Angus, thongs and full-frontal snogging door Louise Rennison

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1848 woorden
  • 19 juni 2007
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 10 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Tijger, tanga's en tongzoenen
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
247
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Angus, thongs and full-frontal snogging
Shadow
Angus, thongs and full-frontal snogging door Louise Rennison
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
A Informatie
Tijger, Tanga’s en Tongzoenen
Auteur : Louise Rennison
Uitgeverij : J. H. Gottmer Haarlem

B Keuze
Ik heb dit boek gekozen, omdat mijn vriendinnen het allemaal al een keertje gelezen hadden, en zij mij het boek aanraadden. Toen las ik de kafttekst en toen leek het me een heel leuk boek. Toen ik de eerste paar bladzijden van het boek las werd ik er al gelijk helemaal ingezogen. Ik vind dit boek ook heel erg leuk, omdat het in dagboekvorm is geschreven. Het boek is ook heel herkenbaar voor de meeste tieners. Het is dus een hele begrijpelijke tekst en je leest er makkelijk doorheen. Het taalgebruik is heel erg eenvoudig. Het boek is wel voor mijn leeftijd maar ik denk dat als een kind van 12 jaar dit leest, hij er minder in geïnteresseerd zal zijn.

C Samenvatting:
Het boek gaat over een meisje van ongeveer mijn leeftijd. Ze heet Georgia Nickolson. Ze vindt dat ze een hele lelijke grote, zompige (zo noemt ze het zelf) neus heeft. Ze vindt dat er 6 dingen in haar leven mis zijn of mis zijn gegaan. De zes dingen zijn:

- Ze heeft een onderhuidse pukkel die nooit een kop zal krijgen en die vast nog heel lang rood op haar hoofd zal blijven zitten.
- De pukkel zit op haar neus, die al zo erg opvalt.
- Ze heeft een zusje van drie jaar dat waarschijnlijk ergens in haar kamer geplast heeft.
- Over twee weken is de vakantie afgelopen en moet ze weer naar Stalag 14 en naar lerares Simpson die ze ook wel Oberfuhrer Frau Simpson noemt, omdat ze sadistisch is. En natuurlijke moet ze ook naar de rest van de sadistische leraren.
- Ze vindt zichzelf zo lelijk dat ze zegt dat ze naar een lelijkeninrichting moet.
- Ze is naar een feestje geweest, verkleed als gevulde tomaat.
In het boek komt Georgia de SG tegen. SG staat voor SeksGod. Hij heet Robbie en ze wordt heel erg verliefd op hem. Haar vriendin krijgt iets met de broer van SG. Hij heet Tom. Georgia en haar vriendin Jas kwamen Tom tegen toen ze naar de groentewinkel gingen. Jas was meteen verkocht. Later leerden ze Robbie kennen. Georgia vond hem al meteen heel erg leuk, maar hij was 18 en hij had al een vriendin. Zijn vriendin heet Lindsay en het is de aartsvijand van Georgia. Aan het einde van het boek geeft Robbie een concert met zijn band: The StiffDylans. Als ze klaar zijn met het optreden zoent Robbie Georgia en ze krijgen verkering.
De hoofdpersoon in dit boek is Georgia Nickolson.


De bijrollen in dit boek zijn:
- Jas: De vriendin van Georgia. Ze is onbetrouwbaar. Ze is verliefd op Tom.
- Tijger: Dit is de kat van Georgia. Het is een wilde kat en erg onvoorspelbaar. Hij wil altijd de hond van de buren opeten.
- Tom: Dit is de vriend van Jas en de broer van SG. Hij is erg lief en betrouwbaar.
- Robbie: Dit is de SG. Georgia aanbidt hem. Ze is helemaal weg van hem. Robbie is heel mysterieus en je komt bijna niets van hem te weten. Hij heeft al een vriendin Lindsay. Maar hij is eigenlijk ook verliefd op Georgia.
- Lindsay: Dit is de vriendin van de SG. Ze is heel erg arrogant en onbetrouwbaar. Ze zegt tegen iedereen dat ze is verloofd met Robbie, terwijl dat helemaal niet waar is. Lindsay is de aartsvijand van Georgia.
- Libby: Dit is het kleine zusje van Georgia. Ze plast wel eens in haar kamer.
- Peter: Dit is een jongen die Georgia een zoencursus geeft. Het is een tijdje haar vriendje maar dat is snel over.

