Alle verhalen door Roald Dahl

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Alle verhalen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas aso | 404 woorden
  • 15 augustus 2011
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 7
17 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1998
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Alle verhalen
Shadow
Alle verhalen door Roald Dahl
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

De Fijnproever (uit Alle Verhalen)
Er is een diner aan de gang bij Mike Schoffield thuis. Hij heeft Richard Pratt, een zeer goede wijnkenner uitgenodigd zoals hij wel vaker doet. Bij elke gelegenheid houden ze een weddenschap. Pratt meent altijd de naam en het jaar te kennen dat geserveerd wordt. Wanneer hij dit juist heeft wint hij de weddenschap en krijgt hij een kist van deze wijn, maar bij het laatste diner liep een behoorlijk fout. De inzet van de weddenschap was deze keer niet gewoon een kist wijn, maar Louise, de dochter van Mike Schoffield. In het geval dat Pratt de wijn niet herkende kreeg Mike zijn 2 huizen. Een zeer hoge inzet dus. Schoffield lijkt zeer zeker van zijn stuk, want hij denkt dat Pratt hem nooit zal herkennen, want de wijn is afkomstig van een zeer kleine wijngaard. Tegen al zijn verwachtingen in kan Pratt toch de naam en het jaar van de wijn zeggen, waarna Mike zeer angstig wordt. Gelukkig voor Mike moet hij zijn dochter niet afstaan, want Pratt wordt ontmaskerd. De serveerster van Schoffield heeft de bril van Pratt teruggevonden in de werkkamer van Mike, waar hij de beruchte wijn heeft laten staan.

De weddenschap staat in dit verhaal centraal en is op zijn zachtst uitgedrukt erg spannend. Er zijn een aantal manieren waarmee de spanning in de weddenschap opgebouwd wordt. Een belangrijk element is dat er enorm veel op het spel staat. Als Mike verliest moet hij zijn dochter afstaan aan Pratt en dat zou ze hem nooit vergeven. Een andere factor is de kennis van Pratt. Hij kent enorm veel af van wijnen, waardoor je begint te vrezen dat hij de juiste naam gaat weten. Er is ook sprake van retardering in dit verhaal. Pratt wacht zeer lang om zijn antwoord bekend te maken en is voorturend aan het elimineren. Hierdoor duurt het erg lang en wordt de spanning opgedreven. Daarnaast komt Pratt ook heel zelfzeker en overtuigend over. Het lijkt precies of hij al weet dat hij deze zaak gewonnen heeft. Daardoor denk je als lezer dat hij het gaat weten en dat Mike zijn dochter dus zal moeten afstaan. Bovendien heb je ook nog de moeder en dochter die zeer bang worden. Tenslotte wil Mike het etiket van de wijn niet laten zien wanneer Pratt zijn antwoord heeft gegeven. Op die manier ben je 100% zeker dat Pratt gewonnen heeft en bereikt de spanning zijn hoogtepunt.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.