Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Het boek:
Het gaat over een meisje genaamd Tessa ( 16 jaar ) die te horen heeft gekregen dat ze nooit 17 zal worden. Ze besluit om een lijstje te maken met 10 dingen die ze sowieso nog wil gaan doen.
Ze wil bijvoorbeeld nog seks hebben, drugs gebruiken en autorijden en natuurlijk wil ze nog verliefd worden en een vriendje krijgen, een dag lang ja zeggen tegen alles, de wet goed overtreden én als het nog ff kan wordt ze ook nog beroemd.
Als ze samen met Zoey de dingen van haar lijstje gaat doen krijgt ze het gevoel dat Zoey gewoon een beetje doet waar ze zelf zin in heeft. Haar eerste keer seks valt tegen en ze wil graag weg maar, Zoey is nog lang niet van plan om weg te gaan.


De tijd om de lijst af te werken word steeds korter en het wil nogal eens botsen tussen Zoey en Tessa, vooral nadat Tessa in contact is gekomen met Adam, een buurjongen van wie ze het bestaan eigenlijk niet wist en waarvan Zoey liever had gewild dat het bestaan nooit bekend was geworden en Zoey een onduidelijke relatie heeft met De Blower .

Ze wist dat chemo kuren haar leven alleen een beetje zouden verlengen dus besloot ze ermee te stoppen. Ze wilde nog zoveel doen en de chemo kuren maakten haar juist zieker dan nodig. Ze zou het toch niet lang meer redden. Na de seks kwam een hele dag ja zeggen waarna ze in het ziekenhuis eindigt doordat Zoey zegt spring in het kanaal. Als ze in het ziekenhuis bijkomt weet ze alles weer, ze heeft voor een gigantisch bedrag spullen voor haar en Cal ( haar broertje ) gekocht.
Haar vader begint zo onderhand een beetje gek van haar te worden. De ene keer blijf ze echt 2 weken achter elkaar binnen en op de momenten dat hij het minst verwacht dat ze er vandoor zal gaan is ze weg. Ze is gepakt toen ze wilde stelen in de grootste supermarkt
Met kerst komen Sally en Adam op bezoek. ‘S avonds komen Zoey en haar ouders, Tenminste dat was de afspraak. Ongeveer 2 uur nadat Adam en Sally aankwamen bij de familie Scott thuis staat Zoey huilend voor de deur. Ze durfde eerst niet aan te bellen omdat ze vond dat het daarbinnen bijna perfect als in een reclame uitzag.
Zoey heeft haar ouders verteld dat ze zwanger is en dat de vader van het kind niks met haar te maken wil hebben en haar ouders blijkbaar ook niet meer. De middag word gevuld met Nootjes, Spelletjes , Moppen, flauwe grappen en gelees van tijdschriften. Tessa heeft na 2 uur echt genoeg van het binnenzitten en gaat ze even naar buiten.
Als ze buiten is merkt ze dat het regent en ze denkt aan wat Cal tegen haar had gezegd; Dat mensen gemaakt worden van sterrenstof en dat ze weer zal vergaan tot glitter en stof. Ze fanstaseert hoe ze in de lente als bloesem door haar Familie en vrienden zal worden meegenomen en in de zomer/herfst door Adam zal worden gejat als appel. Dan komt Adam naar buiten en gaat bij haar liggen ; onder de appelboom tussen de afgevallen en natgeregende bladeren.
Langzaam maar zeker gaat Tessa steeds harder achteruit. Ze beland in het ziekenhuis en begint steeds meer over doodgaan en het leven na te denken. Adam en haar vader komen elke dag langs.


“ Pa komt elke ochtend. Adam komt elke middag. Pap komt ‘s avonds terug met Cal. Mam komt af en toe en de tweede keer lukte het haar om een hele bloedtransfusie uit te zitten.”
Steeds vaker halen haar moeder, vader en vriendin herinneringen op.
Maar ze herinnert zich ook zelf steeds meer dingen alsof haar geheugen steeds meer terug in de tijd gaat.
“Ik hou van je. Als vier druppels bloed in de sneeuw.”
“Hij zou ‘s nachts op stap moeten zijn met een meisje met heerlijke welvingen en een sinaasappeladem.”
Het is alsof de lampen een voor een uitgaan
Ik ben mijn hele leven al aan het sterven
‘Ze is wat rustiger.’
‘Hmm.’
Het lukt niet. Ik val
Maar ik kan niets vasthouden
Als een boom die zijn blad verliest. Ik vergeet zelfs wat ik nu denk.
Waarom maakt ze dat geluid? Dat zijn haar longen. Het vocht word niet afgevoerd omdat ze niet beweegt. Het klinkt gruwelijk.. Het klinkt erger dan dat het is. Is dat Cal?
Cal, wat gebeurt er met lijken?
Stof, glitter, regen.
Dit is een gedeelte van het einde van het boek. Ze proberen je te laten ervaren hoe zij aan het doodgaan is en hoe zed at ervaart maar wat ik zelf vond was dat het boek daardoor weer een extra tintje kreeg.
Het wordt een beetje vaag maar aan de andere kant is het alleen maar begrijpbaarder.
Het boek was in één zin samengevat: Een Aanrader; Een boek dat je echt een keer gelezen moet hebben.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.