A kiss before dying door Ira Levin

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover A kiss before dying
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2102 woorden
  • 7 juni 2009
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
10 keer beoordeeld

Boekcover A kiss before dying
Shadow

Een kus voor je sterft is de fascinerende geschiedenis van een knappe, in wezen zachtmoedige jongeman die zonder veel inspanningen rijk wil worden. Schatrijk liefst.
Hij heeft een groot talent voor intrige en moord, een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vrouwen en een totaal gebrek aan geweten. Zijn slachtoffers zijn onschuldige, nietsvermoedende jonge vrou…

Een kus voor je sterft is de fascinerende geschiedenis van een knappe, in wezen zachtmoedige jongeman die zonder veel inspanningen rijk wil worden. Schatrijk liefst.
Hij hee…

Een kus voor je sterft is de fascinerende geschiedenis van een knappe, in wezen zachtmoedige jongeman die zonder veel inspanningen rijk wil worden. Schatrijk liefst.
Hij heeft een groot talent voor intrige en moord, een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vrouwen en een totaal gebrek aan geweten. Zijn slachtoffers zijn onschuldige, nietsvermoedende jonge vrouwen, die oprecht van hem houden.
Maar ook hier vindt het recht zijn loop, zij het dan langs geheel onvermoede wegen.

A kiss before dying door Ira Levin
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
- A Kiss before dying
Auteur: Ira Levin

A. Beschrijvingsopdracht
2. Motivatie
Dit boek heb ik gekozen omdat mijn moeder direct toen zij de boekenlijst zag, dat dit een heel leuk boek is. Ik had het grote voordeel dat we dit boek thuis hadden liggen zodat ik niet naar de bibliotheek hoefde. Het boek sprak me erg aan en ben ik maar begonnen met lezen.

3. Samenvatting
Het boek gaat over een jongen (Bud Corliss) die vroeger erg arm is geweest en zijn doel in zijn leven is rijk worden, zonder er maar iets voor hoeven de toen. Dat wil hij voor elkaar krijgen door met een meisje te trouwen die een schatrijke vader heeft. Daar voor heeft hij de familie Kingship voor uitgekozen.
Het boek begint met dat Dorothy Kingship aan Bud verteld dat ze zwanger is van hem. Dorothy in de 2e van de drie Kingship dochters. Je weet dan (nog) niet dat Bud, Bud is. Hij vindt dat de zwangerschap zijn plannen in de weg staan en besluit haar te vermoorden op een manier die zelf moord lijkt.

Ellen is de oudste van de drie dochters. Omdat Bud al zo veel van haar gehoord heeft van Dorothy probeert hij het met haar. Maar de “zelf’-moord van haar zuster zit Ellen niet lekker. Ze vond haar zuster daar helemaal geen typetje voor. Als er dreigt dat ze te veel te weten komt, vermoord Bud haar ook maar, inclusief iemand die haar helpt. Wat Bud echter niet weet is dat nog 1 iemand meer op de hoogte is van Ellens onderzoek, Gordon Gant.
Als hij besluit het met de derde en laatste dochter van de Kingship familie te proberen, Marion, komt Gant er achter hoe de vork werkelijk aan de steel zit en informeert hier de vader van de drie dochters over, Leo Kingship. Leo wil het eerst niet geloven, net zo min als Marion. Maar Gant weet Leo en Marion toch te overtuigen door nieuw bewijs materiaal. Als de met zijn vieren naar de koperfabriek van Leo Kingship gaan, drijven Leo en Gant Bud in het nauw en laten hem bekennen. Dan gebeurt er iets totaal onverwachts, Bud werpt zich in een gloeiend hete bak vol koper vallen en plecht zo zelfmoord. Hij wil liever sterven dat verder te leven zonder dat zijn doel berijkd is.

