Wenzels Pilz door Bernhard Kegel

Beoordeling 3.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • aso | 505 woorden
  • 5 juni 2007
  • 4 keer beoordeeld
  • Cijfer 3.7
  • 4 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De achtste scheppingsdag
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Wenzels Pilz
Shadow
Wenzels Pilz door Bernhard Kegel
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Thema
- Genetische manipulatie kan ook tegen ons werken.
- Mens is eigen oorzaak van vernieling van de natuur.
- Natuur herstelt normaal zichzelf, maar niet wanneer mens er al aan geprutst heeft.

Fantasieverhaal – onrealistisch
- Probleem wordt uitvergroot om aandacht van de mensen te vestigen
- genmanipulatie kan ons soms meer schade en nadeel brengen dan dat het ons voordeel biedt.

Verteltechniek
Het verhaal zelf bezit niet veel spanning, maar is wel onvoorspelbaar

- Verteltijd +/- 7 jaar
- heel het boek door zitten ze op het verkeerde spoor te zoeken, op het einde ontdekken ze toevallig dat ze een heel andere –voor de hand liggende- weg moesten doorzoeken.

Samenvatting
- er worden genetisch gemanipuleerde vliegenzwammen geplant in het bos van Noorwegen die het biologisch evenwicht zouden moeten herstellen nadat het bos ten onder dreigt te gaan door milieuvervuiling. Maar De vliegenzwammen worden reusachtig groot en voeden meer zichzelf dan dat ze de bomen en bodem helpen (parasiet geworden). Wanneer de paddenstoelen beetje bij beetje heel het bos overheerst, hebben ze een vliegensoort ontwikkeld die deze zouden moeten opeten. Maar blijkbaar gaven de vliegen een tegenovergesteld effect en diende ze als een soort ziekteoverbrenger. Ze zitten met het handen in het haar want de pers zorgt ervoor dat ze negatief in de kranten komen. Uiteindelijk vind Kollek dat de paddenstoelen niet de oorzaak waren van de ziekte, maar de bomen zelf. Vroeger hadden ze het bos nl. herbeplant met genetisch gemanipuleerde bomen die zuurresistent waren. De vliegenzwam zelf is dus niet de oorzaak, maar de bomen zelf. Ze beslissen alle genetisch gemanipuleerde bomen in dat bos de kappen en te herbebossen met bomen die niet genetisch gemanipuleerd zijn.

Opbouw van het verhaal
- 30 hoofdstukken
- Epiloog
- Nawoord

Structuur
In den beginne vertelt de verteller twee verhalen. Één van Kurt Wenzel, het hoofdpersonage moleculair bioloog die oplossing moet zoeken voor zijn genetisch gemanipuleerde paddenstoelen. Tweede verhaal gaat over een journalist voor een blad dat zéér hard tégen genetische manipulatie is. Op een gegeven moment komen zij samen.
- Tijdens conferentie in Noorwegen door de biologen wordt hij als pers buitengegooid. Pers mag niets te weten komen, anders komt bedrijf GENTEL in negatief daglicht te staan.

- GENTEL schakelt hulp in van een vliegenspecialist (docter Plodz), alhoewel hij radicaal tégen genetische manipulatie is, zou hij meewerken met het maken van een vliegensoort die de vliegenzwammen zullen opeten. Maar hij saboteert de zaak, hij geeft foutieve informatie over hoe de samenstelling van de vlieg moet zijn. Dit is zijn betoog tegen de genetische manipulatie. Na een tijd, geeft hij alle informatie die hij heeft over GENTEL en hun vliegenzwam aan die journalist van het blad tégen genetische manipulatie. Zo wil Plodz dit bedrijf in een negatief daglicht stellen. Als hij op pensioen gaat, sluit hij zich aan bij een groep tegen genmanipulatie waarbij die journalist ook hoort.

Schrijfstijl
- Duidelijk
- Teveel namen
- Traag op gang
- Alhoewel het er ook wetenschap in voor komt, verstaanbaar uitgeschreven. (in tegenstelling tot Elementaire deeltjes)

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.