Bloomability door Sharon Creech

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1134 woorden
  • 21 juli 2006
  • 3 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 3 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Domenica's dromen
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1998
Pagina's
224
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Bloomability
Shadow
Bloomability door Sharon Creech
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Sharon Creech – Domenica’s dromen
Oorspronkelijke titel: Bloomability
(vertaald uit het Engels)
Uitgeverij: Kluitman
Voor het eerst uitgegeven in: Onbekend
Geschreven door: ….
Inleverdatum: 13 April 2006.

1. De schrijfster Sharon Creech

Sharon werd op 29 Juli 1945 te Cleveland, Ohio geboren. Ze groeide op in een grote en drukke familie. Ze had drie broers en een zus. Als kind wilde ze schrijfster of lerares worden, daarom ging ze literatuur studeren in Ohio en later in Virginia. Ze trouwde en kreeg een zoon en een dochter. Na haar studie ging ze werken al medewerker bij een tijdschrift. Dit vond ze niet leuk want werken op kantoor was niks voor haar dus ging ze het onderwijs in. Na haar scheiding ging ze in 1979 in Engeland werken als lerares aan een Amerikaans school. Daar heeft ze een nieuwe man ontmoet waar ze mee trouwde. Toen haar man werk kreeg in Zwitserland zijn ze daar naartoe verhuist. Ze bleven daar twee jaar. Daarna gingen ze weer terug naar Engeland. Toen haar kinderen op zichzelf gingen wonen, kreeg ze twee woonplaatsen. Negen maanden woonde ze in Engeland en de andere maanden in New York. Dat heeft ze achttien jaar volgehouden. Nu woont ze met haar man in New Jersey. Ze houdt van reizen, lezen, sport en de natuur. Ze heeft ook boeken voor volwassenen, gedichten en een toneelstuk geschreven.

2. Het boek

Dit boek gaat over Dinnie (Domenica). Dinnie verhuist met haar vader, moeder, broer en zus, heel vaak, door heel Amerika. Ze heeft nooit een thuisplek. Ze is een stil en onzeker meisje. Haar vader heeft geen goede baan. Haar moeder vergooit haar studie met schoonmakerbaantjes in de steden waar ze terecht komt. Dit doet het gezin niet goed. Wanneer haar broer in de gevangenis terecht komt omdat het een crimineeltje is geworden en er met haar zus ook van alles misgaat wordt Oma Fiorelli bang dat het ook misgaat met Dinnie. Oma is de moeder van de moeder van Dinnie en ze is een felle Italiaanse tante die niet wil dat Dinnie haar toekomst vergooit zoals haar moeder. Ze ontvoert Dinnie uit haar huis en zet haar op het vliegtuig naar Zwitserland waar ze bij haar oom en tante gaat wonen. Haar oom is de directeur van een internationale kostschool en daar gaat Dinnie op. Ze woont in het huis van haar oom. Eerst mist ze haar familie en als ze hoort dat haar zus Stella een kind heeft gekregen wil ze écht heel graag naar huis, maar na een tijdje begint ze te wennen. Ze vindt het leuk op school en haar oom en tante zijn heel lieve mensen. Ze wordt vriendinnen met het Pistool, oftewel Lila. Lila klaagt over alles en is een onuitstaanbaar mens maar Dinnie begrijpt haar wel.. Niet iedereen heeft het makkelijk. Ook wordt ze vrienden met Guthrie, Guthrie is een heel vrolijk en grappig en héél optimistisch persoon. Aan elk uitstapje waarvoor je je kan inschrijven op de school (skitripjes, boottochtjes, kampen enzovoorts) doet hij mee en hij is een eersteklas skiër. Hij is eigenlijk gewoon geweldig. Verder wordt ze ook vrienden met Mari, Bélen en Keisuke, Zij, Guthrie, Lila en Dinnie zijn goede vrienden en zijn altijd bij elkaar. Ze hebben heel veel lol, en ze heeft eindelijk een thuis. Op het laatst is er een diploma-uitreiking voor de laatste klassers, en dán moeten ze afscheid nemen en is het boek uit. Hopelijk komt er een tweede deel!