Plaats en tijd
De gebeurtenissen in dit verhaal spelen zich op heel veel plaatsen af. Vaak in de kamer van Georgia, maar ook in de stad, bij de groenteboer, in de tuin van Lindsay (ze gaan haar bespioneren), op school, bij Jas thuis en noem maar op. Het is wel allemaal in Londen. De gebeurtenissen spelen zich af rond de tijd waar we nu in leven. Je weet dit omdat er computers zijn en mobiele telefoons. Het verhaal is chronologisch verteld. Je weet dit omdat je de datum van de dag erbij ziet staan. Het boek begint op zondag 23 augustus en het eindigt op zondag 17 juli.

D Spanning:
Er is alleen lokale spanning in het boek. Dat is op het
moment dat Jas en Georgia het huis van Lindsay gaan bespioneren.
Thema: Het thema van het boek is groei naar volwassenheid.
Opbouw: Het verhaal is in chronologisch volgorde geschreven.
Het motorisch moment is als Georgia Robbie ontmoet en meteen als een blok voor hem valt. Het boek heeft een open einde. Dit komt omdat er nog vele vervolg boeken zijn gekomen.
Vertelsituatie: Dit boek staat in de ik-vertelsituatie. Dat komt omdat het in dagboekvorm staat.

E Onderwerp
Het onderwerp van het boek is volwassen worden. Dit onderwerp vind ik wel leuk, omdat de kinderen van mijn leeftijd nu allemaal in deze periode zitten. Het verhaal heeft me niet veel nieuwe kanten van dit onderwerp laten zien. Het boek heeft wel een verrassend einde want niemand verwacht dat Georgia en Robbie echt wat met elkaar krijgen. Het onderwerp wordt ruimschoots uitgewerkt, omdat je elk detail komt te weten van Georgia’s leven. Dit boek bleef me boeien omdat er heel veel verschillende gebeurtenissen in dit boek zijn. Je valt van de ene in de andere gebeurtenis. Soms valt het verhaal even stil en blijf je te lang hangen bij een onderwerp. Een voorbeeld hiervan is als Jas en Georgia een discussie hebben over Tom. Dat is heel erg langdradig. Het verhaal gaat grotendeels over de gevoelens en de gedachten van Georgia. Alle gebeurtenissen zijn wel herkenbaar in het dagelijks leven, behalve het bespioneren van Lindsay. Alle gebeurtenissen zij onvoorspelbaar. De hoofdpersoon gaat voor mij echt leven in het boek, en dat komt omdat ze van mijn leeftijd is en ik me erg goed in haar kan verplaatsen. Als je het boek leest lijkt het net of je het dagboek van een vriendin leest. Sommige gedachten van Georgia zijn wel heel erg voorspelbaar. Het taalgebruik in het boek is heel erg makkelijk. Ik ben geen een keer een woord tegengekomen waarvan ik de betekenis moest opzoeken.

F Extra verwerkingsopdracht 11: alfabet
A. Afspraakjes. Georgia gaat op afspraakjes naar de bioscoop en ze heeft wel eens een afspraakje met Robbie.
B. Baret. Op de school waar Georgia op zit moet iedereen een baret dragen. Dit haten ze allemaal.
C. Cosmo Girl. Hier haalt Georgia allemaal tips over zoenen en liefde.
D. Discussie. Georgia heeft vaak discussies met haar ouders.
E. Elvis. De conciërge van de school van Georgia heeft hetzelfde haar als Elvis. Iedereen noemt hem ook zo.
F. Frau Simpson. Dit is de lerares die Georgia het meeste haat.
G. Georgia. Dit is de hoofdpersoon van het boek.
H. Haar. Georgia is niet blij met haar haar en wil het graag blond verven.
I. Instinct. De kat van Georgia heeft een geweldig instinct.
J. Jas. Dit is de beste vriendin van Georgia
K. Klas. Als Georgia met haar vriendinnen in de klas zit is het altijd heel rumoerig.
L. Libby. Dit is het kleine zusje van 3 jaar van Georgia.
M. Mutti. Zo noemt Georgia haar moeder altijd.
N. Neus. Georgia vindt dat zij een ontzettend lelijke, zompige neus heeft.
O. Onderbroek. Georgia vindt het maar gek dat Lindsay een Tanga draagt i.p.v. een onderbroek. Wat is het nut er van?
P. Peter. Dit is de jongen waar Georgia zoenlessen van kreeg.
R. Robbie. Hij is de SG, en de jongen waar Georgia verliefd op is. Het is zo erg dat ze hem zelfs aanbidt.
S. Stiff Dylans. Dit is de band waar Robbie in zit.
T. Tom. Dit is de broer van Robbie. Jas is helemaal verliefd op hem.
U. Uitgaan. Dit is het gene waar Georgia een hekel aan heeft. Ze
gaat dus ook nooit uit.
V. Vriendjes. In het begin van het boek heeft Georgia er nog nooit een gehad. Aan het einde van het boek is dat wel anders.
W. Wimbledon. Georgia hoopt dat ze ooit een keer mee mag doen aan het Wimbledon Tennistoernooi. Tennis is haar lust en haar leven.
Z. Zoenles. Georgia gaat op zoenles in dit boek. Ze wil graag zoenen met Robbie maar ze weet niet hoe het moet.

