Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Confessions of a Teenage Drama Queen door Dyan Sheldon

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Confessions of a Teenage Drama Queen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas tto vwo | 1277 woorden
  • 20 juni 2009
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
15 keer beoordeeld

Boekcover Confessions of a Teenage Drama Queen
Shadow
Confessions of a Teenage Drama Queen door Dyan Sheldon
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Leesverslag

Algemene gegevens
Titel: Sterallures
Schrijver: Dyan Sheldon

Titel en genre
Ik heb dit boek gekozen, omdat ik de film van dit boek heel leuk en grappig vond en omdat de kaft er heel erg leuk uitzag. Dit boek behoort tot het genre school en theater, omdat het zich op school afspeelt en omdat het veel met acteren te maken heeft. Het leven van de hoofdrolspeelster is één groot toneelstuk. Ik vind dat de titel goed gekozen is. In het boek zelf word uitgelegd waarom ze de titel gekozen hebben. Dat is namelijk omdat de hoofdrolspeelster sterallures heeft, volgens haar moeder. De omslagillustratie bestaat uit verschillende foto’s van Lindsay Lohan die de hoofdrol in de film heeft. Ze wordt in verschillende emoties gefotografeerd. Dat laat haar verscheidenheid als actrice zien. Je ziet ook gelijk dat het een meisjesboek is. Het eerste plaatje is zoals ze eerst was en het laatste plaatje zoals ze aan het eind is. Ze ziet dus welke verandering ze doormaakt in het verhaal. Dus ik vind de omslagillustratie goed gekozen.

Vorm
Het verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief. Hiervan heb ik een citaat ter bevestiging. P. 1
“Een van de meest tragische gebeurtenissen in mijn jonge leventje is de fout van mijn ouders om me Mary Elizabeth Cep te noemen.” Ik vind dat de schrijver een goede keuze heeft gemaakt. Omdat je aan het begin leest dat het verhaal wat wij lezen een verslag van Lola zelf is. Dus ik vind het erg logisch en ook merk je meteen hoe ze de dingen zelf meemaakt. De schrijver bouwt de spanning op doormiddel van de omgeving. In de omgeving van het volgende citaat is alles zo perfect dat het bijna eng is. P. 18 “Bij Ella thuis is het altijd schoon en opgeruimd. De meeste meubels zijn ingepakt in plastic hoezen. Er slingeren nooit schoenen onder de tafel en er staan nooit lege kopjes naast de bank.” Ook word de tijd wel eens versneld. Dat gebeurt niet zo vaak maar toch heb ik een versnelling kunnen vinden. P. 40“Op mijn tweede dag op Deadwood sleepte ik Ella vroeg mee naar Engels en ging pal in het midden zitten.” Hieruit blijkt dat ze de eerste dag niet hebben afgemaakt en gelijk door zijn gegaan met de tweede dag. Dan is de verteltijd dus korter dan de vertelde tijd. De tijd word vaker vertraagd. Daar heb ik ook een citaat van. P. 48 “Bij wiskunde staarde ik in gedachten verzonken naar mevrouw Pollard die vierkantsvergelijkingen op het bord schreef, maar ik zag alleen Stu Wolff maar, die over het podium schoof met zijn gitaar op zijn knie en die vertederende scheve grijns van hem.” Hier wordt de tijd vertraagd want, tegen de tijd dat je de zin uit hebt kan Stu Wolff als twee keer met zijn gitaar op zijn knie over het podium geschoven zijn. De vertraging heeft niet te maken met de spanningsopbouw denk ik, ik denk dat het eerder te maken heeft met het verduidelijken van hoe traag de wiskunde les ging.

