Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bridget Jones's diary door Helen Fielding

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Bridget Jones's diary
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 937 woorden
  • 23 oktober 2007
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
7 keer beoordeeld

Boekcover Bridget Jones's diary
Shadow

A dazzling urban satire of modern human relations? An ironic, tragic insight into the demise of the nuclear family? or the confused ramblings of a pissed thirty-something?

A dazzling urban satire of modern human relations? An ironic, tragic insight into the demise of the nuclear family? or the confused ramblings of a pissed thirty-something?

A dazzling urban satire of modern human relations? An ironic, tragic insight into the demise of the nuclear family? or the confused ramblings of a pissed thirty-something?

Bridget Jones's diary door Helen Fielding
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1 Waar gaat het verhaal over?
1.1 Beknopte samenvatting:
Het boek beschrijft een jaar van het leven van Bridget Jones. Bridget is een doodgewone, misschien wat domme vrouw. Ze is begin 30 en nog steeds vrijgezel. Daar wil ze wat aan veranderen. In haar dagboek vermeldt ze iedere dag haar gewicht, hoeveel ze rookt, drinkt en eet, en hoeveel loten ze elke dag koopt.
Bridget moet met nieuwjaar met haar ouders mee naar een kalkoen buffet. De moeder van Bridget en een vriendin van haar moeder willen Bridget graag koppelen aan Marc Darcy, een advocaat. Mark en Bridget denken niet echt positief over elkaar.
Op een dag krijgt Bridget een flirterig mailtje van haar baas, Daniel Cleaver. Een tijd lang sturen Bridget en Daniel mailtjes naar elkaar en belanden ze in bed. Bridget denkt eindelijk een leuke man gevonden te hebben, maar ze heeft het mis. Tijdens een mislukt Hoeren en Priesters feest besluit Bridget bij Daniel langs te gaan. Ze ziet een naakte vrouw liggen, het is de verloofde van Daniel. Tot overmaat van ramp verlaat de moeder van Bridget haar vader, omdat ze vindt dat ze beter verdient.

Bridget probeert te veranderen zodat ze een fatsoenlijk vriendje vindt.
Op een feestje voor de ouders van Marc Darcy, komt Bridget Marc weer tegen. Marc is er met zijn bloedmooie vriendin. Aan het einde van de avond vraagt Marc, ondanks zijn vriendin, Bridget mee uit. Marc en Bridget worden vrienden en krijgen een relatie. Uiteindelijk vraagt Marc Bridget zelfs ten huwelijk. Tussen de ouders van Bridget komt het ook weer goed. Haar moeder beseft dat ze niet zonder haar man kan.

1.2 Waarom dit verhaal:
Ik heb dit boek gekozen omdat ik de film al eens had gezien. De film is ontzettend leuk en daarom heb ik nu ook het boek gelezen.

1.3 Wat kende je er al van?
Ik had de film ervan al gezien en ik wilde wel eens weten wat er aan de film was aangepast.

2 De personen:

2.1 Wie zijn de hoofdpersonen:
Bridget Jones
Eigenlijk draait het hele verhaal om haar. Ze is een vrouw van 30, die bang is dat ze altijd single zal blijven. Ze is wat stevig en geobsedeerd door haar gewicht en alles wat ze eet en drinkt, daarnaast ook wat ze rookt. Ze is een beetje gestoord en raar, maar wel een persoon met aardig wat vrienden en vriendinnen.
Daniel Cleaver
Hij is Bridget’s baas en de persoon waar ze in het begin heel erg verliefd op is. Later wordt ze door hem bedrogen. Hij is een heel charmante man, die iedereen probeert te krijgen.
Mark Darcy

Hij is een advocaat, een rijkelui’s zoontje. Bridget wordt gekoppeld aan hem, door haar moeder en een vriendin van haar moeder. Bridget vindt hem in het begin een saaie vent, maar later ziet ze wel wat in hem.
Bridgets moeder
Ze bemoeit zich steeds met Bridgets leven en wil perse dat ze zo snel mogelijk trouwt, want ze is anders bang dat het nooit meer zal lukken. Daarom koppelt ze Bridget ook steeds aan allemaal mannen in haar omgeving. Zijzelf verlaat haar man voor een buitenlandse vriend, maar keert uiteindelijk wel weer naar hem terug.
Bridgets vader
Hij is een hele lieve man, die altijd erg goed voor haar gezorgd heeft. Hij lijdt er erg onder dat zijn vrouw bij hem weg is en stoort Bridget daarom erg veel.
De vriendinnen van Bridget: Jude en Sharon (Shazzer)
Ze zijn heel erg trouw. Jude heeft een knipperlicht relatie met Richard, die dan weer wel, dan weer niet iets vast wil hebben. Sharon is een beetje feministisch, maar heeft wel door dat vrouwen eigenlijk niet zonder mannen kunnen. Ze eten vaak samen met zijn drieen en hebben het dan meestal over mannen.

2.2 Wat houdt hen bezig:
Bridget houdt zich bezig met het zoeken van man, en iedereen bemoeit zich daarmee.

2.3 Hoe is hun relatie:
Zie hierboven bij 2.1 beschreven.

2.4 Wat voor mensen zijn het in jouw ogen?
Het zijn doodgewone mensen, die het beste voor hun dochter, vriendin willen.

2.5 Zie je bepaalde kenmerken van karakter terug in jou?
Bridget heeft het over het bang zijn om altijd alleen te blijven en ik denk dat iedereen dat wel eens heeft.

2.6 Niet van toepassing.
2.7 Hoe ervaar jij hun problemen?

Het probleem is een probleem waar iedereen wel eens mee zit en het wordt uiteindelijk allemaal opgelost.


2.8 Wie vindt je het meest sympathiek?
Het meest sympathieke persoon vind ik Bridget Jones zelf. Ze maakt in haar dagboek dan wel mensen een beetje belachelijk maar omdat ze zo gewoon is, is ze toch erg sympathiek.

2.9 Wie vindt je het minst sympathiek?
Het meest onsympathieke persoon vind ik Daniel Cleaver. Hij is de baas van Bridget en ziet er goed uit. Hij maakt haar helemaal gek op hem door de mailtjes waardoor Bridget verliefd op hem wordt. Uiteindelijk belanden ze samen in bed en denkt Bridget dat ze de ware heeft gevonden. Maar dan betrapt ze hem met een andere vrouw, zijn verloofde. Hij bedonderd haar dus en daarom vind ik het een onsympathiek persoon.

3 Tijd:

Dit is het enige van toepassing:
Het verhaal speelt zich af rond 1995, dat betekend dat het zich afspeelt in onze tijd. Het begint op 1 januari en eindigt in december. Het verhaal beschrijft dus precies een jaar van Bridgets leven.

5 Het vertelstandpunt:
5.1 Uit wie volg je het verhaal?
Het boek is een dagboek, door de hoofdpersoon zelf geschreven. Het is dus in het ik-perspectief geschreven. Hierdoor krijg je een goed beeld van de gevoelens van de hoofdpersoon. Je kunt je echt in haar inleven.

5.2 Word je beleving van het verhaal hierdoor anders?

Je weet hoe zij zich voelt waardoor je, je dus kunt inleven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bridget Jones's diary door Helen Fielding"