4. Biografie en Bibliografie
Ira Levin werd op 27 augustus 1929 geboren in New York en hij woont er nog steeds. Als klein kindje wilde Levin al schrijver worden. In New York ging hij Engels en Filosofie studeren en haalde het. Zijn passie voor schrijven is heeft de tijd dat hij in dienst moet overleefd. Levin trouwde met Gabrielle Aronsohn in 1960. Ze kregen drie zonen; Adam, Jared, and Nicholas. In 1968 scheidde Levin van zijn vrouw. Na nog een keer opnieuw getrouwd en weer gescheiden te zijn, woont Ira Levin nu alleen.
Zijn eerste boek was A Kiss Before Dying. Dit boek was meteen een hit en is verspreid over de hele wereld. Dit boek een klassieker geworden in de misdaadliteratuur. Hij was toen 22 jaar oud. Daarna duurde het 14 jaar lang voordat er weer boeken verschenen, maar inde tussentijd schreef Levin toneelstukken. Toen het boek Rosmary’s baby verscheen in 1967 werd dit boek ook erg beroemd, mede vanwege de verfilming.

Andere boeken van hem zijn:
Ø This Perfect Day – 1970
Ø The Stepford Wives – 1972
Ø The Boys from Brazil – 1976
Ø Sliver – 1990
Ø Son of Rosemary – 1997

5. Secundaire literatuur
Ik heb alle informatie van hier boven gevonden op de site: http://www.inejacet.nl/iralevin/auteur.htm
En over de boeken heb ik http://ourworld.compuserve.com/homepages/eric_herni/levin.htm raad gepleegd.

Kopie van het gebruikte deel:
Ira Levin is de zoon van Charles en Beatrice Levin en werd op 27 augustus 1929 geboren in New York. Als vroeg wilde hij schrijver worden. Hij studeerde af aan de universiteit van New York in filosofie en Engels. Daarna moet hij in dienst, ook hier bleef zijn schrijverambitie overeind. In 1960 trouwde hij met Gabrielle Aronsohn. Ze kregen drie zonen; Adam, Jared, and Nicholas. In 1968 scheidde het echtpaar, daarna is Ira Levin nog een keer getrouwd en daarna weer gescheiden. Sinds die tijd woont hij alleen.

Zijn eerste boek was A Kiss Before Dying en dit boek is een klassieker geworden in de misdaadliteratuur. Hij schreef het toen hij 22 jaar oud was. Het verhaal wordt in drie delen verteld vanuit drie verschillende karakters. Hij kreeg lovende recensies in Amerikaanse kranten en een Edgar Allen Poe Award. Het boek registreert de denkwereld van een seriemoordenaar, die tot op het allerlaatste moment, terwijl hij aan één hand boven een vat kokend koper hangt, alles onder controle denkt te hebben. Het boek is een klassieker en is van grote invloed geweest op de huidige misdaadliteratuur. Ook is het volstrekt niet gedateerd.

Daarna duurde het 14 jaar voordat er een nieuw boek verscheen. In de tussentijd schreef Levin theaterstukken

Toen verscheen Rosmary’s baby in 1967. Ook dit boek is erg beroemd geworden, mede vanwege de verfilming met in de hoofdrol Mia Farrow

6. Korte persoonlijke reactie
Ik vond het boek heel spannend en onverwachts. Ik had bijvoorbeeld nooit verwacht dat het huidige vriendje van Ellen de moordenaar van Dorothy was. Ook vond ik de hoofdpersoon heel intrigerend. Hij boeide me heel erg op de manier waar op hij alle moorden met gemak pleegde zonder maar een spoortje angst of medeleven te voelen. Sterker nog, hij voelde juist triomf. Ik vond het dus een heel leuk boek.

