Wir Kinder vom Bahnhof Zoo door Christiane F.

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1680 woorden
  • 18 augustus 2006
  • 7 keer beoordeeld
  • Cijfer 5
  • 7 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Verslag van een junkie
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1978
Pagina's
324
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Duits
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Wir Kinder vom Bahnhof Zoo
Shadow

De Berlijnse Christiane F. gebruikt op haar dertiende voor het eerst heroïne. Ze raakt verslaafd, gaat 's ochtends gewoon naar school en tippelt 's middags op metrostation Zoo en op straat om aan geld voor drugs te komen.

Christianes moeder merkt twee jaar lang niets van haar dochters dubbelleven. En als ze Christianes verslaving ontdekt is het al…

De Berlijnse Christiane F. gebruikt op haar dertiende voor het eerst heroïne. Ze raakt verslaafd, gaat 's ochtends gewoon naar school en tippelt 's middags op met…

De Berlijnse Christiane F. gebruikt op haar dertiende voor het eerst heroïne. Ze raakt verslaafd, gaat 's ochtends gewoon naar school en tippelt 's middags op metrostation Zoo en op straat om aan geld voor drugs te komen.

Christianes moeder merkt twee jaar lang niets van haar dochters dubbelleven. En als ze Christianes verslaving ontdekt is het al bijna te laat. Kan Christiane zich nog ontworstelen aan haar uitzichtloze situatie?

Het verhaal van Christiane werd opgetekend door twee journalisten. Christiane gaf toestemming er een boek van te maken. Een schrijnend en ontroerend portret van een jonge junk.

Wir Kinder vom Bahnhof Zoo door Christiane F.
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titelerklärung/Titelverklaring

‘Wir Kinder vom Bahnhof Zoo’ betekent letterlijk: Wij kinderen van station Zoo. Bahnhof Zoo is een station in Berlijn waar de junkies samenkomen. Ze leven daar bijna dag en nacht. Ze wonen dus eigenlijk niet thuis, maar op Bahnhof Zoo. Het is een hele hechte groep. De leden behandelen elkaar als familie. Iedereen binnen de groep kent elkaar door en door.

Het boek wordt ook wel ‘verslag van een junkie’ genoemd. Dat vind ik een heel toepasselijke naam. Christiane F. was zelf een junkie. Ze vertelt in dit boek haar belevenissen. Het is dus geschreven door een ex-junkie en het gaat over een junkie.

Hauptpersonen/Hoofdpersonen

· Christiane F.: Christiane is op haar 6e lange tijd mishandeld door haar vader. Haar moeder was de hele dag aan het werken. Haar ouders zijn al vroeg gescheiden.

Christiane is heel rustig. Ze wil graag populair zijn in de klas. Ze past zich daarom aan, en gaat drugs gebruiken. Als het slecht ging met Christiane doet ze steeds domme dingen, omdat ze denkt dat het toch niet meer slechter kan.
· Moeder van Christiane F.: Is al snel heel bezorgd. Ze heeft Christiane heel makkelijk behandeld, omdat Christiane’s vader heel streng was. Ze wilde Christiane een kans geven om een vrolijke puber te worden, en dat lukt niet als je ouders heel streng zijn.
Ze wist niks van het straatleven van Christiane. Toen ze het ontdekte probeerde ze om Christiane af te laten kicken. Toen dat op niks uitliep ging ze zich gedragen alsof Christiane haar kind niet was.
· Vader van Christiane F.: Was heel streng in de opvoeding van Christiane en haar zusje. Hij mishandelde ze regelmatig. Hij probeerde later Christiane af te laten kicken, maar zonder succes. Hij had waarschijnlijk toen spijt gekregen van wat hij had gedaan en probeerde het zo goed te maken.
· Detlef: Detlef was de vriend van Christiane. Hij wilde graag een heroïne-vrij leven leiden samen met Christiane, maar elke keer trok de een de ander er weer in.
· Kessi: Was erg populair in de klas. Ze heeft Christiane aan de drugs gekregen. Ze is niet in het heroïne-wereldje gekomen, omdat haar ouders haar hadden betrapt.
· Babsi: Babsi was de beste vriendin van Christiane. Ze had soms geslachtsgemeenschap met klanten. Babsi was ook heroïne verslaafd. Ze is op jonge leeftijd overleden, en was zelfs het jongste heroïne slachtoffer van Duitsland.
· Stella: Stella was ook een vriendin van Christiane. Stella belazerde iedereen om aan drugs te komen.

