Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Wie Licht schmeckt door Friedrich Ani

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Wie Licht schmeckt
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 4505 woorden
  • 7 juli 2014
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
45 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De smaak van licht
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
224
Oorspronkelijke taal
Duits
Verfilmd als

Boekcover Wie Licht schmeckt
Shadow
Wie Licht schmeckt door Friedrich Ani
Shadow

Samenvatting Wie Licht schmeckt

Hoofdstuk 1

Lukas is alleen in de stad München en eet een cheeseburger met patat. Hij komt zijn vriend Rico tegen en praat even met hem. Na een tijdje gaat Lukas weg en slaat de uitnodiging van Rico om mee te gaan zwemmen af. Lukas is die woensdagochtend op zijn verjaardag om half zeven van huis weggegaan. Lukas wilde voor zijn verjaardag heel graag drie dagen alleen door de stad lopen. Zijn ouders vonden dit niet goed, ze waren bang en ongerust. Lukas heeft 100 Mark bij zich, dit geld heeft hij van zijn opa gehad. Zijn ouders vertelde hem dat zijn opa als ober werkt en dat hij zijn fooien aan Lukas gaf, maar Lukas weet dat zijn opa op paarden wed en daar vaak geld mee wint. De nacht voor zijn verjaardag kwam Lukas' vader zonder te kloppen zijn slaapkamer binnen. Hij vertelde hem dat zijn moeder huilde. Zijn vader zegt dat Lukas één dag weg mag blijven, maar dat drie dagen te veel zijn. Lukas was het hier niet mee eens.

Hoofdstuk 2
Toen Lukas klein was dacht hij dat zijn moeder hem niet om zich heen wilde hebben, omdat ze vaak bezig was met astrologie en tarotkaarten. Pas later begreep hij dat zijn moeder juist het tegenovergestelde wilde. Ze wilde dat hij nieuwsgierig was en vragen stelde. Toen Lukas 13,5 was  kwam zijn vader hem zeggen dat moeder huilde omdat Lukas zijn moeder slecht zou hebben behandeld. Lukas zei sorry tegen zijn moeder, maar dit snapt niet waar hij het over had. Lukas was boos op zijn vader dat hij hem liet denken dat zijn moeder verdrietig was door hem. Op 17 augustus, toen Lukas bijna 14 was, heeft Lukas een lang gesprek met zijn moeder. Lukas merkt op dat er iets raars is aan zijn moeder, maar hij weet niet wat. Moeder zegt dat Lukas al lang geen baby meer is en dat ze hem iets wil vertellen. Ze zegt dat ze niet wil dat Lukas wordt zoals zij. De afgelopen jaren  ging zijn moeder vaak naar een psycholoog/psychiater. Ze zegt dat ze eigenlijk in therapie moet, maar de ziektekostenverzekering dat niet betaalt. Moeder vindt Lukas een einzelgänger en zegt dat hij meer naar buiten moet en minder moet lezen. Ineens moet Lukas huilen en zijn moeder omhelst hem.  Lukas' moeder zegt dat hij moet bedenken wat hij voor zijn verjaardag wil hebben. Lukas is benieuwd hoe zijn moeder gaat reageren als hij zegt dat hij drie dagen alleen door de stad wil lopen.
Boven Lukas wonen twee oude mensen, het echtpaar Raminer.

Hoofdstuk 3
Twintig minuten nadat hij bij Rico weg was gegaan stond Lukas op een roltrap. Hij bleef met zijn schoen haken achter iets wits en viel. Even later viel hij weer, maar nu voor de voeten van een 17 of 18-jarig meisje. Ze had blond kort haar, ze rook naar citroen en ze droeg een kastanjebruine jurk, een spijkerjasje, zwarte schoenen, een blauwe tas en een donkere zonnebril. Haar tanden waren groot en wit en ze droeg zilveren oorbellen in de vorm van sterren. Het meisje vraagt of hij zich niet moet verontschuldigen en Lukas zei sorry. Het meisje liep verder, maar botste even later tegen een stoel. Hierdoor viel haar tas en Lukas hielp haar met het oppakken van haar spullen. Hij zag een briefje met daarop: Goran, Rumfordstraße. Nu pas begreep Lukas wat het witte ding was waardoor hij gevallen was, een blindenstok. Lukas liep achter het meisje aan. Als ze wacht om over te steken, spreekt Lukas haar aan. Hij zegt dat hij niet wist dat ze blind was en zij vraagt of hij haar kan helpen met oversteken. Het meisje liep weg, maar Lukas blijft aan haar denken.  

