Breaking up door Kate Cann

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1131 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 10 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Verscheurd
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
240
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's

Boekcover Breaking up
Shadow
Breaking up door Kate Cann
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
A. Zakelijke gegevens

Titel: Verscheurd
Oorspronkelijke titel: Breaking up
Auteur: Kate Cann
Naam van de uitgever: Kluitman

B. Waarom heb ik het boek gekozen?

Ik heb voor Verscheurd gekozen omdat ik dit heel anders heb ervaren als andere boeken die ik heb gelezen. Meestal kijk ik tegen de hoofdpersoon op, dan vind ik dat die zijn zaakjes goed op orde heeft. Er is altijd wel iets waarin een hoofdpersoon in uitblinkt, waar je bewondering voor kunt hebben. Dat was in dit boek zeker niet het geval.
Ook spraken de hoofdonderwerpen mij wel aan: echtscheiding en problemen in de liefde.


C. Eerste persoonlijke reactie

Ik vind Verscheurd absoluut niet een van de beste boeken die ik ook heb gelezen, toch was het over het algemeen best een leuk boek.
Het is best spannend geschreven, je bent benieuwd naar wat er komen gaat. Vooral als haar ouders steeds vaker en serieuzer ruzie krijgen, vraag je je af hoelang dat zo nog door kan gaan.
Ook vind ik het boek erg indrukwekkend, omdat het in het dagelijkse leven ook voorkomt dat ouders na veel ruzie uit elkaar gaan. De schrijfster heeft goed beschreven hoe de echtscheiding Felicity raakt, dit zorgt ervoor dat je je goed kunt inleven in het verhaal.
Het verhaal is niet echt moeilijk te volgen. Er is geen sprake van een lastig taalgebruik of woorden die ik niet ken, dus het was voor mij snel en gemakkelijk lezen.
Daarnaast vind ik het boek heel erg afwisselend, omdat het niet steeds over hetzelfde onderwerp gaat. Op het ene moment gaat het over de echtscheiding van Felicity’s ouders en op het andere moment weer over haar relatie met Simon.
Ten slotte was het boek een tikkeltje gewoontjes. De ruzies gingen steeds over dezelfde dingen, wat op een gegeven moment een beetje gaat vervelen.

De ruzie’s gaan steeds over hetzelfde en ik wist van tevoren toch al hoe het zou aflopen. Het boek is dus ook vrij voorspelbaar.

D. Korte samenvatting van de inhoud

Felicity heeft het thuis niet gemakkelijk. Haar ouders maken constant ruzie en haar relatie met Simon loopt ook niet altijd op rolletjes. Felicity trekt zich de ruzies van haar ouders heel erg aan, ze voelt zich steeds rotter. De ruzies van haar ouders gaan voornamelijk over geld. Haar moeder heeft een cateringbedrijf waarvan haar vader vindt dat het te weinig opbrengt. Felicity’s vader werkt vaker tot ’s avonds laat en zorgt voor het geld. Als haar ouders na de zoveelste ruzie gaan scheiden, ziet Felicity de zin van het leven niet meer. Haar vader zegt dat hij bij een vriend gaat wonen, maar komt af en toe Felicity’s zusjes nog eens halen om een dagje ergens naartoe te gaan. Felicity heeft hier geen behoefte aan.
Haar relatie met Simon verloopt ook niet meer zoals op het begin. Toen ze nog maar pas verkering hadden begrepen ze elkaar en konden ze elkaar alles vertellen. Nu Felicity zoveel problemen heeft wordt het Simon allemaal een beetje te veel. Hij weet niet goed hoe hij hier mee om moet gaan, en doet in Felicity’s ogen steeds dingen fout. Ze hoeft hem maar op te bellen en hij staat voor haar klaar.
Als Felicity op een avond naar hem toe gaat, is alleen zijn moeder thuis. Ze praat met haar en komt erachter dat Simon met haar over hun relatie heeft gepraat. Felicity wordt hier heel boos over en denkt dat Simon’s moeder heeft gezegd dat hij hun relatie moet beëindigen. Diezelfde avond maakt Simon het uit omdat hij de druk niet meer aankan. Felicity voelt zich vreselijk, en het wordt nog erger als ze van haar moeder hoort dat ze haar (ex)man met een andere vrouw heeft gezien. Ze komen erachter dat hij helemaal niet bij een vriend is gaan wonen maar bij zijn nieuwe vriendin, Anita. Haar moeder zag hun de boodschappen hun nieuwe appartement indragen.
Een tijdje daarna gaat Felicity op een avond met twee vriendinnen uit, en ontmoet een nieuwe jongen. Ze zoenen wat en wisselen telefoonnummers uit. De volgende dag belt Felicity hem op om met hem ergens heen te gaan. Ze besluit naar het nieuwe appartement van haar vader en Anita te gaan.
Als ze haar vader confronteert met Anita krijgen ze heel erge ruzie. Toch staat Felicity erop dat haar vader haar hun appartement laat zien. Als ze gekalmeerd is gaan ze naar boven. Het gaat een tijdje goed, maar niet voor lang. Ze krijgen weer ruzie en boos rent Felicity het appartement uit. In het trappenhuis valt ze van de trap. Zo beland ze negen dagen in het ziekenhuis. Dit is een keerpunt in haar leven. Ze ontmoet een meisje, Melissa, waar ze goed mee overweg kan. Ook gaat ze bij een psychologe die haar met haar problemen gaat helpen. Daarna gaat het weer bergopwaarts met Felicity.

E. Personages

Felicity is zestien jaar en heeft lang bruin haar. Ze heeft een relatie met Simon en vindt dat ze zonder hem niks waard is. Ze is erg onzeker en ziet de zin van het leven niet meer in. Ze is heel pessimistisch en maakt de dingen door haar manier van denken alleen maar erger. Ze staat helemaal niet sterk in haar schoenen, want kan haar problemen niet zelf oplossen. Simon kan de druk die ze hem bezorgd ook niet meer aan. Felicity wil hem veranderen, omdat hij niet precies is zoals ze wil. Dit pakt niet goed uit, want hij maakt het daarna uit. Door de echtscheiding van haar ouders en haar mislukte relatie met Simon weet ze zich geen raad.

Simon is een toegeeflijke jongen van vijftien met donker haar. Hij probeert Felicity altijd heel goed te helpen, en doet zijn uiterste best om het haar naar haar zin te maken. Maar Felicity vindt hem niet goed genoeg. Hij durft niet tegen haar te zeggen dat het hem eigenlijk te veel wordt. Hij heeft helemaal geen zin in haar problemen, dus besluit hij het uit te maken.

De moeder van Felicity is een aardige vrouw die vaak droevig is. Haar cateringbedrijf betekent veel voor haar. Ook zij is erg in de war van de scheiding. Toch probeert ze haar normale leven weer op te pakken.

De vader van Felicity is een egoïst die alleen maar aan geld denkt. Hij vindt het werk van zijn vrouw niet goed genoeg en heeft ook nog eens een andere vriendin.

Phoebe en Alexa zijn de zusjes van Felicity. Ze zijn nog jong en kunnen Felicity niet steunen. Ze weten niet dat hun vader een andere vriendin heeft en zijn vaak verdrietig door de ruzies thuis.

Jill komt later pas in het verhaal naar voren. Ze is een psycholoog en kan Felicity goed helpen. Ze is een aardig, behulpzaam en begrijpend persoon.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Breaking up door Kate Cann"