Before I die door Jenny Downham

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Before I die
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 930 woorden
  • 17 juni 2013
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
4 keer beoordeeld

Boekcover Before I die
Shadow
Before I die door Jenny Downham
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel

 Jenny Downham. Before I die. David Fickling Books, 2010. (first edition 2007), 327 pages.

Hoofdpersonen.

Tessa, een meisje van 16 jaar. Ze heeft een ernstige vorm van kanker. De artsen kunnen haar niet genezen, ze kunnen alleen haar leven verlengen door chemo's. Tessa kiest ervoor om geen chemotherapie te ondergaan omdat ze daar juist heel ziek van wordt. Ze heeft niet meer lang te leven en heeft daarom een lijst gemaakt met dingen die ze wilt doen voordat ze doodgaat.

Zoey, de beste vriendin van Tessa. Zoey is een meisje dat van uitgaan, feesten en jongens houdt. Ze is de enige die, nadat de ziekte geconstateerd was, nog precies op dezelfde manier met Tessa omgaat als ervoor. Ze blijft eerlijk en zegt gewoon wat ze denkt. Dit vind Tessa fijn. Ze vertellen alles aan elkaar. Zoey helpt Tessa met alles wat op haar lijst staat. Op de helft van het verhaal is Zoey zwanger geworden.Tessa wil heel graag haar kind zien, helaas sterft ze hier te vroeg voor.

Adam, de buurjongen van Tessa. Adam woont al zijn hele leven naast Tessa, maar ze hadden elkaar nog nooit gesproken totdat Tessa hem op een nacht tegenkwam. Hij zorgt voor zijn moeder omdat zijn vader is overleden. Als Tessa hem ontmoet, is er een klik. Ze krijgen een relatie. Tessa vroeg Adam om bij haar te blijven, tot ze echt overleden was. Dit heeft hij gedaan. Tessa is heel rustig overleden met iedereen van wie ze hield naast haar bed.

Beginsituatie

In het begin van het verhaal is Tessa al ziek. Ze wil niet veel en ziet het leven niet meer zitten. In de eerste zin van het boek vertelt Tessa dat ze een vriend wil, een lieve vriend. Ze denkt dat dit niet meer gaat lukken omdat ze zo ziek is.

Verhaallijnen

Er is in het boek maar één verhaallijn, de verhaallijn van Tessa. Tessa verteld hoe ze zich voelt en wat ze doet in haar zieke leven. In het begin lijkt Tessa een meisje dat, omdat ze ziek is, het leven niet meer ziet zitten. Naarmate het boek vordert, lees je dat ze een lijst heeft opgesteld met dingen die ze wil doen voordat ze doodgaat. Op de lijst staat: sex, drugs, een vriend hebben, één dag op alles ja zeggen, dronken worden, een winkel beroven, enz. Je leest hoe ze de dingen afwerkt. Eigenlijk wordt Tessa steeds vrolijker omdat ze haar lijst afwerkt. Op het eind van het verhaal vallen er stukken tekst en zinnen weg. Dit komt omdat ze dan zo ziek is dat dingen voor haar wegvallen.

Verhaalafloop

Op het eind van het verhaal zit iedereen van wie Tessa houdt naast haar bed. Haar moeder, vader, broertje, Zoey en Adam. Haar vader zegt tegen haar: 'Ga maar Tessa, het is tijd, je kan nu rustig gaan, we houden van je." Haar broertje Cal zegt tegen zijn vader dat hij dat niet mag zeggen. Cal wil niet dat ze nu al doodgaat. De vader legt uit dat het fijn is voor Tessa als iedereen haar toestemming geeft. Nadat ook Cal toestemming heeft gegeven door in haar oor te fluisteren, overlijdt Tessa.

Inleving

Als lezer word je inderdaad het verhaal binnen gezogen. Dit komt omdat het echt een heftige situatie is waar je gelijk invalt. Tessa gaat dood, dat is al snel duidelijk. Het grappige is dat ze alle dingen van haar lijst afwerkt. Je leest bijvoorbeeld hoe dingen steelt uit een winkel en hoe ze zich voelt als ze drugs heeft gebruikt. Ook omdat Tessa van mijn leeftijd is en Cal van mijn broertjes leeftijd, trok het verhaal me aan. De dood kan zo dichtbij zijn, dat zie je maar weer. Er zijn vele gezinnen waarin zo'n groot drama gebeurd. Ik kan me niet voorstellen hoe dat zou zijn, echt vreselijk! Als ik Tessa was, zou ik ook zo'n lijst maken. Voor het lezen van dit boek heb ik ook wel eens nagedacht over de dingen die ik zou gaan doen als je weet dat je dood gaat. Op mijn lijst zou staan: Reizen door Azië.

Titel

Before I die, voordat ik doodga, zegt natuurlijk alles al. Tessa weet dat ze doodgaat en heeft dingen die ze daarvoor nog wil doen.

Point of vieuw

Het verhaal is geschreven in de Ik-vorm, waarin de hoofdpersoon (Tessa) alles verteld. Door het hele boek is Tessa aan het woord. Je ziet hoe zij dingen doet en hoe ze over dingen denkt. Je leest dus echt de laatste maanden van haar leven met haar mee.

Eingen mening

Dit is het beste Engelse boek dat ik ooit gelezen heb! Gister in de trein las ik het laatste deel. Normaal huil ik nooit om boeken of films, maar deze keer wel. De tranen stroomden over mijn wangen. Altijd al was ik me bewust van het feit dat het leven bijzonder is en dat je er echt alles uit moet halen. Door dit boek ben ik me dat nóg sterker gaan beseffen. Het verhaal zet je aan het denken. Wat zou ik doen in zo'n situatie? Je kan niet beseffen hoe erg dit is, totdat het je zelf overkomt. Ik heb zoveel respect voor mensen die hier mee moeten omgaan, zo ontzettend veel respect...

Dit boek deed me deken aan het nummer River - Emeli Sandé. In de tekst wordt gezegd dat je degene moet volgen van wie je houd (de rivier). Dan pas vind je de zee (het leven). Als er iemand is van wie je houdt, kan je altijd bij diegene terecht, wat er ook gebeurd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Before I die door Jenny Downham"