Hoofdstuk 4
Lukas was samen met Lissy wodka aan het drinken. King, een hond,  lag naast hun op een deken. Lukas was dronken. De laatste keer dat hij dronken was, was op de verjaardag van Elsa. Op deze verjaardag had hij ook met Elsa gezoend. Lissy had een vriendje, Ringo. Hij was eten aan het halen. Lissy had Lukas eigenlijk aangesproken omdat ze een aansteker nodig had, maar Lukas had er geen.  Lissy en Ringo zijn in de stad omdat Ringo's oma hier in het ziekenhuis ligt. Meestal zijn ze in Berlijn, bij de dierentuin of de Gedächtniskirche. Lissy vraagt of Lukas een keer naar Berlijn komt, maar Lukas zegt dat hij naar zijn opa gaat. Hij is al maanden niet bij zijn opa geweest en zijn opa komt ook bijna nooit meer naar hem omdat hij liever alleen wil zijn sinds zijn vrouw hem verlaten heeft. Ringo komt terug met eten. Even later komen er twee politieagenten en ze vragen om hun ID-kaarten. Lukas heeft geen ID, omdat hij 14 is. De politie vraagt waar ze wonen en Ringo zegt: Berlijn. Ze vragen ook nog hoe Lukas heet, wat zijn adres is en of zijn ouders weten waar hij is. De politie zegt tegen Ringo, Lissy en Lukas dat ze binnen vijf minuten weg moeten gaan. Ringo zegt dat Lukas ze nog een keer moet opzoeken, ze gaan 18 november trouwen.  Ze hebben die datum gekozen omdat dat Lissy's verjaardag is.

Hoofdstuk 5
Lukas is nog steeds bang, terwijl hij weet dat hij op tijd is weggegaan voor de politie. Hij is met de U-Bahn naar Neuperlach gegaan. Lukas denkt terug aan de dag dat Lukas en zijn ouders in de taxi van zijn vader naar de Maximilianstraße gingen. Zijn moeder wilde graag naar een nieuw café in een chique buurt, maar er was geen plek meer. Volgens Lukas' moeder was het avondlicht in deze straat het mooiste van Duitsland. Lukas staat nu voor dat café. Een vrouw met extreem zwarte ogen komt het café uit en vraagt of Lukas iemand zoekt. Als Lukas in haar ogen kijkt gaat al zijn angst weg. Hij liep weg en stapte in een tram.

Hoofdstuk 6
Op 24 augustus gaat Lukas naar zijn opa die in Schwaigerwirt.  Zijn opa zit in zijn eentje in een café. Hij vroeg of Lukas iets wilde eten, maar hij wil alleen cola. Nadat Lukas' opa gegeten heeft vroeg hij waarom Lukas naar hem was gekomen en of er wat aan de hand was. Lukas zegt dat alles goed is en dat hij zo weer weg gaat. Zijn opa kijkt op zijn horloge. Vroeger vertelde hij vaak dat hij heel diep kan duiken met dat horloge, maar Lukas vond dat vreemd omdat niemand in zijn familie kon zwemmen. Opa vraagt aan de serveerster, Irmi, of ze cake hadden om Lukas' verjaardag te vieren, maar ze hebben alleen koekjes. Zijn opa vraagt of Lukas van huis weggelopen is maar Lukas zegt dat dat niet zo is. Lukas krijgt 100 Mark van zijn opa voor zijn verjaardag. Opa vraag nog hoe het met zijn moeder gaat en of hij de groeten aan zijn vader, Max,  wil doen.

Hoofdstuk 7
Lukas denkt nog steeds aan het blinde meisje. Hij bedenkt zich dat het heel raar moet zijn om niets te kunnen zien. Hij bedenkt zich dat hij nu strafrechtelijk aansprakelijk omdat hij 14 is. Hij zegt dat hij een eigen wil heeft en dat niemand bepaalt wat hij moet doen. Hij steekt bijvoorbeeld alleen de straat over als het stoplicht op rood staat. Lukas gaat naar het adres dat op het briefje stond dat uit de tas van het blinde meisje was gevallen. Het blijkt het adres van een restaurant te zijn waar ze werkt. Lukas bestelt een cola en komt erachter dat het blinde meisje Sonja heet.