· Kathi: Ze zat in het hash-groepje van Haus der Mitte
· Atze: Was de eerste persoon waar Christiane verliefd op werd. Hij heet eigenlijk Andreas Wiczorek. Hij zat in het groepje van ´Sound´. Hij pleegde zelfmoord, door een overdosis heroïne, (07-04-77)en schreef een briefje waarin hij de anderen waarschuwde voor de gevaren van heroïne.

Zusammenfassung/Samenvatting

Als Christiane 6 is geworden (±1968), verhuist ze van een klein dorpje naar Berlijn. Haar ouders beginnen daar een huwelijksbureau, maar ze verhuizen al snel, omdat dit op niks uitloopt. Ze verhuizen naar Gropiussstadt, een flattenwijk in Berlijn. De kinderen hebben daar niks te doen, ze kunnen daar niet spelen. De kinderen kunnen alleen dingen doen die verboden zijn,
Christiane zoekt al op haar 8e sigaretten uit prullenbakken en rookt die op. Op haar 10e begint ze te stelen.

Ook thuis gaat het niet goed. Haar vader, Richard, is alcoholist en zit werkloos thuis. Hij slaat Christiane en haar zusje heel vaak. De moeder van Christiane is bang voor haar man, en durft het niet op te nemen voor Christiane en haar zusje.
Richard geeft bijna al het geld uit aan drank en zijn auto, terwijl ze heel arm zijn.
Christiane’s moeder besluit om te scheiden, als Richard haar slaat en probeert te verdrinken in bad.
Als snel vindt ze een nieuwe vriend, Klaus. Christiane, haar moeder en Klaus gaan samen in Rudow wonen. Christiane’s zusje trekt al gauw in bij Richard.

Christiane mist de eerste twee weken op school, omdat ze met haar vader op vakantie gaat. Ze voelt zich heel alleen.
Christiane past zich helemaal aan om bevriend te raken met Kessi.Ze raakt uiteindelijk bevriend met Kessi, het populairste meisje uit de klas. Ze gaat veel spijbelen, roken en drinken. Kessi neemt haar mee naar het ‘Haus der Mitte’, een ontmoetingsplek voor 14-jarigen. Ze is 12 als ze voor het eerst met hen hasj rookt.
Christiane is een grote dierenvriend, ze wordt ook erg boos op Klaus als hij haar hond wegdoet, omdat ze heel weinig thuis is. De situatie thuis wordt alleen maar slechter, en Christiane’s moeder heeft niet door wat Christiane allemaal doet.

Christiane komt alleen thuis om te eten en te slapen. Verder is ze de hele dag in de groep waar ze hasj rookt en bier en wijn drinkt.
Als Christiane 13 is begint ze LSD te slikken.

(Een stukje van de moeder van Christiane: de moeder van Christiane vertelt dat ze niet snapt dat ze niet eerder doorhad dat het niet goed ging met Christiane. Ze dacht dat Kessi een goed, nette vriendin zou zijn. Omdat ‘Haus der Mitte’ onder toezicht van de kerk staat, dacht ze dat ze hier wel in goed handen waren. Ze wist dus niet wat Christiane hier allemaal deed.)

Christiane begint op haar 13e gewend te raken aan hasj en LSD. Ze gaat andere dingen proberen, zoals efedrine en sterke slaapmiddelen. Christiane komt bijna nooit meer op school en maakt geen huiswerk meer.
Als Christiane hoort van discotheek ‘Sound’, gaat ze daar gelijk heen. Je kan daar allemaal soorten drugs halen. Als Kessi wordt gezien door haar moeder in ‘Sound’, mag Kessi daar niet meer naartoe. Christiane gaat gewoon alleen.
Christiane stapt uit de groep. Ze gaat dan op zoek naar een andere groep. Ze wordt gelijk verliefd op Atze, een jongen uit de nieuwe groep. Als ze hoort dat Atze al een vriendin heeft wordt ze depressief. Detlef, een jongen uit de groep komt haar troosten. Ze vergeet Atze al snel en wordt dan verliefd op Detlef.
Als veel groepsleden heroïne gaan gebruiken valt de groep uit elkaar. Christiane schrikt, omdat je verslaafd raakt aan heroïne en je uiteindelijk dood gaat. Toch maakt het haar niet zoveel uit, omdat ze Detlef nog heeft.

