A kiss before dying door Ira Levin

Beoordeling 3.4
Foto van een scholier
Boekcover A kiss before dying
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 801 woorden
  • 8 oktober 2011
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 3.4
6 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
een kus voor je sterft
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1953
Pagina's
104
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover A kiss before dying
Shadow

Een kus voor je sterft is de fascinerende geschiedenis van een knappe, in wezen zachtmoedige jongeman die zonder veel inspanningen rijk wil worden. Schatrijk liefst.
Hij heeft een groot talent voor intrige en moord, een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vrouwen en een totaal gebrek aan geweten. Zijn slachtoffers zijn onschuldige, nietsvermoedende jonge vrou…

Een kus voor je sterft is de fascinerende geschiedenis van een knappe, in wezen zachtmoedige jongeman die zonder veel inspanningen rijk wil worden. Schatrijk liefst.
Hij hee…

Een kus voor je sterft is de fascinerende geschiedenis van een knappe, in wezen zachtmoedige jongeman die zonder veel inspanningen rijk wil worden. Schatrijk liefst.
Hij heeft een groot talent voor intrige en moord, een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vrouwen en een totaal gebrek aan geweten. Zijn slachtoffers zijn onschuldige, nietsvermoedende jonge vrouwen, die oprecht van hem houden.
Maar ook hier vindt het recht zijn loop, zij het dan langs geheel onvermoede wegen.

A kiss before dying door Ira Levin
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Inhoudsopgave
Thema Blz. 2
Samenvatting Blz. 2
Personen Blz. 3
Verwerkingsopdrachten Blz. 3, 4, 5

Thema
Het thema van dit boek is hebzucht maar ook liefde en dood. De hebzucht kun je merken omdat hij alles doet voor het geld zoals de moorden. Nou dood komt natuurlijk al kijken bij de moorden en ook omdat Bud later zelfmoord pleegt. Hij gaat een relatie aan met de zussen en hij houdt volgens mij toch een beetje van de drie zussen. Helaas vond hij het geld dan toch belangrijker. En vermoorden hij ze toch.


Samenvatting

Het boek gaat over een jongen (Bud Corliss) die vroeger erg arm is geweest en zijn doel in zijn leven is rijk worden, zonder er maar iets voor hoeven de toen. Dat wil hij voor elkaar krijgen door met een meisje te trouwen die een schatrijke vader heeft. Daar voor heeft hij de familie Kingship voor uitgekozen.
Het boek begint met dat Dorothy Kingship aan Bud verteld dat ze zwanger is van hem. Dorothy in de 2e van de drie Kingship dochters. Je weet dan (nog) niet dat Bud, Bud is. Hij vindt dat de zwangerschap zijn plannen in de weg staan en besluit haar te vermoorden op een manier die zelf moord lijkt.
Ellen is de oudste van de drie dochters. Omdat Bud al zo veel van haar gehoord heeft van Dorothy probeert hij het met haar. Maar de “zelf’-moord van haar zuster zit Ellen niet lekker. Ze vond haar zuster daar helemaal geen typetje voor. Als er dreigt dat ze te veel te weten komt, vermoord Bud haar ook maar, inclusief iemand die haar helpt. Wat Bud echter niet weet is dat nog 1 iemand meer op de hoogte is van Ellens onderzoek, Gordon Gant.
Als hij besluit het met de derde en laatste dochter van de Kingship familie te proberen, Marion, komt Gant er achter hoe het werkelijk in elkaar zit en informeert hier de vader van de drie dochters over, Leo Kingship. Leo wil het eerst niet geloven, net zo min als Marion. Maar Gant weet Leo en Marion toch te overtuigen door nieuw bewijs materiaal. Als de met zijn vieren naar de koperfabriek van Leo gaan, drijven Leo en Gant Bud in het nauw en laten hem bekennen. Dan gebeurt er iets totaal onverwachts, Bud werpt zich in een gloeiend hete bak vol koper vallen en plecht zo zelfmoord. Hij wil liever sterven dat verder te leven zonder dat zijn doel bereikt is.


Personen

De hoofdpersoon is natuurlijk Bud.
Bud is een man die alles over heeft om rijk te worden dat merk je erg goed omdat hij iedereen die hem tegenwerkt uit de weg ruimt. Zoals Dorothy, Ellen en de helper van Ellen.
Verder is Bud een knappe man blz. 9: “they liked him because he was handsome.” En hij veranderd in het verhaal eigenlijk niet want hij blijft vermoorden. Toch geeft hij het op het eind op en springt dan maar in de gloeiend hete bak met koper. Er is dus toch wat in zijn hoofd omgegaan en bedacht “ik spring maar anders komen ze erachter.”
Belangrijke personen.
De drie zussen: Dorothy, Ellen en Marion zijn ook erg belangrijk. Want zij zijn de drie zogenaamde geliefde van Bud. Zij zijn de drie mensen die hij uit de weg moet ruimen voor al het rijkdom. En dus de dochters van de rijke Leo Kingship.

Verwerkingsopdrachten
Ik kies voor de verwerkingsopdrachten nummer 2, 5 en 7.

Nummer 7 eigen mening:
Ik vond het een beetje een saai boek alleen de moord scènes waren wel grappig om te lezen. Ik vond het niet zo moeilijk want in de derde heb ik een Harry potter boek gelezen in het Engels. Het was verder mooi beschreven bijv. in de koperfabriek en hoe hij in de gloeiend hete koper viel.

Nummer 5 is van pain het nummer greed. Dit betekent hebzucht en is dus wat Bud in het verhaal had. Het is niet bepaald de beste muziek maar ik vond hem onder greed op www.songteksten.nl

Destroy Society, Erase your enemy
for trying to break you down
Shut down, Shut up, Give in, Give up
The only thing that exists in their poisoned mind
I'm not gonna take it anymore
This is my life, I wanna have control
I'm gonna make history
As I'm going on a crusade with my `44

Greed feel the greed
Greed taste the greed

He feeds of the other people's misery
The power is his greed
He's trying to play god with your life
But we all can see through
A lot of people have been suffering
And that gives him a kick
Push him against the wall
And let him taste your fist

Greed feel the greed
Greed taste the greed

For how long can a man hold his position
Do anything and still get away with it
What makes him so fucking special
A corrupted man with power as his only friend
Execution is the only justice

Justice.....

Greed feel the greed
Greed taste the greed

Nummer 2: ik ga een nieuwe omslag maken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "A kiss before dying door Ira Levin"