Hoofdstuk 8
Lukas zit met bewondering te kijken hoe Sonja alle klanten in het restaurant bedient. Sonja vraagt aan Lukas of hij zijn ouders kwijt is geraakt, waarom hij hier is, hoe oud hij is, of het goed gaat en waarom hij niets zegt. Lukas zegt dat hij niets wil zeggen en dat hij hier weg wil. Hij zegt dat hij haar niet kent en dat hij gewoon op zijn verjaardag door de stad wil lopen. Sonja loopt weg om een nieuwe bestelling op te nemen. Na een tijdje komt een vriendin van Sonja, Vanessa naar Goran. Ze heeft kort en bijna geel haar. Ze droeg een  heel kort wit t-shirt, een superkorte spijkerbroek met franjes en een navelpiercing.  Ze komt bij Lukas aan tafel zitten. Lukas vraagt zich af of Sonja wel echt blind is, hij denkt dat alle mensen die hij is tegengekomen één groot toneelstuk spelen. lukas zegt tegen Sonja dat ze niet meer moet doen alsof ze blind is. Sonja pakt hem vast en vraagt of hij denkt dat blinde mensen stom zijn. Lukas zegt dat hij opgeeft en Sonja laat hem los. Op aandringen van Vanessa biedt Lukas zijn excuses aan. Sonja brengt nog een glas water voor Lukas, maar hij gooit het per ongeluk omver. Sonja bied ook haar excuses aan Lukas aan, ze wilde hem geen pijn doen. De kok, Goran,  komt uit de keuken en vraagt waar zijn vrouw, Maria, blijft. Sonja zegt dat ze bloemen aan het halen is. Vanessa en Sonja vragen of hij mee wil gaan zwemmen. In eerste instantie zegt hij nee, maar uiteindelijk gaat hij toch mee.  

Hoofdstuk 9
In de U-Bahn bleven Vanessa en Sonja de hele tijd praten. Het was half drie 's middags en Lukas was bijna vergeten dat het zijn verjaardag is. Hij vraagt zich of zijn moeder al naar de politie is gegaan Hij denkt van niet, omdat zijn ouders een hekel hebben aan de politie. Lukas bedenkt zich dat hij geen zwembroek heeft gekocht. Sonja zegt dat hij die in het zwembad kan kopen. Lukas ziet een taxichauffeur die hij kent. Het is Bernhard Forster, zijn vader noemt hem Butz. Als Butz bij Lukas thuis op bezoek komt, klagen zijn vader en Butz over alles en drinken ze bier. Lukas besluit om weg te rennen, zodat Butz hem niet ziet. Hij rent naar een roze gestreept gebouw, het Ungererbad. Lukas is al drie jaar niet in een zwembad geweest. De laatste keer heeft hij alleen maar strips gelezen. Sonja en Vanessa zijn ook naar het zwembad gekomen en ze kopen toegangskaarten en een zwembroek voor Lukas. Vanessa betaalt de kaartjes en Lukas betaalt zijn zwembroek.  Sonja zegt dat Lukas niet de hele tijd bij hun hoeft te blijven en dat hij gewoon weg mag gaan als hij wil.

