Animal farm door George Orwell

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Animal farm
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2246 woorden
  • 17 juli 2011
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
13 keer beoordeeld

Boekcover Animal farm
Shadow

All animals are equal. But some animals are more equal than others.'
 

Mr Jones of Manor Farm is so lazy and drunken that one day he forgets to feed his livestock. The ensuing rebellion under the leadership of the pigs Napoleon and Snowball leads to the animals taking over the farm. Vowing to eliminate the terrible inequities of the farm…

All animals are equal. But some animals are more equal than others.'
 

Mr Jones of Manor Farm is so lazy and drunken that one day he forgets to feed …

All animals are equal. But some animals are more equal than others.'
 

Mr Jones of Manor Farm is so lazy and drunken that one day he forgets to feed his livestock. The ensuing rebellion under the leadership of the pigs Napoleon and Snowball leads to the animals taking over the farm. Vowing to eliminate the terrible inequities of the farmyard, the renamed Animal Farm is organized to benefit all who walk on four legs. But as time passes, the ideals of the rebellion are corrupted, then forgotten. And something new and unexpected emerges...


Animal Farm - the history of a revolution that went wrong - is George Orwell's brilliant satire on the corrupting influence of power.

Animal farm door George Orwell
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
ANIMAL FARM

ZAKELIJKE GEGEVENS

> auteur: George Orwell
> titel: Animal Farm, J.M. Meulenhoff Amsterdam, Amsterdam, 1967-8, 112 blz. (eerste druk 1961, Groot-Brittannië)
> genre: moderne fabel


Eerste reactie

> keuze: Ik heb dit boek gekozen omdat ik van een paar vrienden had gehoord dat dit wel een leuk boek was.

> inhoud: Ik vond het wel een leuk boekje. Het is grappig en ook wel boeiend om te lezen hoe de varkens, de hoge klasse, stapje voor stapje een dictatuur vestigen.



VERDIEPING

samenvatting

Het verhaal speelt zich af op de boerderij Manor Farm van Mr. Jones, een dronkelap, die zijn boerderij slecht regelt. De dieren, die door honger geteisterd worden, jagen Mr. Jones op een dag weg van zijn boerderij. Waarna de dieren de boerderij “Animal Farm” gaan noemen. De dieren noemen deze dag “the Rebellion”. Deze revolutie was hun al voorspeld door een oud varken dat inmiddels overleden is, Major. Hij heeft aan de dieren het Animalisme uitgelegd, een opvatting waarbij alle dieren gelijk zijn en mensen (de onderdrukker) geen macht meer over hen hebben.


Na de Rebellion nemen de dieren de macht over op de boerderij, geleid door de varkens Snowball en Napoleon. De varkens stellen de zeven geboden van het Animalisme op, met als grondregel: “Four legs good, two legs bad”, en “All animals are equal”. Alle dieren helpen hard mee om de boerderij te onderhouden, en de eerste oogst wordt een succes. Er zijn wel een paar dieren die de revolutie niet kunnen waarderen, zoals de merrie Molly die geen suikerklontjes en lintjes in haar haar meer krijgt, de kat die alleen maar aan zichzelf denkt, en de ezel Benjamin die cynisch tegen het nieuwe systeem aankijkt, maar altijd al cynisch geweest is. Aan de andere kant zijn er de paarden Boxer en Clover, die keihard werken om de boerderij in stand te houden. Boxer heeft dan ook als gezegde: “I will work harder and Napoleon is always right”.

De varkens trekken helaas steeds meer macht naar zich toe. Zij zijn ook de enigen die kunnen lezen en schrijven, en komen daardoor steeds meer boven de andere dieren te staan.

Snowball en Napoleon beginnen ook steeds meer meningsverschillen te krijgen, Snowball is heel idealistisch en heeft grootste plannen, maar Napoleon weet Snowballs ideeën steeds weer de grond in te boren. Op een dag zorgt Napoleon er dan ook voor dat Snowball van de boerderij weggejaagd wordt, met behulp van een troep honden die hij zelf getraind heeft als zijn lijfwacht.

