Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Titel: Across the barricades

Ondertitel: ??

Schrijver: Joan Lingard

Uitgever: Heinema Educational Books Ltd

Jaar van uitgave: 1972Waar speelt het verhaal zich af: Het verhaal speelt zich af in Engeland in Belfast. Op blz 12 staat: “Our Sadie knows the half of Belfast”Wanneer speelt het verhaal zich af en in hoeveel tijd: Er wordt niet heel duidelijk een tijd aangegeven van wanneer het zich afspeelt maar ik denk in de tijd dat de Katholieke en protestanten nog tegenover elkaar stonden. Nu is dat niet meer zo dus het was waarschijnlijk vroeger. Hoeveel tijd er voorbij gaat wordt ook niet echt duidelijk aangegeven maar ik denk 2/3 weken ofzo.Verklaar de titel: Ik denk dat ze met Across the barricades bedoelen dat de katholieken en protestanten allebei aan een andere kant staan. Sadie en Kevin staan dus allebei aan een andere kant van een muur.Blz. 6: “They had started as enemies, had even fought with stones and fists; then for a while they had been friends but eventually had driften apart because of the difficulties of meeting.”

Daar staat dus dat ze eerst vijanden waren, toen werden ze vrienden maar toen moesten ze weer uit elkaar door hun verschillen van geloof.Thema: Het thema is liefde. Sadie en Kevin houden van elkaar en blijven dat doen ook al mag dat niet van hun ouders. Er zit ook wel wat misdaad in maar het hoofdthema is liefde.Motieven: Strijd, er is een strijd tussen de beide geloven.

Dood, er wordt gevochten en daarbij vallen doden en dat alleen doordat de geloven verschillend zijn.Karakter ontwikkeling van de hoofdpersoon: Ik doe het stukje dat Sadie Kevin weer ziet voor het eerst:

”Sadie, Sadie”! Ik keek rond maar ik zag niet meteen wie me riep. Dan zie ik het.

Het is Kevin. Ik heb je lang niet gezien, zo’n 3 jaar niet, zeg ik.

“Ja”, zegt Kevin, “het is leuk om je weer eens te zien”.We gaan wat drinken in een cafeetje. We lopen naar de bar maar praten niet. Dan vraag ik hoe het met Brede gaat en Kevin vraagt tegelijkertijd hoe het met Tommy gaat. We moeten hard lachen.

We praten wat verder over ons werk. Na een tijdje gaan we samen wat eten. Dan komen we Linda tegen. Ze wil dat ik Kevin aan haar voorstel maar dat doe ik lekker niet. Ik haat Linda. Kevin zegt dat Linda alles kan gaan verklappen nu, maar ik zeg: laat haar lekker. Dan stappen we samen de bus in. We kijken elkaar aan en moeten lachen. Ik weet gewoon dat het weer precies is zoals vroeger. Ik houd van hem, maar het mag niet.

Mijn ouders weten er nu van en ze staan het niet toe dat we bij elkaar zijn. Er zijn veel ruzie’s gekomen door onze relatie. Veel gevechten. We besloten elkaar een tijdje niet te zien, maar dat kan ik niet volhouden. Ik hou zoveel van hem, ik wil met hem verder. Mijn liefde is zo groot, dat het me niks uitmaakt wat de anderen van hem vinden. Ik ga met hem mee.Ik heb de opdracht gekozen of ik een leerling dit boek aanraadt: Ik raad dit boekje niet aan. Het is dan wel niveau 1 maar toch vind ik het redelijk moeilijk. Het is moeilijk te onthouden welke personen katholiek zijn en welke protestant. Zo is het boek soms onduidelijk. Ik vind het thema ook niet zo leuk. Liefde wel, maar de misdaad die daarvoor nodig is vind ik niet nodig. Het is ook best een dik boekje, 160 blz. Je moet eigenlijk niet een weekje ertussen laten zitten met het lezen, want dan ben je alweer vergeten waar het overgaat en moet je het weer stukjes terug gaan vinden.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.