Verwerkingsopdracht 12 “Een artikel maken”:
Dit boek is helemaal in de trant van mijn smaak. Ik houd ontzettend veel van boeken in dagboekvorm. Het onderwerp spreekt me ook heel erg aan. De dingen die in het verhaal gebeuren zijn allemaal heel erg realistisch. Ik wist alleen niet dat er zoiets als zoenlessen bestond. Het is ook een beetje onrealistisch als Jas en Georgia Lindsay gaan bespioneren. Ze zeggen dan tegen haar buurman dat ze Lindsay willen verrassen en hij trapt erin. Alle dingen die in het boek gebeuren zie je meestal niet aankomen. Vooral niet dat Georgia en Robbie wat met elkaar krijgen. In het begin van het boek maak je kennis met Georgia. Ze zegt hoe oud ze is, waar ze woont, met wie ze woont en wie haar beste vriendin is. Dan val je plotseling midden in een verhaal. Dit gaat erover dat Jas een leuke jongen heeft gezien bij de groenteboer. Ze moeten er ook naartoe. De rode draad van het boek is eigenlijk dat Georgia Robbie ontzetten leuk vindt. Daaromheen draaien allemaal andere dingen zoals: Lindsay, Feestjes, Tom, Jas, Ouders, Zusje, Tijger. De naam van het boek is makkelijk uit te leggen. Tijger: de kat van Georgia, Tanga’s:de tanga van Lindsay, Tongzoenen: Georgia gaat op zoenles. Het is een ontzettend leuk boek, en iedereen van de leeftijd 14 t/m 16 moet het boek een keer gelezen hebben.

G De auteur
Louise Rennison is geboren in 1952 in het plaatsje Leeds in Engeland. Ze heeft de toneelopleiding in Brighton gevolgd. Louise heeft veel verschillend werk gedaan. Ze heeft namelijk gewerkt of werkt nu nog steeds als: stand-up comédienne, journaliste, columniste, tv- en radiopresentatrice en natuurlijk als schrijfster. Ze woont op het moment in Brighton met haar vriend John. Het eerste boek dat zij heeft uitgegeven was Angus, Tongs and Full-Frontal Kissing(Tijger, Tanga’s en Tongzoenen). Louise heeft ook het script van de film Spice Girls The Movie geschreven. Louise deed vroeger dezelfde dingen als Georgia in het boek doet. Ze lijken dus erg veel op elkaar. Veel van de boeken van Louise zijn gebaseerd op haar eigen jeugd in Leeds.
Dit zijn alle boeken die Louise heeft uitgebracht in een serie:
- 1999 Tijgers, tanga´s en tongzoenen (Gottmer)
- 2001 Kiwi´s, kanjers en giga-onderbroeken (Gottmer)
- 2002 Neefjes, nymfo´s en noenga-noenga´s (Gottmer)
- 2002 Dansen in je niksie (Gottmer)
- 2005 Scooters, sukkels en seksgoden (Gottmer)
- 2006 Op zoek naar Masimo (Gottmer)
Deze boeken hebben allemaal het Thema volwassen worden en Verliefd zijn. Het verband tussen het boek dat ik heb gelezen en de andere werken van Louise Rennison is dat het allemaal vervolgen op elkaar zijn en dat ze allemaal hetzelfde thema hebben.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Angus, thongs and full-frontal snogging door Louise Rennison"