Wir Kinder vom Bahnhof Zoo door Christiane F.

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1284 woorden
  • 12 juni 2007
  • 8 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.6
  • 8 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Verslag van een junkie
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1978
Pagina's
324
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Duits
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Wir Kinder vom Bahnhof Zoo
Shadow

De Berlijnse Christiane F. gebruikt op haar dertiende voor het eerst heroïne. Ze raakt verslaafd, gaat 's ochtends gewoon naar school en tippelt 's middags op metrostation Zoo en op straat om aan geld voor drugs te komen.

Christianes moeder merkt twee jaar lang niets van haar dochters dubbelleven. En als ze Christianes verslaving ontdekt is het al…

De Berlijnse Christiane F. gebruikt op haar dertiende voor het eerst heroïne. Ze raakt verslaafd, gaat 's ochtends gewoon naar school en tippelt 's middags op met…

De Berlijnse Christiane F. gebruikt op haar dertiende voor het eerst heroïne. Ze raakt verslaafd, gaat 's ochtends gewoon naar school en tippelt 's middags op metrostation Zoo en op straat om aan geld voor drugs te komen.

Christianes moeder merkt twee jaar lang niets van haar dochters dubbelleven. En als ze Christianes verslaving ontdekt is het al bijna te laat. Kan Christiane zich nog ontworstelen aan haar uitzichtloze situatie?

Het verhaal van Christiane werd opgetekend door twee journalisten. Christiane gaf toestemming er een boek van te maken. Een schrijnend en ontroerend portret van een jonge junk.

Wir Kinder vom Bahnhof Zoo door Christiane F.
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
1. Samenvatting
Wir Kinder vom Bahnhof Zoo

Op zesjarige leeftijd verhuist Christiane met haar ouders en zusje van een klein, rustig dorpje naar een drukke wijk in Berlijn. Haar ouders willen daar een eigen bedrijf opstarten. Als dat niet wil lukken, verhuizen ze naar een flatgebouw in Gropiusstadt, ook in Berlijn. Voor de kinderen is daar niet veel te doen, veel dingen zijn verboden, dus ze gaan automatisch de verboden dingen doen. Op haar achtste begint Christiane al te roken en al snel begint ze ook te stelen.
Thuis gaat het slecht, haar vader slaat haar en haar zusje omdat hij aan de drank is, hun moeder besluit dan hun vader te verlaten. Ze trekt bij haar vriend Klaus in. Na een tijdje gaan ook Christiane en haar zusje daar wonen. Maar ze hebben vaak ruzie met Klaus dus gaat het zusje van Christiane weer terug naar hun vader. Christiane blijft alleen over en heeft veel vrijheid.

Op school heeft Christiane (inmiddels twaalf jaar oud) niet veel vrienden, maar ze wil graag bevriend raken met het populairste meisje van de klas, dat is Kessi. Ze gaat zich net zo als haar gedragen.
Dan worden ze uiteindelijk vriendinnen. Kessi neemt Christiane mee naar het ‘Haus der Mitte’ daar komt de jeugd van die wijk samen. Christiane begint daar met veel te roken en drinken. Ook rookt ze voor het eerst hasj. Dat gaat ze daar vaker doen en ze begint ook pillen zoals valium en LSD te slikken. Ze spijbelt veel op school. Thuis gaat het niet zo goed, haar moeder heeft geen idee wat Christiane allemaal uitspookt. Christiane ziet haar groep vrienden als haar familie.
Dan gaat ze met Kessi en andere naar een disco die heel gaaf schijnt te zijn, de Sound. Daar is alles op gebied van drugs verkrijgbaar. Ze gaan daar stiekem naartoe. Maar Kessi wordt betrapt en mag er niet meer heen. Christiane ontmoet dan een nieuwe groep waar ze zich bij aansluit. Ze wordt verliefd op Atze. Maar hij is niet verliefd op haar. Leden van de nieuwe groep beginnen heroïne te gebruiken en na een concert van David Bowie gebruikt Christiane ook voor het eerst heroïne. Ze wordt verliefd op een andere jongen uit de groep, Detlef (16). Samen met hem zoekt ze geld voor heroïne. Ze gebruikt steeds meer en begint nu ook heroïne te spuiten in plaats van alleen heroïne te snuiven. Dan gaat ze een paar weken naar haar oma en daar denkt ze niet aan drugs en ook niet aan Detlef. Die weken blijft ze clean. Maar als ze weer in de Sound komt begint ze weer met de drugs. Op een schoolreisje krijgt ze geelzucht en beland in het ziekenhuis, ze blijft dan een paar weken clean. Als ze weer beter is begint ze weer aan de heroïne. Ze komt veel op Bahnhof Zoo, daar komen Detlef en zijn vrienden Bernd en Axel aan hun geld voor heroïne. Ze tippelen voor hun geld. Als Christiane ook op een dag heroïne nodig heeft maar ze heeft geen geld gaat ze ook tippelen.
Inmiddels zijn Babsi en Stella goede vriendinnen van Christiane geworden en horen ze bij de Bahnhof Zoo groep. Dan komt de moeder van Christiane erachter dat ze drugs gebruikt en besluit ze Christiane en Detlef te helpen afkicken. Het is zwaar maar het lukt. Maar niet voor lang, zo gauw ze weer op Bahnhof Zoo zijn, beginnen ze weer te spuiten. Christiane wordt ook opgepakt door de politie maar wordt als snel weer vrijgelaten.
Dan besluit Christiane dat ze tocht echt van de drugs af wil en ze sluit zich aan bij een sekte, Narkonon. Ze moet daar allerlei vreemde sessies doorstaan. Een keer ontsnapt ze, spuit ze wat drugs en gaat weer terug. Dat gebeurt nog een paar keer. Als Christiane vindt dat ze het bij Narkonon goed heeft, komt haar vader haar halen, hij wil haar in huis nemen en goed voor haar zorgen. Christiane doet klusjes maar ze gaat toch weer aan de drugs. Als haar vader daarachter komt kickt ze samen met Stella bij hem af. Maar dit houdt ze ook niet lang vol en ze gaat weer aan de drugs.
Christiane ziet in de krant dat Babsi dood is gegaan, nu kan het Christiane allemaal niets meer schelen ze gaat helemaal los. Maar als Stella en Detlef opgepakt worden en de gevangenis in moeten besluit ze dat ze toch echt moet stoppen met de drugs. Ze gaat naar een afkickkliniek: Bonnies Ranch dat is een heel strenge inrichting, ze houdt het niet lang vol. Ze krijgt weer geelzucht en beland in het ziekenhuis. Als ze wegloopt, besluit ze dat het tijd is voor ‘haar gouden shot’, een overdosis. Deze zelfmoordpoging mislukt.

