Charlie and the chocolate factory door Roald Dahl

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Charlie and the chocolate factory
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1071 woorden
  • 15 januari 2013
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
39 keer beoordeeld

Boekcover Charlie and the chocolate factory
Shadow

'Meneer Willie Wonka is de ongelofelijkste, gewedigste, meest verbazingwekkend chocoladefabrikant op deze aarde!'

Sjakie Stevens' fantastische avontuur begint wanneer hij een van de vijf Gouden Toegangskaarten vindt en daarmee een rondleiding wint in de mysterieuze chocoladefabriek. Hij heeft geen idee welke verrassingen hem allemaal te wachten staan.

'Meneer Willie Wonka is de ongelofelijkste, gewedigste, meest verbazingwekkend chocoladefabrikant op deze aarde!'

Sjakie Stevens' fantastische avontuur begint wanneer hi…

'Meneer Willie Wonka is de ongelofelijkste, gewedigste, meest verbazingwekkend chocoladefabrikant op deze aarde!'

Sjakie Stevens' fantastische avontuur begint wanneer hij een van de vijf Gouden Toegangskaarten vindt en daarmee een rondleiding wint in de mysterieuze chocoladefabriek. Hij heeft geen idee welke verrassingen hem allemaal te wachten staan.

Charlie and the chocolate factory door Roald Dahl
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel: Charlie and the choclate factory

Schrijver: Roald Dahl

Samenvatting:

Charlie is een arm jongentje hij woont in een klein huis samen met zijn vader, moeder en 2 opa’s en oma’s. In dezelfde stad als een beroemde chocolade fabriek. Zijn ene opa vertelt hem altijd over dat hij in een chocolade fabriek heeft gewerkt. Maar hij werd ontslaagen omdat er spionen van ander bedrijven er ook werkten die de recepten steelde. Charlies vader werkt in een tandpasta bedijf als hij vervangen worde door een machine hebben ze helemaalgeen geld meer.

 

Op een dag als charlie uit school komt staat er in de krant dat er in 5 chocolade repen een gouden wikkel zit als je 1 van die wikkels hebt dan mag je een dagje in de fabriek kijken. Er is al jaren niemand meer gezien die de fabriek in of uit ging, maar toch werd er chocolade en snoep gemaakt.  Elk jaar als Charlie jarig is krijgt hij een chocolade reep van zijn ouders, dit jaar ook. Helaas zat er geen gouden wikkel in. Op een avond kreeg hij van zin opa geld om een chocolade reep te kopen ze zouden hem samen open maken en kijken of er een wikkel in zat, maar er zat geen wikkel in.

Ondertussen waren er al 4 wikkels gevonden. De eerste door Augustus Gloop een modder vette jongen die niks anders doet dan chocola eten daarom had hij ook meer kans. De tweede door Violet Beauregarde een meisje dat alleen maar kauwgom kauwt ze heeft dan ook een record van 3 maanden dezelfe kauwgom kauwen. Het derde kaartje is gevonden door Veruca Salt een verwend meisje dat alles van haar vader krijgt, haar vader die fabriekseigennaar is heeft al zijn werknemers chocolade repen laten openmaken om te kijken of daar een gouden wikkel in zat voor zijn dochter. Het vierde kaartje is gevonden door Mike Teavee hij kijkt dag en nacht tv.

op de televisie werd gezegt dat ook de 5de wikkel was gevonden maar achteraf was dat toch niet waar. Als Charlie uit school naar huis loopt ziet hij geld op straat liggen hij pakt het op en koopt er een chocolade reep van. In de winkel maakt hij de reep open. Er zit een wikkel in! Alle mensen in de winkel proberen de wikkel van Charlie te kopen maar de man van de winkel zegt ga naar huis jongen en verkoop dat kaartje aan niemand! En dat doet Charlie als hij thuis komt laat hij de wikkel zien aan zijn familie iedereen is blij voor hem en zelf opa springt uit bed. Maar Charlie wil de wikkel verkopen alleen omdat ze er dan geld voor krijgen. Zijn ouder vinden dat geen goed plan en Charli houd de wikkel zelf. Nu moeten ze nog kiezen wie r mee gaat naar de fabriek opa weet het al hij wil mee en dat gebeurt ook.

