Reacties op de examens, het laatste examennieuws, je voorlopige cijfer berekenen en de antwoorden.

 


Alles over de eindexamens Alles over het CSE


Over de schrijver

Eoin Colfer is op 14 mei 1965 geboren in Wexford te Ierland.
Eoin volgde een leraren opleiding op Coolcotts National School.
Toen hij die afrondde besloot hij dat hij veel liever wilde gaan reizen. Hij heeft jaren gewoond in onder andere Saoudi Arabië, Italië en Tunesië. Daarna is hij weer in Ierland gaan wonen, in het plaatsje Wexford. Hij ging daar les geven op de basisschool en deed onder andere remedial teaching en begeleiding van kinderen met gedragsproblemen als bijvoorbeeld ADHD.
In 1998 bracht hij zijn eerste boek uit, genaamd ‘Benny & Omar’. Een jaar later al kwam het boek ‘Benny & Babe’ uit, met in 2000 nog een boek genaamd ‘The Wish List’.
Colfer brak pas goed door met ‘Artemis Fowl’, dat is 2001 uit is gekomen, met een jaar daarna, eind 2002 het vervolg door op, ‘De Russische connectie’.
Eoin Colfer is gelukkig getrouwd met zijn vrouw Jackie en ze hebben een zoon genaamd Finn.

Over het boek

Titelverklaring:
Waarom het boek Artemis Fowl heet is niet echt een raadsel, aan de ene kant gaat het boek over een jongen genaamd Artemis Fowl. Aan de andere kant gaat het boek over de elfen, zij zien Artemis als een probleem dat opgelost moet worden.

Thema:
Hoe Artemis Fowl de elfen hun goud probeert te ontfutselen.

Genre:
Fantasy en science fiction

Plaats & tijd:
Het verhaal speelt zich in deze tijd af, dat is een van de leuke dingen van dit boek, er zitten de meest geavanceerde technische snufjes in verwerkt, en toch is het geloof in elfen end. een van de hoofdbestanddelen.
Deels speelt het verhaal zich af onder de grond, in de grotten van de elfen. Voor een ander gedeelte in huize Fowl.

Personages:
Artemis Fowl
Artemis is een twaalf jarige jongen en een genie.
Zijn vader, Artemis Fowl de eerste, is een bekende en machtige figuur in de onderwereld. Hij is een jaar geleden verdwenen, en met hem het enorme familiekapitaal van de Fowls. Zijn moeder is er letterlijk ziek van en weigert haar kamer uit te komen.
Artemis heeft ondanks zijn enorme intelligentie een kinderlijk geloof in elfen en andere ‘magische’ wezens en is vastbesloten hen uit te buiten.

Butler
Butler is zoiets als Artemis butler, zijn familie dient al eeuwen de familie Fowl. Zodra de kinderen van de Butlers tien jaar oud zijn gaan ze naar een opleidingsschool in Israël waar ze de meest uiteenlopende vechttechnieken, wapenkunde en ook kookkunst tot in de puntjes leren.
Als ze dat gedaan hebben zijn ze klaar om een van de kinderen van het geslacht Fowl te beschermen.
Als een Butler en een Fowl eenmaal samengebracht waren ze voor de rest van hun leven onafscheidelijk. Zo ook bij Butler en Artemis, waar Artemis gaat gaat Butler, die in bouw niet onderdoet voor een grote gorilla, ook.

Holly Short
Holly Short is de eerste en enige vrouwelijke officier bij de elfBI.
Holly is een elf, om een beschrijving te geven: ze had een nootbruine huid, kort kastanjebruin haar en Hazelnootbruine ogen. Ze had natuurlijk puntige oren en was precies een meter lang. Daarmee zat ze maar een centimeter onder het elfen gemiddelde. Holly is erg daadkrachtig en heeft een eigen wil, ze doet altijd wat haar goed dunkt

Commandant Julius Root
Root is commandant van opsporingen, de afdeling van de elfBI waar ook Holly werkt. Hij heeft een enorm, paarsachtig gezicht en lijkt constant woede aanvallen te hebben.

