Wir Kinder vom Bahnhof Zoo door Christiane F.

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 929 woorden
  • 26 september 2006
  • 25 keer beoordeeld
  • Cijfer 4
  • 25 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Verslag van een junkie
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1978
Pagina's
324
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Duits
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Wir Kinder vom Bahnhof Zoo
Shadow

De Berlijnse Christiane F. gebruikt op haar dertiende voor het eerst heroïne. Ze raakt verslaafd, gaat 's ochtends gewoon naar school en tippelt 's middags op metrostation Zoo en op straat om aan geld voor drugs te komen.

Christianes moeder merkt twee jaar lang niets van haar dochters dubbelleven. En als ze Christianes verslaving ontdekt is het al…

De Berlijnse Christiane F. gebruikt op haar dertiende voor het eerst heroïne. Ze raakt verslaafd, gaat 's ochtends gewoon naar school en tippelt 's middags op met…

De Berlijnse Christiane F. gebruikt op haar dertiende voor het eerst heroïne. Ze raakt verslaafd, gaat 's ochtends gewoon naar school en tippelt 's middags op metrostation Zoo en op straat om aan geld voor drugs te komen.

Christianes moeder merkt twee jaar lang niets van haar dochters dubbelleven. En als ze Christianes verslaving ontdekt is het al bijna te laat. Kan Christiane zich nog ontworstelen aan haar uitzichtloze situatie?

Het verhaal van Christiane werd opgetekend door twee journalisten. Christiane gaf toestemming er een boek van te maken. Een schrijnend en ontroerend portret van een jonge junk.

Wir Kinder vom Bahnhof Zoo door Christiane F.
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Verslag van een junkie
Auteur: Christiane F.

Samenvatting:
Christine is een meisje van 13 jaar. Ze woont met haar moeder, zusje en haar kat. Ze is het helemaal zat daar bij haar moeder.

Ze wil naar Europa’s modernste discotheek “sound”. Daar ontmoet ze Dele. Door de vrienden van haar vriendin Kees gaat ze aan de drugs.

De volgende dag was haar zusje niet op school en vroeg Christine waarom dat ze er niet was. Haar zusje zei dat ze bij haar vader ging wonen.

De week erna gaan ze weer uit en daarna gaan ze naar het winkelcentrum. Daar rennen ze wat rond en opeens vind Dele een hokje met kleingeld. Daar breekt hij is en neemt het geld mee. Ze worden ontdekt door de politie en gaan er met zijn allen vandoor. Ze komen op het dak van het winkelcentrum weer bij elkaar.


De volgende morgen komt Christin en Kees bij het metrostation de moeder van Kees tegen. Ze sleurt haar dochter mee. Even later komen 2 mannen aanlopen en die hangen een poster op van Davit Boni, hij geeft een concert hier in Berlijn. Als ze weer thuis is maakt ze met inkt een soort slang op haar hand net als Dele.

Als ze de volgende keer weer naar “sound” gaat, gaat ze meteen Dele zoeken.

Als de dag is aangebroken dat ze naar Davit Boni kan gaat ze met “Lijk”. Ze vindt Davit helemaal geweldig. Na het concert ziet ze dat Dele meet een ander meisje naar het concert is geweest. Dan wil ze ook proberen om te spuiten, maar durft niet dus snuift ze het op. Als ze die avond nog in “sound” komt ziet ze de 2 meisjes die ze ook bij het concert gezien heeft. De ene hete Babi. Even later komt ook Dele aanlopen. Samen gaan ze naar de plek waar Dele overnacht (bij een vriend van Dele, Axel). Daar krijgt Christin te horen dat haar vriend tippelt.

De dag erna werd Christin 14. Babi heeft bij Christin thuis geslapen en heeft haar rood geverfd. Als ze dan bij het station komt staat Dele te tippelen. Ze geeft hem een stuk taart en laat het geld zien dat ze van haar moeder heeft gekregen. Ze mag zelf weten wat ze er van koopt, dus gaat wat spul halen. Het is sterk spul, omdat ze voor het eerst spuit.

In het weekend gaan ze met elkaar naar bed. De morgen erna doen ze het nog een keer. Als ze weer bij het station zijn gaat Dele met een klant mee. Christin gaat weg en komt dan Babi na een lange tijd weer tegen. Ze vinden een krant. Daar staat in dat er een jongen dood is gegaan aan drugs. Het is Matse zegt Christin.

Een paar dagen later loopt ze over straat te bedelen, als ze wegloopt, komt er iemand achter haar aan met een auto. Ze stapt in en ze trekt hem af voor 100 mark. Als ze klaar is gaat ze opzoek naar Dele om hem een shot te geven.

De dag erna gaat ze ook thuis een shot nemen. Het gaat helemaal mis en haar moeder komt alles te weten. Ze moet samen met Dele afkicken. Het is heel erg moeilijk. Dagenlang zweten, pijn lijden en alles trilt. Maar uiteindelijk lukt het ze. Een keer nemen ze een shot om van de pijn af te komen. Dat mislukt, omdat Christin bloed spuugt en het poeder weg smelt.

Uiteindelijk komen ze clean bij het station. De vrienden van allebei zijn zeer onder de indruk en zeggen dat ze ook gaan afkicken. Maar eerst moeten ze de laatste verdiende heroïne opmaken. Even later gaan ook Christin en Dele een shot pakken. Dat kan wel voor een keer.

De dagen die volgen gaat ze meer mensen aftrekken voor het geld. Samen nemen ze dan weer een shot. Als ze bij het “huis” van Dele aankomen licht Axel op bed, dood. Ze rennen samen weg. Als ze thuis komt zoekt ze naar geld. Eerst vind ze niet veel, maar daarna wel. Als ze de shot heeft komt er een andere verslaafde die hem afneemt. Even later gaat ze zitten tegen een winkelruit. Daar komt ze ook Babi weer tegen. Uiteindelijke besluiten ze samen om te stoppen.

Dele en Christin slapen samen bij een klant van Dele. ’s Nachts maar die klant hen wakker en vraagt of Dele bij hem komt liggen. Hij gaat, maar even later komt hij terug met een shot. Later in de nacht wordt Christin wakker, ze gaat kijken bij de klant op de kamer. Ze hoort een geluid. Als ze de lamp aandoet, ziet ze dat ze aan het vrijen zijn. Ze rent weg en gaat op zoek naar Babi. Ze zoekt bij het station, maar daar is ze niet alleen een man die haar vraagt of ze tijd heeft. Eerst zegt ze van niet, maar dan gaat ze toch mee. Ze slaat de man helemaal rood met een zweep. Als ze klaar is loopt ze weer op straat en vind ze krant waar en foto van Babi opstaat. En staat bij dat ze dood is. Op een wc ergens bij een tankstation neemt weer een shot en zakt in elkaar.

Jaren later verteld ze: “ik heb het overleefd. Ik woon nu bij mijn oma en tante in een dorpje vlak bij Hamburg. Ik ben nu anderhalf jaar clean. Als ik aan Dele denk, word ik bang. Ik denk vaak aan hem. Ik zou hem graag wat van mijn kracht geven en hem helpen. Maar ik heb die kracht voorlopig zelf nodig.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

-.

-.

het zou handig zijn om er nog eens naar te kijken en het boek misschien beter te lezen want dit is geen samenvatting !

8 jaar geleden

Andere verslagen van "Wir Kinder vom Bahnhof Zoo door Christiane F."