Being there door Jerzy Kosinski

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 557 woorden
  • 25 juli 2007
  • 29 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 29 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1971
Pagina's
111
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als

Boekcover Being there
Shadow
Being there door Jerzy Kosinski
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Being There
Schrijver: Jerzy Kosinski

Motivering Keuze:
We moesten een engels boek lezen en hier een bookreport van maken. Ik ben toen naar de bieb gegaan om te kijken of er iets tussen zat. Al die titels zeiden mij niet veel dus ik heb gewoon naar een boek gekeken wat niet al te dik was. Ik heb dus niet speciaal voor dit boek gekozen, het was toevallig dat ik deze heb gepakt.

Inhoud:
Chance is een man die al zijn hele leven in de tuin van de Oude Man werkt. Hij is nooit naar buiten geweest, maar hij heeft heel veel tv gekeken, dus daar haalt hij zijn kennis vandaan. Maar hij kan bijvoorbeeld niet lezen en schrijven. Op een dag gaat de oude man dood.
Het huis word gesloten en hij moet vertrekken. Hij komt voor het eerst buiten het huis. Hij werd aangereden, en werd door EE (de vrouw die erbij betrokken was) uitgenodigd om te komen eten. Benjamin Rand is de man van EE en een belangrijke man in de politiek. Hij vraagt onder het eten iets aan Chance, maar Chance weet hier geen antwoord op te geven en zegt vanalles in termen over tuinieren. Benjamin is onder de indruk. Hij denkt dat hij de tuin als metafoor gebruikt voor de economie. De volgende dag komt de president op bezoek en Benjamin stelt Chance aan hem voor. De president is ook onder de indruk. Als de president zijn naam noemd op tv wordt hij erg beroemd. Sindsdien praat hij met veel belangrijke personen. Als de kandidaten voor vice-president worden gekozen komt de naam van Chance ook naar voren. Ze proberen erachter te komen wat hij vroeger allemaal gedaan heeft, maar komen niks te weten. Dit maakt hem een goede kandidaat voor vice-president. Op een feest die zelfde avond is hij alle fotografen beu en loopt een tuin in hier komt hij weer tot rust.


Personages:
Chance: een wees, waarvan de moeder vanaf zijn geboorte al gestorven is. Niemand wil iets over zijn vader vertellen. Hij werkt in een tuin, als tuinman. Zijn enige hobby is televisie kijken. Hij is geboren met geluk vandaar de naam: Chance. Het is een heel gewoon personage.

EE: een mooie, rijke vrouw. Ze is de vrouw van Meneer Rand. Ze is heel behulpzaam in alles. Ze heeft twee redenen waarom ze Chance bij haar thuis laat verzorgen. Ze voelt zich schuldig over het ongeluk en ze wil van hem een zakenman maken.

Benjamin Rand: een rijke zakenman die ziek is. Hij is de voorzitter van Board of the first Amerikan Financial Corporation. Hij heeft besprekingen met de president van USA en geeft hem advies. Benjamin vindt Chance een heel bijzonder persoon en door hem wordt Chance beroemd in de USA.

Thema:
Een man die eerst anoniem leefde, maar daarna de hele wereld ontmoet. Anonimiteit, Amerikaanse samenleving.


Verhaalruimte:
Het verhaal speelt zich af in Amerika, om precies te zijn in New York.
Het speelt op het begin af bij de oude meneer thuis. En ook veel bij de familie Rand.

Eindoordeel:
Ik ben blij dat ik het boek eindelijk uit gelezen hebt, want ik heb er best lang over gedaan vind ik zelf. Ik vond het ook wel een moeilijk te lezen boek. Heb veel woorden moeten opzoeken. Het verhaal zelf was wel grappig, maar was zeker niet realistisch.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Being there door Jerzy Kosinski"