Foaly
Een enorm technische centaur.
Foaly heeft het hele communicatiesysteem van de elfBI op poten gezet, en nog heel veel meer. Zo kan hij in een bepaald gebied de tijd acht uur stil zetten. Hij heeft altijd een bijdehante opmerking klaar en is de enige die het aandurft om tegen commandant Root te schertsen, maar hij heeft een zwak voor Holly omdat zij een van zijn weinige vrienden is.
Foaly is nogal paranoïde, hij is bang dat de moddermensen (zo noemen de elfen ons) hem constant afluisteren. Hij draagt een muts van zilverfolie om de mensen tegen te houden zijn gedachten te lezen.

Turf Graafmans
Turf is een kleptomane en erg brutale dwerg.
De meeste dwergen werken in de mijnen en daar is dan ook hun hele lichaam op ingesteld. Dwergen zijn kleine en uitzonderlijk lelijke mannetjes. Ze kunnen hun kaak losscharnieren, waarmee ze de aarde voor zich in de tunnel letterlijk opeten. Door een supersnelle spijsvertering komt het er aan de achterkant binnen enkele minuten weer uit.
Hoewel dwergen hun tunnels meestal gebruiken om goud en andere bodemschatten op te sporen, gebruikt Turf ze voornamelijk om in te breken in huizen van mensen.

Uittreksel

Artemis Fowl de tweede is vast besloten om het familie kapitaal, dat in eeuwen is opgebouwd door zijn criminele voorvaderen en verloren is gegaan met zijn vader, Artemis Fowl de eerste, in ere te herstellen.
Als hij uitvindt dat elfen werkelijk bestaan is Artemis vastbesloten om dit nieuwe volk uit te buiten.
Hij komt er achter dat iedere elf in bezit is van een editie van ‘het boek’.
In dat boek staat alles beschreven over het elfen volk en hun regels en wetten.
Artemis slaagt erin om een editie van het boek te ontfutselen van een van de weinige elfen die boven de grond leven.
Elfen hebben al millennia lang onder de grond gewoond, zich verbergend voor mensen en licht. Ze hebben een enorme beschaving opgebouwd en hun technologie ligt ver voor op die van de mensen (Ze kunnen dingen als bijvoorbeeld de tijd stil zetten en zich onzichtbaar maken voor menselijke ogen).
Toch moet een elf geregeld boven de grond komen, omdat hij of zij een keer in de zoveel tijd naar boven moet om bij volle maan een eikeltje te plukken van een oude eikenboom in de bocht van een stroom en dat eikeltje ergens anders weer te begraven. Dit ritueel is nodig om hun magie niveau op pijl te houden. De elfen hebben magische krachten, een daarvan is bijvoorbeeld de mesmer, de kracht om een ander wezen de wil van de desbetreffende elf op te leggen
Als Artemis het boek te pakken heeft fotografeert hij de pagina’s met zijn digitale camera en mailt ze naar zijn eigen computer, op huize Fowl.
Als hij en Butler terug zijn begint Artemis aan de vertaling. Het elfs, of gnomisch, zoals de officiële titel luid, lijkt op geen enkele taal die hij ooit gezien heeft.
Op ingenieuze manier lukt het hem toch om de code te kraken, waarbij uitkomt van wie de egyptenaren hun taal hebben gekopieerd.
In het boek staat alles te lezen over de elfen beschaving, van de geschiedenis tot hoe het nu is.
Ook leest Artemis over het ritueel en hij besluit dat hij het beste dat kan gebruiken om een elf te pakken te krijgen, want die is nodig voor zijn plan: Een elf gijzelen en er dan losgeld voor vragen. Zo simpel ligt het natuurlijk niet, maar Artemis houd overal rekening mee.

Holly Short, de enige vrouwelijke kapitein van de elfBI (moet je eens raden waar de FBI zijn naam aan te danken heeft) wordt er op uitgestuurd voor een verkenningsvlucht, er is een losgeslagen trol doorgedrongen tot bovengronds en aangezien het een noodgeval is moest de eerste de beste er op af: Holly dus.
Als Holly het echter tegen de trol moet opnemen omdat er levens op het spel staan blijkt dat ze niet volledig is opgeladen.
Het lukt haar nog net te ontsnappen, maar commandant is des ondanks woedend. Hij stuurde Holly linea recta naar Ierland, om haar krachten op te laden.
Daar echter, wordt Holly overvallen door Artemis. Hij ontvoert haar en neemt haar mee naar huize Fowl.

