Davita's harp door Chaim Potok

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Davita's harp
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1076 woorden
  • 15 april 2000
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
22 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1985
Pagina's
384
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Davita's harp
Shadow
Davita's harp door Chaim Potok
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

438 pagina's

1e uitgave 1985

Samenvatting
Dit boek beschrijft het verhaal van een jong meisje (van heel jong tot een jaar of 13). Zij komt erachter dat zij een Joodse is. Haar moeder is namelijk Joods, maar doet daar niks meer aan. Haar vader is een christen van huis uit maar heeft het geloof verworpen en heeft geen contact meer met zijn familie behalve met zijn zus Sarah. Haar ouders zijn allebei actieve communisten. Davita's jongste jaren is voornamelijk een tijd van verhuizen. Ze heeft in zoveel huizen gewoond dat ze gewoon niet meer weet waar ze gewoond heeft. Haar ouders worden regelmatig uit hun huis gezet omdat de vergaderingen die ze beleggen niet gewenst zijn. Haar enige herinneringen zijn dat in elk huis de harp aan de deur hangt die muziek maakt als de deur open en dicht gaat en een schilderij met paarden die in de slaapkamer van haar ouders hangt.

Ze komt erachter dat zij veel meer weet dan de kinderen bij haar in de klas over Spanje en de dreiging daar en over het communisme. Een Joodse schrijver, een vriend van haar moeder, Jacob Daw komt langs en vertelt haar een verhaal over een vogel op zoek naar de muziek van de wereld. Jacob Daw komt veel vaker voor in het verhaal en vertelt haar elke keer weer een verhaal over een vogel of over paarden. Hoe ouder Davita wordt hoe meer ze gaat begrijpen van zijn verhalen.

In de zomer zit Davita met haar ouders in een vakantiehuisje. Daar ontmoet ze David Dinn een Joodse jongen die wel met alle gewoonten en gebruiken bezighoud. David is op vakantie om tot rust te komen, zijn moeder is kortgeleden overleden. Davita is heel erg geïnteresseerd in de gewoonten en gebruiken van de Joden. Ze volgt David naar de synagoge.

Wanneer Davita terugkomt van de vakantie verhuist ze naar de buurt waar veel joden wonen. Ze krijgt contact met een joods meisje die onder haar woont en met David die ook in deze buurt woont. Ze gaat soms naar de synagoge en probeert wat hebreeuws te leren. Ondertussen is er oorlog in Spanje uitgebroken en haar vader gaat erheen als journalist. Hij komt gewond terug maar gaat kort daarna weer. Hij komt om tijdens een bombardement.

Davita gaat naar de joodse school omdat ze het op haar eigen school maar saai vind. Haar moeder wil geen communist meer zijn omdat de communisten een verdrag hebben gesloten met de nazi's. Davita ontdekt steeds meer van het joodse geloof, ze zegt de Kaddish (dat zeg je elke sabbat als er een familielid overleden is, alleen doen dat normaalgesproken alleen mannen) in de synagoge wat nogal een opzien baart.

Davita's moeder krijgt steeds meer contact met de vader van David, ze trouwen op een gegeven moment. Ook Jacob Daw is overleden, Davita's moeder die niets meer moest hebben van het geloof gaat voor hem de Kaddish opzeggen.

Davita doet het heel goed op school en ze strijd voor een belangrijke prijs, haar enige concurrent is Reuven Malter (een bekend hoofdpersoon in een ander boek van Chaim Potok). Ze heeft de prijs eigenlijk verdiend maar krijgt hem niet omdat ze een meisje is, dat zou niet goed zijn voor de reputatie van de school. Reuven Malter wil de prijs op die manier ook niet hebben en zo krijgt een andere jongen de prijs. Davita is zwaar teleurgesteld.

In het boek word langzaam maar zeker de verandering van Davita duidelijk, als er een nieuw zusje wordt geboren is het eerste wat ze doet haar een verhaal vertellen over twee vogels en paarden op een strand heel ver weg.

Thema, motieven
Het thema van het boek is een meisje die haar joodse achtergrond ontdekt. Motieven zijn onder andere de harp, het schilderij met de paarden, het communisme en Spanje, de vogel op zoek naar de muziek van de wereld en de zandkastelen die ze bouwt op het strand. Op een gegeven moment wil ze geen zandkastelen meer bouwen. Ook Baba Yaga, die voorkomt in een verhaal die haar moeder verteld is een motief. Baba Yaga staat voor de angst, het vogeltje voor de hoop, tante Sarah voor de liefde. Het schilderij met de paarden hoort bij haar vader, de harp hoort bij Davita. Die komt op haar kamer te hangen.

Hoofdpersonen
Davita Ze ontwikkeld zich tot een intelligent jong meisje, ze heeft heel wat te verwerken en doet dat op haar eigen manier. Ze stelt veel vragen aan haar ouders, ze leert veel, ze kan goed verhalen schrijven. Na haar vaders dood stort ze in, maar komt er ook weer bovenop.

Tante Sarah Ze komt altijd opdagen als de nood het hoogst is als er iemand ziek is. Ze is zeer christelijk en probeert dat ook aan Davita mee te geven. Ze heeft een grote invloed op Davita omdat ze de moeder is die Davita vaak mist. Jacob Daw Hij is een joodse schrijver met heel vreemde verhalen die maar weinig mensen begrijpen. Hij is een ouder vriend van Davita's moeder. Hij geeft Davita zijn liefde voor verhalen mee.

De ouders van Davita Zij zijn heel erg bezig met het communisme, ze beletten haar niet in haar speurtocht naar haar wortels. Toch lijkt de rol van hun niet zo groot. David Dinn De eerste 'man' in haar leven, wat later haar stiefbroer wordt. Davita heeft veel bewondering voor David. Ze delen ook samen een verdriet, het verlies van een van hun ouders.

Schrijver
De schrijver van dit boek Chaim Potok is een jood, hij heeft aan orthodox joodse scholen gestudeerd, hij is rabbi en al zijn boeken gaan over Joden. In de meeste van de boeken is het thema hoe een Jood omgaat met de wereld om zich heen. Davita's harp is een uitzondering als je naar de rest van zijn boeken kijkt. Potok heeft altijd mannelijke hoofdpersonen en meestal wordt het geloof voor de hoofdpersonen minder. Nooit meer zoals bij Davita.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Schrijver
De schrijver van dit boek Chaim Potok is een jood, hij heeft aan orthodox joodse scholen gestudeerd, hij is rabbi en al zijn boeken gaan over Joden. In de meeste van de boeken is het thema hoe een Jood omgaat met de wereld om zich heen. Davita's harp is een uitzondering als je naar de rest van zijn boeken kijkt. Potok heeft altijd mannelijke hoofdpersonen en meestal wordt het geloof voor de hoofdpersonen minder. Nooit meer zoals bij Davita.

Eigen mening
Ik vind dit een prachtig boek, zoals zoveel boeken van Chaim Potok. Ik heb meerdere boeken van Chaim Potok gelezen en deze kende ik nog niet, dus heb ik maar besloten om hem in het engels te lezen. Ik weet niet wat de boeken van Chaim Potok zo goed maakt. Ik vind de wereld van de joden wel interessant, omdat het wel iets weg heeft van de gereformeerde wereld. Hoe sta je met je geloof in de wereld. Dat is iets dat heel herkenbaar is bij zijn boeken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Davita's harp door Chaim Potok"