Christiane verhuist naar Kreuzberg. Een tijdje later ziet ze Detlef in ‘Sound’. Hij koopt heroïne. Ze krijgt horrorbeelden van drugs.
Toch probeert Christiane een poosje later ook. Ze probeert het eerst snuivend, maar al snel begint ze te spuiten, waardoor ze verdoofd raakt.

Christiane gaat naar haar oma in de vakantie. Doordat ze ziek werd heeft Christiane 2 en een halve maand niet meer gespoten.
Christiane ontmoet Babsi en Stella, 2 andere heroïne verslaafden. Als Christiane´s moeder erachter komt dat ze spuit probeert ze Christiane en Detlef af te kicken.

Christiane bedenkt dat ze echt wat aan de therapie heeft en dat ze dus niet meer weg wil lopen. Als Klaus Detlef het huis uit stuurt beginnen ze weer te spuiten.

Richard komt Christiane ophalen. Ze moet met hem mee naar huis. Hij denkt dat hij Christiane van de drugs af kan helpen. Hij maakt een schema om de dag goed door te komen.
Al snel ontdekt ze dat er een drugsscene in het stadje afspeelt. Het is dus heel makkelijk om aan drugs te komen voor haar. Als Detlef terugkomt uit Parijs raakt hij weer gelijk aan de heroïne. Stella en Detlef worden opgepakt door de politie. Babsi is ondertussen al overleden.
Christiane gaat nu ook met klanten naar bed, omdat ze het allemaal niet meer ziet zitten.
Als Richard ontdekt dat Christiane weer verslaafd is wordt hij wanhopig. Christiane zegt dat ze samen met Stella wel kan afkicken, dus haalt Richard Stella uit de gevangenis. Samen gaan Christiane en Stella tippelen voor heroïne.

Als ze weer terug gaat naar Berlijn probeert ze nog een keer af te kicken. Dit lukt al snel niet. Ze heeft nog 2 mogelijkheden: 1. Voorgoed stoppen met drugs, of 2. het gouden shot (overdosis). Ze kiest voor het gouden shot, maar dat mislukt. Ze besluit om te gaan dealen, maar ze raakt al snel in een vechtpartij betrokken. Ze besluit om de politie te bellen, die haar meenemen, omdat haar moeder haar als vermist heeft opgegeven.
Als ze weer thuis wordt ze door haar moeder op het vliegtuig naar Hamburg gezet. In Hamburg wordt ze opgevangen door haar oma, oom, tante en haar neef.

Ze wordt van school gestuurd vanwege haar drugsverleden. Het lukt Christiane nu wel om af te kicken. Ze dacht wel eens aan heroïne, maar kocht het toch niet.
Uiteindelijk slaagt Christiane toch voor haar examens, maar kan ze geen werk vinden vanwege haar verleden. Ze is bang voor jongens en alles wat met drugs te maken heeft. Ze droomt nog steeds van Detlef. Ze schrijft Detlef ook, maar ze stuurt de brieven niet op. Ze ontdekt dat er ook andere mogelijkheden zijn om uit te gaan. Ze komt weer in een groep, en rookt en drinkt. Ze is sinds een lange tijd weer gelukkig

Eind:
Eigenlijk is heeft het verhaal een open einde en een gesloten einde.

Offenes Ende:
Het verhaal heeft een open einde, omdat je niet weet wat er verder gebeurd in haar leven. Je kan in het boek niet lezen of ze later weer aan de drugs is gegaan. Ik heb ergens gelezen dat ze wel weer drugs gebruikt. Ik weet dit alleen niet zeker. Je moet dus eigenlijk voor jezelf invullen wat je van Christiane verwacht.

Geschlossenes Ende:
Het boek stopt niet zomaar. Het verhaal stopt op het punt dat het echt goed gaat met Christiane. Ze denkt hier dan nog wel aan heroïne, maar ze blijft er toch vanaf. Ze vindt zelfs nieuwe manieren van uitgaan. Ze is heel gelukkig aan het eind van het boek. Het doel van het verhaal, het afkicken van Christiane, is al bereikt, dus het is eigenlijk al afgelopen.

Er is dus voor allebei de kanten iets te zeggen. Ik denk meer aan een gesloten einde, maar dat moet je eigenlijk ook voor jezelf weten.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Wir Kinder vom Bahnhof Zoo door Christiane F."