But Was It Murder? door Jania Barrell

Beoordeling 6.6
Foto van Lynn
Boekcover But Was It Murder?
Shadow
  • Boekverslag door Lynn
  • Klas onbekend | 2084 woorden
  • 20 maart 2016
  • 68 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
68 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
77
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover But Was It Murder?
Shadow
But Was It Murder? door Jania Barrell
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

But was it murder? door Jania Barrell

Samenvatting

Hoofdstuk 1
Detective Rod Elliot is op zijn kantoor als hij het raam uitkijkt. Hij vindt dat het tijd is om naar de pub aan de andere kant van de straat te gaan. Hij belooft zichzelf dat hij het bij één biertje houdt. Als hij het kantoor verlaat, begint de telefoon te rinkelen. Hij hoopt dat het zijn vrouw is, maar het is zijn collega Constable. Deze vertelt dat inspecteur Merryon niet is gearriveerd. Wanneer Elliot Constable opbelt op zijn mobiele telefoon, zegt deze dat hij in de file stond. Even later vertelt hij dat hij laat was omdat er een melding was van een lijk. Dat komt voor Rod Elliot niet op het goeie moment: hij wil naar huis gaan om voetbal te kijken met zijn achtjarige zoontje.

Hoofdstuk 2
Als Elliot op weg is naar de plaats delict, komt hij terecht in een file. Hij schakelt z’n blauwe lichten en zijn sirene aan, maar er is geen ruimte voor hem om erlangs te gaan en hij veroorzaakt bijna twee ongelukken. In de auto wordt er gepraat over de schooltijd van Bowen. Die was 28 jaar oud, tien jaar jonger dan Elliot. Uiteindelijk komen ze aan in een klein dorpje met een aantal restaurantjes. Ze stoppen bij een 18e-eeuws huis en een bleke politieagent doet de deur voor hen open. Hij heet hen welkom en vertelt dat hij Drewitt heet. Als ze de kamer in lopen, ligt er een rood Perzisch tapijt op de vloer. Als ze de woonkamer inlopen, zien ze dat die vol staat met antieke spullen. In het midden van de kamer kijkt Elliot naar de grond en ziet hij dat er een lichaam in de stoel zit. Hij kijkt snel op en komt tot de conclusie dat het een man is. Dan denk hij: was het moord of was het zelfmoord?

Hoofdstuk 3
Elliot gaat naar de tuin om naar bewijsmateriaal zoals voetafdrukken te zoeken. Van buiten kan hij in de woonkamer kijken, die vooral in de zomer prachtig is. Hij probeert ramen te openen, maar ontdekt dat ze al open zijn. Dan gaat hij weer naar binnen om in elke kamer te kijken. Hij ziet meteen dat de man op zichzelf woonde. In de badkamer vond hij maar zijn tandenborstel, handdoeken en andere spullen. De man had veel geld. Als Elliot weer terugloopt, vraagt Bower aan hem of hij iets interessants had gevonden. Elliot antwoordt van niet. Bower zegt dat hij ook niet veel wist. De mensen die in het huis woonden, zeiden dat ze hier pasgeleden heen waren verhuisd. Daarom gaan ze naar een man die misschien iets weet Die vraagt wat er met Alex gebeurd kon zijn. De politieagenten zeggen dat ze het nog niet weten. De politieagenten praten over Alex en zijn ex-vrouw, die heel mooi kon schilderen. Als het gesprek afloopt vraagt de oude man of ze het hem kunnen laten weten als ze iets ontdekken. 

Hoofdstuk 4
Het dorpje waar de moord is gepleegd is normaal erg rustig. Er is nog nooit een moord gepleegd. Soms vindt er een diefstal plaats, maar dat is het. Dan vinden ze de ex-vrouw van de vermoorde persoon. Die kan niet geloven wat er is gebeurd. 

Hoofdstuk 5
De avond valt en de inspecteurs besluiten om naar huis te gaan. In de politieauto denkt de inspecteur na over de ex-vrouw van de vermoorde persoon. Hoe kon zo’n jonge vrouw voor zo’n oude man vallen? Dan komen er andere vragen in hem op. Als ze terugkomen in Londen, zien ze een auto in het midden van de straat staan. Hij blijkt gestolen te zijn. Het duurt twintig minuten voordat er een takelwagen komt. Als ze terugkomen bij het politiebureau is het daar erg stil. Inspecteur Bower gaat naar zijn bureau om een rapport op te stellen. Als hij klaar is, gaan ze naar huis en gaat hij meteen naar bed. Dan heeft hij een nachtmerrie over zijn vrouw en kind die ontvoerd zijn. Hij wordt badend in angstzweet wakker.

Hoofdstuk 6
De volgende morgen gaat hij met de trap naar beneden en haalt zijn krant uit de b rievenbus. Als hij die heeft gelezen en heeft ontbeten, gaat hij naar het politiebureau. Inspecteur Elliot staat buiten en inspecteur Bower vraagt hem of er nieuws is. Ja, zegt Elliot, en vertelt dat er iemand is die het lichaam misschien kan identificeren. Ze stappen weer in de auto en rijden opnieuw naar het huis. Daar bellen ze aan. Een vrouw doet open en de inspecteurs lopen naar binnen. Ze praten over de misdaad. Als ze besluiten naar het lichaam toe te gaan, wordt de vrouw bleek. Ze stappen in de auto en rijden erheen. 

Hoofdstuk 7
Als ze aankomen, zegt de vrouw niets, dus inspecteur Bower besluit om thee te zetten. Hij heeft geleerd dat mensen zich op hun gemak voelen als ze een kopje thee hebben gedronken. Als de vrouw haar thee heeft gedronken, vertelt ze dat ze journalist is voor een tijdschrift. De inspecteur wild at niet horen en vraagt of ze de man al lang kent. Ze vertelt dat ze hem al vier jaar kent. Vervolgens worden er veel vragen gesteld. Na het vraaggesprek lopen ze naar een bureau en laat de inspecteur haar een aantal foto’s zien. De vrouw wijst naar een foto en zegt: “Dat is hem, dat is Alex Forley.”
Het vraaggesprek gaat verder en dan komt er iets interessants. De vrouw zegt dat de vermoorde man een aantal weken lang regelmatig hoofdpijn had. Hij wilde niet naar de dokter, maar twee weken daarvoor had hij er toch een gebeld. Daarom ging hij een week geleden naar het ziekenhuis, maar de resultaten zijn nog niet binnengekomen. De inspecteurs bedanken de vrouw voor het beantwoorden van de vragen en brengen haar thuis.  

Hoofdstuk 8
Als ze terugkomen bij het huis van Alex, denken de inspecteurs na over het verdriet van de vrouw. Dan bereiden ze zich voor op het kampvuur. De officiers doorzoeken het huis voor bewijsmateriaal en inspecteur Elliot beluistert berichten van twee dagen daarvoor. Als de zoektocht is afgelopen, nemen ze een aantal dingen mee: een dagboek, een adresboek en 2200 pond in contant geld. Daaruit kunnen ze concluderen dat het geen moord was om het geld. Als ze teruglopen, stoppen ze bij het model voor het kampvuur. 

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Hoofdstuk 9
Inspecteur Bower moet twee keer aanbellen voordat de volgende verdachte de deur opent. Die is niet blij om de inspecteurs te zien. Ze lopen de woonkamer in waar haar man de krant leest. Hij kijkt boos. De inspecteurs ondervragen ze in verschillende kamers, de man beneden en de vrouw boven. De inspecteur vraagt aan de vrouw hoeveel tijd ze hier gisteren had doorgebracht omdat ze vanaf daar een perfect uitzicht hebben op Alex’ huis. Dan beginnen ze te praten. Ze hebben het over de hoofdpijn van Alex. De vrouw zegt dat Alex’ moeder is overleden aan een hersentumor, dus hij was zelf ook bezorgd over zijn gezondheid. Als het gesprek klaar is, is het een moment stil. De vrouw houdt haar arm voor haar ogen om haar tranen te verbergen. 

Hoofdstuk 10
Als de vrouw huilt, kijkt de inspecteur naar haar. Hij bedenkt dat ze misschien ongelukkig is, maar misschien ook wel iets verbergt. Als de vrouw is gestopt gaan ze naar beneden. De beide inspecteurs vergelijken buiten de verhalen. De verhalen lijken op elkaar, maar de inspecteurs geloven het verhaal over het geweer niet. Daarom gaan ze naar de winkel van Alex. Ze kunnen zien dat hij niet arm was, want zijn naam staat op de muur in gouden letters. Een inspecteur klopt aan en iemand komt eraan. De inspecteur laat zijn insigne zien en opent de deur snel. Hij stelt een aantal vragen aan de man. De man vertelt dat Alex veel geld uit de kassa had meegenomen, maar hij weet niet waarom. 

Dit wil je ook lezen:

Hoofdstuk 11
Het is het einde van de middag en Elliot gaat naar huis. Als hij aankomt, gaat hij naar binnen en begint de telefoon te rinkelen. Voordat hij voor de tweede keer rinkelt, neemt hij al op. Het is zijn vrouw. Elliot vertelt over de moord, dat hij tot maandag moet wachten voordat de lijkschouwer zijn rapport uitbrengt. 
Zijn vrouw vertelt dat zijn zoon hem mist, dus belt Elliot hem op en praten ze. De avond verloopt hetzelfde als normaal. Hij valt in slaap voor de tv. De volgende dag gaat hij naar zijn werk. Inspecteur Bower vraagt aan hem of hij een goede avond heeft gehad. Elliot zegt van wel, een avond zoals altijd. De dag gaat verder en Elliot gaat naar Alex’ dokter. Die woont in een prachtig huis. Als hij aanbelt, moet hij wachten. De vrouw van de dokter doet open. Nadat Elliot zijn naam heeft gezegd, roept de vrouw de dokter. Er volgt een gesprek. De dokter vertelt Elliot dat hij alleen Alex’ zorgen wilde wegnemen.


Hoofdstuk 12
Elliot praat nog steeds met de dokter over Alex, die hem kende van de universiteit. Dan volgen de standaardvragen. Vervolgens vraagt Elliot hoe het met Alex ging. De dokter vertelt dat hij vaak serieus was, maar ook erg grappig. Dan komt de zoon van de dokter binnen om voetbal te spelen.
Elliot bedenkt zich hoe het kind zich moet voelen met deze ouders. Hij moet  vanbinnen vast heel sterk zijn. Terug in de auto besluit de inspecteur aan de buren van Alex te vragen of hen iets is opgevallen.  

Hoofdstuk 13
Het is het einde van de dag en Elliot werkt nog steeds aan het rapport over Alex. Hij heeft ook drie andere dossiers die moeten worden afgemaakt, maar hij krijgt de vragen niet uit zijn hoofd. Later gaat hij naar huis en als hij aankomt, springt zijn zoon tegen hem op. Ze praten een beetje en zijn vrouw begint met koken. De avond verloopt zoals elke andere avond.

Hoofdstuk 14
De volgende dag is een dag die Elliot haat: de maandag. Maar vandaag niet. Hij wordt wakker en hij gaat naar beneden. Op zijn werk blijkt dat inspecteur Bower al een halfuur op hem wacht. Elliot zegt dat het normaal moeilijk is voor Bower om op tijd te komen, maar die zegt dat hij gewoon geïnteresseerd is in de zaak. Op het politiebureau gaat Bower naar de bibliotheek om het dagboek te ontcijferen, dat in het Latijn is geschreven. Daardoor heeft Elliot tijd om aan zijn dossiers te werken. Om half drie is hij eindelijk klaar, dus kan hij naar de pub gaan. Later komt ook Bower daar binnen en lezen ze samen het voetbalnieuws. 

Hoofdstuk 15
Als ze de krant hebben gelezen, zegt Bower dat Alex een affaire had met de buurvrouw. Toen die samen waren, deden ze de deur van de woonkamer dicht zodat niemand hen kon horen. Toen ze naar buiten kwamen, was Alex ongelukkig en de vrouw was wit weggetrokken. Elliot verlaat de pub halfdronken en gaat naar het huis van Alex’ buren. Hij belt aan maar niemand doet open, dus gaat hij terug naar de pub. Buiten staat de man van de vrouw die was vreemdgegaan, dus de man had een alibi toen Elliot hem naar het huis volgde. 

Hoofdstuk 16
Elliot gaat naar de buren om naar het wapen te vragen, maar ze zeggen dat Alex het had geleend. Elliot voelt dat er gevaar aankomt: je leent niet zomaar iemands wapen als dat tegen de wet is. Daarom nodigt hij hen uit op het politiebureau. Ze scheiden de vrouw en de man van elkaar zodat ze één op één een gesprek kunnen voeren. Als de man hoort dat zijn vrouw een affaire had met Alex, wordt hij erg boos, maar dat was gewoon jaloezie. 

Hoofdstuk 17
Inspecteur Elliot denkt dat hij de zaak bijna kan sluiten, want hij heeft goed bewijsmateriaal. Hij hoeft alleen nog wat antwoorden te hebben van mevrouw Grant. Die zegt dat ze in haar auto was terwijl de moord plaatsvond, en dat ze het daarom niet kan hebben gedaan.

Hoofdstuk 18
Elliot wil de buurman nog wat vragen stellen dus hij nodigt hem uit op het politiebureau.  En om een lang verhaal kort te maken: Alex had een affaire met de vrouw van dokter Wilver. De dokter kwam hier achter. Hij vertelde vervolgens aan Alex dat hij een hersentumor had (wat niet waar was). Toen Alex dit nieuws hoorde wilde hij niet verder leven en pleegde zelfmoord.

Hoofdstuk 18
Elliot wil de buurman nog wat vragen stellen dus hij nodigt hem uit op het politiebureau.  En om een lang verhaal kort te maken: Alex had een affaire met de vrouw van dokter Wilver. De dokter kwam hier achter. Hij vertelde vervolgens aan Alex dat hij een hersentumor had (wat niet waar was). Toen Alex dit nieuws hoorde wilde hij niet verder leven en pleegde zelfmoord.

REACTIES

G.

G.

Is dit een goede samenvatting?

6 jaar geleden

A.

A.sommige dingen niet

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "But Was It Murder? door Jania Barrell"