B. Verdiepingsopdracht
1. De theorie
Personages kan je op 3 manieren leren kennen:
1. door wat ze zeggen, denken en doen
2. door wat andere personages over ze zeggen & denken
3. door wat de schrijver over de personages zegt en denkt
De hoofdpersoon leer je in het 1ste deel van het boek (het boek is verdeelt in 3 delen. Het 1e deel gaat over Dorothy, 2e over Ellen en de 3e over Marion + ontmaskering) bijna volledig kennen. Dat gebeurt door wat de schrijver over zijn geschiedenis zegt en over zijn huidige leven. Maar ook door wat hij zelf denkt, doet en zegt. Je leert hem niet “echt” kennen door wat andere personen over hem denken; hij doet namelijk anders dan hij is en hij verbergt zijn ware ik. In de rest van het boek wordt alleen zijn huichelachtige kant extra benadrukt.
Dorothy leer je kennen door wat Bud en Ellen over haar denken. In het 1e deel van het boek is dat niet veel, maar ik het 2e deel van het boek schrijft Ellen een brief aan Bud waarin precies het karakter van Dorethy in staat beschreven. De schrijven verteld niets over Dorothy en je hoort haar ook nooit denken. Alles wat ze zegt versterkt alleen maar wat de andere personages hebben gedacht.

Ellen leer je door haar doen en denken goed kennen. Je komt al een aantal dingen over haar te weten die Dorothy over haar heeft gezegd, maar door de dingen die ze doet kom je er achter dat ze sterk in haar schoenen staat.
Marion leer je kennen door dat Bud een “studie” over haar heeft gedaan. Voordat hij naar haar toen gaat had hij al haar eigenschappen opgeschreven die via Dorothy en Ellen destijds heeft verkregen. Voorde rest merk je door hij eigen denken en doen niet veel verschillen.
Leo is de vader van Dorothy, Ellen en Marion. In het deel van Dorothy kom je al veel over hem te weten, omdat Dorothy en Bud het veel over hem hebben. De schrijver vertel niets over hem, maar in het deel van Marion kom je meer over hem te weten via hem zelf.
Gant leer je pas kennen in het 2e deel. Op het moment dat Ellen hem leert kennen, blijft hij een beetje vaak en kom je alleen oppervlakkig wat te weten. In het 3e deel heeft hij helemaal een eigen rol. Daar in kom je veel over hem te weten, via zijn eigen denken en doen.

2. Wie zijn de Personages?
Hoofdrolspeler: Bud Corliss
Belangrijke bijfiguren: 1. Dorothy Kingship
2. Ellen Kingship
3. Gordon Gant
4. Marion Kingship
5. Leo Kingship

3. Uiterlijk en Karakter
Bud:

-Blond haar een blauwe ogen, een echte Germaan dus. Daar had Dorothy namelijk een zwak voor.
- Bud heeft een gebrek aan geweten. Hij doet alles om zijn doel waarheid te later worden. Hij heeft er dat in totaal ook 2 moorden voor gepleegd. Hij moet ook goed kunnen toneel spelen, want anders had iedereen hem al lang door. Hij is ook heel slim, hij weet precies wat hij moet doen en hij is zeker en trots op zich zelf.

Dorothy:
- Volgens mij wordt het uiterlijk van Dorothy niet beschreven. Maar er staat me iets bij dat ze bruin haar had, want dat hebben alle Kinghip dochters en dat het een leuk meisje is om te zien.

- Dorothy is wanhopig op zoek naar betrouwbaar hij en iemand die voor haar zorgt. Een soort vaderfiguur. Haar vader is in haar ogen namelijk nooit een vader voor haar geweest. Voor de rest is het een meisje wat niet om aandacht vraagt. Vrienden heeft ze ook niet echt. Ze is makkelijk in de omgang, al weet ze nog niet helemaal wat ze wil. Erg aardig maar dus ook nog een beetje onzeker.

