Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Before I die door Jenny Downham

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Before I die
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 925 woorden
  • 29 mei 2011
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
11 keer beoordeeld

Boekcover Before I die
Shadow
Before I die door Jenny Downham
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

1. Beschrijf met maximal 50 woorden waar het boek over gaat.

Tessa is een meisje van 16 die weet dat ze nooit 17 zal worden, omdat ze al 4 jaar leukemie heeft. Ze maakt een lijstje van 10 dingen die ze nog wil doen voor ze overlijdt, waaronder autorijden, beroemd worden, drugs gebruiken enz. Kortom, ze wil elke minuut goed gebruiken.

Persoonlijke reactie

2. Beschrijf met minimaal 40 woorden wat je goed vindt aan het boek. Leg uit waarom je dat vindt.


Ik vind het goed dat alles vaak in de ik-perspectief wordt verteld. Daardoor is het boek makkelijk te snappen en zie je alles door de ogen van Tessa. Ook kan je je zeer goed inleven in dit boek omdat het op een erg goede manier wordt uitgelegd wat ze denkt en voelt.

3. Beschrijf met minimaal 40 woorden wat je minder goed vindt aan het boek. Leg uit waarom je dat vindt.

Ik vind het minder goed aan dit boek dat Tessa soms erg sarcastisch met haar ziekte omgaat, waardoor het soms lijkt alsof ze het niet altijd serieus neemt. Ook is het soms ook frustrerend dat Tessa’s vader haar niet helemaal snapt. Verder is het einde ook een beetje moeilijk te begrijpen omdat het erg poëtisch omschreven wordt.

4. Beschrijf met minimaal 40 woorden hoe de schrijver dit volgens jou beter had kunnen doen.

Tessa had op sommige momenten iets serieuzer kunnen zijn betreffende haar ziekte. Ook had de vader van Tessa soms iets meer begrip kunnen tonen en zou het einde iets minder poëtisch omschreven kunnen worden, ondanks dat het daardoor een iets minder mooi einde lijkt.

Personages

5. Wie is de hoofdpersoon?

Tessa is de hoofdpersoon

6. Beschrijf met minimaal 40 woorden welk probleem de hoofdpersoon heeft. Als de hoofdpersoon meerdere problemen heeft, behandel je alleen het belangrijkste probleem.

Tessa’s grote probleem is dat ze een erg korte tijd heeft om haar hele lijstje met dingen af te werken. Ze wil per se alle 10 dingen doen, maar ze zal merken dat dat niet allemaal gaat lukken.

7. Noem een bijfiguur en leg uit wat deze figuur te maken heeft met het hoofdprobleem van de hoofdpersoon.

Zoey, Zoey is de beste vriendin van Tessa en gaat haar helpen om alle 10 dingen te doen. Zo zou Zoey XTC regelen, met Tessa gaan autorijden en wilde Tessa niets liever dan Zoey’s ongeboren baby geboren zien worden alleen gaat dat helaas niet lukken.

Motieven en thema


8. Noem drie motieven en leg per motief uit waarom je denkt dat het een motief is. Verwijs hierbij naar gebeurtenissen in het boek.


Pijn, voor alle lichamelijke pijn die ze tijdens haar behandelingen heeft.

Blijdschap, voor elke keer dat ze iets van haar lijstje af kan strepen.

Verdriet, omdat ze weet dat ze er op een gegeven moment er niet meer is.

9. Formuleer een thema op basis van de drie motieven die je in de vorige vraag genoemd hebt.


Het beste wat ik hierbij vind passen is een soort “carpe diem”, iets als “pluk de dag” of iets “stapje voor stapje” doen. Als in dat je van elke dag iets leuks maakt, een soort vreugde.

Opbouw en tijd

10. Is het verhaal chronologisch verteld? Zo ja, ga verder naar vraag 13.

Ja, het verhaal is chronologisch verteld.

13. Waarom heeft de schrijver er volgens jou voor gekozen om het hele verhaal chronologisch te vertellen? Leg je antwoord uit.

Omdat Tessa erg ziek is en over een paar maandan zal sterven zou het onmogelijk te begrijpen zijn als het niet in een chronologische volgorde zou gaan. En wanneer het wél in een chronologische volgorde verteld wordt, weet je precies waar je aan toe bent en wanneer je in de buurt van het overlijden van Tessa bent.

14. Zijn er meerdere verhaallijnen in het boek? Zo nee, ga verder naar vraag 17.


Ja, er zijn meerdere verhaallijnen in het boek.

15. Vertel kort waar elke verhaallijn over gaat. Gebruik per verhaallijn maximaal 40 woorden.

De eerste en de grootste is die van Tessa. De tweede is die van Zoey, want Zoey is zwanger en daar komt ze in het boek achter. Wanneer Tessa nummer 1 van haar lijstje af wil strepen, met iemand naar bed gaan, raakt Zoey zwanger.

De derde gaat over dat de ouders van Tessa weer redelijk bij elkaar komen. Dit is ook nummer 7 op haar lijstje. Door alle ziekenhuisbezoeken logeren ze weer bij elkaar en gaan ze weer beter met elkaar om.

16. Waarom zou de schrijver gekozen hebben voor meerdere verhaallijnen?

Zodat niet het hele boek over Tessa en haar lijstje gaat maar dat je ook een beetje kunt zien hoe het met Zoey gaat en met de familie van Tessa.

17. Wat is de vertelde tijd en wat is de verteltijd?


De vertelde tijd is ongeveer 9 maanden, de zwangerschap van Zoey, en de verteltijd ongeveer 3 en een halve week.

18. Wordt er continu of fragmentarisch verteld? Licht je antwoord, indien mogelijk, toe met een fragment uit het boek.

Er wordt fragmentarisch verteld, want er zitten erg veel flashbacks in.

Ik veeg mijn ogen af aan het dekbed. Ik ga rechtop zitten en laat mijn voeten over de rand van het bed op de vloer zakken. Ik zit met mijn rug naar hem toe en met knipperende ogen naar mijn kleren te kijken. Het zijn onherkenbare schaduwen her en der op de vloer.

Toen ik nog klein was, reed ik op de schouders van mijn vader. Ik was zo klein dat hij mijn rug met beide handen moest steunen, anders viel ik achterover, en toch zat ik zo hoog dat ik met mijn handen door bladeren kon harken. Dat zou ik Jake nooit kunnen vertellen.

REACTIES

S.

S.

Waarom zou Tessa in het boek serieus moeten zijn over haar ziekte? Het leven wordt toch alleen maar moeilijker als je alles serieus neemt?

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Before I die door Jenny Downham"