Personen
De hoofdpersoon is ook wel de ik persoon Mary Elizabeth Cep maar zo wil ze niet genoemd worden, ze wil Lola genoemd worden, en dat gebeurt ook. Om haar draait het hele boek. De problemen van de hoofdpersoon zijn: ten eerste dat ze is verhuist naar een nieuwe plaats en ten tweede dat ze nu veel minder populair is dan op haar vorige school. Je leert de hoofdpersoon goed kennen door wat ze denkt en voelt en ook wel door wat ze doet. Ze wil graag in de spotlights staan en dat laat ze goed merken. Het belangrijkste wat ze moet overwinnen is zichzelf. Ze moet leren dat ze niet de enige is en dat niet alles vanzelf gaat. Op het eind lukt dat, ook mede dankzij haar ‘rivaal’. Ik heb drie citaten gevonden over haar innerlijk en uiterlijk. P. 53 “Ik lachte mee, humorvol als ik ben.” Daaruit kan ik opmaken dat ze een goed gevoel voor humor heeft. P. 52
“Ik was aan de late kant voor de auditie omdat ik na Engels eerst langs de toiletten moest om mijn make-up bij te werken.” Daaruit blijkt dat ze een ijdeltuit is. P.47 “Door de zwarte oogschaduw zag ik eruit als een koningin in een Griekse tragedie die zojuist heeft ontdekt dat ze met haar zoon is getrouwd of haar eigen baby heeft opgegeten of zo.”Ze is een echt karakter, want ze is echt excentriek je leert haar heel goed kennen en je kan haar niet snel in een hokje plaatsen. Ik zou het liefst Carla Santini willen zijn want, die krijgt altijd haar zin hoeft niks te doen haalt altijd goede cijfers en gaat met bekende mensen om. Altijd handig toch. Er zijn bepaalde situaties waar ik anders gereageerd zou hebben in het verhaal dan de hoofdpersoon. De eerste situatie is wanneer ze door iedereen genegeerd wordt, zij negeert terug, ik zou juist extra veel gaan praten. De tweede situatie is wanneer ze geen kaartje voor een concert kunnen krijgen. Ik zou dan niet gaan. Maar zij gaan wel en kopen er één van iemand voor een veel te hoge prijs.

Plaats en tijd
Het verhaal speelt zich af in de lente van 2003, ik heb twee citaten gevonden om dat te bewijzen. P. 53 “We zijn tenslotte niet Engels en we leven ook niet meer in de negentiende eeuw…” hieruit blijkt dat het verhaal zich in de nu tijd afspeelt. Ik kon het citaat niet meer vinden waarin precies stond dat het in zich in 2003 afspeelde maar ik had het wel bij mijn aantekeningen gezet. Het tweede citaat dat ik heb gevonden spaat op p. 62. “Ik zie de lammetjes over de groene velden huppellen” daaruit blijkt dat het lente is. Het verhaal speelt zich voornamelijk in Deadwood af. Zo heet het plaatsje niet echt maar zo word het door Lola genoemd. Het verhaal had zich niet in een andere tijd kunnen afspelen omdat het toneelstuk van de middeleeuwen naar nu wordt verplaatst dat kan niet als het verhaal zich in de middeleeuwen afspeelt. Ook gaat het over heel moderne dingen zoals mobiele telefoons en laptops. De plaats die me het meeste aanspreekt is de kamer van Lola. Het is een rommelige kamer voor cd’s van Sidharta Lola’s favoriete band en met heel veel posters op de muur. Echt een meiden kamer. Ik heb deze plaats gekozen omdat ik me goed kon voorstellen hoe hij er in het echt uitziet en omdat hij het best wordt beschreven. Het verhaal had zich ook aan de andere kant van de wereld kunnen afspelen. Als het maar een rustig plaatje is. Er wordt namelijk niet de nadruk op het plaatsje gelegd maar op de tijd en de hoofdpersoon.

Recensie
Titel: Sterallures

Schrijver: Dyan Sheldon
Uitgever: Van Goor
Prijs: €13,50

Lola houdt ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Maar als ze met haar familie met verhuizen en terechtkomt op Deadwood High, moet ze daar wel wat voor doen. Ze komt er al snel achter dat de superpopulaire Carla Santini de hoofdrol heeft in het toneelstuk. En totdat Lola op het toneel verscheen, was Carla gewend altijd alles precies te krijgen zoals ze dat wilde. Maar Lola steekt daar een stokje voor. Ik vind het een leuk meidenboek. Het is vlot geschreven spannend en van deze tijd. Bijvoorbeeld worden er ruzies en wraakacties ondernomen die je in de middeleeuwen ook niet tegenkwam. Het boek draait om vriendschap en hebzucht. Het is echt de moeite waard. Ook komen er drugs en drankgebruik aan de orde. Ook wordt er hedendaags taalgebruik toegepast: “Durf me eens aan te raken, loser, en je vrouw is dood.” Het boek is ook verfilmd als Confessions of a teenage drama queen.


REACTIES

L.

L.

Er ligt wel nadruk op het plaatsje, daardoor gebeurt er zoveel met haar

12 jaar geleden

L.

L.

Dellwood

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Confessions of a Teenage Drama Queen door Dyan Sheldon"