Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

De Schrijfster
Jenny Downham komt uit het Engeland ze is opgegroeid in Hertforshire. Ze was de jongste in een gezin van vier kinderen. Nu woont ze in Londen. Als opleiding is ze naar de toneelschool gegaan. Jenny werkte jarenlang als actrice in het alternatieve theatercircuit, maar dat vond ze te moeilijk om te combineren met het moederschap. Ze stopte en begon met schrijven. In 2003 won ze de Londen writers competition, dat stimuleerde haar om door te gaan met schrijven. Ze werkt nu thuis en heeft twee zonen. Voor ik doodga is haar eerste boek. Ze heeft niet meer boeken geschreven.
Het boek
Voor ik doodga heeft als oorspronkelijke titel Before I die, het is dus een Engels boek vertaald in het Nederlands.


Voor ik doodga is verschenen in een volwassenen en een jeugdroman. Voor ik doodga is haar debuut geweest, en het is al in twintig landen verschenen!
Er is geen verschil in het verhaal. De enige verschillen zijn de omslag en de prijs. Waarom de prijs? Omdat boeken voor volwassenen zijn altijd duurder.
Titelverklaring:
De betekenis van de titel is erg duidelijk. Voor ik doodga. Voor ze doodgaat, wil ze nog van tien dingen doen. Daar maakt ze een lijstje van. En gaat in het boek dat lijstje af. Op dat lijstje staan zoal seks, autorijden, beroemd en nog wat dingen. Dat is ook heel logisch want ze is zestien en dan wil je ook van alles en je zit precies op het randje van kind en volwassen zijn.
Genre:
Het genre van het boek is denk ik een roman het gaat namelijk om liefde. Van je familie, vriendjes en vriendinnen. Maar op zich zou het ook een psychologisch boek kunnen zijn omdat je op een andere manier naar de wereld gaat kijken. Een meisje van ongeveer jou leeftijd heeft een ziekte waar ze dood aan gaat en het zou zo kunnen zijn dat je het zelf krijgt. Dan ga je wel nadenken dat je heel erg mazzel hebt dat je zelf helemaal gezond bent.
De tijd:
Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Omdat er geblowd wordt, gedronken en er zijn drugs. Maar er is ook chemotherapie, een afdeling oncologie is er in het ziekenhuis en discotheken uit deze tijd, met muziek uit deze tijd. Dus ik denkt dat het verhaal zich in deze 21ste eeuw afspeelt.


Het verhaal wordt verteld vanaf ze te horen heeft gekregen dat ze nog maar een paar maanden te leven heeft. Dus ongeveer drie maanden. Omdat het vanuit Tessa’s ik persoon wordt verteld, gaat het verhaal niet verder als ze overleden is.
Gesloten of Op einde?:
Het is een gesloten einde omdat ze aan het einde van het verhaal overlijdt. Het verhaal wordt uit de ik persoon verteld dus daarom kan het niet verder gaan.
Waar speeld het verhaal zich af?
Het verhaal speeld zich bijna altijd af in en buiten Tessa’s huis omdat ze daar woont. Dat is eigenlijk de belangrijkste plaats van het verhaal. Daarna speeld het verhaal ook vaak in het ziekenhuis af. Omdat ze ziek is en ze moet behandeld worden. Ook al heeft ze er voor gekozen geen chemo te nemen omdat ze daar vindt zij nog zieker van wordt. Het speeld ook een paar keer bij Adam thuis af omdat hij haar vriendje is. En in de stad, want daar gaat ze naar de markt en winkeld ze met Zoey en Cal. Het speeld ook een keer af in een café daar ontmoeten ze Jake en Scott. Dan gaan ze naar hun huis voor nummer een van de lijst. Een keer gaat ze samen met Adam naar een heel mooi plekje het is boven op een berg met een uitzicht op de zee. Het speeld zich dus niet op heel veel plekken af.
Personages
Tessa:

Is een meisje van zestien jaar. Ze heeft al een paar jaar leukemie, daarom is ze ook kaal dat komt door de chemo. Ze is ook dun omdat ze niet zo veel eet dat komt door dat ze van al die behandelingen heel misselijk wordt. Ze lijkt me een heel vrolijk meisje, ze is ook wel verlegen en loopt een beetje mee met Zoey, dat is haar beste vriendin.
Zoey:
Is ook zestien jaar. Tessa ziet haar als haar beste vriendin. Van wat ik lees zie ik niet echt dat Zoey ook zo over haar denkt. Maar Tessa is vrienden met Zoey geworden omdat zij als enige niet ‘vies’ deed over haar ziekte. De andere meisjes deden dat namelijk. Zoey is volgens Tessa heel mooi en alle jongens vinden haar helemaal geweldig. Dat komt omdat ze zich op een bepaalde manier kleed. Ze is het type dat met iedere jongen naar bed gaat en daar krijgt ze later in het verhaal spijt en problemen van.
Adam:
Is de buurjongenvriendje van Tessa. Hij is een hele lieve jongen, hij verzorgt zijn moeder. Omdat zijn vader een jaar geleden is overleden. Hij houdt er erg van om te tuinieren. En volgens Tessa heeft hij mooie lippen. Maar meer beschrijft ze niet over hem.
De ouders van Tessa:
De ouders van Tessa zijn gescheiden, ze woont bij haar vader en is een dag van de week of maand bij haar moeder. Ze hebben in het verhaal geen naam want Tessa noemt ze gewoon Pap en Mam. Haar vader is een heel zorgzaam en let heel goed op Tessa. Of ze haar pillen wel neemt en hij kookt heel gezond voor haar. Haar moeder die heeft nooit zo voor Tessa gezorgd en ze weet daarom ook niet zo veel over haar ziekte. Maar ze is wel heel lief voor haar en ze begrijpt Tessa ook met haar lijst. Haar vader begrijpt niet waarom ze dat doet met de lijst.
Cal:
Is het broertje van Tessa. Tessa vindt het soms heel irritant en hebben ze ruzie, maar een andere keer zijn ze beste vrienden. Maar dat is meestal zo met broertjes en zussen. Ik denk dat hij ongeveer een jaar of tien is. Zijn hobby is goochelen. Cal vindt Zoey helemaal niks. Zoey doet ook niet zo aardig tegen hem.
Inhoud
De zestien jarige Tessa heeft al een paar jaar leukemie. Maar nu het steeds slechter gaat heeft ze besloten een lijst te maken met de dingen die ze nog heel graag wilt doen, zoals autorijden, drugs, seks en roem. Ze heeft aan haar beste vriendin Zoey verteld over haar lijst en zij gaat Tessa helpen met het afwerken van de lijst. Nummer een van de lijst is seks. Ze gingen uit en kwamen twee jongens tegen. Scott en Jake, er werd drugs gebruikt en voor ze het wisten waren ze bij hun thuis. Nummer een kom weggestreept worden. Nummer twee van de lijst was overal ja op zeggen. Ze ging met haar broertje de stad in en kocht alles waar haar broertje om vroeg. Nadat ze veel geld had uitgegeven liepen ze richting huis. Toen zagen ze een man aan de andere kant van de gracht, en hij bood ze aan om met hem te gaan zwemmen in de gracht. Omdat Tessa overal ja op moest zeggen sprong ze de gracht in. Toen ze eruit kwam namen Cal en Tessa een taxi. Toen Tessa haar ogen open deed lag ze in het ziekenhuis. Cal vertelde dat ze was flauw gevallen. Nummer drie op de lijst was drugs. Ze kwam haar buurjongen Adam tegen en vertelde over haar plan om drugs te nemen en dat Zoey dat ging regelen. Adam vertelde dat het beter is om Paddo’s te nemen omdat je daar dromerig van wordt. Hij zij dat hij ze vandaag nog voor haar kon regelen. Nummer drie drugs kon ook weggestreept worden. Het volgende op de lijst was zoveel mogelijk misdaden plegen op een dag. Het begon met geen buskaartje te kopen en daarna ging ze bij een supermarkt dingen stelen. Nummer 5 was auto rijden. Ze pakt haar vaders auto sleutels en rijdt er mee naar Zoey. Roem is