Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Het verhaalHet verhaal speelt zich af in Engeland in Belfast. Als je daar niet op tijd thuis bent, maakt je familie zich altijd heel erg ongerust, want de Katholieken en de Protestanten hebben erge ruzie met elkaar.

Wanneer Sadie Jackson op een avond niet op tijd thuis is maakt de familie zich dus erge zorgen. De vriendin van sadies’ broer is wel bij hun thuis en zegt dat zij Sadie heeft gezien met Kevin, een Katholiek. De moeder krijgt bijna een hartaanval, want zij zijn Protestanten en een protestant mag niet met een Katholiek omgaan, ze kunnen anders allebei vermoord worden. De katholieken en Protestanten leven dan ook helemaal gescheiden van elkaar.

Toen Sadie thuis kwam brak de hel thuis los en haar vader verbood haar om met Kevin op te trekken.Bij Kevin thuis wist niemand van iets, maar hij vertelde het toch tegen zijn zus Brede, die nooit iets doorverteld.

Brian, een vriend van Kevin, laat hem een doos zien die onder zijn bed staat, waar een geweer inzit. Brian verteld tegen Kevin dat hij bij de rebellen gaat. Brian vraagt Kevin of hij ook meegaat, maar hij weigert omdat hij dus zelf met een Protestantse vriendin heeft.

Kevin en Sadie zijn samen uitgeweest en werden opgepikt door de oom van Kevin. De auto begaf het onderweg en Kevin bracht Sadie naar huis. Onderweg komen ze de vader en de broer van Sadie tegen. De vader wil dan met Kevin vechten maar Sadie houdt hem tegen.

Brede gaat op zoek naar Sadie om haar te vertellen dat ze Kevin beter niet meer kan zien, want hij was de vorige dag in elkaar geslage door Brian en 2 andere jongens, omdat hij met Sadie omging. Sadie was net ontslagen dus wist Brede dat ze thuis was.

Sadie kwam toch opdagen bij de afspraak met Kevin en toen ontmoette ze Mr. Blake.

Mr. Blake was een oude leraar van Sadie en had hen opgepikt, want Kevin was er nog zo slecht aan toe en Mr. Blake vond dat hij niet alleen naar huis kon gaan.

Kevin en Sadie spreken af om elkaar nog voor de laatste keer te zien bij de Mr. Blake thuis.

Die avond werd de winkel van Mrs. McConkey opgeblazen en zij komt hierbij ook om het leven. Helemaal niemand wist waarom, maar waarschijnlijk was het een aanval van de IRA.

De vriendin van Tommy, Linda, verteld alles aan de vader en moeder van Sadie, inclusief dat Sadie ontslagen was, want dat wisten ze nog niet. Maar Sadie had inmiddels al een nieuwe baan. Ze maakte de villa van Mr. Blake schoon. Ook mocht ze op de kinderen van de buurvrouw van Mr. Blake passen. Deze vrouw is met een Katholiek getrouwd, terwijl ze zelf Protestants is en dit interesseerde Sadie wel, ze had immers verkering met een Katholieke jongen. De ouders van Sadie vinden dit niet ze heel erg dat hij met Sadie omging, het is immers geen misdaad bij de kerk als je met een protestant gaat of andersom.Katy, een oude vriendin van Kevin vroeg aan hem of hij nog iets voor haar voelde, maar hij moest haar teleurstellen.Er werden huiszoekingen gedaan door de hele straat door de IRA. Ze vonden niks, maar een dag later kwamen 3 soldaten en zetten een doos op tafel met daarin het geweer van Brian. Ze dachten dat Kevin er iets mee te maken had, want het lag bij zijn baas in de tuin en hij had de sleutel ervan. Het bleek Katy te zijn die had gezegd dat ze Kevin ermee had zien lopen. Ze wilde dus blijkbaar wraak nemen.

