Bridget Jones's diary door Helen Fielding

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Bridget Jones's diary
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 752 woorden
  • 14 maart 2002
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
60 keer beoordeeld

Boekcover Bridget Jones's diary
Shadow

A dazzling urban satire of modern human relations? An ironic, tragic insight into the demise of the nuclear family? or the confused ramblings of a pissed thirty-something?

A dazzling urban satire of modern human relations? An ironic, tragic insight into the demise of the nuclear family? or the confused ramblings of a pissed thirty-something?

A dazzling urban satire of modern human relations? An ironic, tragic insight into the demise of the nuclear family? or the confused ramblings of a pissed thirty-something?

Bridget Jones's diary door Helen Fielding
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
VERKLARING VAN DE TITEL
Ik vind de titel wel goed, het boek ís het dagboek van Bridget Jones.

GEGEVENS VAN DE AUTEUR
Helen Fielding is geboren in Engeland, ze heeft aan de Oxford Unifersity gestudeerd en daarna is ze aan haar televisiecarriere begonnen bij de BBC. Nu woont ze in London, waar ze journalist was, maar nu dus schrijfster is.

HOOFD- EN BIJFIGUREN
- Bridget Jones is de hoofdfiguur. Ze is erg grappig en blunderend.
- Tom is de beste vriend van Bridget.

- Sharon, ook wel Shazzer genoemd, ook in het vriendengroepje van Bridget.
- Jude, goede vriendin van Bridget.
- Daniel Cleave, Bridget’s baas, waar ze een relatie mee krijgt.
- Mark Darcy, de zoon van vrienden van Bridget’s moeder, waar ze later een relatie mee krijgt.
- Mrs. Jones is de moeder van Bridget. Ze is erg irrietant en haalt Bridget altijd over om naar saaie feestjes te komen waar ze eigenlijk helemaal geen zin in heeft.

PLAATS EN TIJD
Het speelt zich voornamelijk in het huis en op het werk van Bridget. De tijd is het hele jaar 1997 door, ze maakt namelijk bijna elke dag een notitie.

THEMA EN GEBEURTENISSEN
Het gaat over een jonge werkende vrouw op zoek naar de Enige Echte Ware die van allerlei dingen meemaakt. Dus het thema is liefde, romantiek, vriendschap.

PERSOONLIJK OORDEEL

A. het verhaal
Het verhaal is erg leuk, met heel veel droge, blunderende humor.
Het is goed te begrijpen.

B. het onderwerp
Er is niet echt een onderwerp, het zijn van elke dag van een jaar notities van Bridget.
Het zet me niet echt aan het denken en het is makkelijk te volgen en het loopt best wel verrassend. Het zet me niet aan het denken, het is gewoon heel leuk om te lezen.


C. de bedoeling
Ik denk niet dat er een bedoeling in zit, het is gewoon een dagboek van een gewoon iemand met een gewoon leven, maar misschien is dat de bedoeling ook wel...

D. de situaties en personen
Ik vind het allemaal wel herkenbaar, zoals ik al eerder heb gemeld, het is een gewone vrouw met een gewoon leven. Doordat het zo herkenbaar is staat het ook dicht bij mijn wereld. Ik kan me er daardoor ook makkelijk in verplaatsen.

E. het taalgebruik
Het is wel vrij makkelijk, wel erg origineel, er wordt wel eens in gevloekt, maar verder niet overdreven grof, maar zoals in werkelijkheid.

ARGUMENTATIE
Ik vind het dus een erg leuk boek, vol droge humor en leuke dingetjes. Ik lees normaal altijd fantasie thrillers en horror, dan is een leuk luchtig boek tussendoor erg leuk.

SAMENVATTING
Het begint op nieuwjaarsdag, 1997,een kalkoenbuffet, bij vrienden van Bridget’s moeder. Bridget heeft helemaal geen zin in het buffet; een kater van het feesten de vorige dag, maar haar moeder heeft lopen aandringen dat ze móést komen, ‘want Mark Darcy komt’, een suffe man die haar moeder al jaren aan haar wil koppelen.
Het buffet is inderdaad erg saai, maar twee dagen later, eenmaal op haar werk, komt ze de man tegen waar ze al een tijdje een oogje op heeft, haar baas Daniel Cleave. Die begint onverwacht met haar te flirten, via de e-mail op haar werk. Met valentijn krijgt ze een kaart van hem, en daarna vraagt hij haar mee uit.

Dat gaat allemaal goed, totdat ze erachter komt dat hij vreemd gaat met een collega van hen. Daar is ze een tijdje kappot van. Ze probeert zich eroverheen te zetten, maar ze komt die twee elke dag op het werk tegen. Maar ze houdt vol, totdat ze aankondigen dat ze gaan trouwen. Bridget neemt ontslag en gaat bij een radiostation werken als verslaggeefster. De tijd verstrijkt, en zit ze weer een keer met Mark Darcy opgescheept, maar het blijkt toch wel te klikken nadat ze in gesprek zijn geraakt. Het blijkt dat Daniel vreemd was gegaan met de ex-vrouw van Mark.
Maar nadat Bridget en Mark uit zijn geweest, krijgen ze een relatie. Maar halverwege gaat het niet goed met haar ouders; Bridget’s moeder gedroeg zich al een tijdje raar, maar ze maakt zich er pas zorgen om wanneer haar moeder naar Portugal vertrekt [zonder duideijke redenen] met Julio [een Portugese reisorganisator] en haar vader achterlaat. Al snel komt de politie eraan te pas, en blijkt dat Julio met foute zaakjes bezig is en haar moeder daarvoor gebruikt. Even later komt alles weer op z’n pootjes terecht, en haar moeder doet, zoals altijd, alsof er niets aan de hand was.
Dan is het weer december, en dan houd het dagboek op.

REACTIES

S.

S.

Haaj Alyssa,
Te gek dat je je uittreksel op internet zit
want ik zit in een noodsituatie omdat k morgen dat verslag in moet leveren vreselijke ged8e..
groetjes sanne

21 jaar geleden

A.

A.

Waar heb je de kangaroe gelaten uit Bridget Jones Dairy?

Ik bedoel daarmee te zeggen dat er stukken in je samenvatting zitten die absoluut niet kloppen :)

Alex van Os

20 jaar geleden

-.

-.

Slecht verslag, natuurlijk zit er een thema in! zoals liefde, dit komt steeds terug in het boek. En vriendschap is ook een thema in het boek

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bridget Jones's diary door Helen Fielding"