het volgende punt op Tessa´s lijst. Haar vader besluit te helpen door haar mee te nemen naar een radiostation waarbij ze haar verhaal kan vertellen over haar ziekte. Ze vertelt over haar ziekte en hoe mensen daarmee omgaan. Ook vertelt ze over haar lijstje en wat ze allemaal heeft gedaan. Nummer 7 op de lijst is om haar ouders weer bij elkaar te brengen. Eerst zou ze een wereldreis maken, maar ze wilde dit liever. Voor nummer 7 hoefde ze niet veel te doen, want door haar ziekenhuisbezoeken kwamen haar ouders als steeds dichter bij elkaar. Ze logeerden zelfs bij elkaar.
Het was kerst en Adam en zijn moeder kwamen bij hun eten. Zoey komt ook nog even langs, en dankzij een opmerking van Tessa kwam iedereen te weten dat Zoey zwanger was. Adam zegt dat zijn cadeau voor Tessa nog thuis ligt, dus gaan ze samen naar zijn huis. Hij geeft haar een zilveren armband met 7 stenen. Ze voelt zich verliefd. En dat was nummer acht op de lijst.
Nummer negen op de lijst is om Zoey’s kind geboren zien worden, dat duurt nog maar 8 weken. Maar de dokter komt binnen en zegt dat ze die 8 weken niet meer gaat halen. Tessa gaat zonder toestemming naar huis en gooit alles uit haar kamer. Tessa maakt een lijstje met aanwijzingen waar haar familie en vrienden aan moeten werken als ze dood gaat.
Ze bedenkt op haar sterfbed nog meer dingen voor op haar lijstje. Ze wil Zoey’s kind geboren zien worden. Maar ze sterft een klein poosje voor het kind geboren gaat worden..
Mening
Ik hoorde een keer iets over dit boek van een vriendin, ze zei dat het een erg mooi boek was dus ik ging op internet zoeken. Er was niet zo heel veel te vinden over het boek en de schrijfster. Want ze komt uit Engeland. Maar uiteindelijk heb ik het boek gevonden in een kinderboekenwinkel.
Dit boek heb ik ook uitgekozen, omdat ik een boek wou dat nog niet heel bekend is. En ik vond het ook wel is leuk om een boek van een andere schrijver te lezen. Niet van Carry Slee, niet van Francine Oomen.
Ik vond een heel zielig en mooi stuk uit het boek dat gaat denken aan wat ze niet meer zou meemaken. Ze zou haar broertje niet zien opgroeien, nooit gaan werken en nooit op haar zelf gaan wonen. Maar ze ging ook denken aan wat ze wel had meegemaakt. Dat was zo zieligEn wat ze allemaal mee had gemaakt.
Het is wel erg vervelend dat de helft van het boek haar gedachte is. Dat maakt het heel moeilijk om het te begrijpen. Want dan is er bijvoorbeeld een gesprek tussen haar en Adam en dan wordt haar gedachte ook beschreven. Dat is heel lastig om het verhaal te begrijpen. Maar in het verhaal is er geen slecht stuk. Ik vind dat het erg mooi is geschreven.
Ik vind dat het boek erg mooi is geschreven. Want je maakt alles mee wat iemand met leukemie meemaakt. Van de ziekenhuis behandelingen tot de gekke dingen die ze bedenkt. Echt alles wordt beschreven. Zelfs als haar moeder naar het toilet gaat word beschreven. Het leuke aan het boek is dat je op het ene moment bijna moet huilen en op het andere moment moet je weer lachen. Er is veel afwisseling. Soms merk je echt aan haar dat ze heel erg ziek is. Maar bijna de hele tijd is ze vrolijk en geniet ze ervan dat ze leeft. Ik vind dat echt heel knap van haar want als je weet dat je bijna dood gaat, kan je ook heel zielig op de bank gaan zitten en zeggen dat je toch al doodgaat. Maar zij geniet er nog even van en doet nog even alles wat ze wilde doen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Heel mooi! heb hier genoeg inspiratie uit op kunnen maken!
ik denk alleen dat de tijd iets langer duurt omdat zoey aan het begin van het boek zwanger raakt en aan het eind gaat bevallen dus ik denk 9 maanden

7 jaar geleden