Kevin heeft wraak op Brian genomen, omdat hij het geweer daar had verstopt en omdat Brian hem in elkaar had geslagen samen met 2 andere jongens. Kevin deed nou hetzelfde bij Brian, en sloeg hem in elkaar. En met een bebloed shirt kwam Kevin bij Mr. Blake aan. Se gingen toen maar zomaar ergens heen. Opeens vloog er een band van de auto af, en knalde de auto tegen de muur. In de auto zaten Sadie,Kavin en Mr. Blake. Ze waren niet gewond, maar het bleek wel met opzet gedaan te zijn. Iemand had alle banden van de auto losgedraaid.

Kevin werd toen ook ontslagen door Mr. Kelly, zijn baas, want zijn dochter Kate had tegen hem gezegd dat de doos uit de tuin van hem was. Een paar dagen werd hij weer aangenomen, omdat Mr. Kelly toch niet kon geloven dat hij zoiets zou doen en hij miste hem ook heel erg. Mr. Blake werd vermoord door een brandbom in zijn huis. Niemand weet waarom. De volgende dag vertrekt Kevin naar Liverpool. Hij kwam onderweg Sadie tegen en vroeg haar of ze hem gedag kwam zeggen, maar dat wou Sadie niet. Sadie wou met hem mee, en Kevin gaf haar toestemming. Samen vertrekken ze naar Liverpool.Mijn meningIk vind het boek niet zo veel aan, want het interesseert mij gewoon niet.

Het onderwerp van het verhaal, de tegenstelling Katholiek – Protestanten vind ik erg ouderwets, het boek is ook wel heel oud, maar dan vind ik dat nog. En ik zou dat boek nooit uit mijn eigen gaan lezen.

Ik vond het boek ook veel te lang, en er hadden best plaatjes in mogen staan, dat maakt het wat vrolijker. Kortom: ik vind het boek saai.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

er staat dat Kevin de baan terug neemt dit doet hij niet. en ze gaan niet naar liverpool maar naar New York.

10 jaar geleden

M.

M.

THNX!!!
k snapte echt helemaal niets van het boekje!
whahah!
dit had ik echt nodig!
ik ben het ook helemaal eens met je mening!
idd heeeeeeeel saai en ook langdradig....zon zonder plaatjes!
maare idd hhhheeeel erg bedankt!
xxxx
Maaike

16 jaar geleden

J.

J.

haaj eev...

ik wil je supah bedanken...ik had dat boek nodug voor n boekverslag...en k had gin sin om te lzn!!! :P:P

kuwsjuhh mii.

15 jaar geleden

;.

;.

Net wat ik nodig had:D

15 jaar geleden

H.

H.

wat een goed verslag hoor heb er veel aan gehad maar je had wel meer kunmnen vertellen over de andere personen zoals de broer van sadie en dergelijke. groetjes een vis

12 jaar geleden

D.

D.

Hee eefje,

Misschien weet je wel niet eens meer dat je het boekverslag op scholieren.com hebt gezet, maar ik wil je toch even bedanken.
Ik moet het boek nu zelf ook voor school lezen maar kom er niet echt uit, het is verschrikkelijk saai. Met jou samenvatting erbij hoop ik dat het nog een beetje iets word!
Dankje,

xx Denise

10 jaar geleden

K.

K.

hij gaat niet naar New York of Liverpool, hij gaat naar Londen.

9 jaar geleden

O.

O.

hij gaat niet naar londen, newyork of liverpool, hij gaat naar BARNEVELD

9 jaar geleden

O.

O.

bedaaannnkktttt nogmaals

9 jaar geleden

H.

H.

De problemen in Noord Ierland zijn niet ouderwets. Ze zijn nog zeer actueel, de protestanten en de katholieken leven nog steeds langs elkaar heen.

8 jaar geleden

S.

S.

superbedankt!!!!! khad dit egt nodig. kmoest t morge uithebben en kwas er nog nie aan begonnen....

6 jaar geleden

A.

A.

Er staat niks over de twee groepen die tegen elkaar vochten.......

2 jaar geleden