Boekbespreking: Voor ik doodga
Het boek dat ik gekozen heb is Voor ik doodga van Jenny Downham. Ik heb dit debuut van deze Londense schrijfster dit jaar op de boekenbeurs gekocht. Omdat zij nog maar 1 boek heeft geschreven is ze nog niet zo bekend en kon ik dus geen informatie over haar vinden op internet. Ik kan dus spijtig genoeg niet over de auteur spreken.
Voor ik doodga heeft als oorspronkelijke titel Before I die, het is dus een vertaling uit het Engels. Het boek gaat over Tessa, een jongedame die lijdt aan acute leukemie. Die diagnose is gesteld toen ze 12 jaar was. Wanneer je in het boek begint te lezen is ze 16 en dus in de fleur van haar leven. Ze is mentaal een perfect normale puber en wilt alle dingen doen die meisjes van haar leeftijd horen te doen volgens haar. De rode draad in dit boek is de vraag: wat zou je doen als je zestien bent en weet dat je nooit 17 zal worden? Deze vraag is voor Tessa realiteit. Ze heeft nog zoveel plannen en nog zoveel dingen te doen. Daarom stelt ze er een lijst over op. Op deze lijst staan onder andere dingen als beroemd en verliefd worden. Dit boek is een mengeling van een boek à la Dirk Bracke en een echt meisjesboek. Het is echter heel aangenaam dat er zo’n goed evenwicht tussen de twee is. De ene keer ben je samen met Tessa in de discotheek, en dan ben je weer aanwezig bij 1 van haar bijna wekelijkse bloedtransfusies. Die ziekenhuisscènes lijken misschien voor velen van jullie delen om over te slaan – zo ook voor mij - maar die stukken zijn eigenlijk perfect op maat. Ze zijn niet te langdradig zodat ze boeiend blijven en je er geen behoefte aan hebt ze over te slaan. Tessa heeft een hele koele, soms lichtelijk sarcastische kijk op haar ziekte, zodat je je niet in een saaie denkwereld bevind. Er zijn trouwens maar heel weinig stukken in het boek die zich echt afspelen in het ziekenhuis en alles er rond. Het is natuurlijk het centrale thema, maar het wordt niet overdreven.
Enkele personages:
Zoey
Elke 16-jarige meid heeft een hartsvriendin, en voor Tessa is dat Zoey. Zij is een voorbeeld voor haar, volgens Tessa heeft ze alles: ze is knap, heeft succes bij de jongens, is gekend in het nachtleven, heeft nog een heel leven voor zich enzovoort. Zoey en zij kennen zoals alle echte vriendinnen ups en downs, maar later komt er iets aan het licht dat veel verklaart: ook Zoey heeft haar probleempjes.


Haar ouders & Cal
Tessa’s ouders zijn gescheiden. Het is misschien een niet zo voor de hand liggende situatie, maar haar vader zorgt het grootste deel van haar leven voor haar. Haar moeder is vertrokken met een andere man. Later komt ze terug om Tessa te steunen. Cal is Tessa’s jongere broertje. Zoals elke broer en zus hebben ze ruzies, maar houden ze onvoorwaardelijk van elkaar.
Adam
Dit is zeker 1 van de belangrijkste personen in het boek. Hij is haar buurjongen en begint een prachtige romance met Tessa. Ze hebben samen een heerlijke tijd, en hiermee is ook haar doel ‘verliefd worden’ vervuld. De stukken waarin Adam voorkomt zijn zonder twijfel mijn favorieten.
Het einde van het boek is prachtig. Voor mij persoonlijk was het heel emotioneel, ik heb echt heel hard gehuild. Het is zo geschreven dat je je Tessa voelt, het is alsof je het zelf allemaal echt meemaakt. Op de laatste bladzijden staat haar leven dat voorbijflitst poëtisch beschreven. Ik wil niet vertellen wat er echt te gebeuren staat, dat zou zonde zijn. Sterft ze of sterft ze nu niet? Die vraag stelde ik mij ook 300 bladzijden lang.
Om te eindigen zal ik nu een passage lezen uit het boek. Ik heb er een algemene genomen waarin veel informatie staat zonder te veel op een bepaald onderwerp in te gaan.


Tessa’s vader wist dat 1 van de punten op haar verlanglijstje beroemd worden was, en heeft speciaal voor haar een radio-interview geregeld.
(Passage)
Zo, dit was mijn boekbespreking. Ik hoop dat jullie het een beetje boeiend vonden en jullie mogen altijd het boek lenen van mij, moesten jullie daar zin in hebben.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

ik vind dit geen nuttige recensie, het is slecht geschreven.

9 jaar geleden

A.

A.

mee-eens

9 jaar geleden

B.

B.

inderdaad, er word heel weining in beschreven

9 jaar geleden

J.

J.

hele mooi boek. heb ik zelf ook gelezen zeker aan te bevelen alleen is de sammenvatting mender goed

9 jaar geleden

M.

M.

ik heb het boek ook gelezen hij is aan te raden ik vind ook de samenvatting niet duidelijk

9 jaar geleden

A.

A.

ik vond het ook een heel mooi boek, i doe nu ook mijn boekverslag hierover. het is zeker een aanrader

8 jaar geleden

K.

K.

me zusje heeft het gehad, écht verschrikkelijk.... Ik vond het daarom ontroerend om dit boek te lezen. Maar goed, het is een mooi boek. En dit is een mooie samenvatting !

8 jaar geleden

S.

S.

Hoe kun je je nou het hele boek lang afvragen of ze wel of niet sterft? Dat weet je toch, dat staat zelfs toch al op de achterflap?

7 jaar geleden