A year and a day door Monica Furlong

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 812 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 12 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.6
  • 12 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Juniper
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1991
Pagina's
224
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover A year and a day
Shadow
A year and a day door Monica Furlong
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Juniper:
Boekgegevens:
Titel: Juniper
Auteur: Furlong, Monica
Uitgever: Lemniscaat, Rotterdam
Annotatie: Vijfde Druk 1999: Voor het eerst gepubliceerd in London, 1990 bij Victor Gollancz, oorspronkelijke titel: A Year And A Day
Vertaling: Anneke Koning-Corveleijn
Biografie van Monica Furlong:
Monica Furlong, een schrijfster van boeken met een prachtige fantasie, werd geboren op 17 januari 1930 in een het engelse plaatsje Harrow.
Ze verhuisde kort na haar geboorte naar London waar ze dan op opgroeide, het kleine meisje groeide op en ging filosofie en theologie studeren. Ze werkte bij BBC als journaliste, waar ze later producente werd. De schrijf kunst beviel haar en deed poging tot het schrijven van een boek voor volwassenen. Dat was meteen raak, in 1971 publiceerde ze haar eerste boek. Waarna ze in 1978 zich volledig in het vak stort, in een moeilijke periode raakte Monica drugsverslaafde en schreef een boek over de diepe dalen, deze was dermate heftig dat hij niet gepubliceerd mocht worden. Ze schreef boeken over de meest uiteenlopende onderwerpen, biografieën en boeken over filosofie, spiritualiteit en feminisme. Schrijven deed haar goed en ze bracht ook twee kinderboeken uit, hoewel de verhalen zich opvolgen is het “ begin “ later uitgekomen. Monica Furlong is nog niet zo lang geleden gestorven, op 14 januari 2003.

Juniper verslag:
Ninnoc, de dochter van de koning van Cornwall, koning Marc, wordt ter afronding van haar opvoeding naar een “ doran “ gestuurd, een wijze dame: Euny. Bij Euny wordt Ninnoc of Juniper door een prachtige wijze en hard werken ook doran. Na een jaar en een dag keert Juniper volleert terug naar haar prinsessen leven. De oudere zus van de koning, Meroot heeft er geen vrede mee dat haar broer er met de konings-eer vandoor is gegaan en doet er dan ook alles aan om haar zoon, tevens goede vriend van Juniper, Gamal koning wordt. Meroot vertrekt met Gamal, en trouwt met een machtige tovenaar, de grijze ridder, bepaalt geen vriend van doran’s. Samen ontgeestten ze Gamal en beraden een plan. Juniper en Finbar gingen Gamal redden, ze gingen op beleefdheids bezoek bij Meroot en ontvoerde bij vertrek Gamal. Via een tunnel denken ze te kunnen ontsnappen, maar de machtige tovenaar is hen te slim af en er breekt een duel uit, een gemene en sluwe strijd wordt gevoerd, Juniper die nu volleerde doran is weert de spreuken en wint de strijd. Op de weg naar huis maken ze zich ernstige zorgen om Gamal die steeds zwakker begint te worden, Juniper doet poging om hem te genezen en ook dit lukt, ze is een bijzondere en sterke doran met veel kracht en macht. Eenmaal in Cornwall aangekomen wacht Meroot Gamal op, als Gamal weigert mee terug te gaan ziet Meroot in dat het beter voor hem is als ze hem laat gaan en laat hem dan ook. Ieder van de drie nu goede vrienden gaan hun eigen weg. Gamal zocht de rust in het klooster op, Finbar ging ze zeeën bezeilen en Juniper ging het koninkrijk van haar vader beschermen tegen het al het kwaad en verdriet.
Grootste personages:
De prinses Juniper wordt als prinses behandelt, en heeft het dus erg goed, samen met haar kindermeisje “Erith“, Neefje “Gamal” en uiltje “Maan“. Als ze voor haar opvoeding naar Euny moet is het even wennen aan het harde leven buiten de kasteelsmuren. Gelukkig heeft ze heel at doorzettingsvermogen en is ze geïnteresseerd in wat Euny haar wilt leren en komt met dalen en bergen erdoorheen. En keert terug als volleerde doran, na het redden van haar neefje door het tonen van moed en trouw en het genezen van zijn vloek groeit ze in haar denken en doen, en behoord tot een van de grootste doran’s van het land.
Euny speelt een belangrijke rol in dit verhaal, Euny is een goede lerares voor Ninnoc. Je merkt dat ze veel om Ninnoc geeft en het, hoewel het soms wel zo overkomt, allemaal niet gemeen bedoelt.
Gamal, het neefje van Juniper is erg lief voor haar. Andersom ook, ze zijn goede maatjes. Meroot, de moeder van Gamal maakt hem behoorlijk het leven zuur, maar desondanks houdt hij wel van haar, tot het moment dat hij ontwaakt uit zijn ontgeesting. Hij maakt een grote stap in zijn leven door afstand te doen van zijn moeder en zijn eigen weg te lijden, zoals hij nog nooit echt had kunnen doen.
Eigen mening:
Het is een erg leuk enthousiast geschreven boek, ik kon me goed in de personen verplaatsen omdat ze heel precies en begrijpelijk beschreven zijn. Hoewel het niet echt zou kunnen gebeuren geloof je het verhaal wel. Dat het boek in de ik vorm, vanuit Juniper, geschreven is maakt het ook leuk, het is leuk om te lezen hoe ze denkt. De afloop is vrij open en onvoorspelbaar, want “heksenkind“ sluit erop aan. Dat Gamal genas uit zijn vervloeking door Junipers toedoen vond ik een erg goed stukje, omdat dat wel een beetje bij het “Happy end“ hoorde…

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "A year and a day door Monica Furlong"