Boy Soldier door Andy McNab

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2143 woorden
  • 8 december 2006
  • 90 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.6
  • 90 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De jonge soldaat
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
320
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Boy Soldier
Shadow
Boy Soldier door Andy McNab
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1.Titel, schrijver, uitgever, genre
- De jonge soldaat (oorspronkelijke titel: Boy soldier)
- Andy McNab & Robert Rigby
- The house of books
- Triller

2.Samenvatting (minimaal 20 regels)
De Opa, Fergus Watts,53, van Danny Watts, 17, was een verrader. Één van de slechtste soort. Een SAS- explosievendeskundige die zijn vaderland en zijn Regiment voor geld verraadde. Het geld van de drugs. Hij werd gearresteerd en werd verlaten om in een Colombiaanse gevangenis weg rotten en te sterven. Tenminste dat is wat Danny Watts is verteld. Het was zijn droom om soldaat te worden, maar wanneer ze dit aan hem vertelde viel zijn droom in duigen.
Zijn opa had zijn leven verknald en dat moest Danny oplossen, hij was vastbesloten om, SAS- “held” Fergus Watts, te vinden en hem aan de overheid over te leveren. Maar hoe kan hij iemand opsporen, die getraind is om vijanden te ontwijken, een expert in bewaking en het uitvoeren van geheime operaties?

Maar Danny ontdekt dat zijn opa nog niet is overleden en ergens in het geheim leeft. Fergus Watts is in leven en in het Verenigd koninkrijk, maar dat wel in geheim onder een andere naam. Maar waar? Danny zijn opa op te sporen en hem bloot te stellen.
Het lukt het samen met Elena om zijn opa op te sporen vanaf dat moment moet hij ook geheim gaan leven. Hij werd al gevolgd door SAS en daardoor moesten ze vluchten. Dan gaat het weer fout en is zijn opa opgepakt. Danny, Elena en Eddie Moyes geven niet op hun, gaan Fergus bevrijden. En dat is ze gelukt ook. Alleen Eddie is daar niet levend vanaf gekomen. Voor de rest zijn Fran en Mick dood. Bij de ontsnapping had Marcie Deveraux geholpen door Fran dood te schieten.
Fergus en Danny Watts leefde verder met de namen Frankie en Dean Wilson. In een snackbar in Londen. Dat wel heel geheim, ze hadden alleen contact met Elena en hun klanten.

3. a. Noem de hoofd- en bijpersonen. Beschrijf het uiterlijk en het karakter van de belangrijkste personen.
Hoofdpersonen
- Danny Watts (Dean Wilson) : Blauwe ogen, heeft bruin haar en is geboren op 20 april 1988, geboren in Lewisham in Londen. Zijn ouders: Stuert en Lynette Watts zijn door een auto ongeluk in 1994 overleden. Hij woonde toen bij Dave Brooker en zijn vrouw Jane Brooker
- Fergus Watts (Frankie Wilson) Blauwe ogen, inmiddels grijs haar, hij had zijn vrouw verloren wegens ziekte en zijn zoon en schoondochter door een auto ongeluk, de ouders van Danny Watts.

Bijpersonen

- Elena : Beste Vriendin van Danny
- Dave Brooker en zijn vrouw Jane Brooker : Pleegouders van Danny en Elena.
- George Fincham
- Marcie Deveraux
- Fran, Mick en Jimmy : SAS- Agenten
- Harry : Barman
- Kev Newman (Big Kev): Vroegere collega van Fergus Watts
- Eddie Moyes: Journalist
- Lucy: Helpt Jane bij het huishouden.
- Richard Meacher: Commandant van Fergus Watts en Big Kev
- Joey : Vader van Elena
- Paul en Benny

b. Wat hebben de personen met elkaar te maken? Alles heeft met elkaar te maken Elena woont ook in Foxcroft bij Dave en Jane Brooker. George Fincham zoekt samen met de andere SAS- Agenten: Marcie, Fran, Mick en Jimmy, naar Fergus en Danny Watts. Harry en Kev hielpen Danny bij het zoeken naar zijn opa. Eddie Moyes helpt met de ontsnapping van Fergus en wordt daarna dood geschoten. Lucy is het hulpje in het pleeghuis. Joey is de vader van Elena. Paul En Benny zijn vaste klanten van Frankie en Dean Wilson ( Fergus en Danny Watts).
c. Beschrijf hoe en waardoor ze in de loop van het verhaal veranderen.
Doordat Fergus en Danny Watts gezocht werden moesten ze hun naam veranderen en “geheim” gaan leven. Als ze werden gevonden wisten ze zeker dat dat hun dood zou worden.

4. Beschrijf de plaats(en) waar het verhaal zich afspeelt.

In Engeland. Onder andere op straat en in Foxcroft.