Ze gaat dan bij een oude klant van haar wonen, waar Detlef later ook weer bij komt wonen. Ze begint samen met Detlef drugs te dealen maar uiteindelijk wordt ze gepakt door de politie. Christianes moeder komt haar dan ophalen en stuurt haar met het vliegtuig naar een tante en oma. Daar moet ze afkicken en het gewone leven weer oppakken. Dat lukt, ze gaat weer naar school en ontmoet goede vrienden. Op deze school wordt ze eerst weggestuurd omdat ze achter haar verleden komen. Ze komt op een nieuwe school en haalt hier haar examen, ze is nu volledig afgekickt.

2. Nieuwe ondertitel
Een ondertitel die vaak gebruikt wordt is: ‘Het verslag van een junkie’, deze ondertitel slaat op het verhaal dat verteld wordt door iemand die verslaafd was aan drugs. Ik vind het een heel goede ondertitel, omdat het verhaal gebaseerd is op dagboekbekentenissen van de échte Christiane en dus is het als het ware een verslag. Toch denk ik zelf denk ik dat een ondertitel als: ‘Een leven met foute vrienden’ een erg goede ondertitel zal zijn, veel mensen zullen zich aangetrokken voelen om het boek op te pakken als ze de titel met deze ondertitel lezen. Ook heeft het natuurlijk veel betrekking tot het verhaal, Christiane verteld hoe haar leven was, toen ze in aanraking kwam met foute vrienden. Ze begint met een inleiding, zodat je een beetje weet wie Christiane is en haar leert kennen, maar het verhaal begint pas echt wanneer ze Kessi leert kennen. Hier begint haar leven met het omgaan met foute vrienden, het verhaal eindigt ook weer wanneer ze verlost is van haar verslaving én van haar foute vrienden. Ze vertelt dus echt het stukje verhaal van haar leven waarin ze omging met jongens die drugs spoten en snoven, wat een totaal verkeerde invloed op haar had.

3. Rollenspel
De eigen rollen die ik vervul zijn als volgt:
• Dochter
• Zus
• Vriendin
• Leerling
• Verkoopster
Dit zijn de belangrijkste vijf, er zijn er natuurlijk nog veel meer. De rollen die Christiane vervult zijn niet veel anders:
• Dochter
• Zus
• Vriendin
• Leerling
• Dader
Ook zij is een dochter en zus, een vriendin en leerling. Alleen is ze ook een dader, aan het begin steelt ze veel, ze steelt ook een paar keer geld. Verder zijn de rollen die zij vervult en die ik vervul hetzelfde. Natuurlijk zijn er wel verschillen in de manier waarop we deze rollen vervullen. Voor uitleg over de verschillen en overeenkomsten tussen het vervullen van de rollen zie taaksheet 4.

5. Vriendschap
Een aantal eigenschappen wat ik heel erg belangrijk vind aan mijn vrienden, de dingen die ik dus graag bij hun zie zijn:
• vriendelijkheid
• sociaal
• humor
• sociaal
• zorgzaam
• liefdevol
• ontspannend
• positief ingesteld
Ondanks dat Christiane aan de drugs zit en veel foute vrienden heeft, heeft ze toch veel van deze eigenschappen zo heeft ze vooral de eigenschappen:
• sociaal
• ontspannen
• positief ingesteld
• liefdevol
Voor de uitleg waarom ze de eerste drie eigenschappen heeft, zie taaksheet 8.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Wir Kinder vom Bahnhof Zoo door Christiane F."