Angels & Demons door Dan Brown

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover Angels & Demons
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1014 woorden
  • 23 januari 2008
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
8 keer beoordeeld

Boekcover Angels & Demons
Shadow
Angels & Demons door Dan Brown
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Dan Brown, Het Bernini mysterie. Uitgeverij Luitingh, Amsterdam, 2003.

Korte inhoud:
Professor Robert Langdon wordt ’s nachts door de directeur van CERN gebeld: er is in een van de huizen van zijn collega’s een lijk gevonden. Hij vraagt of Langdon wil komen kijken. Langdon snapt er niets van, tot hij een fax ontvangt met een foto van het lijk. Eenmaal in Zwitserland aangekomen, schrikt hij omdat het lijk is gebrandmerkt: op de borst staat illuminati gebrand in een symmetrie! De moordenaar zat achter een uitvinding van de vermoorde wetenschapper en zijn dochter Vittoria aan: zij hadden zelf materie en antimaterie gecreëerd. De moordenaar heeft de antimaterie bemachtigd en ergens in Vaticaanstad geplaatst. Professor Langdon en Vittoria gaan naar Vaticaanstad om de antimaterie op tijd te vinden. Eenmaal in Vaticaanstad ontmoeten ze de camerlego, hij krijgt van de moordenaar van de Illuminatie te horen dat de vier van zijn kardinalen, die tot paus gekozen konden worden, ontvoerd waren en op allemaal vreselijke manieren vermoord zullen worden door de Illuminatie. Omdat de moordenaar de enige is die weet waar de antimaterie is gaan Robert en Vittoria achter hem. Om hem te kunnen vinden moeten ze het pad der verlichting vinden en volgen. Zullen ze het op tijd halen?

Uitleg korte inhoud:
CERN: (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) een wetenschappelijk instituut waar onderzoek word gedaan naar materie.

Illuminatie: dat is een eeuwen oude sekte die bestaat/ bestond uit wetenschappers die zich tegen het geloof keerden.
Antimaterie: antimaterie is een stof die alles wat van materie is vernietigt als het er mee in aanraking komt, en aangezien alles op aarde van materie is, is dat nogal een probleem. De antimaterie wordt bij CERN zwevend op zijn plek gehouden door een magnetisch veld. Zodra de cilinder waar het antimaterie in wordt gehouden wordt losgekoppeld van de magneten heeft het een batterij van 24 uur, als de cilinder dan nog niet terug is, valt de materie en zal dat zo’n kracht vrijmaken dat er 800 meter van de aarde weggevaagd kan worden.
Camerlego: de hulp van de paus. Op het moment dat er een paus overlijdt neemt deze persoon tijdelijk de paus zijn taken over totdat er een nieuwe paus gekozen is.
Symmetrie: een bepaalde manier van bijvoorbeeld een woord schrijven dat je het ook op de kop kan lezen.
Pad der verlichting: het pad dat leidt naar de kerk der verlichting en dus naar de schuilplaats van de illuminatie. Het is 400 jaar geleden gemaakt.

Personages:
Robert Langdon:een professor van 45 jaar die les geeft in religieuze symboliek, aan de Harvard University. In het begin van het verhaal is Robert Langdon een man die lijdt aan een midlife crisis. Hij heeft het gevoel dat zijn jonge geest vast zit in een oud lichaam. Van nature is hij een zorgzaam type want op het moment dat Vittoria instort is Robert de eerste die te hulp schiet. In de loop van het verhaal wordt de band tussen Robert en Vittoria hechter. Door alle spanning verandert hij van een watje in een macho. In het hele boek laat hij zich leiden door zijn nieuwsgierigheid.
Vittoria Vetra: een wetenschapster die samen met Robert Langdon naar Vaticaanstad gaat om de antimaterie te vinden. Vittoria heeft een kalme persoonlijkheid. Meerdere keren in het boek probeert ze zichzelf door yoga oefeningen te kalmeren. In het begin van het boek is ze heel verward vanwege alles wat er is gebeurd met haar vader en de antimaterie. Zij voelt zich aangetrokken tot de hulpvaardige Amerikaan (Robert). In de loop van het verhaal laat Vittoria zich leiden door haar gevoel. Ze wil er alles aan doen om de moordenaar te pakken en speelt daarom zelfs met haar eigen leven.

Tijd en plaats:
Het verhaal begint in Boston, Amerika in het huis van Robert Langdon. Het huis van Robert wordt altijd beschreven als een museum door zijn collega’s.

Robert vliegt naar het CERN in Genève, een goed beveiligd gebied dat vergeleken word met een campus van een universiteit. Het lab van Vittoria’s vader is wit en een rotzooi, ‘Alles ziet eruit zoals mijn vader het altijd achterlaat. Geordende chaos,’zei Vittoria.
Daarna speelt alles zich af in Vaticaanstad. Robert zoekt in het archief naar antwoorden over het pad der verlichting. Daar zoeken de Zwitserse gardisten naar de antimaterie.
Het verhaal eindigt in Rome. Robert en Vittoria zoeken naar de 4 kardinalen en de kerk der verlichting.
Het verhaal speelt zich af binnen 24 uur.

Fotocollage:
Hier beneden staat een plaatje van een 1 dollar(moet je even zelf zetten). In het boek word uitgelegd dat er op het briefje van de 1 dollar een teken staat van de illuminatie. “hij stak zijn hand in zijn broekzak en haalde er wat geld uit. Hij vond een biljet van 1 dollar. ‘ik raakte gefascineerd door de sekte toen ik erachter kwam dat het Amerikaanse geld bezaaid is met Illuminatie-symbolen” er staat namelijk op de achterkant van het briefje een zegel van een piramide. “De piramide. Weet je wat piramides met de geschiedenis van de Verenigde Staten te maken hebben?’ Vittoria haalde haar schouders op. ‘precies, zie Langdon. Helemaal niets.” De piramide is een symbool dat staat voor een convergentie naar boven, naar de ultieme bron van verlichting. “Het is over de hele wereld het symbool dat vrijmetselaarsloges aangeeft.’ ‘is het een vrijmetselaarssymbool?’ ‘eigenlijk niet, nee het is van de Illuminati.”

Mening:
Ik vind het een heel goed boek. Ook heb ik de da Vinci code gelezen, en die vond ik ook erg goed. Toch vind ik dat in dit boek Robert Langdon toch meer mee gaat naar het Vaticaan vanwege zijn eigen nieuwsgierigheid. Terwijl in de da Vinci code hij min of meer gedwongen wordt. Ook vind ik dat dit boek een bepaalde manier van schrijven heeft die me wel bevalt. Dan Brown schrijft het boek op een manier die er voor zorgt dat je het nooit saai zal vinden. Het is echt een boek voor mensen die zelf erg nieuwsgierig zijn naar de waarheid. Ondanks het feit dat het boek 460 bladzijdes heeft blijft het vanaf het begin tot het einde spannend.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Angels & Demons door Dan Brown"