5. a. In welke tijd speelt het verhaal zich af. 2005 en dat word aan gegeven in het boek.
b. Hoe lang duurt het verhaal? Hoe weet je dat? Ongeveer jaar. Door de vertelling, zal vast wel minder dan een jaar zijn, het is een best langdurig verhaal.
c. Wordt het in chronologische volgorde verteld? Leg uit. Ja, het word per dag verteld.
d. Zitten er flashbacks in? Geef voorbeeld(en) uit boek. Ja, in het begin is een heel stuk geschreven uit 1997. Wat Fergus Watts echt aan het doen was en waarom hij uiteindelijk de naam kreeg als SAS- verrader. En ook als de missie zou mislukken wist hij dat hij deze naam zou krijgen.

6. a. Wat is het thema waar het om draait? (kunnen er meer zijn) Overleven en Opsporen.
b. Hoe wordt dat thema uitgewerkt? Geef daarbij voorbeelden uit het boek. Overleven: De 2 hoofdpersonen verkeren vaak in levensgevaar. En Fergus Watts had in zijn tijd bij de SAS geleerd dat overleven het belangrijkst is., maakt niet uit hoe als je maar in leven blijft. Opsporen: Fergus werd na zijn missie in Colombia gezocht. Danny wil zijn opa zoeken en hem overdragen aan de overheid. Daarna worden hun allebei gezocht. Dus er wordt veel opgespoord in het boek.

7. a. Welk soort begin heeft het boek? Het verhaal begint met een stukje geschiedenis. Zie vraag 5.d. daar wordt het begin in beschreven.
b. Welk soort einde heeft het boek? Leg je antwoord uit! Frankie vertelde aan Dean dat ze morse moeten gebruiken in gevallen van nood. Want hun moeten zich voor altijd verstoppen, een soort van geheim leven.

8.Vanuit welk perspectief is het boek geschreven? Geef voorbeeld(en) uit het boek.

Hij- vorm, De naam van de hoofdpersonen word vaak genoemd. En in het boek word vaak geschreven Danny : “…” en Fergus : “…”.

9. Tot welke genre behoort het boek? Leg uit waarom.

Thriller, omdat je in het hele boek die spanning voelt, je zit echt op het puntje van je stoel te lezen.

10. Verklaar de titel.

Danny Watts heeft altijd al soldaat willen worden. Hij is niet echt een soldaat maar hij maakt wel de spanning mee van een soldaat en hij leert ook zo te denken doordat hij met zijn opa leeft die SAS-Commando is geweest.

11. Heeft dit boek je over het thema (zie 6) aan het denken gezet? Leg uit waarom wel of niet. Is je mening veranderd? Waarom wel of niet?

Het boek heeft me wel aan het denken gezet. Maar het thema in dit boek komt niet bepaald tegen in het dagelijks leven. Alleen dat overleven altijd het belangrijkste is heb ik nooit echt over nagedacht of bij stil gestaan dat is dus wel veranderd. Omdat Overleven belangrijk is en daar had ik van te voren nooit bij stil gestaan, dat als je een opdracht krijgt over leven op nummer 1 staat.

12. Wat is het belangrijkste probleem in dit boek? Hoe zou jijzelf met dit probleem omgaan?
Zou jij hetzelfde doen als de personen in het boek of zou jij het anders aanpakken?

Dat Fergus Watts word beschuldigd voor iets wat hij niet heeft gedaan, namelijk het verraden van zijn vaderland en zijn regiment. En dat Probleem kan niet worden verholpen. Het hele land staat tegen hem en ook de tegenwoordige SAS- Agenten en de directeur van het bedrijf George Fincham is nog steeds er op uit om Fergus Watts in de gevangenis te krijgen.

13. Vind je dat de gebeurtenissen in het boek op een realistische manier zijn beschreven of zijn ze geromantiseerd? Zou het in werkelijkheid ook zo kunnen gebeuren of gebeuren er onlogische of vreemde dingen?

Onlogische en vreemde dingen gebeuren komen niet voor. Alles word heel realistisch verteld. Andy McNab heeft ook meerdere boeken geschreven die hij echt heeft meegemaakt. Dit verhaal is niet echt gebeurt, maar deze man is heel goed om het verhaal heel realistisch te vertelen. Ook doordat hij in detail schrijft.

14. Kon je je verplaatsen in der problemen van de personen? Met welke persoon kon je het meest meeleven?

Heel Goed, het is zo’n mooi verhaal en zo levensecht dat je de pijn en alles wat hij (Danny Watts) denkt dat je dat zelf mee maakt, zo’n gevoel had ik in ieder geval, maar dat heb ik bij veel boeken, tenzij ik het boek niet goed vind.

15. Geef je mening met argumenten over het boek.

Ik heb niet veel boeken gelezen, maar tot nu toe is dit het beste boek ook omdat alles word beschreven en vooral omdat het heel realistisch word verteld. Je maakt het echt mee zo voelt het en zo spannend is het boek. Ik vind het echt een aanrader. Tenzij je niet van spanning houdt.