Als Root hier achter komt gaat hij er zelf achteraan. Hij krijgt zijn eerste confrontatie met Artemis op een walvisvaarder die in de haven van Dublin licht omdat hij in beslag is genomen.
Artemis heeft het slim gespeeld, hij heeft de locator van kapitein Short in het ruim gelegd, samen met een brandbom.
Omdat Root Holly probeert te volgen met behulp van haar locator komt hij is het ruim terecht, daar bluft Artemis hem flink af en vernederd hem door hem te laten rennen voor zijn leven.
Hierbij zegt hij bewust zijn naam zodat de elfen hem kunnen vinden.
De elfen trekken meteen op richting huize Fowl. Zoals Artemis al verwacht had trekken ze een tijdstop op rond het middeleeuwse landhuis, een tijdstop kan hoogstens acht uur duren.
Uiteraard volgt Artemis de vorderingen van de elfen op de voet en door middel van gebruik van de elfen helm die ze van Holly hebben afgenomen weet Butler in zijn eentje het beste beveiligingsteam van de elfen uit te schakelen.
Hierna maant hij de elfen een onderhandelaar te sturen en dat doen ze.
Commandant Root komt in eigen persoon, gewapend met alleen een iris camera (een camera die als een lens op het oog wordt gedaan en waardoor precies alles wat je ziet wordt opgenomen.
Artemis gesprek met Root liep precies zoals geplant, voor Artemis dan wel.
Eindigend met de onheil spellende (en goed geplande) uitspraak dat geen elf in huize Fowl mag komen zolang hij in leven is, doet Artemis precies wat de zijn bedoeling is, de elfen bang maken.
Hij laat hen merken dat hij alles weet en overal een oplossing voor heeft. Maar hij maakte een zeer bewuste fout door te zeggen, zolang ik in leven ben. Nu moet je weten dat elfen niet in een huis kunnen komen zonder dat ze uitgenodigd zijn, en als ze in zo’n huis zijn aan de bevelen van de eigenaar moeten gehoorzamen.
Maar de commandant heeft een heel ander idee.
Om kapitein Short te bevrijden laat hij Turf Graafmans komen.
De dwerg moet zich een weg graven tot onder het landhuis, dan moet hij er van onderin inbreken.
Dit kan omdat Turf, die immers inbreker is, de regel van het ongenodigd betreden van een huis al lang overtreden heeft en dan ook al lang zijn toverkracht verloren is.
Turf doet wat hem gezegd wordt en graaft zich een weg naar binnen in huize Fowl. Eenmaal binnen gaat hij naar boven en komt er op die manier achter dat Artemis een editie van het boek in bezit heeft.
Turf wordt echter ontdekt door Butler, maar hij ziet kans om de boomlange bodygard omver te blazen met een dwergen wind (voor een verklaring lees de karakterbeschrijving van Turf Graafmans).
Turf duikt weer onder de grond en weet op die manier te ontsnappen aan zowel de beveiliging van huize Fowl en aan de elfen (in het geval dat hij naar hen was terug gegaan was hij regelrecht de gevangenis in gegaan)
Holly zelf heeft ook een plan, ze heeft haar eikel in de verwarring mee weten te nemen, maar ze moet aarde hebben om die in te begraven. Die krijgt ze en nadat ze Juliët (Butlers zusje) heeft opgesloten in haar cel, onder invloed van de mesmer gaat ze het huis in.