 

Als opa en Charlie bij de fabriek zijn staan er heel veel mensen ook de andere 4 kinderen met 1 van hun ouders. Het poort gaat open en ze mogen naar binnen. Ze krijen een show met poppen maar halverwegen de show smelten de poppen. Willy Wonka komt tevoorschijn en de rondleiding door de fabriek begint. Eenmaal binnen gaan ze naar een enorme kamer waar de chocola gemaakt word alles is eetbaar! Later valt Augustus Gloop in de chocolade rivier hij kan niet zwemmen dus ook zichzelf niet redden. Hij word omhoog gehaald met een soort pijp maar hij blijft vast zitten. De Oempa Loempa’s komen tevoorschijn om een lied te zingen en gelijk is het duidelijk hoe de fabriek draaien blijft. Willy wonka heeft de Oempa Loempa’s ontmoet en ze gevraagt of ze bij hem wouden werken in ruil voor cacoa bonen. Ze gaan naar allemaal kamer toe bijvoorbeeld de uitvind kamer daar probeerd Violet een maaltijd kauwgom maar dat loopt niet goed af. Bij het dessert is iets fout gegaan ze woord paars en ze zwelt op als een bosbes. Weer komen de Oempa Loempa’s en nemen Violet en haar moeder mee. Later komen ze in de noten kamer daar worden de walnoten gekraakt door getrainde eenkhoorns. Willy Wonka gebruikt ze omdat alleen eekhoorns noten heel uit hun dop krijgen en ze kunnen merken of de noot goed of fout is. Veruca wil ook zo’n eekhorn maar mr. Wonka wil ze niet verkopen, dus gaat Veruca er zelf een halen dat gaat niet goed en ze word in de vuilniskoker gegooid. Na lang zoeken naar de sleutel om het poortje open te doen heeft Wonka hem eindelijk de vaden van Veruca gaat kijken en word dan ook in de koker geduwd. De Oempa Loempa’s zingen weer een lied en dan gaat de rondleiding verder. Ze komen aan in de televisie kamer, Willy Wonka laat zien dat hij een chocolade reep kan versturen naar een televisie scherm. Mike vind het helemaal geweldig en springt er zelf in. Maar het is niet bedoeld voor mensen want er kan soms iets mis gaan dat er een deel verdwaald bijvoorbeeld, maar mike komt heel aan in de televisie hij is alleen wel héél klein. Zijn vader haalt hem uit de tv en de Oempa Loempa’s beginnen te zingen ze nemen mike en zijn vader mee naar de tofée trekker.

Dan is alleen Charlie nog over. Willy Wonka verteld hem waarom hij hier eigelijk is. Hij was laatst naar de kapper en zag een grijze haar en wist toen dat hij eenopvolger moest vinden en dat is Charlie. Willy Wonka, Charlie en opa gaan terug naar de glazen lift Wonka drukt op het knopje omhoog en eruit en dat doen ze ook. Daar zien ze alle ander weer; Augustus Gloop helemaal onder de chocolade, Violet Beauregarde paars en flexibel, Veruca Salt en haar vader onder het vuil en Mike Teavee héél dun en héél lang.

Willy Wonka vraagt waar woon je Charlie, Charlie wijst en daar lander ze. Willy Wonka vraagt of hij in zijn fabriek komt werken en zijn familie verlaat maar dat wil Charlie niet.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Willy Wonka vraagt waar woon je Charlie, Charlie wijst en daar lander ze. Willy Wonka vraagt of hij in zijn fabriek komt werken en zijn familie verlaat maar dat wil Charlie niet.

Een tijd later treven Charlie en Willy Wonka elkaar weer.  Willy Wonka vertelt over zijn jeugd en ze gaan samen naar zijn vader en maken het goed.

Charlie woont nu met  zijn familie bij Willy Wonka in de fabriek.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Charlie and the chocolate factory door Roald Dahl"