Charlie and the chocolate factory door Roald Dahl

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Charlie and the chocolate factory
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1173 woorden
  • 20 februari 2002
  • 82 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
82 keer beoordeeld

Boekcover Charlie and the chocolate factory
Shadow

'Meneer Willie Wonka is de ongelofelijkste, gewedigste, meest verbazingwekkend chocoladefabrikant op deze aarde!'

Sjakie Stevens' fantastische avontuur begint wanneer hij een van de vijf Gouden Toegangskaarten vindt en daarmee een rondleiding wint in de mysterieuze chocoladefabriek. Hij heeft geen idee welke verrassingen hem allemaal te wachten staan.

'Meneer Willie Wonka is de ongelofelijkste, gewedigste, meest verbazingwekkend chocoladefabrikant op deze aarde!'

Sjakie Stevens' fantastische avontuur begint wanneer hi…

'Meneer Willie Wonka is de ongelofelijkste, gewedigste, meest verbazingwekkend chocoladefabrikant op deze aarde!'

Sjakie Stevens' fantastische avontuur begint wanneer hij een van de vijf Gouden Toegangskaarten vindt en daarmee een rondleiding wint in de mysterieuze chocoladefabriek. Hij heeft geen idee welke verrassingen hem allemaal te wachten staan.

Charlie and the chocolate factory door Roald Dahl
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
DE SAMENVATTING VANAF HET 2E HOOFDSTUK:
Op een dag komt Charlie’s vader thuis met een krant waarin staat dat dat Willy Wonka, eigenaar van een hele grote chocolade fabriek, 5 gouden tickets weggeeft, dat als toegangsbewijs geld om naar de chocolade fabriek te mogen, en daar tevens een rondleiding te krijgen. Charlie vindt, met heel veel mazzel, de laatste gouden ticket, en zal zijn oude opa meenemen. Charlie is in de wolken! De andere 4 kaartjes zijn gevonden door verwende krengen, die allemaal duizenden repen hebben gekocht, en die stuk voor stuk pestkinderen zijn, allemaal vreselijk verwend, dat laat de schrijver ook duidelijk naar voren komen. Eenmaal in de fabriek worden ze rondgeleid door niemand anders dan Willy Wonka zelf……
Onderweg komen ze een hoop vreemde, spannende, fantasierijke figuren tegen zoals oompa-loompa’s, en rare apparaten. In de loop van het verhaal verdwijnt het ene na het andere verwende kind, door eigenwijsheid. Zoals in de chocoladerivier vallen, eekhoorns treiteren, en na een tijd zijn alleen opa Joe en Charlie nog over, de rest is weg…. En dan blijkt dat het een test was, en dat Charlie de chocolade fabriek mag overnemen, dat vindt hij natuurlijk geweldig, en de anderen ook, dus ziet het er in de toekomst voor charlie goed uit!!!


DE TITEL:
Ik vind het een goede titel, als ik de schrijver was, had ik hem ook zo genoemd, er zijn nog meer titels te verzinnen zoals:
- Charlie, the chocolate-lover
- Willy Wonka
- Willy Wonka, and the chocolate factory.

DE ACHTERGROND:
Het jaartal ofzo is niet echt belangrijk, word ook niet genoemd, het zou ongeveer rond deze tijd kunnen zijn, de tijd en de plaats zijn dus niet erg belangrijk… Wat wel heel erg belangrijk is, en dat ook nadrukkelijk word duidelijk gemaakt, is dat de familie en de levensomstandigheden, bij Charlie, heel erg slecht zijn, ze wonen in een krot, kunnen zich weinig/bijna niets veroorloven.

HET SOORT VERHAAL:
Het is een fantasieverhaal, wat er in het boek gebeurd kan bijna niet, je geeft je fabriek niet zomaar weg, en oompa-loompa’s kunnen er ook niet zijn. Je zou ook wel een beetje kunnen spreken van een avonturenboek, omdat er ook allerlei rare, grappige avonturen plaatsvinden.
DE BELANGRIJKSTE PERSONEN IN HET BOEK:
Charlie: aardig jochie, doet geen vlieg kwaad, is verschrikkelijk arm, en neem dus met weinig een groot genoegen, ondanks de armoede is hij toch gelukkig, en vrolijk… Er is niets op de wereld waar Charlie zoveel van houd als Chocola, als hij ook maar een heel klein beetje geld krijgt, koopt hij meteen chocola, hij gaat daar dan ook echt van genieten, en snijd het in hele kleine stukjes, en doet daarom dus ook 3 weken met een reep.
Grootvader Joe: Het is de opa van Charlie, lijkt ook op charlie, even vriendelijk, en arm, hij woont ook bij Charlie in huis, en weet veel verhalen over de fabriek…