Hoofdstuk 10
Lukas is een boek van Beckett aan het lezen in het zwembad en Sonja komt naar hem toe. Ze draagt geen zonnebril meer en Lukas zag dat ze normale ogen heeft. Ze heeft grote diep blauwe ogen die in het midden bijna zwart zijn en daaromheen lichter. Ze vraagt of Lukas mee ook het water in komt en zet haar zonnebril weer op. Lukas vraagt waarom ze dat doet. Sonja zegt dat ze zich dan zekerder voelt, maar Lukas vindt dit onzin. Sonja vraagt waarom Lukas allemaal dingen zegt waar hij niets van weet, waarom hij zo brutaal is en waarom hij haar belachelijk probeerde te maken terwijl ze aan het werk was. Ze vindt dat respectloos en dom.  Toen schoot Sonja ineens in de lach. Even later vraagt ze hoe oud Lukas is. Hij zegt dat hij 14 is en Sonja zegt dat ze 17 is. Lukas denkt aan zijn ouders en dat hij eigenlijk helemaal niet op ze lijkt.  Zijn vader heeft bruin haar, grote oren en een kleine mond, terwijl Lukas rood haar, kleine oren en een grote mond heeft. Zijn moeder heeft blond haar,  smalle ogen,  een rond hoofd een licht getinte huid. Het moment dat hij het water in gaat, heeft Lukas er al spijt van. Hij wil weg uit het zwembad. Lukas niet zo goed zwemmen en krijgt water in zijn mond, ogen, oren en neus. Hij ziet twee eenden voorbij zwemmen en hij raakt in paniek. Hij krijgt geen lucht meer en kan niet met zijn voeten bij de bodem. Hierdoor krijgt hij veel water binnen. Hij hoorde overal mensen lachen en praten en het water was niet meer blauw, maar groen. Lukas hoort dat zijn naam wordt geroepen. Hij doet zijn ogen open en ziet Sonja. Lukas trilde en moet hoesten. Ineens heeft hij erg zin in een aardbeien cornetto. Vanessa haalde een ijsje voor hem. Twee omstanders zeggen tegen elkaar dat Lukas dood was geweest als 'die blinde' hem niet had gered. Lukas vraagt zich of hoe Sonja hem heeft kunnen redden.   

Hoofdstuk 11
Lukas voelt zich weer een stuk beter. Nadat de badjuffrouw meerdere keren heeft gevraagd of ze een dokter moet halen, gingen ze zich omkleden. Sonja vertelt Lukas dat ze hem heeft kunnen redden omdat Lukas zijn eigen naam riep. Hij wist niet meer dat hij had geroepen. Lukas verbaast zich erover dat Sonja alles kan doen terwijl ze blind is. Sonja zegt dat ze niet kan zien, maar dat haar andere zintuigen wel goed werken. Hij kijkt even naar Vanessa, die aan het roken is, en ziet dat haar hand trilt. Vanessa was erg geschrokken toen Sonja het water in sprong, nadat ze had geroepen dat Lukas kopje onder ging. Sonja zegt dat ze ook gewoon gaat dansen en naar de film gaat. Het is ongeveer zeven uur 's avonds. Lukas komt erachter dat hij zijn boek in het zwembad is vergeten, maar Sonja had het voor hem meegenomen. Sonja vraagt waar Lukas woont en hij antwoord dat hij in Obergiesing woont. Hij zegt ook dat hij een vriendin heeft, maar Vanessa denkt dat hij liegt. Sonja en Vanessa staan op en zeggen dat ze nog een stukje met Lukas mee gaan lopen. Lukas wil dat Sonja blijft zitten op het bankje zodat hij haar eindelijk al zijn vragen kan stellen. Lukas blijft zitten op het bankje en krijgt zijn zwembroek en boek terug van Sonja. Opeens geeft Sonja hem een kus en wenst hem een fijne verjaardag. Sonja zegt dat ze ook leest, alleen niet in boeken. Lukas begrijpt deze uitspraak niet. Als ze weg is doet hij een wens, hij wenst dat Sonja snel terug komt. Het was acht minuten voor negen en Lukas bedacht waar hij nu heen zal gaan. Hij ziet twee taxi's staan en is bang dat het zijn vader of een bekende is. Eén van de bestuurders lijkt namelijk heel erg op zijn vader, maar hij is het niet. Lukas gaat naar een telefooncel en belt naar huis. Zijn moeder vraag waar hij is en zijn vader schreeuwt dat hij meteen naar huis moet komen. Lukas zegt dat hij vannacht, morgen en overmorgen niet naar huis gaat. Zijn ouders vragen of hij dronken is en hij zegt nee. Ze vragen ook waar hij is. Lukas zegt dat hij in Westend is, maar niet bij zijn opa. Hij zegt dat zijn ouders niet bang moeten zijn en dat hij vrijdagavond weer terug is. Dan hangt hij de telefoon op. Plotseling beginnen. Lukas benen te trillen.