16. Zoek een biografie van de schrijver en voeg die bij je verslag.

Andy McNab (28 december 1959) ging als jonge soldaat bij de infanterie. Na een Zware selectie procedure kwam hij in dienst bij de Britse SAS en nam deel aan geheime operaties over de hele wereld. Tijdens de Golfoorlog voerde hij tijdens operatie Bravo Two Zero een groepje commando’s aan, waarover Andy McNab een heel succesvol boek geschreven Andy McNab was toen hij in 1993 de SAS verliet de hoogst onderscheiden soldaat. Over ervaringen schreef hij zijn tweede boek: Bravo Two Zero , dat verfilmd is met Sean Bean in de hoofdrol, en SAS-commando. Daarna volgden Total Control, Crisis Four, Dag van bevrijding, Dag van terreur en Dag van Geweld. Naast het schrijven van thrillers houdt hij presentaties voor veiligheids-agenten en geheime diensten in Amerika. En hij werkt mee met de trainings-programma’s van de FBI Gezien zijn verleden bij de SAS, waarbij hij ook betrokken was bij acties in Noord-Ierland en in drugslanden zoals Colombia, leeft hij in anonimiteit. Andy McNab hult zichzelf in mysterie. Bij televisie optredens wordt hij onherkenbaar in beeld gebracht in verband met zijn veiligheid. Andy McNab is dan ook een schuilnaam. In zijn vrije tijd rijdt McNab op zijn 850cc Yamaha, en bestudeert hij Middeleeuwse geschiedenis.

Het Interview Met Danny Watts

1. Waarom wil je Soldaat worden Danny ?
Omdat ik wat wil doen voor me land, en ik hou er van om mensen neer te knallen.
2. Vind je het erg dat je ouders zijn overleden of vind je het leuk bij Dave en Jane Brooker? En waarom vind je het wel of niet leuk?
Tuurlijk vind ik het erg dat mijn ouders op vroege leeftijd een ongeluk kregen, maar ik heb ook een leuke tijd bij Dave en Jane Brooker gehad. Ik had wel meer contact met mijn familie willen hebben en nu heb ik mijn Opa en Elena.
3. Je hebt veel meegemaakt de laatste tijd, mis je Elena, Dave en Jane en de andere pleegkinderen?
Ik heb zeker veel meegemaakt, en ja , Elena mis ik het meest ik zou graag meer met haar willen dan alleen een vriendschap. Het is een heel mooi meisje en ze heeft veel voor mij gedaan. Eigenlijk ben ik gewoon verliefd.
4. Zou je gelukkig met haar willen worden?
Ja, heel graag en dan heel veel kinderen met haar krijgen. Dan gaan we in een heel mooi huisje wonen op Curaçao.
5. Het is moeilijk om Fergus je opa te kunnen begrijpen, maar vind je niet dat je hem wat meer liefde moet geven hij is nooit echt geliefd geweest.
Nou ik geloof zijn verhaal, maar zoveel liefde verdient hij ook niet ik kan immers geen soldaat meer worden en ik zal altijd in het geheim moeten leven.
6. Daar heb je gelijk in, heb je wel een leuk leven als Kok? En wanneer ga je het Elena vertelen.
Ik heb het leuk als kok het wordt alleen nu al een beetje standaard. Ik ga volgende week een brief sturen in morse en dan vertel ik haar dat ik van der hou. Een week later stuur ik haar het Morsealfabet.
7. Ben je trots op je Opa? Hij is wel SAS- Commando geweest?
Ja, ik ben hartstikke trots alleen dat kan ik nu niet meer zijn, iedereen denkt namelijk dat hij zijn land en regiment heeft verraden terwijl dat helemaal niet zo is. Maar dat kunnen we aan niemand vertellen.
8. Wil je altijd geheim leven, of wil je ook nog een “normaal” leven leiden?
Het maakt mij op zich niet veel uit, ik wil alleen nog wel het leger in dat is mijn laatste droom en die wil ik wel waarmaken. Ik hoop dat het nog gaat lukken, als dat niet zo is leg ik mij daarbij neer.
9. Ga je je pleegouders vertellen wat je allemaal hebt meegemaakt?
Ik ben het niet van plan, in ieder geval nog niet, want als ik dat doe willen ze dat natuurlijk tegen de politie en tegen journalisten vertellen. Dan heb ik en me opa geen leuk leven meer, dan staat de dood voor onze ogen.
10. Heb je spijt ervan je opa op te zoeken?
Nee, ik ben er juist blij mee, ik weet nu de waarheid en ik geloof me opa. Hij is een doorzetter en een vechter een echte man. En dat zit in de familie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

er staat in dat ook als de missie zou mislukken hij de naam SAS-verader zou krijgen maar dat klopt niet want de missie mislukte ook.
er zou dus eigenlijk moeten staan dat ook als de missie zou lukken dat hij die naam zou krijgen.

graag gedaan;)

lorenzo

14 jaar geleden

R.

R.

Leuk verslag! Af en toe meer details van de verschillende personen maar voor de rest super!

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Boy Soldier door Andy McNab"