Vanaf dan gaan de varkens en de honden de dienst uit maken. Napoleon neemt de absolute leiding. De zondagdiscussies worden afgelast, waardoor de dieren helemaal geen inbreng meer hebben. Lekkernijen worden voor de varkens apart gezet en deze gaan in de bedden van de mensen slapen. Uiteindelijk gaan ze zelfs op twee benen lopen. Alles wat fout gaat wordt aan Snowball toegeschreven, en ‘samenzweerders’ met Snowball worden zonder pardon doodgebeten. Squealer, Napoleon’s public speaker, weet met charismatische praatjes de dieren er telkens weer van te overtuigen dat alles in hun eigen belang is. Veranderingen die negatief zijn voor de dieren, en positief voor de varkens en honden, worden altijd goedgepraat met het argument, dat als dit niet gebeurd Mr. Jones weer terugkomt. Ook worden de 7 geboden van het Animalisme steeds een beetje aangepast in het voordeel van varkens.

Ondertussen wordt het leven voor de gewone dieren steeds harder. Ze werken als slaven en hun eten wordt telkens meer gerantsoeneerd. Maar ze zijn het gewend om niets in twijfel te trekken. Ze kunnen zich op een gegeven moment ook niet meer herinneren hoe het vroeger was.

Uiteindelijk gaat Napoleon met de grootste vijand samenwerken: de mens. De slogan “All animals are equal” wordt vervangen door “All animals are equal, but some are more equal than others”. Op een dag zien de gewone dieren tot hun grote verbijstering dat de varkens in de boerderij in gezelschap zijn van mensen. De varkens zitten aan tafel op een stoel, ze hebben kleren aan, ze eten met bestek, ze drinken alcohol. Ze doen eigenlijk alles wat de beginselen van het zogeheten animalisme verbood. Die verbijstering wordt duidelijk door de laatste regels van het boek:

"The animals outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again; but already it was impossible to say which was which."


verhaaltechniek


> schrijfstijl
Het verhaal in Animal Farm is heel neutraal geschreven. Nooit lees je over heftige emotionele reacties over dingen die gebeuren. Als lezer zie je dat alles gewoon aanvaard word als het is. Het is heel goed te lezen.

> plaats
Het hele verhaal speelt zich in Engeland op de boerderij Manor Farm, ofwel Animal Farm.

> tijd
Het verhaal is chronologisch verteld. In hoeveel tijd het verhaal zich afspeelt en wanneer het begint is niet duidelijk. Je leest eerst over de eerste drie jaren van Animal Farm, en daarna worden er een onduidelijk aantal jaren overgeslagen.

> karakters

-Major
het varken dat het principe van het Animalisme uiteengezet heeft voor de andere dieren. Je zou hem kunnen zien als de grondlegger van het Animalisme, vergeleken met het communisme zou hij Lenin zijn.

-Snowball
Hij is een vindingrijk varken en een echte prater. Na de opstand neemt hij samen met Napoleon de leiding. Hij was heel enthousiast en gedreven voor het Animalisme, maar werd door Napoleon weggejaagd. Maar ook Snowball is niet helemaal eerlijk. Je zou hem kunnen vergelijken met Trotski.

-Napoleon
Samen met Snowball neemt Napoleon na de opstand de leiding. Napoleon is niet echt een prater, maar wel een sluw en slim varken. Hij weet de dieren voor hem te winnen door persoonlijk met ze te praten. Alles wat hij doet, doet hij om er zelf beter van te worden. Dit doet hij echter op een manier dat het in het begin niet opvalt. Napoleon als de grote dictator wordt in zijn positie versterkt door zijn honden en de andere varkens. Napoleon is te vergelijken met Stalin.

-Squealer
Squealer is ook een varken. Hij volgt Napoleon trouw en is een echte prater. Hij is Napoleon’s ‘public speaker’. Hij praat alle dingen die er gebeuren goed. (voor Napoleon)

-Boxer
Boxer is een niet al te slim paard. Hij heeft twee motto’s in zijn leven, ‘Napoleon is always right’ en ‘I will work harder’, wat zijn oplossingen zijn voor alles. Af en toe zie je hem nog nadenken, maar uiteindelijk laat hij zich altijd overhalen. Gevolg is dat hij steeds harder gaat werken en zichzelf uiteindelijk bijna doodwerkt. Als hij dan ook niet meer van nut is, word hij door Napoleon aan de slager verkocht.