Hoofdstuk 12
Lukas is in Schwabing. Hij loopt langs een bioscoop en overvolle cafés. Lukas gaat midden op de weg zijn veter strikken om een man in een rode cabrio te irriteren.  De man is boos en begint hem uit te schelden. Lukas koopt twee stukken pizza. Terwijl hij eet denkt hij na over hoe het moet zijn om niets te kunnen zien. Hij heeft nog één wens: Sonja moet hem vertellen hoe ze hem heeft kunnen redden. Het was rond elf uur. Lukas wil weten hoe het is om blind te zijn en begint met zijn ogen dicht te lopen. Hij botst tegen een boom  en verschillende mensen zeggen dat hij op moet passen. Na een tijdje gaat het steeds beter en kan hij rechtdoor lopen zonder tegen dingen aan te botsen. Lukas besluit om de volgende dag naar Goran te gaan en Sonja al zijn vragen te stellen. Hij viel van een trap af en toen hij op de grond vielen zijn oogleden dicht. Toen hij weer wakker werd had hij overal pijn. Lukas komt erachter dat Sonja een boodschap voor hem heeft achtergelaten. De boodschap was: 3086942 S. Esspunkt. Sonja.

Hoofdstuk 13
Lukas gaat om half negen 's ochtends naar Sonja toe. Haar moeder, Cornelia, doet de deur open. Sonja begroet Lukas al terwijl hij nog niets had gezegd. Sonja droeg een licht bruine trui, een zwarte broek en een zonnebril. Cornelia schenkt thee in. Lukas heeft nog veel pijn van zijn val, hij moet huilen. Cornelia beschreef voor Sonja hoe Lukas eruit zag. Ze vragen of hij gevallen of geslagen is. Lukas gaat naar het toilet. Als hij is de spiegel kijkt herkent hij zichzelf niet. Hij is bleek,  heeft wallen,  drie pleisters op zijn gezicht en overal schrammen. Lukas hoort Cornelia en Sonja in de keuken praten. Sonja's moeder zegt dat Sonja moet oppassen en dat ze het niet met haar eens is dat ze met Lukas omgaat.

Hoofdstuk 14
Sonja en Lukas hebben op het balkon een discussie over de redding in het zwembad. Lukas vraag wat voor werk haar vader en moeder doen. Sonja zegt dat haar moeder architect is en dat haar vader dood is. Lukas zegt dat zijn vader ook overleden is, maar daarna zegt hij dat hij niet echt dood is. Sonja wordt zo boos dat ze Lukas slaat. Na een tijdje zegt ze dat hij dat nooit meer mag zeggen.  Sonja vertelt Lukas dat ze een bijna gewoon leven heeft ze heeft een braillecomputer, een baantje en ze wil een opleiding gaan volgen. Ze vertelt ook dat ze vroeger wel eens had gedacht aan zelfmoord, maar dat wilde ze haar moeder niet aandoen. Sonja is al zeven jaar blind door een ongeluk. Lukas moet van Sonja meer over zichzelf vertellen. Hij zegt dat hij rood haar heeft en naar de Realschule gaat. Sonja merkt op dat hij anders ruikt dan gisteren. Ze vraagt of hij honger heeft, en hij zegt ja. Sonja vraagt of hij maar wat zegt, maar Lukas zegt dat hij altijd de waarheid verteld. Sonja slaat het weer, maar deze keer zacht.  Vanaf het balkon kunnen ze de eenden en geit zien van de buren. Sonja vraagt waar Lukas vannacht was. Hij zegt dat hij in een park bij de universiteit was. Hij had drie kranten meegenomen om op te liggen. Lukas dacht dat hij rustig kon slapen maar dat bleek onmogelijk. 'S nachts liepen er twee politieagenten lang, maakte de vogels lawaai en het werd al vroeg licht. Lukas vraagt aan Sonja of hij wat mag eten. Na het eten loopt Sonja naar hem toe en kust hem.

Hoofdstuk 15
Lukas is verliefd geworden op Sonja. Hij zegt dat ze verwant is met de zon. Sonja geeft Lukas een handdoek zodat hij kan douchen.  Als hij klaar is met douchen komt Sonja de badkamer in.  Ze vraagt of ze hem af mag drogen. Lukas zegt nee. Ze gaan samen naar Sonja's slaapkamer. Na een tijdje komt Cornelia thuis

Hoofdstuk 16
Sonja vertel Lukas dat ze had gewenst dat Lukas haar nooit meer los zou laten na de redding in het zwembad. Maar Sonja weet zelf ook niet waarom ze het water in was gesprongen. Sonja vertelt over Maria, die ze na haar ongeluk in een kliniek had ontmoet. Maria was al vanaf haar geboorte slechtziend en vanaf haar 16e blind. Ondertussen was Maria al 25 en had ze een goede baan op een kantoor. Maria vertelde Sonja dat mensen die kunnen zien andere mensen beoordelen op hun uiterlijk, maar blinde mensen doen dit niet. Sonja vertelt ook dat ze boeken in kan scannen en uit kan printen in braille. Op deze manier kan ze boeken lezen. Lukas ging nog een keer douchen. Na het douchen gingen ze eten.

Hoofdstuk 17
Sonja en Lukas liepen hand in hand over straat. Sonja zegt dat hij moet doen alsof hij blind is en zijn ogen moet sluiten. Ze moeten een drukke weg oversteken, maar niemand komt ze helpen. Sonja zegt dat het normaal is. Ze gaan op een terras zitten van het restaurant Adria. Een ober komt de bestelling opnemen, maar kijkt alleen maar naar Lukas. Lukas zegt tegen de ober dat hij gewoon aan Sonja moet vragen wat ze wil drinken. Sonja bestelt water, witte wijn en een salade en Lukas bestelt cola en een pizza. De ober wil Sonja het wijnglas aangeven, maar dat ziet ze natuurlijk niet. Lukas zegt dat ze blind is en de ober bied zijn excuses aan. Sonja leert Lukas hoe hij wijn moet proeven. Hij moet vertellen wat hij proeft en Lukas zegt dat het naar citroen smaakt. Sonja buigt naar hem toe en zegt dat het klopt en dat hij de eerste is dat het door heeft. Lukas begreep deze opmerking niet.

Hoofdstuk 18
Sonja vertelt dat ze naar de hotelschool wil en zich wil specialiseren in wijn. Ze zegt dat de wijn naar licht smaakt. Lukas zegt dat hij de wijn eerder naar duisternis vindt smaken.  Sonja wil later in een hotel werken waar ze goede en interessante wijnen serveren. Sonja betaalt het eten. Als ze aan het lopen zijn vraagt Lukas waardoor ze blind is en Sonja zegt door een ongeluk. Hij vraagt of haar vader is overleden bij dat ongeluk en Sonja antwoord ja. Ze zegt dat haar vader een klein vliegtuigje, een Cessna,  had. Toen ze aan het vliegen waren kwamen ze in onweer terecht en stortte ze neer. Sonja overleefde het maar haar vader niet. Lukas en Sonja nemen afscheid van elkaar, omdat Sonja nog iets moet doen op de computer. Sonja zegt dat hij op moet passen als hij weer gaat zwemmen en ze kuste hem. Lukas wil bij haar blijven, maar Sonja doet de deur dicht. Na een lange tijd durft hij aan te bellen, hij hoort dat iemand zijn naam roept. Het is Sonja vanaf het balkon, maar ze deed de deur niet open en liep naar binnen. Lukas liep elf uur door de stad totdat hij de Engelse tuin had gevonden. Hier ging hij in hat gras liggen en sloot zijn ogen.

Hoofdstuk 19
Toen hij zijn ogen open deed, lag er een bekende hond naast hem. Het was de hond van Ringo en Lissy. Lukas drinkt een beetje rode wijn van Lissy, maar hij krijgt er juist meer dorst van. Ringo zegt dat ze daar zijn voor de begrafenis van zijn oma. Lukas voelt zich slecht na het drinken van de wijn, hij was dronken en viel een paar keer om. Lukas wilde bellen en Ringo gaf hem zijn mobieltje. Hij belde zijn moeder die meteen vroeg waar hij was. Lukas zei alleen dat licht verrot smaakt en hing op. Aan de stand van de zon kan Lukas zien dat hij twintig uur had geslapen. Hij kon niet meer op zijn horloge kijken, want die was gestolen. Er komt een bekende van Ringo naar Lukas toe en vraagt hoe hij heet. Hij bied hem zijn bierflesje aan zodat hij wat kan drinken. Ringo vraagt of Lukas meekomt, maar dat gaat langzaam want zijn benen doen erg zeer. Hij heeft een grote blauwe plek op zijn been. Het is acht uur en Lukas gaat een huis binnen. Er zitten al mensen met elkaar te praten. Iedereen drinkt wodka. Lukas heeft deze dag beleeft als een film.  

Hoofdstuk 20
Lukas probeert zich te herinneren wat er gisteravond gebeurt is. Hij weet niet meer waar hij heeft geslapen en wie de mensen in het huis waren. Hij kocht een worstenbroodje en cola  en Lukas praat een tijdje in zichzelf. Lukas belt bij Sonja aan. Cornelia zegt dat Sonja er niet is, maar dat hij wel zijn horloge kan komen halen. Lukas vraagt nog een keer of hij met Sonja kan praten. Cornelia zegt dat ze er niet is en verteld over een vriendje dat Sonja een jaar geleden had. Die jongen zag er aardig uit, maar hij bleek dat niet te zijn. Hij wilde alleen maar kijken hoe het was om een blind vriendinnetje te hebben. Sonja heeft veel liefdesverdriet gehad. Cornelia zegt dat Sonja vaak bang is en dat ze contact hebben met een kliniek in Amerika die haar daarmee kan helpen. Cornelia zegt Lukas gedag en doet de deur dicht.

Hoofdstuk 21
Lukas gaat naar een film die voor mensen vanaf zestien jaar is bedoeld. Toen hij in Sonja's slaapkamer was had hij een programmaboekje van de bioscoop gezien met een rondje om de film: the killer. De film speelde zich of in Hongkong. Het ging over een vrouw, Sel, die blind werd. Dan ziet Lukas Vanessa en Sonja binnenkomen. Vanessa fluistert iets in Sonja's oor.  Lukas zegt gedag en zegt dat de stoelen naast hem nog vrij zijn. Even later komen Sonja en Vanessa naast hem zitten. Vanessa en Lukas beschrijven wat er te zien is op het scherm. Er komt een huurmoordenaar in een bar waar een zangeres aan het zingen is. De moordenaar schoot op het publiek, maar het vuur verbrandde de ogen van de zangeres.  Ze is nu blind. De huurmoordenaar heeft spijt en als de zangeres op straat wordt overvallen red hij haar. De huurmoordenaar wordt verliefd op de zangeres en neemt weer een opdracht aan om voor de oogoperatie te kunnen betalen. De politieagent en de huurmoordenaar hebben constant ruzie. De vriend van de moordenaar komt onder het bloed met een koffer vol geld terug. De moordenaar schiet zijn stervende vriend dood.  De bevriende politieagent zegt dat ze moeten vluchten, maar het is te laat. Een heleboel politieagent komen binnen en schieten op hen. Sel weet te vluchten, maar de politieagent en de moordenaar zijn beide gewond en ze kunnen niets meer zien. Ze proberen al kruipend Sel te bereiken. Dan is de film afgelopen. Lukas vraagt aan Sonja of ze iets kan zien als droomt. Ze zegt dat ze soms wat ziet en soms blind is.

Hoofdstuk 22
Lukas wil Sonja iets vragen, maar ze zegt dat ze naar huis moet. Hij wil haar laten zijn hoe licht echt smaakt. Lukas zegt dat ze haar bril af moet doen, die weigert Sonja eerst maar ze doet het toch. Ze stonden in de Maximilianstraße, waar het avondlicht erg mooi is. Toen hij naar Sonja keek zag hij dat ze huilde. Na een lange tijd gaf ze hem een kus en ging ze weg.

Hoofdstuk 23
Als Lukas thuis is wordt hij ondervraagd door zijn moeder. Hij vertelt dat hij naar de Maximilianstraße is geweest. Zijn moeder zegt niets. Lukas kreeg twee weken huisarrest, maar dat maakte hem niets uit.

Hoofdstuk 24
Lukas ziet zijn vrienden weer. Als Rico vraagt wat er met zijn gezicht is gebeurt zegt hij dat het een ongelukje was. Als hij vraagt waar hij geweest is, zegt Lukas in Hongkong. Rico vraagt hoe hij daarheen is gegaan en Lukas antwoord is: mit elektrischen Schmetterlingen (Lukas zei dat hij elektrischen Schetterlingen in zijn buik had toen hij Sonja zag)

REACTIES

B.

B.

Echt slecht.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Wie Licht schmeckt door Friedrich Ani"