Cirque du freak door Darren Shan

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
Boekcover Cirque du freak
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1400 woorden
  • 10 april 2011
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
5 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De grote freakshow
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
192
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Cirque du freak
Shadow
Cirque du freak door Darren Shan
Shadow

Woord vooraf
Darren Shan leeft in dezelfde tijd als wij leven, groeit op met dezelfde technologie en andere typisch 21e eeuwse dingen en heeft dus dezelfde interesses als een wij. Dit verhaal is een fictief verhaal en dus puur voor vermaak.


De Samenvatting
In de jongens wc van school staan Darren vriend Alan wat te praten. Alan verteld Darren dat hij een flyer uit zijn broers kamer heeft gestolen. Op de flyer staat dat er een Freakshow (genaamd Cirque du Freak) tijdelijk shows geeft in hun woonplaats.

In de les ziet de leraar de flyer van het Cirque du Freak en verteld dat in zulke freakshows mensen met afwijkingen shows geven, zodat de mensen kunnen lachen om hun uiterlijk. Vaak doen ze dat alleen om aan geld te komen, niet omdat ze dat zo leuk vinden. Daarom verbiedt de leraar Darren en zijn vrienden naar de freakshow te gaan.

Toch haalt Steve zo snel als hij kan de kaartjes, maar helaas mocht hij er van de kaartverkoper maar 2 hebben. Na gelood te hebben kreeg Darren het tweede kaartje. Helaas voor de twee andere vrienden Tommy en Alan.

Dan is het eindelijk zo ver. Darren gaat samen met Steve naar het Cirque du Freak. Er volgen veel leuke en indrukwekkende acts, maar één act kan Darren maar niet uit zijn hoofd zetten: De spinnen act met mr. Crepsley en Madame Octa. Terwijl mr. Crepsley op zijn speciale fluit blies, zorgde hij er met zijn gedachten voor dat Madame Octa deed wat hij wilde.

Na de show zit Steve verschrikt op zijn stoel. Hij was achter een groot geheim gekomen, namelijk dat mr. Crepsley een vampier is. Toen iedereen de zaal verliet nadat de voorstelling was afgelopen, ging Steve naar mr. Crepsley toe, want Steve wilde namelijk ook een vampier worden. Dit weigerde mr. Crepsley, want Steve zou slecht bloed hebben. Darren had het hele gesprek van Steve en mr. Crepsley gehoord en op dit moment haatte die zijn beste vriend. Hoe kon hij nou ooit een vampier willen zijn?

Darren was zo in de war, dat hij op een avond naar de plek ging waar het Cirque du Freak een voorstelling had gegeven, en stal Madame Octa en de magische fluit...

Darren had altijd al een grote spin als huisdier gewild en nu had hij er één. Hij oefende iedere dag op de fluit en Madame Octa deed alles wat Darren maar wilde. Hij besloot dat gedoe met Steve en mr. Crepsley maar los te laten.

Toen Steve een keer kwam kijken naar de acts die Darren met Madame Octa kon doen, ging het mis. Darrens zus kwam de kamer binnen en Darren stopte met fluiten. De spin had nu weer alle macht over zichzelf en beet Steve, waardoor hij meteen verlamde. De artsen wisten niet waardoor hij gestoken was (Darren en zijn zus durfden niks te zeggen) en daardoor hadden ze ook geen tegengif.

Darren voelde zich schuldig en ging naar mr. Crepsley toe om te vragen of hij een tegengif had. Die had hij, maar Darren kreeg hem op één voorwaarde: Hij moest het hulpje van mr. Crepsley worden. Dus zou hij ook in een vampier moeten veranderen. Darren had dit alles er wel voorover, ook al zou het zijn hele leven verpesten, om Steve te redden.

Als Darren eenmaal het tegengif aan Steve heeft gegeven en die weer beter is, is het zover. Darren zet zijn eigen dood in scene en wordt levend begraven.

Na een paar uur voor dood in het graf te hebben gelegen, graaft mr. Crepsley hem op. Terwijl mr. Crepsley het graf weer dicht groef, kwam Darren Steve tegen achter een grafsteen. Steve is zo jaloers dat hij Darren bedreigt met een houten staak. Darren mocht wel een vampier worden en hij niet!

Uiteindelijk kan Steve zijn vriend toch niet vermoorden en vlucht voordat mr. Crepsley hem hoort en te pakken krijgt...


Mijn leeservaringen
“De grote freakshow” is een erg leuk, spannend en orgineel verhaal. Door Madame Octa, de gevoelens van Darren en de spannende gebeurtenissen zit er veel pit in het verhaal.

De volgende delen van de serie van “Darren Shan” zal ik daarom ook zeker gaan lezen!

De volgende pagina's bevatten mijn leeservaringen over het onderwerp, de personages, de gebeurtenissen en de bouw van het verhaal.


De Bouw
De grote freakshow is een erg leuk en overzichtelijk verhaal. De verhaallijn is makkelijk te volgen wordt spannend opgebouwd. Een voorbeeld daarvan is dat Darren net uit zijn graf is gehaald, en even gaat uitrusten achter een grafsteen. Als je dan net denkt dat alles rustig en vredig is, komt Steve tevoorschijn en houdt een houten staak op Darrens borst.

De grote freakshow is een overzichtelijk verhaal, doordat er niet veel tijdsprongen en terugblikken in voor komen. De gebeurtenissen volgen daardoor ook logisch op elkaar.

Het verhaal heeft een soort open einde. Steve vlucht voor mr. Crepsley, en Darren en mr. Crepsley trekken erop uit. Dan houdt het verhaal op. Er zijn meerdere delen verschenen van de serie “Darren Shan”, dus waarschijnlijk gaat het verhaal verder in de andere delen van de serie.

Door o.a. de bouw van het verhaal en natuurlijk het verhaal zelf zal ik de andere delen van de “Darren Shan” serie ook gaan lezen, omdat ik het een erg prettig te lezen boek vind.


Het onderwerp

Het onderwerp van het verhaal spreekt mij erg aan, omdat het weer eens een ander onderwerp is dan in het dagelijks leven. Je bevind je even in een andere wereld. Dit vampieren-verhaal is natuurlijk puur en alleen voor vermaak, dus het zet me niet echt aan het denken. Ook heeft het verhaal me niet echt veel andere kanten van het onderwerp laten zien. In dit geval het onderwerp vampieren.

Ondanks dat de titel van het verhaal al verklaart dat het boek over een freakshow gaat, heeft het verhaal me toch nog verrast. Ik had nooit gedacht toen ik het boek voor het eerst zag dat het verhaal ging over een jongen die een assistent van een vampier wordt. Wel had ik verwacht dat het voor een deel ook over een spin ging, omdat er een hele grote spin staat op de voorkant van het boek.

Ik vind dit een heel leuk en verrassend onderwerp voor een boek. Dit boek is net zo leuk als de andere vampier-boeken die ik heb gelezen.


Gebeurtenissen
De gebeurtenissen zorgen ervoor dat ik het verhaal steeds verder wil lezen. Ik kon het boek steeds heel moeilijk wegleggen, omdat ik het zo'n spannend verhaal vond. Het verhaal is ook heel interessant doordat de gebeurtenissen steeds afgewisseld worden met de gedachten van Darren.

De gebeurtenissen zijn niet geloofwaardig, omdat er fantasiefiguren in het verhaal voorkomen. Daardoor zijn de problemen en gebeurtenissen ook niet herkenbaar. Gelukkig maar!

De gebeurtenissen zijn erg origineel door de spin Madame Octa die gestuurd wordt door de gedachten van haar eigenaar en de fluit. De gebeurtenissen zijn erg verrassend en steeds als je denkt dat de spanning weer een beetje is afgenomen, komt er weer een moment waardoor het verhaal weer spannend wordt.Verrijkingsopdracht
Alan Morris Een goede vriend van Darren.
Bloed Mr. Crepsley zegt dat Steve “fout” bloed heeft.
Cirque du Freak De freakshow waar Darren en Steve naartoe gaan.
Darren Shan De hoofdpersoon van dit verhaal.
Eeuwigheid Darren zou voor eeuwig bij mr. Crepsley moeten blijven.
Flyer Door de flyer van het Cirque du Freak is gebeurd wat er gebeurd is.
Graf Daar ligt Darren in als hij zijn dood in scene zet.
Hypnose Werd gebruikt om Madame Octa te laten doen wat je wilde.
In paniek Darren en zijn zus raken in paniek als Steve gebeten is.
Jatten Darren jatte Madame Octa van mr. Crepsley.
Kist Darren lag in een kist toen hij zijn dood in scene zette.
Levende dode Mr. Crepsley is een levende dode.
Madame Octa De spin van meneer Crepsley.
Nachtwezen Mr. Crepsley is een nachtwezen.
Ontroerend Dat Darren afscheid moest nemen van zijn ouders was ontroerend.
Pech Steve heeft veel pech, zoals dat hij verlamd raakt.
Reizen Het Cirque du Freak reist de hele wereld over.
Steve De beste vriend van Darren.
Tommy Jones Een goede vriend van Darren.
Uitgeput Darren is helemaal uitgeput door al zijn ervaringen.
Verlamd Dat was Steve toen hij gebeten werd door Madame Octa.
Woede Steve was woedend toen Crepsley hem niet in een vampier veranderde.
Zenuwachtig Darren is zenuwachtig voor wat komen gaat. Hij moet immers levend begraven worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Cirque du freak door Darren Shan"