> relaties

-Napoleon / Snowball.
Die twee kunnen elkaar niet luchten of zien. Ze zijn de twee slimste varkens van de groep en ze willen allebei de macht hebben. Ze zijn het nooit eens met elkaar en gaan altijd in discussie. Uiteindelijk als Snowball een plan maakt om een windmolen te maken, laat Napoleon hem wegjagen door zijn honden. Vanaf dan zorgt Napoleon ervoor dat alles wat fout gaat, toegeschreven word aan Snowball. Het wordt zelfs zo erg dat de andere dieren bang voor Snowball worden, en hem als hun grootste vijand gaan zien. (Snowball zou samen gewerkt hebben met de mensen)

> vertelwijze
Het boek is geschreven vanuit een auctoriaal perspectief. Je kijkt vanuit het standpunt van een alomtegenwoordige, alwetende schrijver.



thematiek

> titelverklaring
De titel ‘Animal Farm’ geeft de plaats weer waar het verhaal zich afspeelt. ‘Animal Farm’ heette oorspronkelijk ‘Manor Farm’, wat herenboerderij betekent. Maar dit hadden de dieren na hun opstand veranderd in ‘Animal Farm’.

> thema
-Macht
Macht maakt mensen onvermijdelijk corrupt en revoluties zijn van te voren gedoemd om te mislukken in hun doel. De nieuwe meesters zullen corrupt worden door hun nieuwe macht, en alles doen uit eigenbelang. Het is dus eigenlijk een visueel cirkeltje.

> motieven
-Wet van de sterkste
De dieren zijn eerst sterker dan Mr. Jones, omdat ze samenwerken om hem weg te jagen. Na de opstand eigenen de varkens zich de macht toe, want zij zijn het slimste. Als Napoleon Snowball wegjaagt, krijgt hij hulp van zijn honden. De honden blijven altijd bij Napoleon in de buurt en ze bijten iedereen dood die iets verkeerds gedaan heeft. De andere dieren kunnen hier niks tegen doen. Napoleon is hier de sterkste.

-Onderdrukking

Door de steeds groter wordende macht van de varkens, worden de dieren telkens meer onderdrukt, zonder dat ze er zelf erg in hebben. De varkens kunnen alles maken, als ze er maar een goed excuus voor hebben. De meeste dieren kunnen niet lezen, maar de varkens wel. De zeven geboden worden telkens weer veranderd ten behoeve van de varkens. De dieren hebben het zelf niet door, maar ze worden even erg onderdrukt als tijdens het “bewind” van Mr. Jones. Ze krijgen even weinig eten en ze moeten minstens zo hard werken. Alleen de varkens hebben genoeg te eten en doen helemaal niks op het land. Verder worden de wekelijkse debatten afgeschaft. Zo hebben de dieren helemaal geen inspraak meer in wat er gebeurt en moeten ze elke dag maar aan horen wat ze moeten doen.

-Opstand
De opstand tegen Mr. Jones zorgt ervoor dat hij vlucht en dat de dieren de boerderij voor zichzelf hebben. De varkens proberen de dieren van de omliggende boerderijen ervan te overtuigen dat ze ook in opstand moeten komen.


plaats in de literatuurgeschiedenis
De schrijver – de schrijver van het boek is Eric Hugh Blair, beter bekend onder zijn schrijversnaam George Orwell. Hij werd in 1903 geboren in India, maar 1907 verhuisde hij naar Engeland. Daar studeerde hij aan Eton, waar hij regelmatig een stuk in de universiteitskrant schreef. Zijn eerste boek Burmese Days schreef hij in 1934 na een vijfjarige loopbaan bij de Indian Imperial Police in Birma.

