Broken door Penny Kendall

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1503 woorden
  • 9 augustus 2006
  • 138 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 138 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
192
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Broken
Shadow
Broken door Penny Kendall
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: Broken
Auteur: Penny Kendall
Samenvatting:
Het verhaal gaat over een meisje Rebecca en haar broertje Jack. Hun moeder is drugsverslaafde en zei moet naar een kliniek voor afkick therapieën. Rebecca en Jack moeten daardoor naar hun tante Caroline (de zus van hun moeder) terwijl hun moeder nooit had gezegd dat ze een zus had. Toen ze eenmaal daar waren vertelde hun tante dat er een kamer in het huis was waar ze niet in mochten. En op een dag kregen Jack en Rebecca ruzie en Jack rende die kamer in. Hij stond vol met porseleinen figuren en Jack pakte er een van de plank en rende ermee weg en Rebecca sprintte erachter aan. Ze rende het terras op en het porseleinen figuurtje viel kapot. Hun tante was zo kwaad dat ze schreeuwde en zelfs wanneer Rebecca ging kijken of alles goed was, was ze aan het huilen. Rebecca en Jack snapte niet waarom het zoveel waarde voor haar had. Rebecca had het hoofdje van het poppetje nog in haar hand en ze werden allebei naar hun kamer gestuurd.
Rebecca besluit dat ze een nieuw poppetje voor haar tante wilt gaan kopen omdat ze het zo erg voor haar vond omdat ze moest huilen. Ook omdat ze het poppetje hebben gebroken mogen ze de dag door niet meer binnenshuis zijn en het ’s avonds pas weer terug komen. Dus Rebecca besloot samen met Jack het dorpje in te gaan en naar een porseleinen winkel te gaan. Ze liet de man het hoofdje zien en hij wist niet precies wat het voor figuur was en besloot het bij zich te houden en het uit te zoeken en ze kon de volgende dag dan terug komen. Toen ze terug naar hun tante liepen vroeg Jack of ze gezien had dat die jongen in die winkel naar haar keek en ze had niks gezien en had er een rare gedachte bij dat iemand naar haar gekeken had zonder het te hadden gemerkt.