Ellen:
-Bruin haar, bruine ogen en zeker niet lelijk. Voor de rest staat er bij haar ook niet veel over het uiterlijk.
- Ellen is zeker van zich zelf, weet wat ze wil en heeft ook de nodige wantrouwigheid naar andere mensen. Ze vertrouwt niet iedereen zo maar, zo als Dorothy dat wel deed. Ellen is ook impulsief, als ze iets wil doet ze het dat, ook al gaat het wat op een onbeholpen manier. Voorde rest voelt Ellen zich snel aansprakelijk voor dingen, zo als ook de zogenaamde zelfmoord van haar zuster.

Marion:
- Zij is de knapste van de drie als ze wat aan haar uiterlijk zou doen: diepe bruine ogen, mooi haar, lange benen en een maatje waar je U tegen zegt.
- Marion is in de loop van jaren erg verbittert. Dat komt omdat haar 2 oudere zusters haar in de steek hebben gelaten en omdat haar vader zich niet als een vader gedroeg. Ze is erg op zich zelf gericht en vind het moeilijk om zich aan andere mensen bloot te geven.

Leo:
- Oude man, met een slecht maag. Ik gok dat hij ook bruine ogen heeft en onder tussen kaal is, maar dat staat nergens in het boek.

Meneer Kingship:
- Is een verbitterde man. Hij is te zuinig op zijn dochters en heeft ze daarom vroeger alles verboden, omdat hij bang was dat het mis zou gaan.

Gant:
- Ook een Germaans tiepe: blond haar, blauwe ogen en een atletisch lichaam.
- Gant is een persoon wie je kan vertrouwen en wie altijd voor je klaar wil staan. Ook wil hij alles zeker weten. Meer weet je niet echt over hem.

4. Doel van de Hoofdpersoon
Het doel van Bud is dat hij rijk wil worden zonder er iets voor hoeven doen.


5. Problemen en Oplossing
Als oplossing daar voor heeft hij gekozen dat hij met een rijk meisje moet trouwen en het liefst met een vader die niet lang meer leeft.
De problemen die hij tegen komt is dat Dorothy al zwanger wordt voor dat Bud haar vader heeft ontmoet. Omdat hij zo’n verbittert man is, weet Bud zeker dat hij later niet geld van hem krijgt. Dan besluit hij om Dorothy te vermoorden.
Na Dorothy probeert hij het met Ellen, alles lijkt goed te gaan tot dat Ellen op onderzoek gaat om uit te zoeken of Dorothy wel echt zelfmoord heeft gepleegd. Op het moment dat ze er bijna achter komt wie Dorothy heeft vermoord, vermoord Bud haar, samen met een jongen die haar het adres van het vriendje van Dorothy na hem wou geven (het adres van de oude hospita van Bud).
Dan gaat hij naar Marion. Alles gaat goed en ze zijn verlooft, maar dat komt Gordon Gant achter alles. Hij en de vader van Marion willen hem een bekentenis afdwingen, maar dan werpt Bud zich van de loopbrug inde koperfabriek waar ze opdat moment zijn. Hij pleegt zelfmoord omdat hij de vernedering van zijn mislukte plan niet onder ogen zien. Zijn doel wordt dus niet bereikt.

6. Onderwerpen van Ira Levin
De boeken die Ira Levin tot nu toe heeft geschreven zijn allemaal Trillers. De meeste zijn met complimenten ontvangen, de laatste 2 met iets minder overtuiging.

7. Evaluatie
Ik vond het niet heel moeilijk om te maken, al weet ik bij sommige dingen niet alles zeker meer. Wat ik wel dom vind van me zelf ik dat ik vergeten ben briefjes er tussen te stoppen waar alle personages goed beschreven staan, dat had een hoop zoek werk gescheeld.
Ik hoop dat ik de opdracht naar behoren heb gemaakt!


REACTIES

..

..

heeeel veeeel spellingsfouten!

13 jaar geleden

..

..

Leo is toch Meneer Kingship? Leo Kingship is toch de vader van die drie dochters?

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "A kiss before dying door Ira Levin"