Willy Wonka: is de eigenaar van de inmens grote chocolade fabriek, is een aardige man, vriendelijk, en erg trots op wat hij opgebouwd heeft. Hij maakt heerlijke chocola, maar niemand weet hoe… want er gaan al jaren geen arbeiders in of uit de fabriek… In het boek kom je te weten, dat Wonka beschikt over oompa-loompa’s , kleine wezentjes die voor hem werken…

De persoon die ik liever niet zou willen kennen is Veruca Salt, het lijkt me een verwende rotblaag, een etter, nee, liever niet. Dan zou ik liever de oompa-loompa’s leren kennen, het lijken me grappige wezentjes…

FRAGMENT:
Off we go, cried Mr Wonka. Hurry up, everybody! Follow me to the next room! And please don’t worry about Augustus Gloop. He’s bound to come out in the wash. They always do. We shall have to make the next part of the journey by boat! Here she comes! Look! A steamy mist was rising up now from the great warm chocolate river, and out of the mist there appeared suddenly a most fantastic pink boat. It was a large open row boat with a tall front and a tall back (like an viking boat of old), and it was of such a shining sparkling glistening pink colour that the whole thing looked as thought it were many oars on either side of it, and as the boat came closer, the watcherson the riverbank could see that the oars were being pulled by masses of oompa-loompa’s- at least ten of them to each oar. This is my private yacht! Cried Mr Wonka, beaming with pleasure.

Ik heb dit fragment gekozen omdat het heel erg leuk gefantaseerd is, een chocoladerivier, en zo’n boot, echt knap, ik vond dit stuk ook het leukst om te lezen, samen met het stuk dat bekend word gemaakt dat hij de chocoladefabriek krijgt, dat was ook zo leuk…

MIJN MENING OVER HET BOEK:
Het was echt een leuk boek om te lezen, soms een beetje te fantasierijk, maar ik vond het wel leuk… voor kleine kinderen is het natuurlijk nog leuker, omdat zij niet inzien dat het eigenlijk allemaal onzin is, ik zou het boek ook zeker aan kleinere kinderen aanraden, om voorgelezen te worden en/of om zelf te lezen…
Ik heb nog nooit een ander boek gelezen met een chocolade fabriek, maar wel meet een arm, ongelukkig jongetje, niet dat charlie ongelukkig is, maar echt gelukkig is hij pas op het eind, de boeken die ik bedoel zijn ook boeken van meneer Dahl:
- de reuzenperzik
- de groten glazen lift

KEUZEOPDRACHT:
(B) Interview met een oompa-loompa.

Wat is je naam?
Huh… naam..? Wat is dat..?
Hoe word je genoemd door andere oompa-loompa’s???
Ohhhhh, gstjirþð , maar noem me maar gewoon loompo… dat is makkelijker!!!

Ok…. Waar wonen jullie nu en waar komen jullie oorspronkelijk vandaan???
Op dit moment wonen wij dus in de chocoladefabriek, en oorspronkelijk komen we uit oompa-loompa land, niemand kent dat land, alleen wij en meneer Wonka.
Omschrijf het land eens.
Tja, het is er erg lekker warm, veel bos, weinig dieren, geen echte mensen, dus ook geen beschaving, ehhmmmm… veel water…
Klinkt lekker, en je klinkt ook behoorlijk trots, hoezo heb je dat mooie land verlaten en ingeruild voor een chocoladefabriek????
Als het land wordt ontdekt door mensen, zullen we verjaagd worden en binnen de kortste keren uitgeroeid zijn, in de fabriek zijn we veiliger…. En onze vrouwen en kinderen zijn ook heel erg gelukkig hier, sommigen willen niet meer weg….
Bestaat er nog kans om terug te gaan?
Nee, we blijven denk ik ons verdere leven hier, er is genoeg ruimte hier, genoeg te eten, nee, er moet wel iets heel bijzonders gebeuren, en dan is er nog weinig kans, want we hebben geen vervoer.. we kunnen wel zwemmen, maar niet lang, zelf vliegen ofzo kan ook niet, we moeten gebracht worden…
Och, als jullie weg willen kan ik wel wat proberen te regelen …
Zijn er nog oompa-loompa’s in oompa-loompa land, want jullie zijn hier met veel..
Nee, er zijn geen anderen, alles is meegekomen, misschien is ons land al ontdekt, maar ik hoop het niet…

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Charlie and the chocolate factory door Roald Dahl"