De volgende dag gingen ze terug naar het dropje en de man zei dat het beeldje heel zeldzaam was en wel 700 pond kost. Maar Rebecca wilde het niet opgeven om een nieuw beeldje voor haar tante te zoeken. Opeens zag ze de jongen die naar haar keek en ze vond het maar onbeleefd dat iemand haar zo aanstaarde. Ze gingen de winkel uit en besloten over het strand te gaan lopen en kwamen bij een boulevard. Er was daar een spellenhal en Rebecca had van Caroline (haar tante) wat geld gekregen en Jack smeekte of hij wat mocht om een spelletje te doen. Toen kwamen ze de jongen tegen van de winkel en raakte aan de praat met hem. Hij heet Charlie en is de zoon van de eigenaar van de winkel. Het ’s avonds gingen ze weer terug naar hun tante en Rebecca krijgt allemaal rare fantasieën dat het hoofd van het beeldje vervloekt is (ze had het hoofdje weer terug gekregen) want ze had het in haar hand vastgehouden en had opeens hele erge pijn aan haar hand. En Ray de vader van Charlie had het poppetje ook vastgehad en toen ze het terug kreeg zat zijn arm in het verband. Ook had ze het hoofdje op het tafeltje in haar kamer gelegd en daar zat nu een kras in het tafeltje, maar ze wist niet zeker of die er al zat. Om Jack niet bang te maken zei ze er maar niks over.
Het leven bij Caroline werd steeds dragelijker want overdag gingen ze naar Charlie (hij had wel een tv en videospelletjes om Jack tevreden te houden). En Rebecca was nog steeds op zoek naar een nieuw beeldje. Maar de vader van Charlie Ray heeft Rebecca belooft als ze zo’n beeldje vinden hij ervoor betaald. Charlie stelt voor het stadje te laten zien maar Rebecca vindt Charlie maar niks, maar toch stemt ze in om Jack tevreden te houden. Ondertussen probeert Rebecca er ook achter te komen wat er tussen Caroline en haar moeder is gebeurt en waarom ze geen contact meer hebben, maar Caroline verteld niks. Het ’s avonds als ze weer naar hun tante gaan zijn hun kleren nat en legt ze het hoofdje op de wasmachine en doet hun natte kleren erin. En de volgende dag blijkt dus dat de wasmachine kapot is gegaan en de hele vloer is overstroomt en toen was hun tante nog bozer op hun! Nu krijgt Rebecca nog meer ideeën dat het poppetje krachten bezit en doet het in het laatje en wilt er niet meer aan zitten. Ook hoort ze dat hun tante tegen de loodgieter zegt dat hun net zoveel ellende brengen als hun moeder. En als ze wilt kijken of het hoofdje er nog ligt zit er een gat in het laatje en ligt het hoofdje een laatje lager. Nu snapt ze er niks meer van.
De dag erna gaat ze in de douche en komt ze terug eruit en ziet de dat Jack ermee aan het spelen is en verteld hem toch over haar fantasieën maar Jack gelooft het allemaal maar niet. Rebecca besluit het hoofdje te gaan weggooien. De volgende dag waren ze weer met Charlie weg en toen ze weer op weg naar hun tante waren letten Rebecca heel even niet op en opeens zag ze dat Jack over een hele hoge muur liep en riep hem naar beneden, hij luisterde niet en hij zette een stap mis en viel aan de andere kant van de muur. Rebecca rende de muur af om te kijken voor een opening en zag een deur in de muur, ging erdoor en rende terug. Jack bewoog zich niet meer en ze raakte in paniek, ze rende weg om iemand te zoeken en een vrouw belde het ziekenhuis en ging daarna hun tante halen. Toen Jack weer in het ziekenhuis was ging het veel beter met hem en deed Caroline ook veel aardiger. Na een paar dagen mocht Jack naar huis en Caroline deed zelfs zo aardig dat ze Rebecca alleen naar buiten liet gaan en zei zou op Jack passen. Zei en Charlie gingen naar een antiekbeurs om nog een poppetje te zoeken maar zonder geluk! Jack had het wel leuk bij Caroline en ze doet ook heel aardig, maar wilt nog steeds niks kwijt over het akkefietje tussen haar en haar moeder. Rebecca krijgt weer nachtmerries over het porseleinen poppetje en ze stapt uit bed om naar de wc te gaan en ziet de blauwe zak liggen waarin ze het poppetje heeft weggegooid en gilt. Jack en Caroline komen meteen aanrennen en Caroline kijkt in de tas en ziet het hoofdje van het porseleinen poppetje erin zitten en gilt en begint te huilen! Caroline is weer heel erg boos en wilt hun 2 er zo snel mogelijk uit hebben.
De volgende dag gaan Rebecca en Jack met Charlie een huis ontruimen omdat die persoon wat er woonde is gestorven en de enige familie die degene had heeft alle waardevolle dingen al meegenomen. Rebecca ging mee in de hoop nog een porseleinen poppetje te vinden. Ze kwam in de kast een bakje met kaartje tegen en begon er in te lezen. Ze vindt opeens een witte kaart waarop staat dat Caroline met Neil gaat trouwen. Maar Neil zo heet de vader van Rebecca en opeens begint het haar door te dringen wat er allemaal is gebeurt en ze rent weg. Maar als Charlie haar inhaalt verteld ze hem alles en hij neem haar mee naar Caroline. Caroline weet nu dat ze op een vreemde manier erachter is gekomen en moet het haar nu wel vertellen. Haar moeder is weggerend met Neil terwijl Caroline met hem ging trouwen en ze zijn weggerend omdat Caroline ze ook nog betrapt heeft. Rebecca haat haar moeder nu en wilt haar ook niet meer vergeven. Maar in de tussentijd vindt Jack in het huis precies hetzelfde porseleinen poppetje en is super blij hiermee. De vader van Charlie heeft alles geregeld voor hun en doen het poppetje cadeau aan Caroline. Caroline pakt het cadeau uit en denkt dat het gestolen is, ze halen de vader van Charlie erbij en verteld alles. Ze zegt sorry en is er super blij mee. Dan gaan ze met z’n alle Charlie, Rebecca, Jack, Caroline & Ray allemaal een dagje uit picknicken enz. en het is heel gezellig. Het gaat de laatste weken dan ook heel goed tussen Ray & Caroline en Rebecca wilt niet meer weggaan uit het dropje en wilt dat haar moeder hier komt wonen. Maar dat vindt Caroline niet zo’n goed idee omdat nog niets is goed gepraat tussen haar en Rebecca’s moeder en ze een nieuwe relatie moeten opbouwen. Dan belt hun moeder dat ze uit de kliniek mag en hun de volgende dag komt halen. De volgende dag bij het afscheid geeft Charlie Rebecca een kus en voelt ze toch wel dat ze verliefd op hem is. En of het poppetje nu echt magische krachten heeft wordt niet echt verteld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

ik vind het niet goed, er staan niet veel belangrijke dingen in. er staan te veel details in en te weinig waar het echt over gaat.

11 jaar geleden

I.

I.

Weet je wel het verschil tussen zei en zij? Ook in dit verslag heb je veel te veel en gebruikt. Je mag gerust gewoon een punt neerzetten. Een ander ding dat ik slecht vind aan je samenvatting, is dat de kern van het verhaal (wat Rebecca en Caroline bespreken) er helemaal niet in terug komt. Voor de mensen die dit lezen, omdat ze te lui zijn om het hele boek te lezen zou ik zeggen: LEES EEN ANDERE SAMENVATTING!!

9 jaar geleden

H.

H.

Ik hou van lezen

7 jaar geleden

P.

P.

Interpunctie!!!!

4 jaar geleden

Andere verslagen van "Broken door Penny Kendall"