Orwell ging eind 1936 naar Spanje om in de burgeroorlog mee te vechten, waar hij gewond raakt. Homage to Catalonia is zijn beschrijving van die burgeroorlog. In Animal Farm, wat hij in 1945 werd gepubliceerd, komt zijn afkeer tegen elke dictatuur duidelijk naar voren.

Hij heeft dit boek dus geschreven in een periode van veel dictaturen, namelijk na de burgeroorlog in Spanje, waar hij zelf bij betrokken geweest is, maar ook de fascistische staat Duitsland. Toch heeft George Orwell dit boek in de eerste plaats geschreven om te waarschuwen tegen het communisme in Rusland.

Hij zag in door zijn ervaringen in Spanje, dat dictaturen zoveel mogelijk vermeden moeten worden, en dat Rusland dus ook op een hele verkeerde manier met de ideeën van het Marxisme omging. Omdat Rusland in de periode waarin Orwell zijn boek schreef nog een bondgenoot was van de geallieerde staten, kon hij hier niet rechtstreeks voor waarschuwen en deed hij dit door middel van een dierenverhaal.


BEOORDELING

Een nadeel van dit boek vind ik dat het zo dun is. Het boek is daardoor wel snel uit, maar je ziet geen ontwikkeling in de karakters. Je wordt niet mee gesleurd door persoonlijke processen of moeilijkheden waar de dieren mee zitten. De karakters van de dieren zijn bij het begin van het boek vastgesteld (en dat is ook niet met veel diepte gedaan), en veranderen niet. Hierdoor werd ik niet echt mee gesleurd door het verhaal. Dit betekend echter niet dat ik het boek saai vond. Helemaal niet. Ik vond het juist wel boeiend om te lezen hoe de varkens langzamerhand telkens meer de vrijheid van de dieren onderdrukken, zonder dat de dieren dat echt door hebben. De varkens nemen gelijk de leiding over als mr. Jones weg is gejaagd. De andere dieren protesteren hier niet tegen, en nemen het voor lief. Ze worden ingepalmd door de mooie praatjes van de varkens, die intelligenter zijn. Ze nemen alles aan wat de varkens zeggen, en denken zelf niet na. In dit boek zie heel duidelijk hoeveel invloed mooie praatjes kunnen hebben. Soms ergerde ik me eraan dat ze niet zelf nadenken. Dan gebeurd er weer eens wat, waar je van zou denken dat het toch overduidelijk is dat dit niet klopt. Maar toch weet Squealer ze weer te overtuigen dat het toch maar net iets anders was gegaan dan dieren hadden gedacht. Langzamerhand worden de dieren eigenlijk gewoon een beetje gehersenspoeld. Ik vind het wel interessant om te bedenken dat het zo ook in Rusland is gegaan onder Stalin. Dat is dan eigenlijk ook waarom ik dit een goed boek vind. Door dit boek krijg je een klein beetje een beeld van hoe Stalin een dictatuur in Rusland had gevestigd.


Er waren dan ook geen gedeeltes uit het boek die mij heel erg aanspraken of juist het tegenovergestelde. Animal Farm is meer een geschiedenisboek, alleen dan verpakt in een leuk omhulseltje. In dit geval dus een dierenwereld.

Het taalgebruik van het boek vond ik goed te lezen. Er zitten geen hele moeilijke woorden in, en als ik een woord niet begreep, dan kon ik dat meestal wel uit het zinsverband zelf bedenken.

Ik vind het trouwens wel een goed thema. Het was niet herkenbaar. Maar het deed me wel beseffen hoeveel invloed macht kan hebben op mensen. Ik vind het wel sneu dat het verlangen naar meer macht zelfs er toe kan leiden, dat mensen hun mede mensen uit buiten.

Kortom, ik vond het een interessant boek. Origineel om het verhaal van Rusland onder Stalin in een dierenwereld uit te beelden. Hierdoor komt het iets dichterbij als je het verhaal leest, en is het wat makkelijker te begrijpen. Ik zou het boek zeker aanraden aan andere mensen. Het leest namelijk goed weg, en ik denk dat het ook wel belangrijk is dat mensen een beetje een besef krijgen van dingen die in onze geschiedenis zijn gebeurd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Animal farm door George Orwell"