3. De personages

Dinnie: Dinnie is een stil en onzeker tiener. Ze denkt vaak na over het leven en is eerst op school verdrietig. Later wordt ze een lieve en vrolijke meid!
Guthrie: Guthrie is heel erg optimistisch en vrolijk en hij voelt zich vrij. Hij is aardig tegen iedereen, heeft veel humor en trekt veel met Dinnie op. Hier is Lila erg jaloers op, Lila ziet Guthrie namelijk wel zitten. Lila klaagt over alles en wordt het Pistool genoemd. Op een bepaald moment in het boek verandert ze. Dan wordt ze opeens poeslief! Maar niet voor lang. Voor de diploma uitreiking wordt ze door haar moeder opgehaald om bij haar te wonen in Amerika. Haar moeder is ook afschuwelijk. Verwaand, verwend en asociaal.
Keisuke: Keisuke vind alles knetter en is best wel een lolbroek en een wijsneus. Hij houdt van Bélen maar mag niet met haar omgaan omdat Bélen’s ouders het niet goed vinden. Maar ze houden tóch wel veel van elkaar.
Mari: Mari hoort ook bij het vriendengroepje en is een aardige, rustige en slimme meid. die iedereen begrijpt en helpt met hun problemen.
Oom Max: Oom Max is een rustige en lieve man die altijd kalm blijft en nooit flipt. Ook is hij de directeur van de school.
Tante Sandy: Tante Sandy is lief en als een moeder voor Dinnie. Zij helpt Max met de school en zij flipt wel regelmatig. Ze heeft een afschuwelijke grote hekel aan Lila.
Vader van Dinnie: De vader van Dinnie heeft geen vaste baan, telkens als de vader iets denkt te hebben gevonden verhuizen ze naar die plek.

Moeder van Dinnie; Rustige, verstandige vrouw die heeft gestudeerd. Ze vergooit haar leven alleen omdat ze maar met de vader van Dinnie meegaat.
Broer van Dinnie: Wel aardig, maar later crimineel...
Zus van Dinnie: trouwt met een marinier en krijgt een kind.. haar marinier is alleen nooit thuis omdat hij op zee is.
En nog een paar anderen...

4. Fragment uit het boek

laatste bladzijde: (205)

De dromen van Domenica Santolina Doone
Ik vloog over de bergen en over de oceaan, duikend en glijdend, en dansend en draaiend. Ik voelde de lucht langs mijn vleugels strijken en ik zag Guthrie naast me vliegen. Overal om ons heen waren witte adelaars, en de klokken van San Abbondio beierden in onze oren en de adelaars zongen in koor: Viva! Viva! Viva!

Dit fragment heb ik gekozen omdat het laat zien hoe Dinnie van stil onzeker meisje is opgebloeid. Ze voelt zich VRIJ !!! Viva is de strijdkreet van Mari.

In het boek zitten niet echt geweldige fragmenten, het zijn allemaal lange hoofdstukken die allemaal met elkaar verbonden zijn...
Dus heb ik maar voor deze gekozen, maar dit fragment is ook niet geweldig.

5. Nawoord + Bronvermelding

Ik heb dit boek voor mijn verjaardag gekregen en het heeft een hele tijd op de trap gelegen. Toen ik laatst een boek zocht om mee te nemen op vakantie nam ik deze en toen ik erin begon te lezen bleek het een hartstikke leuk boek te zijn! Het was dus een leuk boek en fijn om te lezen. Voor het stukje over de schrijver heb ik: http://home.wanadoo.nl/richard.thiel/auteurs/screech.htm gebruikt en hoofdstuk 2 en 3 heb ik uit mijn hoofd gedaan. Het fragment heb ik gewoon overgetypt uit het boek en het plaatje van de schrijfster heb ik van Google.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.