Compositie en eigen mening

Climax:
Volgens mij is de climax van het verhaal het moment dat de elfen na de blauwspoeling huize Fowl proberen binnen te gaan. Ze worden ziek en komen er op die manier achter dat Artemis nog leeft en dus heeft gewonnen

Einde:
Het verhaal heeft een gesloten einde wat mij betreft. Toch zijn er een aantal vragen die onbeantwoord blijven. Er wordt niet verteld hoe het Artemis en Holly end. Verder gaat verlopen in het leven. Ook niet of hij zijn vader terug vind.
Een aantal van die vragen worden in het volgende boek beantwoord (De Russische connectie)

Verteller:
Het verhaal wordt achteraf verteld door een verteller, of nou ja, vertelt. Het is zo dat je het ‘elfBI-dosier’ van Artemis Fowl leest. Daarin is 94 procent accuraat en 6 procent onvermijdelijke extrapolatie (dit is letterlijk overgenomen uit het boek)

Volgorde:
Het verhaal is in chronologische volgorde verteld, als je niet mee telt dat het boek ermee begint en eindigt dat een elfBI psychiater vertelt.

Stijl:
Ik vond de schrijfstijl een van de leukste dingen aan het boek, het zit vol woordgrapjes en wordt op een vlotte manier gebracht. Er is goed op de volgorde gelet en het verhaal heeft een hele goede opbouw

Werkelijkheid:
Natuurlijk is het een fantasy verhaal. Maar het is allemaal erg goed ingebouwd. Er worden heel precieze verklaringen gegeven voor het fijt dat mensen niets weten over de elfen. En ook voor het gedeelte dat we wel weten (en wij afschrijven als sprookjes) Dus tja… wie weet.

Faforiete moment:
Ik heb het stukje gekozen omdat het een indruk geeft van Holly en Foaly. Die in de samenvatting jammer genoeg niet zo duidelijk naar voren kwamen.

Foaly stond in de controle kamer op haar te wachten. Foaly was een paranoïde centaur, ervan overtuigd dat de menselijk informatie diensten zijn transport- en beveiligingsnetwerk in de gaten hielden. Om te voorkomen dat ze zijn gedachten konden lezen droeg hij een muts van aluminiumfolie.
Hij keek als gebeten op toen Holly door de schuifdeuren binnen kwam.

‘Heeft iemand je hier naar binnen zien gaan?’
Holly dacht er even over na. ‘De FBI, de CIA, de NASA, de DEA, M16. O ja, en de IIG.’
Foaly keek bedenkelijk. ‘De IIG?’
‘Iedereen In ’t Gebouw,’ grinnikte Holly.
Foaly stond op uit zijn draaistoelen klepperde naar haar toe. ‘Ó, wat grappig, Short. Echt een giller. Ik dacht dat je door het Hamburg-incident inmiddels wel iets minder brutaal zou zijn. Als ik jou was zou ik me maar op deze klus concentreren.’

Niet goed:
Als ik een boek lees let ik meestal niet op de goede dingen, omdat het naar mijn mening geen zin heeft om een boek te bekritiseren terwijl je er ook van kunt genieten.
Het enige dat je eventueel slecht kunt noemen is de omslag, die erg lelijk is (hoewel dat heel erg zou meevallen als hij niet zou glitteren)

Aanrader:
Artemis Fowl is een komisch boek dat zeker het lezen waard is als je de Harry Potter boeken leuk vindt.
Het is erg leuk omdat de illusie die wij van elfen en dergelijke hebben compleet in de war stuurt, maar het wel een heel goede verklaring geeft waarom we er zo over denken.
Het is erg goed geschreven en je ziet het helemaal voor je, ook al geeft het een heel ander beeld van elfen dan dat we nu hebben.
Het verhaal is spannend en heeft een goed opbouw.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

Ik vindt hem wel okee

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

klopt de zin bij de tijd???

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Ik vind het zelf verschrikkelijke boeken, en kwam er niet doorheen. Ik moest het verplicht voor school lezen, en dit heeft me heel erg geholpen! Dankjewel :)

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

F.

F.

Die personage beschrijvingen zijn geweldig. Ik ben echt slecht in engels lezen en nu weet ik toch de rol van de personages in het verhaal.

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

Het is een heel mooi verslag en ik heb er veel aan gehad voor mijn eigen boelverslag (ben namelijk niet zo'n hele erge lezer)

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

-.

-.

Nice hoor elfBI

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Mooi boekverslag ^_^
Ik ben inmiddels al bijna 3 jaar helemaal verslaafd aan de serie (1 tot en met deel 7)

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast