Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Animal farm door George Orwell

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Animal farm
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2169 woorden
  • 7 november 2007
  • 87 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
87 keer beoordeeld

Boekcover Animal farm
Shadow

All animals are equal. But some animals are more equal than others.'
 

Mr Jones of Manor Farm is so lazy and drunken that one day he forgets to feed his livestock. The ensuing rebellion under the leadership of the pigs Napoleon and Snowball leads to the animals taking over the farm. Vowing to eliminate the terrible inequities of the farm…

All animals are equal. But some animals are more equal than others.'
 

Mr Jones of Manor Farm is so lazy and drunken that one day he forgets to feed …

All animals are equal. But some animals are more equal than others.'
 

Mr Jones of Manor Farm is so lazy and drunken that one day he forgets to feed his livestock. The ensuing rebellion under the leadership of the pigs Napoleon and Snowball leads to the animals taking over the farm. Vowing to eliminate the terrible inequities of the farmyard, the renamed Animal Farm is organized to benefit all who walk on four legs. But as time passes, the ideals of the rebellion are corrupted, then forgotten. And something new and unexpected emerges...


Animal Farm - the history of a revolution that went wrong - is George Orwell's brilliant satire on the corrupting influence of power.

Animal farm door George Orwell
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Animal Farm door Georgle Orwell

• Schrijver: George Orwell

• Titel: Animal Farm

• Jaar eerste publicatie: 1945

• Aantal punten: 2

• 4 Belangrijkste karakters en hun onderlinge relaties:
1.Mr.Jones. Mens. Hij is de boer die de baas is van de Manor Farm. In het begin heet de boerderij zo ( en ook aan het eind!). Mr. Jones is de baas over de boerderij. Hij laat de dieren voor hem werken en verzorgd de dieren niet zo heel goed. Als de dieren de macht hebben over genomen op de boerderij en Jones dus is verdreven, wordt hij naar een andere boerderij verjaagd en gaat hij daar samen met andere boeren een aanval op animal farm regelen. Hij is dus uit op wraak. De onderlingeverhouding tussen Old Major, Snowball en Napoleon is dat Jones de boer van de boerdeij was. Hij had de leiding en was de baas over Old Major, Snowball en Napoleon.

2. Old Major. Varken. Hij is het oude wijze varken van de boerdeij. Old Major komt vooral aan het begin van het boek voor. Wel wordt er nog over hem gesproken verderop in het boek. Hij is het varken wat alle dieren bij elkaar roept en zegt dat ze een revolutie moeten beginnen. Voordat de revolutie begint gaat hij alleen dood. Hij maakt het dus niet zelf meer mee. Wel leert hij, voor hij dood gaat, de dieren het lied ‘Beasts of England’. Later in het boek wordt er nog wel eens terug gedacht aan hem. Wat zijn bedoeling van de revolutie was.Zijn onderlinge relatie met Jones is dat hij een varken van Jones was. Zijn relatie met Snowball is dat Snowball ook een varken is. Snowball hoort van O dat ze een revolutie moeetn beginnen en als OldMajor dood is neemt Snowball het van hem over. Zijn relatie met Napoleon is dat Napoleon ook een varken was. Ook heeft Napoleon gebruik gemaakt van Old Major. Old Major wilde dat de dieren op de boerderij een goed leven zouden gaan leiden en dat ze vrij zouden zijn. Napoleon hield dit de dieren ook voor. Napoleon wilde alleen de dingen van Old Major gebruiken om er zelf beter van te worden.


3.Snowball. Varken. Hij is de leider van de boerderij als Old Major dood is en Jones is verjaagd. Snowball heeft het goed voor met de dieren en maakt ook nieuwe regels voor de boerdeij. Hij gaat de dieren ook leren lezen en schrijven omdat hij slimme dieren van ze wil maken. Hij gaat ook een windmolen bouwen met de dieren om dat ze zo warme hokken, warm water en minder werk zouden hoeven te doen. Snowball bedoeld het allemaal heel goed. Hij wil verder gaan waar Old Major was gebleven. Hij vond dat alle dieren gelijk waren en dat iedereen ook gelijk behandeld moest worden. Hij vond zichzelf niet echt de baas. Zijn relatie met jones was dat jones de baas was van Snowball. Snowball was van Jones. De relatie met Old Major was dat Snowball de plannen van Old Major wilde uitvoeren. Hij was het eens met Old Major en Snowball heeft er voor gezorgd dat Jones werd verjaagd. Zijn relatie met Napoleon is dat Napoleon en hij ook samen werken als ze de boerderij runnen. Napoleon en Snowball zijn het alleen noiit eens met elkaar ook niet over de simpelste dingen. Napoleon maakt Snowball later in het verhaal zo zwart dat Snowball ook verdreven wordt en Napoleon de baas over de boerderij wordt. Snowball en Napoleon zijn dus eigenlijk vijanden, alleen vind Snowball dat ze het samen moeten doen en wil Napoleon alles alleen doen en wil hij alleen de macht krijgen.

