. Ze weet ook dat het niet door haar is dat hij even moest ontsnappen uit de gemeenschap door in New York te gaan wonen.

Leeservaring
Positiever elementen:
Je leert zeer veel bij over de joodse cultuur en hun opvattingen. Het toont het denkpatroon van sommige

orthodoxe joden en hoe ze reageren op bepaalde gebeurtenissen. Er staan zeer veel mooie vergelijkingen en metaforen in het boek. Het boek schetst ook een zeer levensecht beeld van hoe het is om in een joodsorthodoxe gemeenschap te leven. Niet alleen de
positieve elementen worden beschreven maar ook de
nadelen.

Negatieve elementen: Soms worden de passages in het boek iets te lang Beschreven. De woordkeuze is soms moeilijk doordat er veel joodse uitdrukkingen, termen, namen instaan.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.