4.Napoleon. Varken. Hij is de baas van animal farm als Snowball is weggejaagd. Hij is al bezig om zijn eigen dieren bij elkaar te vinden voor als hij de macht zou krijgen, tijdens de tijd dat snowball en alle andere dieren nog de baas waren. Hij had het nest met jonge puppy’s apart gehouden van de andere dieren. Zonder dat iemand het door had, ging hij de puppy’s zo opvoeden dat ze hem altijd zouden beschermen. Toen de puppy’s oud en groot genoeg waren om voor hem te werken ging hij dingen over Snowball vertellen die helemaal niet waar waren. Toen Snowball was verdreven, had napoleon dus meteen al een groep honden om hem heen om hem te beschermen. Toen Napoleon de baas kreeg over animal farm, misbruikte hij zijn macht heel erg. Hij lied de dieren erg hard werken en gaf ze weinig te eten. Hij zei steeds tegen de dieren dat ze hard moesten werken en verder niks mochten. Ook maakte hij ze wijs dat ze het nu beter hadden dan bij Jones. Ze zouden nu vrij zijn. Terwijl de dieren bijna niks te eten hadden hield napoleon al het eten achter voor hem en de varkens en honden. Hij zei wel dat alle dieren gelijk waren maar ondertussen vond hij dat hij van alles mocht en de dieren bijna niks. Hij was de dictator van animal farm. In de loop van het verhaal veranderd hij ook de regels van animal farm. Hij vindt dat alcohol mag en hij gaat ook weer handel drijven met de mensen. Hij houd zich dus niet aan de regels en vind zichzelf beter dan de andere dieren. Aan het eind van het boek heeft hij de absolute macht over de boerderij. De relatie met Jones is alleen maar dat Jones de baas over hem was. Ook gaat Napoleon aan het eind van het boek samenwerken met een andere boer/vriend van Jones. De relatie tussen Old major en Napoleon is dat ze allebei varkens zijn en Napoleon gebruik maakt van het idee van Old major ( om een revolutie te beginnen) en zo zelf uiteindelijk de macht te krijgen. De relatie tussen Snowbal en Napoleon is dat ze vijanden waren. Vooral napoleon zag Snowball als een vijand. Als Snowball namelijk weg was, zou Napoleon aan de macht kunne komen.
• Perspectief: Animal farm is geschreven vanuit een auctoriaal perspectief. Het is geschreven vanuit de alwetende schrijver. Hij weet van alle dieren iets af. Hij weet hoe alle dieren zich voelen en weet dus van alle dieren zijn gevoelens te beschrijven.

• Thema:
 De thema’s van Animal farm zijn macht en het onderdrukken van mensen ( het verhaal gaat over dieren maar het gaat over mensen). Vanaf het begin van het verhaal gaat het al over macht. Eerst Jones dan Snowball en als laatst napoleon. Ook worden de dieren eigenlijk het hele verhaal onderdrukt. Bij Jones waren ze niet vrij. Bij Snowball waren ze nog het meest vrij, maar ook daar moesten ze naar de varkens luisteren. Bij Napoleon was het eigenlijk weer hetzelfde Als bij Jones, nu waren alleen de varkens aan de macht en niet de mens.

• Geef in het kort aan wat het verband is tussen het begin en het einde van het boek (min. 40 woorden): De situatie voor de dieren is aan het begin en aan het eind van het boek eigenlijk gewoon het zelfde. Aan het begin worden ze onderdrukt door Jones en aan het eind van het boek worden ze onderdrukt door Napoleon en de mensen van de andere boerderijen waar Napoleon mee samen werkt. Wel is aan het begin van het boek boer Jones aan de macht en de baas. Hij is een mens. Aan het eind van het boek is Napoleon aan de macht. Hij is een varken. Aan het begin van het boek heet de boerderij Manor Farm en aan het eind van het boek heet de boerderij ook weer zo. Tussendoor heeft de boerderij wel een andere naam gehad maar de naam van het begin komt gewoon weer terug.

• Samenvatting (min. 600 woorden):
Type deze op de achterkant van dit blad
Jones is de boer en baas van Manor Farm. Hij laat de dieren op de boerderij veel werken en ze hebben weinig rust, slaap en voer. Hij behandelt de dieren niet als zijn gelijken en hij is eigenlijk een soort dictator van Manor Farm. Op een dag roept Old Major alle dieren bij zich en hij vertelt de dieren om in opstand te komen tegen Jones en een revolutie te beginnen. Hij zegt dat mensen niks goeds doen en alle slechte omstandigheden door de mensen komen. De mensen behandelen de dieren niet gelijk. Old Major zegt: “ alle dieren zijn gelijk”. Hij vertelt dat zijn moeder hem een lied had geleerd “Beast of England”. Hij leerde dit aan alle dieren en dit lied werd dus het lied van de dieren en de opstand. Als Old Major dood is beginnen Snowball en Napoleon de revolutie. Alle dieren doen mee omdat het leven op de boerderij heel slecht is. Ze verjagen Jones en hebben dan de boerderij voor hen alleen. Er worden 7 regels opgesteld waar de dieren zich aan moeten houden. Dit worden de hoofdregels voor de boerderij. De naam van de boerderij wordt ook veranderd in Animal Farm. Snowball en de andere varkens krijgen de meeste macht op de boerderij maar alle dieren blijven wel gelijk. Eerst gaat het leven heel goed op de boerderij maar de varkens krijgen steeds meer macht en ook beter eten. Ook hoeven de dieren minder te werken dan de andere dieren. Op een gegeven moment vallen Jones en andere boeren de boerderij aan om zo de boerderij weer terug te krijgen. Ze maken wel de windmolen kapot die Snowball met de dieren had gebouwd voor stroom etc. Maar toch verslaan de dieren Jones en zijn mensen. Ondertussen hebben Snowball en Napoleon steeds ruzie en zijn ze het over niks eens. Napoleon heeft in het geheim puppy’s opgevoed en dus ook zo opgevoed dat de puppy’s alles doen voor napoleon en ook alleen naar hem luisteren. Napoleon wil zelf meer macht en laat Snowball door zijn honden verjagen. Hij vertelt aan de andere dieren dat Snowball nooit voor de dieren is geweest en altijd heeft samengewerkt met Jones en de andere boeren. Dit is niet waar maar dat weten de dieren niet. Napoleon komt nu aan de macht en gaat dingen helemaal zelf beslissen en het maakt hem niet meer uit wat er met de andere dieren gebeurd. Omdat napoleon de dieren alleen maar laat werken aan de nieuwe windmolen komt er een tekort aan voedsel etc. Napoleon gaat voor eten onderhandelen met mensen. Dit was verboden volgens de regels van Animal Farm, maar dat kon Napoleon niks schelen. De varkens en hoondertussen een veel beter leven dan dee andere dieren. De varkens gaan zich steeds erger gedragen ze overtreden vaak de regels van Animal Farm en praten dit altijd weer goed of ze verzwijgen het gewoon voor de dieren. Ze slapen bv in bedden en drinken gewoon alcohol. Er staat in de regels dat dit niet mag maar dat kan de varkens niks schelen. De dieren krijgen het steeds zwaarder. Er zijn dieren die onder de druk van de varkens fouten maken en die worden zonder pardon vermoord. Dit mag ook niet en de dieren zijn dan ook erg geschokt als dit gebeurd. De varkens praten het allemaal weer goed door te zeggen dat deze dieren geen kameraden waren. Maar gewoon voor de mens werkten. Zij zouden niet onder de regels van Animal Farm vallen. Napoleon verbied ondertussen ook het lied “Beast of England” en nu zijn de dieren helemaal triest. Napoleon wil steeds meer macht en hij krijgt nu een eigen lied en een gedicht. Het lied van de boerdeij is nu dus het lied over/van Napoleon. Napoleon onderhandelde ondertussen met Mr. Frederick over het hout dat nog op de boerderij lag. Frederick belazerde de boel alleen en viel samen met Jones en de andere boeren Animal Farm weer aan om de boerderij terug te veroveren. Dit lukte niet maar de windmolen werd wel weer vernield. De dieren kregen nu bijna geen vrijetijd meer en moesten alleen nog maar werken om de windmolen weer op te bouwen. De dieren deden dit braaf omdat ze ondertussen zo gehersenspoeld waren dat ze bijna niks meer over vroeger wisten. Het hardwerkende paard Boxer, die altijd alles voor de boederij over had gehad, werd oud en ziek en kreeg last van zijn benen. Hij krijgt zoveel pijn dat hij niet meer kan werken. Napoleon zegt dat er een dokter komt en Boxer mee zal nemen om hem beter te maken. De dokter was alleen geen dokter maar gewoon een slager die Boxer op kwam halen voor de slacht. Boxer wordt afgevoerd en komt nooit meer terug en de dieren zijn heel erg verbaasd. De varkens praten het alleen allemaal weer recht. Er komt dan een sprong in het verhaal en het boek gaat een paar jaar later weer verder. De dieren worden dan nog steeds onderdrukt door de varkens. De varkens lopen dan rechtop net als een mens. Ook werken ze samen met de mensen. De naam van de boerderij wordt weer veranderd in Manor Farm. De regels van Animal farm worden allemaal verwisseld voor één nieuwe regel: “Alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn gelijker dan andere dieren”.

REACTIES

J.

J.

Thnx man

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Animal farm door George Orwell"